СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 546
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 105
Много майки ще си извадят фалшиви служебни бележки,че работят.
Пример:
Моя позната се води на работа в фирмата на съпруга и,дядото взима платеното до 3 години майчинство,а тя си стои в къщи и си го гледа.Та искам да кажа,че много майки се водят някъде на документи формално.
Това не е фалшива бележка! Жената се води на работа, плащат и се осигуровки и на тази база се издава напълно законна служебна бележка.

То е ясно,че плащайки си осигуровките е законно,но дали е морално спрямо тези,които трябва да осигуряват прехраната от сутрин до вечер за децата си.Затова тези бележки за мен са фалшиви.
И да уточня не работодателя плаща осигуровките,а съответното лице.
Защо да е неморално? Нали с тия пари, които жената плаща, се издържа бюджета и оттам косвено и ДГ? Значи има право да ги ползва.

Ами защото тя получава всеки месец по 240 лв. за гледане на дете до три години от държавата и с тези пари внася осигуровката си за да ползва безплатно здравеопазне и се осигурява за пенсия.И то с кои пари?С твоите и на много други хора които работят от сутрин до вечер.

# 106
Абсолютно не съм съгласна. Логиката могат да плащат - нека плащат не я разбирам.
Ще представя 2 варианта

Вариант 1: Заплатата ми отива за гледачка/частна градина
По-добре да изкарам една година, в която заплатата ми да отива за гледачка/частна градина от колкото да загубя работата си.
Вариант 2: Голяма заплата
Това че взимам голяма заплата, означава големи внесени данъци. Защо да не се възползвам от общинската услуга наравно с другите.

П.П. Критерия беше формулиран "държавна ДЯ на територията на община София". Ако беше поне от всяка ясла е малко по-справедлив.

П.П.П.
Това за постоянен/ настоящ адрес е дъвкано мноооого дълго по времето преди варианти 9 и 10. За Яслата също.
Много се радваме на новите мами, които се присъединяват във форума, но всяка подхваща неща, които вече за много на дълго дебатирани и се въртим в омагьосан кръг.
Апелирам да се изчитат и старите теми, преди да се подхване дискусия за нещо.

# 107
  • София

То така или иначе всичко е дъвкано до припадък. Докато не го приемат този регламент най-сетне ще си късаме нервите тук и ще се дърпаме за косите.  Tired Пък файда от цялата работа няма .... пак 8000 деца остават извън градините.  Confused

# 108
Ами по тази логика критерия за работещи родители е напълно излишен.А че морал няма това е ясно.Затова ще си бъдем все на това дередже,защото ние сами сме си виновни за всичко.
Този критерий дава точка за работещ родител или 2 за двама работещи. Но само ако го използваш ще доказваш дали наистина работиш. Но никъде не се пита дали и какво точно работиш, щом си на ведомост или се самооосигуряваш можеш законно да го докажеш.
Ако не го ползваш нищо не си длъжен да доказваш.
И никъде не се иска родителите да работят! И сега по новия регламент такова условие няма.

Аз обаче се сетих за друго нещо. Щом за двама работещи родители ще се дават 2 т. То би следвало за двама със софийско жителство (постоянен, настоящ адрес) точките също да се удвояват.

# 109
  • София

П.П.П.
Това за постоянен/ настоящ адрес е дъвкано мноооого дълго по времето преди варианти 9 и 10. За Яслата също.
Много се радваме на новите мами, които се присъединяват във форума, но всяка подхваща неща, които вече за много на дълго дебатирани и се въртим в омагьосан кръг.
коя тема ?  коя страница ? къде - обоснови се???

# 110
Ако се дава и рзлични точки за адресна регистрация на един или двама родители то ще има по малко деца с равен брой точки, а пък и ако въведат и за срок още повече. newsm78

# 111
Разлика незнам дали ще има, защото за целта както е сигурно всички ще се юрнат да се регистрират. Но Общината може да го въведе само защото има за цел да си прави статистиката.

