СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 524
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 120
  • София
За мене най-справедливи критерии от версия 9 са: К1, К2, К3 само за близнаци, К6, всички социални критерии и от версия 10 за платени данъци.Всички деца на прави,здрави и работещи родители,дали са 1,2,3 и повече в семейство трябва да имат еднакви шансове за ДЗ.Всеки средно статистически интелигентен българин трябва семейно да планира според доходите и възможностите си колко деца да има.Има семейства с 1 дете,които едва свързват двата края и такива с повече деца финансово стабилни.А замисляли ли сте, колко млади семейства има,които са рискували с ипотечни кредити,за да свият собствено гнезденце и да отглеждат по-спокойно децата си.Мислите ли,че някой от тези родители може да си позволи да не работи,за да стои в къщи и да гледа дете, та нали целия вложен труд ще иде на вятъра.Винаги съм си мечтала да имам поне минимум 3 деца, но съм преценила ,че в момента нямам тази възможност и засега ще си остана само с мечтата.
За мене всички деца трябва да са с равни права,освен тези,които е ощитила природата.Те трябва да влизат директно.
newsm10 newsm10 newsm10

# 121
  • София
Според Фъндъкова ако и след вторичния и третичния критерий има деца с равни точки, директорката може сама да преценява и да въведе критерия - предимство за децата, живеещи в района на детската градина. Това сякаш значи, че отпада жребия.
аха... Mr. Green и че ще има бонбони за директорката ( най - малкото )

# 122
Според Фъндъкова ако и след вторичния и третичния критерий има деца с равни точки, директорката може сама да преценява и да въведе критерия - предимство за децата, живеещи в района на детската градина. Това сякаш значи, че отпада жребия.
Това за района на детската градина няма да е много честно,защото ще съм принудена да кандидатствам в отдалечена градина поради критериите,според които семействата с едно дете нямат особен шанс.Близкото ми ОДЗ е от т.нар. престижни и нямяме никакъв шанс за него.А все пак детето ми не може да стои до 6 год вкъщи нали?

Напротив, според мен това би ограничило кандидатстването на представители на други квартали, вместо градините да се запълнят от живеещите наблизо. Но така или иначе трябва да владееш висша математика, за да изчислиш вероятностите детето ти да бъде прието някъде.

# 123
  • София
Е целия масраф за смяна на адресна регистрация + лична карта срува около 15лв.
Не е толкова скъпо, въпрос на време и нерви да ходиш за едното, а после да чакаш за да ходиш за другото. Но пък си заслужава. Все пак трябва да имаш адрес тук зя дя се ползваш от предимство.
не ми е за парите за това имам такава усмивка(  Mr. Green) дадох го като пример и факт! Peace п'а и 15 лв. кой ти ги дава Joy

# 124
аха... Mr. Green и че ще има бонбони за директорката ( най - малкото )
Ох, ако бяха само бонбони.....те диабетички щяха да станат.....

# 125
........Всеки средно статистически интелигентен българин трябва семейно да планира според доходите и възможностите си колко деца да има.Има семейства с 1 дете,които едва свързват двата края и такива с повече деца финансово стабилни.......

Както и има значение дали 1000 лв в семейството се разпределят между 3-ма или между 4-ма, 5-ма и т.н...Винаги го има и обратният пример.

Доходите се променят. Не са константа. Работа се губи, или се печелят повишения. Хората се развеждат, разделят, както и самотните се женят или си намират половинка...Жилища се купуват, продават, губят...

Както и никой не си планира децата според това колко детски градини има, дали има места в тях и т.н...

Хората с две, три и повече деца не означава, че са достатъчно богати, да си ги гледат у дома, с един работещ родител само; или че могат да си позволят детегледачка/частно заведение...

И нещата не опират само до финансите. Аз примерно искам децата ми да посещават държавна градина. Намирам го полезно за тях самите повече, отколкото да стоят у дома с някоя баба/ или да са  в частно заведение, където малко или повече отношението е по-различно, а обучението не винаги е на ниво...

Ако се реши да се премахне точката за второ, трето дете - ОК, мнозинството е взело решение, не роптая. Просто изразявам несъгласие с логиката на разсъждение.  Wink

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 16:32 от Free Soul

# 126
                                 Щурчо, не виждам "вратичка" при баба и внуче.Просто се представят две копия от акта за раждане на майката /бащата/ и внучето. Mr. Green Точката важи за всички внуци на бабата.Да се успокоите баби с близнаци са рядкост,с тризнаци и повече изключение. Mr. Green При това като се има предвид възрастта на работещите в ДЗ - мами - направо - няма  Mr. Green,а бабите вече тичат по училищата защото и там е като тук!
                 Ако много се притеснявате за вратичките ще ви успокоя пак  Mr. Green Тази врата дето сте я оставили да зейне в общината с 6 т ще поеме всички нужди и парашути. Mr. Green

Ха-ха-ха...знам си го това..
Просто се замислих...- никъде не се иска И акт за раждане на родителя, чийто родител (демек бабата или дядото) са служители в ДГ, а само...служебна бележка.. Simple SmileSimple SmileSimple Smile  Mr. Green
Иначе..за портата за парашутисти от много време го споменавам..
Не ме разбирай погрешно- аз съм ЗА децата на персонала да влизат където искат (както и всички останали , впрочем  Mr. Green - дори парашутистите..) Обаче..това, ако има места за всички е ОК .. Като няма..имам опасения,че няма да е проблем без да доказваш чия баба ползваш да позваш тези 3т.. (не ти лично  Mr. Green Mr. Green Mr. Green)..
И съвсем правилно е да има право за всичките си внучета една баба да ползва тия точки...(иначе ..представяш ли си ..двете снахи или дъщери или... newsm78 зетьовете..)
Сега сериозно..- няма проблем и тризнаци да са внучетата..Не е това питането..А защо не се добави изискване и за акт за раждане на родителя, чийто родител представя служебната бележка... newsm78  bouquet Hug

# 127
  • София
Най-вероятно за всички внучета ще важат точките. И ако бабата има 5, 6 внука, което не е толкова много, ама едва ли ще ги гледа всичките. Аз смятам, че предимството трябва да важи за градината в която работи бабата. Иначе ако родителите живеят в Люлин, а бабата в Младост едва ли ще пътува за да гледа внучето, колкото и да е всеотдайна.

# 128
Здравейте, извинете, че променям малко насочеността, но какво бихте казали, например, за самотните майки, които а/ нямат брак/развод с бащата на детето, б/ детето е признато от бащата, с/ майката и детето живеят отделно и се издържат сами, т.е. бащата не участва в издръжката на детето. Това няма как да се докаже. Е, значи тези майки, които даже не са и толкова единични случаи, също не ползват никакви предимства....

# 129
  • София
........Всеки средно статистически интелигентен българин трябва семейно да планира според доходите и възможностите си колко деца да има.Има семейства с 1 дете,които едва свързват двата края и такива с повече деца финансово стабилни.......

Както и има значение дали 1000 лв в семейството се разпределят между 3-ма или между 4-ма, 5-ма и т.н...Винаги го има и обратният пример.

Доходите се променят. Не са константа. Работа се губи, или се печелят повишения. Хората се развеждат, разделят, както и самотните се женят или си намират половинка...Жилища се купуват, продават, губят...

Както и никой не си планира децата според това колко детски градини има, дали има места в тях и т.н...

Хората с две, три и повече деца не означава, че са достатъчно богати, да си ги гледат у дома, с един работещ родител само; или че могат да си позволят детегледачка/частно заведение...

И нещата не опират само до финансите. Аз примерно искам децата ми да посещават държавна градина. Намирам го полезно за тях самите повече, отколкото да стоят у дома с някоя баба/ или да са  в частно заведение, където малко или повече отношението е по-различно, а обучението не винаги е на ниво...

Ако се реши да се премахне точката за второ, трето дете - ОК, мнозинството е взело решение, не роптая. Просто изразявам несъгласие с логиката на разсъждение.  Wink

Никой не може да предвиди,какво ще му се случи утре.Едни може да спечелят от тото,други да фалират,3 да загубят близък човек(затова подкрепям социалните критерии),но това може да се случи на всяко семейство,дали било бедно,богато,с 1,2 или повече деца,тези неща и много други са непредвидими и няма нищо общо с това,което написах.Говорех за стабилни доходи(спестил си,вложил си,имаш нещо зад гърба си).На всеки етап от живота всеки преценява какво е постигнал и какво може да даде.Всеки за себе си и семейтвото си има различни изисвания.За това си съществува и понятието "семейно планиране" и си има такива центрове.Затова говорех за равни шансове на семейства независимо от броя на децата на 2-ма здрави и прави родители.

# 130
  • София
Здравейте, извинете, че променям малко насочеността, но какво бихте казали, например, за самотните майки, които а/ нямат брак/развод с бащата на детето, б/ детето е признато от бащата, с/ майката и детето живеят отделно и се издържат сами, т.е. бащата не участва в издръжката на детето. Това няма как да се докаже. Е, значи тези майки, които даже не са и толкова единични случаи, също не ползват никакви предимства....
Aми какво да кажем, коментирали сме го? Заради злоупотребата с понятието "самотна майка", истинските такива няма да получат повече точки. Затова има допълнителни точки от комисия, предполагам, че тя ще разглежда точно такива случаи.

# 131
Може да не съм разбрала.
Не съм против равните шансове. Макар че съм ощетена в този случай. Ако бях с едно дете, щях много да настоявам за това равенство. Когато съм с две деца, с един автомобил и един шофьор в семейството, много ми се иска да са в една градина.
Всеки гледа от своята страна. Жалко, ако на градините се гледа само от страна колко социално силни/слаби сме; самотни/женени; бедни/богати...Жалко, че избираме градини според шансовете да ни приемат децата...Жалко, че не ги подбираме според престижа им и възможностите за обучение и социализация... Rolling Eyes

С всички тези критерии, точки, бележки ще започнат пак едни фалшификации... Tired

# 132
А когато свекървата е 90% инвалид, а майка Ви е работеща все още кажете алтернатива.  newsm78.
Много баби сменят работното си време така, че да е удобно да помагат и детето.
А какво да правят тези, които имат на разположениее само една баба, а тя е 90% инвалид?
То ако взимаме тези неща впредвид, много ще се измени положението с каднидатстването. И ще тръгнат едни фалшиви ТЕЛК-ове да се вадят...

A какво да правим ние, дето нямаме нито една баба (дори инвалид)  newsm78..
Както се разбра, Общината не се вълнува особено кой какво ще прави...- важното е да си събере статистическите данни, да си събере данъците и..да попълни наличните ДГ, които така или иначе само й тежат...Пък...ако събере някой дивидент покрай всичко това- добре дошло..
Но пък чак д амисли какво ще правят родителите , чийто деца остават неприети..не е в нейните "задължения"...( моля някой да ми разтълкува думата "задължение" от страна на Общината ли ДГ.., че..нещо ми обягва в последните години..)

# 133
Логиката е следната: След като детето ти не е посещавало ясла, а направо ще тръгва на детска градина, значи имаш финансовата възможност да си го гледаш в къщи/в частна градина/бавачка.  А другите, които ходят на ясла се налага от обстоятелството, че родителите им са с ниски доходи и майката се е върнала рано-рано на работа. Обясних ли го добре?
Без да се обиждаш, но това е пълна глупост. Тръгването на работа по-рано и даването на ясла изобщо не е свързано с финансовите възможности.
Подкрепям.  Peace И на мен горното ми звучи като пълна глупост. И в моя район няма чиста ясла, няма къде да си дам детето, за да ползвам след време евентуално това предимство. Аз съм против да се дава тази точка на деца, посещавали чиста ясла, за да имат предимство пред моето, което не може да посещава чиста ясла, щото такава наблизо няма. 

Хех, аз също живея в Младост, където няма чиста ясла...За това пък и работя в Младост..т.е..най-удобно  ми е детето ми да ходи в ОДЗ или ЦДГ в Младост..ОБАЧЕ...тъй като моето платено майчинство е само 6м..а не до навършване на 2г на детето ми, съм си дала детето на чиста ясла...И всяка сутрин го водя до най-близката в която намерих място за него..
И..сега какво? Пътува всяка сутрин, - свикна...Готова съм и в най-близкото ЦДГ да го запиша, ако за там ще получи допълнителна точка.. Но..такава опция няма..
Значи...не е само до удобство..наличието или не на ДЯ в квартала...
Както и да е..К6 е отпаднал и..не вярвам да се върнат към него..
По време на срещите на работанта група този критерий е предлаган няколко пъти..Не е бил защитен добре и е отпадал..Накрая го вписаха..за кратко...и после пак отпадна..тихомълком...още преди да стигне до СОС..
Възможно е да са го приели за дискримниационен..(чудно ми е защо за породени деца и за братя и сестри, които посещават ДГ не им се вижда дискриминационен..) Но..К6 е спорен..Той реално касае доста малко деца..Много пъти повече са по К3 и К5..но....както се разбра, тия, които решават какви да са критериите ..са решили друго;...а в СОС..им е тоооолкова все едно и толкова далечна материята, че..просто ще приемат каквото им е предложено и ..особено като им е казано,че ще има социален мир, онеже е подлагано на огромно обществено обсъждане цяла година...

Здрави нерви на всички пожелавам..Още дори не знаем какви изненади ни очакват...

# 134
Щурчо, какво смяташ - дали трябва да се даде точка по отделно за всеки родител за адресна регистрация? Обсъждано ли е на срещите?

Общи условия

Активация на акаунт