Български език

• 94 198
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
  • somewhere near the sea
Браво на вас  bouquet
Дежурното оплакване на някои от защитниците на пълния член е, че без него щели да се получат двусмислени изречения. Например в изречението

Мечката уби ловецът.

по пълния член веднага се разбирало кой кого е утрепал.

Ако пълен член не съществувал (т.е. ако има само един вид членуване за мъжкия род), в изречението „Мечката уби ловеца.“ нямало да бъде ясно кой кого е убил.

Е, добре. Във второто изречение наистина има двусмислие. То обаче може да се постигне почти навсякъде, стига да го поискаме. Вижте например следното изречение:

Кучето ухапа патката.

Я, сега ми кажете кой кого е ухапал! Може кучето да е злобно, ама може и патката да е раздразнителна. Кой знае?... В среден и в женски род има само един вид членуване. Но пък току виж на някого му хрумнал още един вид, че да няма двусмислия. Wink

Други пък казват, че така се познавали грамотните хора. Да, ама не. Така се познават тези, които (не) са усвоили употребата на пълния член. На никого обаче не е нужна още една изкуствена преграда, която да разделя хората.

# 241
  • somewhere near the sea
И понеже вси още се държи на правилното членуване,ето още един тест:
1. В кое от изреченията няма грешка при членуването?
а/ Българския език приемаме за неразривна част от историята на българския народ.
б/ В оранта тракториста намира и радост от труда.
в/ На пътя полицая бе спрян от жена.
г/ Човекът го нямаше вкъщи.
2. В коя дума има грешка при членуването?
а/ петелът
б/ хотелът
в/ преподавателът
г/ директорът
3. В кои от номерираните позиции няма грешка при членуването:
С помоща /1/  на конят /2/  си юнакът /3/ побеждава пришълецът /4/, а ножа /5/  му изпраща на своят /6/ княз.
а/ 1 и 6
б/ 1, 2, 3
в/ 1, 2, 4, 5 ,6
г/ 3 и 5
4. В кое изречение има грешка в членуването?
а/ Там го чакаше най-старият индианец от племето.
б/ Смъртта е неотделима от живота.
в/ Сина ми е най-красивият момък.
г/ С помощта на вълшебства Медея успяла да разкъса вената и героят умрял.
5. В кое от изреченията няма грешка при членуването?
а/ В Китай божурът е символ на богатство и почит поради изправеното си стъбло и червеният цвят.
б/ Китаеца приема божурът за символ на богатство и почит заради изправеният ствол и червеният цвят.
в/ В Китай божура е символ на богатство и почит поради изправеното си стъбло и червения цвят.
г/ Китаецът приема божура за символ на богатство и почит заради изправеното стъбло и червения цвят.
6. Поправете грешките в членуването:
Творецът Вазов е главния център, в който се оглежда обществения интерес, той е авторитетът, с който се съизмерва моща и независимоста на нацията.
7. В кое изречение няма грешка в членуването?
а/ Видяхме градинара на изложбата за цветя.
б/ Срещата с преподавателят ме очарова.
в/ Стопи се снегът през пролетта.
г/ В нощта, изморен и гладен, я чака бунтовника.
8. В кое изречение е допусната грешка?
а/ Петър Моканина видя непознатия селянин.
б/ Непознатият селянин се приближи до Петър Моканина.
в/ П-късно селянина и Петър Моканина погледнаха към жиците.
г/ Селянинът разбра от Моканина, че ще видят бялата лястовичка.
9. В коя от подчертаните думи няма грешка при членуването?
И този път топката изненада /а/ вратара, който пак не беше на мястото си, и /б/противниковият отбор с лекота отбеляза /в/ своят последен гол, наваксвайки
 /г/ петнадесете проспани минути.