# 112
  • София
За мене най-справедливи критерии от версия 9 са: К1, К2, К3 само за близнаци, К6, всички социални критерии и от версия 10 за платени данъци.Всички деца на прави,здрави и работещи родители,дали са 1,2,3 и повече в семейство трябва да имат еднакви шансове за ДЗ.Всеки средно статистически интелигентен българин трябва семейно да планира според доходите и възможностите си колко деца да има.Има семейства с 1 дете,които едва свързват двата края и такива с повече деца финансово стабилни.А замисляли ли сте, колко млади семейства има,които са рискували с ипотечни кредити,за да свият собствено гнезденце и да отглеждат по-спокойно децата си.Мислите ли,че някой от тези родители може да си позволи да не работи,за да стои в къщи и да гледа дете, та нали целия вложен труд ще иде на вятъра.Винаги съм си мечтала да имам поне минимум 3 деца, но съм преценила ,че в момента нямам тази възможност и засега ще си остана само с мечтата.
За мене всички деца трябва да са с равни права,освен тези,които е ощитила природата.Те трябва да влизат директно.

# 113
Didka775, напълно те подкрепям!

# 114
Според Фъндъкова ако и след вторичния и третичния критерий има деца с равни точки, директорката може сама да преценява и да въведе критерия - предимство за децата, живеещи в района на детската градина. Това сякаш значи, че отпада жребия.

# 115
За мене най-справедливи критерии от версия 9 са: К1, К2, К3 само за близнаци, К6, всички социални критерии и от версия 10 за платени данъци.Всички деца на прави,здрави и работещи родители,дали са 1,2,3 и повече в семейство трябва да имат еднакви шансове за ДЗ.Всеки средно статистически интелигентен българин трябва семейно да планира според доходите и възможностите си колко деца да има.Има семейства с 1 дете,които едва свързват двата края и такива с повече деца финансово стабилни.А замисляли ли сте, колко млади семейства има,които са рискували с ипотечни кредити,за да свият собствено гнезденце и да отглеждат по-спокойно децата си.Мислите ли,че някой от тези родители може да си позволи да не работи,за да стои в къщи и да гледа дете, та нали целия вложен труд ще иде на вятъра.Винаги съм си мечтала да имам поне минимум 3 деца, но съм преценила ,че в момента нямам тази възможност и засега ще си остана само с мечтата.
За мене всички деца трябва да са с равни права,освен тези,които е ощитила природата.Те трябва да влизат директно.
Прекрасно, но местата са по-малко от децата. А с това темпо на разрастване на столицата изобщо не вярвам някога да станат достатъчно.

# 116
  • София
Аз обаче се сетих за друго нещо. Щом за двама работещи родители ще се дават 2 т. То би следвало за двама със софийско жителство (постоянен, настоящ адрес) точките също да се удвояват.
ми може - лошо няма ( ние ще имаме 1т. за един от родителите) но ще е справедливо до някъде ( ... пример само : аз съм от провинцията  ,но след брака съм дошла да живея при съпруга си ... е нямам 5 г. ,но не съм се и регистрирала , не че ме мързи , а не ми се дават париииии Mr. Green за смяна на л.к и прочие  ... е ?) така ,че в предните си постове на защитавах личен интерес , а исках обсъждане на К1 , защото се касае за децата ни и трябва всичко да е огледано до най малката подробност ( според мен де)

# 117
Допълнителната точка за адресна регистрация на втория родител може да се комплектова с вторичния критерий - първо да се гледа дали има регистрация, после срока. Определено би имало раздвижване в броя на точките.

# 118
Според Фъндъкова ако и след вторичния и третичния критерий има деца с равни точки, директорката може сама да преценява и да въведе критерия - предимство за децата, живеещи в района на детската градина. Това сякаш значи, че отпада жребия.
Това за района на детската градина няма да е много честно,защото ще съм принудена да кандидатствам в отдалечена градина поради критериите,според които семействата с едно дете нямат особен шанс.Близкото ми ОДЗ е от т.нар. престижни и нямяме никакъв шанс за него.А все пак детето ми не може да стои до 6 год вкъщи нали?

# 119
Е целия масраф за смяна на адресна регистрация + лична карта срува около 15лв.
Не е толкова скъпо, въпрос на време и нерви да ходиш за едното, а после да чакаш за да ходиш за другото. Но пък си заслужава. Все пак трябва да имаш адрес тук зя дя се ползваш от предимство.

Общи условия

Активация на акаунт