Български език

• 94 383
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Прочетох цялата тема и наистина ми беше полезна.
Признавам си, че действам по интуиция, когато трябва да ползвам местоименията свой/си/ и мой/ми/. Ще съм благодарна, ако някой ми припомни правилото.

# 646
  • София

Здравейте, мами. Имам питанка, свързана с правилното изписване на мерни единици, в конкретния случай - кв.м. Ходила на курс по машинопис преди повече от 20 години и имам смътен спомен, че при натрупване на препинателни знаци единият не се изписва. Пример: " 20 кв.м., които са...." или "20 кв.м, които са.......". Освен това ме тормози интервалът между кв. и м. - има ли, или няма? Изобщо тая българска пунктуация е извор на ежедневни кошмари........ ooooh!

helpuu
"20 кв. м, които са ..."
Има интервал и няма точка след м-то.

Това правило за натрупване на препинателни знаци не го знам. Знам, че при съкращаване на мерни единици от системата SI /км, м, с, гр, кг/ точка не се поставя.

Странно...Винаги съм виждала кв. м. с точки и след двете съкратени думи.

За свой/мой - мисля, че правилото е свой/си да се използва, когатро говори подлогът, например: "Търся книгата си" (аз съм подлог) и "Къде ми е книгата?" (книгата е подлог).

# 647
  • София
Благодаря, ayka. Съвсем ясно ми го обясни.

# 648

кв. м. си е кв. м.
Само когато след това следва запетая, както е в случая, се избягва натрупване на знаците.

"20 кв.м, които са......."

# 649
  • София
Да, да, аз разбрах, че това е идеята, но ми изглежда странно, не съм виждала така да е пропусната точката преди запетая - не го оспорвам, просто ми стана интересно, ще се поразровя за такова правило.

# 650

кв. м. си е кв. м.
Само когато след това следва запетая, както е в случая, се избягва натрупване на знаците.
Сигурна ли си? Защото аз знам, че кв. м. не си е кв. м., защото след м-то точка не се пише. Wink Както и след с /секунда/, км /километър/, см /сантиметър/, кг /килограм/ и пр. Идеята е, че това не са съкращения, а международно приети символи.

# 651
Сигурна ли си? Защото аз знам, че кв. м. не си е кв. м., защото след м-то точка не се пише. Wink Както и след с /секунда/, км /километър/, см /сантиметър/, кг /килограм/ и пр. Идеята е, че това не са съкращения, а международно приети символи.
И аз така знам  Peace

# 652
Да прави сте за това, че са международни символи и има някакви такива правила. Незнам дали винаги е било така или са от по-скоро, защото и  аз имам спомени, че преди се поставяше точка. newsm78
За съкращения лв. и ст. обаче не важат, защото са си нашенски явно.

# 653
Венера, още като ученичка така съм учила. Тогава активно ни запознаваха със системата Si. И доколкото си спомням мерните единици по тази система винаги трябваше да се изписват с латински букви. Поне по математика и физика. А дали после е пренесено и в съкращенията им с кирилица, не знам.

ПП лв., ст., бр. и т.н. за мен не са мерни единици, а съкращения. Винаги слагам точка, след такива.  

# 654
Венера, още като ученичка така съм учила. Тогава активно ни запознаваха със системата Si. И доколкото си спомням мерните единици по тази система винаги трябваше да се изписват с латински букви. Поне по математика и физика. А дали после е пренесено и в съкращенията им с кирилица, не знам.  
Ето какво намерих:

• Системата е приета в международен мащаб, като се прилага и от страни, които не ползват латиницата (напр. Гърция, Китай, Корея, Япония, арабските страни). Изключение е Русия, която допуска означения и на кирилица.

• До 1993 г. у нас действаше БДС 3952:1979, който (под влияние на съветските стандарти ГОСТ) беше стандартизирал означения и на кирилица.

• С приемането на серията български стандарти БДС ISO 31:1993 този стандарт беше отменен.

• До около 1950 г. у нас официално са се ползвали само означения на латиница.

# 655
  • София
Наистина много полезна тема, явно наистина правилно е м да се пише без точка.   bouquet

Ето тук има информация за системата Si: http://bglog.net/Obrazovanie/10861

Интересно ми стана, че както Жаве е писала, с приемането на стандарт БДС ISO 31:1993 стандартът за означенията на кирилица отпада. Според НАРЕДБА за единиците за измерване, разрешени за използване в Република България в сила от 01.01.2010 г.:
"Единицата за дължина „метър“ е дължината на пътя, изминат от светлината във вакуум за интервал от време 1/299 792 458 от секундата, и се означава с „m“."

# 656
Кое е вярното, "потур" или "потури"?
Питането ми идва от разсъждения по темата от този линк:
http://www.koketna.com/shop/index.php?page=shop.browse&categ … mart&Itemid=1
"потур с цепка"
Видях след това още много от този вид.
Не съм наясно, не бих носила нито потур, нито потури.
Речник за потури:
http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8

и за потур
http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%83%D1%80

# 657
  • Варна
Кое е вярното, "потур" или "потури"?
Питането ми идва от разсъждения по темата от този линк:
http://www.koketna.com/shop/index.php?page=shop.browse&categ … mart&Itemid=1
"потур с цепка"
Видях след това още много от този вид.
Не съм наясно, не бих носила нито потур, нито потури.

Потури, потурите. Peace

А не, потур, потурът. Naughty

# 658
Имам чувството, че е голяма лиготия вече.

# 659
Мда, звучи като "счупи ми се очилото" hahaha

По този повод може ли някой да провери за думата "ножици". Масово използваме "ножица", но поне докато аз учех, не беше правилно. (и аз казвам "ножица", но...)

Общи условия

Активация на акаунт