10. В коя от подчертаните думи няма грешка при членуването?
Тази жена е /а/ първия автор, /б/ романът на когото е превеждан от /в/ известният италиански преводач и писател, чиито романи виждам в /г/ библиотечният каталог.
11. В кой ред е допусната грешка при членуването?
а/ Това е моят най-добър приятел.
б/ Поздравихме човекът, който беше награден.
в/ Председателят откри събранието.
г/ Денят не е подходящ за плаж.
12. В едно от изреченията е допусната грешка при членуването:
а/ Началникът на гарата спря товарни влак.
б/ Товарния влак бе спрян от началникът на гарата.
в/ Товарният влак се спря от началника на гарата.
г/ Началникът спря влака.
13. В кое от изреченията няма грешка при членуването?
а/ През деня вързаха коня край пътя.
б/ През денят вързаха конят край пътят.
в/ През деня вързаха конят край пътя.
г/ През денят вързаха конят край пътя.
14. Коя от подчертаните части е употребена неправилно?
а/ Какво общо откривате /а/ между смисълът /б/ на това обръщение /в/ и основната идея на “Българският език” /г/?
15. Кое от изреченията е написано без грешка?
а/ Учителя беше заобиколен от учениците си.
б/ Ученика прочете доклада си.
в/ От прозореца се виждаше спрелият автобус.
г/ През ноща вятърът разтопи снега.
16. Кое от изреченията е написано без грешка?
а/ В далечината виждахме синият гребен на планината.
б/ В далечината се виждаше синият гребен на планината.
в/ Синият гребен на планината виждахме в далечината.
г/ Зад синият гребен на планината се виждаше далечината.
17. Изговорът на коя дума е неправилен?
а/ пазарът
б/ огънът
б/ минзухарът
г/ отделът
18. Колко грешки са допуснати в изречението:
В непрогледноста на нощта самотния герой се скита в пустошта.
а/ 1                  б/ 2                  в/ 3                  г/ 4
19. Коя от посочените думи не трябва да се членува с мекия вариант на определителния член  -ЯТ, -Я?
а/ буквар         б/ овчар          в/ стругар       г/ огняр
20. В кое изречение е допусната грешка при членуването?
а/ Писателят умело рисува външния вид на героя със средствата на хумора.
б/ Външният вид на героя е умело нарисуван от писателя със средствата на хумора.
в/ Със средствата на хумора писателя рисува умело външния вид на героя.
г/ Хуморът е основното средство на писателя при рисуването на външния вид на героя.

# 242
о, благодаря!
Ще са възползвам за моите ученици.
Между другото има и още нещо. Ще ви улесни, не 100 процента, но почти винаги, ако трябва да членувате думата, която е в началото на едно изречение, тя почти без изслючения е с пълен член. Това като ориентир.
Най-лесно наистина става със заместване с местоимения:
той - пълен член
него - кратък член

# 243
Marsia, това са стилистични похвати, използвани най-често в медиите,  за грабване на читателското око.  Laughing Забележете, че най-често двусмислените изрази са с огромни букви Laughing

# 244
  • Пловдив
Освен това ВИНАГИ, когато пред думичката има предлог, тя е с кратък член, понеже синтактичната й роля е непряко допълнение или негово съгласувано определение, ако става въпрос за фраза (както знаете при именните фрази се членува само първото определение: ВисокаТА, красива, синеока жена)

# 245
Много ми е полезно това за членуването  bouquet!
Ето малко задачи и от мен.Коя е правилната буква:
пр(е-и)хлупвам
тесног(ръ-ър)д
марк(е-и)ров(а-ъ)чен
застел(е-и)ш
бог(о-у)(о-у)годнича
вд(е-и)т(е-и)нявам се
ц(е-я)лос(тт-т)а
привл(я-е)к(а-ъ)л
дв(о-у)колка
шес(тт-т)е
з(а-ъ)л(а-ъ)галка
хл(я-е)бна
леяр(я-ъ)т
естестве(нн-н)о
гони(т-д)ба
по(дд-д)(ър-ръ)жник
вехт(о-у)рия
л(а-ъ)к(а-ъ)туши
дев(е-я)тка
висшесто(я-е)щи
(о-у)бл(а-ъ)к(а-ъ)тен
дв(о-у)умя се
скулпт(о-у)р
зад(я-е)вка

# 246
девЕтка и одеЯло са от изключенията Hug

# 247
  • somewhere near the sea
Защо затихнахте?Омръзна ли ви? Crossing ArmsЯ малко домашно:
РЕДАКТИРАЙТЕ ПРАВОПИСА И ПУНКТУАЦИЯТА
Самуил смушка конят.Те минъха по край уградата на голямото училище дето преди години владиката Климент сабираше ученици от цяля Балгария и се отправиха към источната връта на вътрешната твардина там близо до вратата беше комитския дом и главното управление на Охритската област.Двамата конници вече нъближавъха крепосната врата когато пред очите им се раскри отвъдната още по стръмна страна на височината и тук Самуил трябаше пак да позатегни юздата на конят.Оттатак откъм другата страна се чувъха прегракнъли човешки гласове ту един през друг ту зъдружно и миг по къдно младия войвода видя как тичаха по стръмнината  около петдесетина войници размахваха мечове и копия притиснали щитове към гърдите си надавойки с последни сили войнствени викове.Водеше ги Моисей Мокри яхнал висок дългокрак кон.
Двата кона изтропотиха по широкият двор послан с едри заоблени камани и се спряха пред врътата на обласното управление.Час от двора откъм семероизточния по стръмния край на височината беше оградена с по ниска стена и отвъд нея бяха войнишките помещения ниски каменни постройки с малки прозорчета. Нататак се  се отивъше през две врати а имаше и друга една порта на голямата крепосна стена.Самуил скочи от кона преметна крак през седлото и Радой друсна се тромаво на камената настилка.

