Български език

• 94 189
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Ами "панталон" или "панталони"? "Купих си страхотни панталони!" или "Купих си страхотен панталон!"? Не е ли същото и с "потурите"?

Имаше нещо за двойнствено число, ама кой ти помни...  newsm78

# 661
  • Варна
Ами "панталон" или "панталони"? "Купих си страхотни панталони!" или "Купих си страхотен панталон!"? Не е ли същото и с "потурите"?

Имаше нещо за двойнствено число, ама кой ти помни...  newsm78

ПанталонИ не е правилно. Peace
Панталон, панталонът.
Панталони си е за множествено число.
Може някой да казва в единствено число панталони или потур, но то си е грешно, както дънкито. Laughing

# 662
Мда, звучи като "счупи ми се очилото" hahaha

По този повод може ли някой да провери за думата "ножици". Масово използваме "ножица", но поне докато аз учех, не беше правилно. (и аз казвам "ножица", но...)

Проверих - ножица и ножици са дублети. Панталон е само в единствено число, панталони е за повече от един панталон  Laughing

Някой може ли да даде линк към сайта, където са новите правописни правила, ако си го е запазил, че аз дълго бях извън нета и видях репортаж по телевизията, но не запомних точно. Благодаря!

# 663
# 664
Благодаря, Белмекенска.
(с риск да стана нахална, но явно това "дублетиране" ще е от няколко години - завършила съм преди 7-8 години, тогава не беше Thinking. Ще поровя да видя. То всъщност какво ли значение има, но... Joy пусто любопитство)

# 665

Благодаря, важна информация!

Но си мислех за линк към сайт на Института по български език или някоя друга представителна институция, където са качени самите норми - в репортажа, който гледах, имаше въпрос дали непременно човек трябва да купува речника и не е ли по-добре всичко да бъде качено и в интернет, и интервюираната каза, че всички промени ги има на техния сайт. Но пусто да остане, забравих коя институция спомена. А като ровя в сайта на Института по български език, подобно нещо не откривам - може пак да е техен сайт, но друг, а не този казионен!

# 666
 Има много помагала по български език. Моето мнение е, че от малки трябва да се занимаваме с допълнителни тестове.   Grinning Племенницата ми се упражняваше с тези помагала :

http://bookstore.enthusiast.bg/product/5/promotsionalen-paket-ot … 2-3-i-4-klas.html

Тя сега е в трети клас

# 667
  • София
Чудесна тема, радвам се, че я открих!   bouquet

Но си мислех за линк към сайт на Института по български език или някоя друга представителна институция, където са качени самите норми - в репортажа, който гледах, имаше въпрос дали непременно човек трябва да купува речника и не е ли по-добре всичко да бъде качено и в интернет, и интервюираната каза, че всички промени ги има на техния сайт. Но пусто да остане, забравих коя институция спомена. А като ровя в сайта на Института по български език, подобно нещо не откривам - може пак да е техен сайт, но друг, а не този казионен!

Ето го репортажа, за който говориш.
Това, което ни трябва, е Секция по компютърна лингвистика на БАН.

# 668
Чудесна тема, радвам се, че я открих!   bouquet

Ето го репортажа, за който говориш.
Това, което ни трябва, е Секция по компютърна лингвистика на БАН.

Супер! Благодаря ти много!  newsm51 Точно това търсех!

# 669
Кое е правилно "няма никой" или "няма никого" , "знаци" или "знакове" ?

# 670
Кое е правилно "няма никой" или "няма никого" ...?
Добър въпрос... Peace
Има го, няма го .... би трябвало да е винителен падеж и да е "няма никого". Обаче все си мисля, че е правилно: "има някой, няма никого". Защо не мога да обясня. newsm78

# 671
Кое е правилно "няма никой" или "няма никого" ...?
Добър въпрос... Peace
Има го, няма го .... би трябвало да е винителен падеж и да е "няма никого". Обаче все си мисля, че е правилно: "има някой, няма никого". Защо не мога да обясня. newsm78

И аз така. За "няма никого" съм сигурна. За "има някой" се колебая, но ако размениш местата на двете думи, просто няма как да бъде "никого" Thinking . Макар че и "никой няма" също звучи по-добре от "никого няма". Вероятно ако е в ролята на подлог, ще е "никой". Като пример:
"Там няма никого" и "Никой няма да ти каже... (няма кой да ти каже)"... То не е и точно подлог, явно тук играе някакъв остатък от падеж или залог.
Ще ми е интересно и другите да поразсъждават.

"знак-знака - знаци". Чувала съм думата "знакове" в употреба, но някак не ми стои. Според мен не е издържана и не е правилна. Примерно "кривак- два кривака - много кривакове" Crazy...Не го връзвам, честно.

# 672
"Знакове" го срещнах в един учебник по информатика, звучи ми ужасно и затова реших да попитам.

# 673
  • Бургас
"Знакове" го срещнах в един учебник по информатика, звучи ми ужасно и затова реших да попитам.

"знаци" е според мен.

# 674
  • София
По същия начин напоследък често се употребява "звукове", но на мен това ужасно ми бърка в здравето.

Общи условия

Активация на акаунт