Български език

• 94 151
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
според мен пък показателните местоимения би трябвало да са дублети - формите тая и тази... понеже и двете форми (за всички родове) идват от старите ТО, ТА, ОН, пък вече всеки диалект си добавя разни флексии (предполагам за да не станат задпоставени като определителен член). Затова си уважавам и думичките тая, оная и пр.

# 286
  • на плажа
Нахлувам с един въпрос - безсмислено или безмислено? Имам спомен от университета, че спорихме по въпроса и преподавателката каза, че основата е мисъл та оттам  - безмислено, но в друга тема са на противоположното мнение. В момента няма как да проверя.  Praynig

# 287
Пише се безсмислено Peace.Можеш да провериш и тук http://vanyog.com/grammar-bg/online/index.php

# 288
  • на плажа
 Много ме разочарова.

# 289
Е, безСмислено = няма смисъл.

# 290
Аз също винаги пиша безСмислено, не съм сигурна и не съм го проверявала

# 291
  • Пловдив
безмислен - рядко прилагателно - който не проявява мисъл, не разсъждава (безмислен раб - ПРСлавейков)
безСмислен - прилагателно - който няма смисъл, съдържание, не изразява наличие на здрав разум (безсмислени думи, безсмислен живот)

В 11 клас го проверявах - тогава учехме философия и ми беше много странно, че госпожата казва СМИСЛИ - струваше ми се като неин неологизъм  Mr. Green Всъщност още не съм убедена, че има такава думичка  Rolling Eyes

# 292
  • на плажа
 Унчита, знаех си, че го има. Не помня контекста, но ми направи впечатление тогава, защото аз също употребявах само безСмислено, но Краси обясни, че всъщност по-правилното е безмислено, защото основата е мисъл.

# 293
няма такава дума вече в новия правописен речник - има само безсмислен

# 294
Янче, като действащ даскал и човек, който е говорил с теб, ти се доверявам Hug

# 295
А що за дума е думата ПРЕФИГИРАН-знам,че така се пише,но какво означава-идея нямам(има я в задачите ми).

# 296
http://www.belb.net/personal/kurteva/intenzivnost.htm чукнах в гугъл и доколкото разбрах, това са думи с префикси , например префигирани глаголи - говоря-заговоря-преговоря

# 297
  • Пловдив
аз не търся в правописен, а в тълковен речник, който е от 96г. мисля  newsm78 Иначе и на мен ми се вижда по-правилно "безмислен" (на нас Краси не ни го е казвала, или поне аз съм поотсъствала  Blush ), но самата дума "смисъл"=С мисъл, пък щом е с мисъл, значи трябва да е и без мисъл  Crazy иначе става нещо като "нямаимамисъл"  hahaha

Относно новия речник (ако е този на Хейзъл), знам, че има доста противоречия, изобщо в много необработен вид е представен, но нали трябва да има нещо... Аз точно този, големия, го нямам, имам само двете по-малки на същото издателство - Правопис и пунктуация на българския език и Литературен речник. По тях нямам оплаквания... не, че съм коректив нещо  Laughing

Crazy

Относно префигирането - ИЗ-ПО-НА-ПРЕ-пис-а-л - има 4 префикса, демек представки  Wink

Сега се сетих - една от преподавателките ни по методика по БЕ сложи "чрез" при изброяване на представки  newsm78 може да се е пообъркала, ама тя много-много не търпи въпроси и възражения, та не се обадих  Whistling Говореше за представките "до", "по", "пре", "ЧРЕЗ", "на" и други... Има ли представка ЧРЕЗ? (сещам се за чрезвичаен, ако така се пише, дори не знам какво означава и дали тук е префикс )  newsm78

# 298
  • на плажа
Аз мисля, че е через, но то е русизъм, ако не се лъжа.

# 299
  • somewhere near the sea
Мисля,че и двете са правилни,в зависимост от контекста.В българския език има две напълно нормални и признати от всички думи: мисъл и смисъл. Така че според това, какво иска да каже човек, може да употреби безмислен - от без мисъл и безсмислен - от без смисъл.  Още повече, че колкото и да се различават по смисъл като думи, с поставена отпред представка без се превръщат на практика в синоними.

Общи условия

Активация на акаунт