СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 522
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 135
Може да не съм разбрала.
Не съм против равните шансове. Макар че съм ощетена в този случай. Ако бях с едно дете, щях много да настоявам за това равенство. Когато съм с две деца, с един автомобил и един шофьор в семейството, много ми се иска да са в една градина.
Всеки гледа от своята страна. Жалко, ако на градините се гледа само от страна колко социално силни/слаби сме; самотни/женени; бедни/богати...Жалко, че избираме градини според шансовете да ни приемат децата...Жалко, че не ги подбираме според престижа им и възможностите за обучение и социализация... Rolling Eyes

С всички тези критерии, точки, бележки ще започнат пак едни фалшификации... Tired

Peace Peace Peace Hug  bouquet
Даммм...аз до сега за всичките си деца съм подбирала къде да учат по възможности , които им се дават след това..и по това какво всъщност им дава конкретното училище (ДГ)...
Сега..единственото, за което ще се борим е "да влезе НЯКЪДЕ"... просто..не мога да се побера в кожата си, че това може да се случва в 21 век..
Продължавам да настоявам, че след като ВСЯКО ДЕТЕ ИМА ПРАВО НА ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, то макар да не е задължително обучението на децата на 3г, ВСЯКО дете, чийто родители искат да го запишат на такава, ТРЯБВА ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ...А който не иска ДГ- не е длъжен- това си е негово право- да си гледа детето както намери за добре..

В този ред на мисли имам въпрос.. КОЙ в случая е този, който трябва да гарантира правото на всяко дете да посещава ДГ ? Общината или Държавата.
Искам да знам към кого трябва да са ми претенциите..и..какви са шансовете ми да ги удовлетворя.. (понеже..ако е Държавата, лесно ще я осъдя в Страсбург, но ако е Общината..съдебните дела могат да се проточат до абитурентския бал на детенце..)

Предварително благодаря на запознатите..

# 136
Здравейте, извинете, че променям малко насочеността, но какво бихте казали, например, за самотните майки, които а/ нямат брак/развод с бащата на детето, б/ детето е признато от бащата, с/ майката и детето живеят отделно и се издържат сами, т.е. бащата не участва в издръжката на детето. Това няма как да се докаже. Е, значи тези майки, които даже не са и толкова единични случаи, също не ползват никакви предимства....
Aми какво да кажем, коментирали сме го? Заради злоупотребата с понятието "самотна майка", истинските такива няма да получат повече точки. Затова има допълнителни точки от комисия, предполагам, че тя ще разглежда точно такива случаи.
Е, точно това исках да кажа - никой няма да бъде напълно удовлетворен. Уви, ужасно много се злоупотребява и на практика, истински нуждаещи се много често остават с пръст в устата. C'est la vie...  Close

# 137
Щурчо, какво смяташ - дали трябва да се даде точка по отделно за всеки родител за адресна регистрация? Обсъждано ли е на срещите?
Да си призная- не знам дали е обсъждано преди аз да започна да ги посещавам..
Когато аз попитах дали има значение и двамата ли...ми казаха, че няма..
Имам едни леки притеснения относно всички критерии,които касаят двамата родители..сега ще ги споделя:

Самотна майка, която по документи живее със съпруга си, но реално са разделени. Тя може да живее с друг, може да не са социално слаби, но..не може да отговаря ( и особено да влияе) на постъпките и обстоятелствата около бащата на детето..
-той може да не си е платил данъците...и тя не може да го задължи..
- той може да няма адресна регистрация и може дори да не живее в София..
- той може да не иска да й даде служебна бележка, че работи и къде..
..
също и за семействата сс починал родител....
Ако се въвеждат критерии за двамата родители,трябва да се помисли как да се компенсират тия деца..които реално имат само един..и как да се доказва това..и как да се предотвратят спекулации..
Сложно е..
...
Иначе, за личното ми мнение- аз подкрепям да се отчита и местоживеенето на втория родител..Както и продължителността на това местоживеене в София..
И..изобщо...не възразявам и периода на трудов стаж да се гледа ... Но..пак отиваме в леко дискриминационни води..откъм възраст..т.е..всичко това би трябвало да има някакви горни граници за да не облагодетелства по-възрастните родители..