# 248
Много ми е полезно това за членуването  bouquet!
Ето малко задачи и от мен.Коя е правилната буква:

по(дд-д)(ър-ръ)жник
Тук май имаше и едни правила за ър-ръ и ъл-лъ, ама какви бяха newsm78?
Вярното трябва да е поддръжник.
Аз се сещам за примера в един учебник, но не и за правилото.Например, кое е правилно: грък или гърк newsm78
?

# 249
Българският е един от най-трудните езици. Ако някой е пропуснал важни уроци в училище, едва ли ще може да навакса тук с няколко сухи урока. А тук наблюдавам, че болшинството се сърдят на забележките, вместо да се засрамят, че не знаят родния си език... А незнанието на елементарни правила е масово явление за жалост...
Peace Записвам се с този цитат.
Тестовете,дадени в началото на темата са ми много полезни.  bouquet

# 250
Грък е правилно!

Позвижно Ъ!
Правописът на едносричните думи се запомня.В многосричните думи се пише ър,ъл,ако след групата има само една съгласна,а ръ,лъ-ако следват две и повече съгласни!

зрънце-зърнест
скръб-скърбен
плънка,жълт,сълза,клъцвам,длъжник

# 251
Самуил смушка конЯ.Те минАха покрай Оградата на голямото училище, дето преди години владиката Климент събираше ученици от цяла България и се отправиха към източната врата на вътрешната твърдина. Там близо до вратата беше комитският дом и Главното управление на Охридската област. Двамата конници вече наближаваха крепостната врата, когато пред очите им се разкри отвъдната още по-стръмна страна на височината и тук Самуил трябаше пак да позатегне юздата на коня. Оттатак, откъм другата страна се чуваха прегракнали човешки гласове, ту един през друг, ту задружно и миг по-късно младият войвода видя как тичаха по стръмнината  около петдесетина войници, размахваха мечове и копия, притиснали щитове към гърдите си, надавайки с последни сили войнствени викове. Водеше ги Моисей Мокри, яхнал висок дългокрак кон.
Двата коня изтропотиха по широкия двор, постлан с едри заоблени камъни и се спряха пред вратата на Областното управление. Част от двора откъм североизточния, по-стръмния край на височината, беше оградена с по-ниска стена и отвъд нея бяха войнишките помещения - ниски каменни постройки с малки прозорчета. Нататък  се отиваше през две врати, а имаше и друга една порта на голямата крепостна стена. Самуил скочи от коня, преметна крак през седлото и Радой друсна се тромаво на камената настилка.

Дано не съм пропуснала нещо. Разделянето на изреченията си го измислих, а е пълно и със запетаи по избор, които не слагам, сложих само на едно място, за да наблегна на вметнатата част

# 252
  • somewhere near the sea
Убедена съм,че са от разсеяност:
ОттатЪк,
Самуил скочи от коня, преметна крак през седлото и Радой , друсна се тромаво на каменНата настилка.

# 253
Благодаря! Hug Бебочка наистина се размрънка и "препуснах" малко през смисъла Embarassed Laughing

# 254
  • Бургас
Аз ще се включа с едно мое недоразумение.

Едно време докато бях още ученичка /а смея да твърдя, че бях отлична ученичка/ и ни учеха на двойното Т, ни набиваха постоянно в главите, че когато една думичка от женски род завършва на Т, то задължително при членуването и това Т се удвоява.
Пример: кост - костта
              радост - радостта
              смелост - смелостта и т.н.

Изключения правели само думите, които завършват на Щ /като звук Ш и Т/. Идеята е в това, че тези думи като звук завършват също на Т, но при тях това правило не важало.
Пример: нощ - ноща

Такаааа

и аз цял живот твърдо и убедено спазвам този принцип....

Само, че се оказа, че греша....

На думите, които завършват на Щ, също се слага - ТА при членуване! т.е нощ - нощта

Искам да попитам, спомня ли си някой да е било така или просто аз нещо съм недоразбрала в училище  и още от тогава сляпо съм била неграмотна?

Е, важното е, че вече знам кое е правилно, но не спира да ме тормози мисълта, че толкова години съм живяла в незнание. А, претендирам, че имам отлична грамотност  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт