СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 568
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Яга мама, би трябвало да си се върнат към собствение набор - 2006 и да кандидатстват по новия регламент. Поне аз така ги разбирам нещата.

# 706
Просто да направят отделни опашки за искащите преместване. Не мисля,че са толкова много.

А и при положение,че се кандидатства с ЕГН на детето, защо не може да се даде точен брой на децата и съответно колко точно места не достигат? Нещо странно има...

Отделни опашки за преместване, мисля,че е най-добре..
Във всяка градина да има списък и на деца, желаещи да се преместят и съответно къде (може и няколко изброени ДГ да има)
Така, по-комбинативните майки (и по-заинтересованите), може да успеят да предложат комбинация, която да устройва всички желаещи..
Примерно:

Аз искам в Младост, а детето ми е прието в Красно село - някоя майка обратно - иска в Красно село, а е прието в Младост..(това явно е рядко..)
Но може да има Аз искам в Младост, но съм приета в Дружба. Ти искаш в Дружба, но си приета в Изток, Трета мама иска в Изток, но е приета в Слатина. Пък..някоя майка, на която детето е прето в Слатина, иска в Младост..
..
Ако системата не може да обработи тези данни, защото не й пука за децата, пък на мен ми пука и съм направила връзката,между всичките тия желания, не ми пречи да пусна в обратната връзка на сайта предложението си за смяна..Така г-н Джонев (или екипа му), може да разпратиписма до родителите и директорките на засегнатите ДГ и да се консултират всички те..и..в крайна сметка да се види възможно ли е , или не да се осъществи (понеже някоя от майките, може да се е отказала междувременно..)
И..да се актуализира информацията- родителките, които са се отказали, да се предупреждават, че детето се изтрива И от списъка за преместване..И ...така..
Мисля,че това е добра идея.. newsm78

Отделно, към всяка ДГ може да има списък с децата, които евентуално искат да се преместят там...и срещу него ДГ в която са в момента (обратния списък на предишния..)
Така, ако се освободи място в тези ДГ, може да се заема от първия чакащ за преместване, и да се освобождава място в другата ДГ, където на свой ред...
НО..признавам,че това ми се вижда по-нечестно, отколкото чисто преместване, между директорките и родителите..(пак чрез системата..)

# 707
На мен пък ми хрумва друго нещо, в момента може да се кандидаства набор 2006 за ЦДГ, ако е навършило 3г до сега, и тези деца се нарежда най отзад на опашката са набор 2005г чакащи деца. Когато се приеме новия регламент тези деца, които са могли да кандидастват за предния набор, защото са навършили 3 г преди да бъде приет новия регламент, ще си останат ли по опашките или системата ще ги махне автоватично. Защото за набор 2005 ще си остане стария регламент и тези допълнени деца са от набор 2006.   newsm78

Родените до 31 януари, ще могат да си изберат с кой набор искат да учи детето им..и...се редят на само едната опашка, според решението си..
Останалите, си се редят на опшката за набор 2006...според точките си..

# 708
защо просто срещу името на такова дете не е записано или отразено, че е прието и икса преместване
така ако има друго като него може лесно да се открият и да се разменят

тази система наистина е недомислена

а иначе можеше до секцията с форуми да има и секция : анкети инициирани от СОС и родители
и там примерно да има въпроси:
одобрявате ли въвеждане на предимство по следният критерии....
и се вижда: да, не, не ме засяга и т.н.

поне там да вижда всеки родител, че има и други на негово мнение и какви са му шансовете и т.н.

# 709
Нещо се обърках....как трябва да се отпише детето? Лично аз никъде никой не съм отписвала и всичко стана автоматично. Отидох, записах детето и на следващият ден вече останалите кандидатствания бяха неактивни.
Имах си ето това съобщение, което си стои още "Нямате активни кандидатствания! 
Ако желаете да се преместите в друга детска градина, активирайте съответната кандидатура или създайте нова. Тази информация ще бъде използвана и при автоматичната оптимизация в системата, която ще се опита да открие възможни размени между градините с цел осъществяване на по-добри желания на родителите. 
Не се безпокойте! Ако сте класирани в друга градина, мястото, където сте записани, се пази, докато не се запишете в другата детска градина. "

Лично аз не съм отписвала детето.
Може би е задължение на директорката да го вкара в системата?

В твоя случай, ПРЕДПОЛАГАМ, че детенцето ти е било прието по първо желание и за това всички останали кандидатури (т.е. всички) са били изтрити автоматично..
Обаче, ако детенце е прието по 3 желание (например), то първите му две желания продължават да си висят в системата..и..дори да не пожелае да се мести, детето може да се окаже прието и да го чакат 2 седмици да се запише...И..дори след това, системата не съм сигурна,че автоматично го отписва..
Г-н Джонев обеща да помисли върху това за следвщата година и..се надявам нещата да се измислят по-добре..

# 710
*Щурчо* Благодаря за отговора, не се бях сетила за това.

# 711
Аз пък са на мнение, че всички деца трябва да кандидатстват на ново от наборите, за които се предвижда новия регламент, та да видим в ОДЗ тези дето са предимства как биха могли на квотния принцип (изключвам социалните, сираците и т.н.)

Реално точно това ще се случи..Понеже ще се попълват въпросници според които ще се точкуват децата..
За съжаление г-н Джонев нищо не казва какво става с децата, които са кандидатствали (набор 2007, 2006) преди приемането на новия регламент И НЕ СА ПОПЪЛНИЛИ ВЪПРОСНИЦИТЕ..
Тия деца..отпадат ли?
Или се редят най-отзад на опашките ?
ИЛИ?
При всички случаи, ще има такива...и..какво се обяснява на родители им после?
Ако имат даден е-мейл за обратна връзка, може да им се прати напомняш мейл.., но ако нямат? Или ако не го четат?
Моля г-н Джонев, ако има идея какво става с тия деца да сподели..

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 16:45 от *щурчо*

# 712
Нещо се обърках....как трябва да се отпише детето? Лично аз никъде никой не съм отписвала и всичко стана автоматично. Отидох, записах детето и на следващият ден вече останалите кандидатствания бяха неактивни.
Ако желаете да се преместите в друга детска градина, активирайте съответната кандидатура или създайте нова. Тази информация ще бъде използвана и при автоматичната оптимизация в системата, която ще се опита да открие възможни размени между градините с цел осъществяване на по-добри желания на родителите. 
Не се безпокойте! Ако сте класирани в друга градина, мястото, където сте записани, се пази, докато не се запишете в другата детска градина. "

В твоя случай, ПРЕДПОЛАГАМ, че детенцето ти е било прието по първо желание и за това всички останали кандидатури (т.е. всички) са били изтрити автоматично..
Обаче, ако детенце е прието по 3 желание (например), то първите му две желания продължават да си висят в системата..и..дори да не пожелае да се мести, детето може да се окаже прието и да го чакат 2 седмици да се запише...И..дори след това, системата не съм сигурна,че автоматично го отписва..
Г-н Джонев обеща да помисли върху това за следвщата година и..се надявам нещата да се измислят по-добре..

Да, точно така е.

Пенелопа, вярно е, че не носиш отговорност за тази недомислица и имаш право да не те интересува. Само че мен примерно леко ме ядосваше факта да гледам как седмица след седмица се точат деца и никое не се записва (явно нямат нужда от тази ДГ), а аз трябваше да чааакам... и да чаааакам... и да чаааакам....

КОлкото до желаещите за преместване - не мисля, че може да се каже колко е техния брой, малко ли са, много ли са. Аз лично бих искала да преместя моето дете, познавам със сигурност още една майка, която иска да премести своето.

# 713
  • София
Щурчо, аз смятам, че въпроса с детските градини се дискутира доста широко в медийното пространство, не само в нета. Предполагам, че е възможно да се вмъкне във всички новинарски емисии, че децата от набор 2006, 2007, 2008 ще трябва да попълнят нови въпросници и че родителите трябва да обърнат внимание на това.

# 714
  • София
Миналата година на детски рожден ден се запознах с един господин, който работи в Сирма. От него разбрах, че като са правели системата са очаквали да се регистрират към 8000 деца за 6000 места в ДЗ. Обаче се оказали с над 14000 оригинални ЕГН-та на деца. Няма лъжа и спекулация в 8000-те деца без място в ДЗ.
Това е било миналата година, а за тази само г-н Джонев може да ни даде информация - колко деца чакат и за колко места се борят по набори. Това ще ни даде възможност да придобием представа какви са ни шансовете да си запишем детето в ДГ.

Тази седмица вече две познати мами ми се похвалиха, че са записали децата си в ДГ, след разговор с директорката без да минават през системата на г-н Джонев. Първата била близка с директорката, а другата ударила сълзлива молба с добра актьорска игра. И в двете градини не са отпуснати допълнително бройки. Все пак на първата не и допаднала обстановката с 40 деца в групата, та записала детето на частна ясла и само си плащала за държавната. Ако вдигнели много таксата в частната да може да си прехвърли детето в държавната...  ooooh!
Въпросът ми е, директорките не са ли длъжни да приемат само деца кандидатствали през системата и дали връщат информация до ИСОДГ? Ние докато бистрим критериите хората действат. Crossing Arms

# 715
  • София
Въпросът ми е, директорките не са ли длъжни да приемат само деца кандидатствали през системата и дали връщат информация до ИСОДГ? Ние докато бистрим критериите хората действат. Crossing Arms

Aми май не са, поне докато регламента не се приемем официално с решение на СОС.

# 716
Миналата година на детски рожден ден се запознах с един господин, който работи в Сирма. От него разбрах, че като са правели системата са очаквали да се регистрират към 8000 деца за 6000 места в ДЗ. Обаче се оказали с над 14000 оригинални ЕГН-та на деца. Няма лъжа и спекулация в 8000-те деца без място в ДЗ.
Това е било миналата година, а за тази само г-н Джонев може да ни даде информация - колко деца чакат и за колко места се борят по набори. Това ще ни даде възможност да придобием представа какви са ни шансовете да си запишем детето в ДГ.

Тази седмица вече две познати мами ми се похвалиха, че са записали децата си в ДГ, след разговор с директорката без да минават през системата на г-н Джонев. Първата била близка с директорката, а другата ударила сълзлива молба с добра актьорска игра. И в двете градини не са отпуснати допълнително бройки. Все пак на първата не и допаднала обстановката с 40 деца в групата, та записала детето на частна ясла и само си плащала за държавната. Ако вдигнели много таксата в частната да може да си прехвърли детето в държавната...  ooooh!

Да, предполагам дори,че децата от последните 3 набора , с оригинални ЕГН-та са дори повече от 14 000..Но..пак така предполагам,че ако не беше истерията "места няма "..много голяма част от кандидатствалите (особено за яслените групи) нямаше изобщо да са подали молби..в този смисъл..проблем с местата наистина има и той е огромен, но..същинския проблем всъщност ще почне да се вижда тази и дори следващата година..
Дано до тогава се вземат мерки с повече новооткрити градини..
Относно директорките- през цялата минала година не бяха длъжни..Всичкия този цирк с регламент 2008г си беше по добрата воля на директорките..
А точно сега, дни преди приемането на регламента е момента да се запълнят групите по шевовете с 30-35-40 деца..СЛед като се приеме регламента, директорките трябва да обявят свободните места и...просто ще обявят по-малко места (така,че да си разпределят "уплътнените групи" като нормални (ако имат такава възможност) и..да допълват..евентуално..В някой ДГ, може да се окаже, че от една група се запълват две...и остават единични бройки за допълване..Ама..такъв е живота..Някой си чакаме и си пишем тук...- други действат..

# 717
Aми май не са, поне докато регламента не се приемем официално с решение на СОС.
Така е за момента, не са длъжни докато се приеме регламента. Но някои директорки са се "уплашили" още отсега и не смеят да приемат деца по "втория" начин. Имам пресен пример в лицето на приятелка, чието дете посещава чиста ясла в момента, а на опашките с чакащи в системата 68-мо място е най-доброто му класиране за момента. Тя се опита да го запише в ОДЗ чрез лични връзки и персонални разговори с директорки на 4 очи, отказаха й.

# 718

Като нежелае да се мести си деактивира активните кандидатури.При мен имаше нещо подобно.Детето се премести от една ДГ в друга и аз само взех документите от едната и ги занесох на другата.След като е записано в новата автоматично изчезва кандидатурата и ми пише преместен(непомня точната дума ако  трябва ще проверя)
Неможе да има вариант да седи две седмици без да разбере, че е прието детето. Пращат мейл с информацията, че е прието.
Моето беше прието на първо желание, след като се наложи да се местим си активирах неактивните кандидатури и ни приеха на принципа преместване.
По всяко време се активират и деактивират когато пожелаете.Аз още си ги връткам
  Embarassed

# 719

Аз пък са на мнение, че всички деца трябва да кандидатстват на ново от наборите, за които се предвижда новия регламент, та да видим в ОДЗ тези дето са предимства как биха могли на квотния принцип (изключвам социалните, сираците и т.н.)
                Глупости! Ако за 2010 тгодина има нов регламент пак ли ще искаш да се кандидатства  набор 2007 и 2008  приети вече в ОДЗ  ? Защото за тези набори  ще е новия регламент?

]

Общи условия

Активация на акаунт