# 138
Aми какво да кажем, коментирали сме го? Заради злоупотребата с понятието "самотна майка", истинските такива няма да получат повече точки. Затова има допълнителни точки от комисия, предполагам, че тя ще разглежда точно такива случаи.
Е, точно това исках да кажа - никой няма да бъде напълно удовлетворен. Уви, ужасно много се злоупотребява и на практика, истински нуждаещи се много често остават с пръст в устата. C'est la vie...  Close

Не се притеснявай ..
Предвижда се да има опция да се излагат особени случаи в самата система, при попълване на въпросниците.
АКО от Общината преценят,че случая който описваш е наистина специален, ще поканват родителите на среща за да докажат специалността..(поне така твърди г-н Джонев)..
Тогава именно, се преценява колко точки и дали изобщо да ти даде Общината...
(може би тогава е момента и за....шоколадовите бонбони и т.н...стимули...за тия, които ги умеят тия неща...)
В крайна сметка се надявам Общината да имат малко здрав разум и да не раздават точки подред..(колкото и да са изгодни офертите)..защото..все пак и обикновените деца трябва да имат шанс..
Аз лично точно за това държа на квотния принцип..(имам притеснения,че иначе Общината може да прекали с правото си да дава точки...и не само на специални случаи..) Пу-пу..дано съм прекалено мнителна и това да не е така..

# 139
  • София

Аз пък не виждам причина да имат предимство децата посещавали ясли. Моето не е, нито съм искала да посещава. Разбирам донякъде предимството за конкретното ОДЗ - да бъдат заедно децата, които вече се познават - ОК , това е полезно за тях, но по принцип... Това е все едно да имат предимство в училище, децата, посещавали общинска детска градина. Нищо справедливо не виждам.

Логиката е следната: След като детето ти не е посещавало ясла, а направо ще тръгва на детска градина, значи имаш финансовата възможност да си го гледаш в къщи/в частна градина/бавачка.  А другите, които ходят на ясла се налага от обстоятелството, че родителите им са с ниски доходи и майката се е върнала рано-рано на работа. Обясних ли го добре?
[/quote]

Не, никаква логика няма в това. И не е честно. Добре де, аз наистина не съм искала да го давам на ясла. Ами я си представи, че просто е нямало места (което не е изключено), и сега си ползвам третата година неплатен отпуск, защото нямам избор и няма кой да ми гледа детето. Трябва да се върна на работа, за да не загубя мястото си. По-малко на зор ли съм от майка, върнала се преди 1 година?

# 140
Добре де, аз наистина не съм искала да го давам на ясла. Ами я си представи, че просто е нямало места (което не е изключено), и сега си ползвам третата година неплатен отпуск, защото нямам избор и няма кой да ми гледа детето. Трябва да се върна на работа, за да не загубя мястото си. По-малко на зор ли съм от майка, върнала се преди 1 година?

Не, не си по-малко на зор..Щом четеш тази тема, значи...сериозно се нуждаеш детето ти да тръгне наесен на ДГ..
Но..това не променя факта,че няма да има места за всички...със или без К6..
Разбираш ли? Не тези деца от чистите ясли, ще изместят твоето или моето..
Просто..няма места..
За половината деца на София..
Излишно е да спорим по К6..той вече е отпаднал..Никой не го е предложил на СОС.. (а моето лично мнение е,че трябваше..На СОС трябваше да се предложат всички критерии, а там да се реши дали и кои да отпаднат..Но..ние сме в Бг..тук г-н Джонев има повече право на глас от всички майки в София накуп...) Нищо лично към него.. Просто..споделям лични впечатления.. Доказателство е фактора време.. и не само..

# 141
Щурчо, не че защитавам г-н Джонев, ама сега когато всичко е в ръцете на СОС, а ние продължаваме да си бистрим критериите, кой ако не той ще внесе допълнителните ни изисквания?  newsm78 Може и да се заблуждавам, незнам..

# 142
Щурчо, не че защитавам г-н Джонев, ама сега когато всичко е в ръцете на СОС, а ние продължаваме да си бистрим критериите, кой ако не той ще внесе допълнителните ни изисквания?  newsm78 Може и да се заблуждавам, незнам..
Ами..не се заблуждаваш. Наистина единствено той може да внесе някакви промени. Друг е въпроса дали има такава воля..Трети въпроса доколко справедливи и изпълними и реални вижда нашите нови предложения..
И..какво да ти кажа- аз го защитавам. Г-н Джонев прави най-доброто, което може. Просто, не е родител който има проблем с място за детето си в общинска детска градина. И не зависи от него това да има места за всички желаещи.
Сигурна съм,че и за СИРМА щеше да е по-лесно да разпредели съществуващи места, вместо да се опитва да разпредели несъществуващи..
За съжаление това е реалността.
А всеки родител, може да пуска жалби до Общината и мнения до СОС..Друг е въпроса доколко аргументирани ще са и доколко безпристрастни..
Защото...личните истории на всяка от нас може да са интересни, но едва ли биха повлияли на когото и да е за да промени регламента..(и правилно)
За съжаление, решение на нерешима задача се търси..

# 143
Аз се вклзчвам с едно предложение Peace

Продължавам да си мисля,че опашки пред градините за кандидатсване по критерий време няма да има,а опашки с равен брой точки деца ще има същите!
Затова нека да обсъдиме още веднъж критериите за деца при равен брой точки:
1.Нека да е като първи критерий адресната регистрация.Съгласна съм.
Като втори критерий мисля, че не е подходящо да се вземат данъците,поради простата причина,че по високите данъци предполагат по високи доходи,а ДГ И ОДЗ мисля сa форма на Социална помощ отпускана от Столична Община.Което автоматично елеминира принципа данъци да е след адресната регистрация.
Мисля си че наистина районирането,като втори критерий би било много по подходящо.

# 144
И аз съм за районирането, на пък бизнесмените не им е удобно било, че ДГ била далече от работното място. bowuu И не знам дали би могло да се вземе в предвид.

# 145
Трябва ми една мама от работната група!Спешно е,нека ми пише на лични!

# 146
Ми ето ме,Шапчице, ама вече не съм от работната група. Wink
Иначе щурчо, писала съм доста жалби, и смятам че новата наредба за яслите , която поставя децата на 3 години в доста особена ситуация, не е просто интересна лична история, а голяяяма недомислица, която трябва да се оправи своевременно. Обаче засега просто самите доректорки на ясли са взели решение да не изписват децата, и това вероятно ще е за тази година, а по- натам не....а мета за действие итминава....
Но както и да е, майките не само не искат К6, ами и не с еинтересуват от наредбата за яслите и разминаването с приема за ЦДГ...наистина всеки си се интересува от своята си история и така...

# 147
Аз се включвам с едно предложение Peace

Продължавам да си мисля,че опашки пред градините за кандидатстване по критерий време няма да има,а опашки с равен брой точки деца ще има същите!
Затова нека да обсъди ме още веднъж критериите за деца при равен брой точки:
1.Нека да е като първи критерий адресната регистрация.Съгласна съм.
Като втори критерий мисля, че не е подходящо да се вземат данъците,поради простата причина,че по високите данъци предполагат по високи доходи,а ДГ И ОДЗ мисля сa форма на Социална помощ отпускана от Столична Община.Което автоматично елиминира принципа данъци да е след адресната регистрация.
Мисля си че наистина районирането,като втори критерий би било много по подходящо.

и аз съм за  районирането и адр. регистрация при равен брой точки
или по добре  адресната регистрация да се степенува. За над 2г ...т., за над 5г...т, но да има горна граница,за да няма пак " по възрастните родители били  с повече точки"

# 148
Но както и да е, майките не само не искат К6, ами и не с еинтересуват от наредбата за яслите и разминаването с приема за ЦДГ...наистина всеки си се интересува от своята си история и така...

Защото проблема  не ги е застигнал, което е много жалко.
Аз съм бременна с второто ни дете и макар, че до 2 години нещата ще се променят, пак чета всяко мнение от 2007 г по темата, защото осъзнавам, че ме засяга пряко както К6, така и изписването април/май месец (термина ми е тогава) от ясла при започване септември на ДГ.

# 149
Здравейте, извинете, че променям малко насочеността, но какво бихте казали, например, за самотните майки, които а/ нямат брак/развод с бащата на детето, б/ детето е признато от бащата, с/ майката и детето живеят отделно и се издържат сами, т.е. бащата не участва в издръжката на детето. Това няма как да се докаже. Е, значи тези майки, които даже не са и толкова единични случаи, също не ползват никакви предимства....
             Злоупотреби с понятието "САМОТНА МАЙКА" не може да има .Съществуващата наредба определя с това понятие само жените ,чиито деца имат записано в акта си за раждане "баща-неизвестен".Всички варианти дето ги изреждаш с "а","б" ,"с" - НЕ СА САМОТНИ МАЙКИ и няма да им го признае никой.Ни комисия,ни директор.Социалните служби могат да имат друго тълкуване и да дават помощи ,но за сега ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИ НЕ СА СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ!Няма бедни,богати - има желаещи децата им да постъпят в тези ДЗ и то при определени условия и щом отговарят влизат.Никъде не пише,че ДЗ са за социално слаби.То при този стандарт май социално силните на пръсти се броят. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт