СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 501
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 150
Позволявам си да копирам едно мнение на "софиянец по рождение" от коментарите под интервюто с г-жа Фандъкова, защото ми хареса много:

Г-жа Фандъкова,
Не мисля, че ще ми отговорите на страниците на този форум, но се изкушавам да си мисля, че поне вие или вашите сътрудници го следят.
Та думата ми е за следното - трябва коренно да се реорганизира дейността на общината относно детските градини.
Неприемливо е да се мисли за повече детски градини. При постоянното прииждане на хора от провинцията тук, да се троят детски градини е повече от лудост.
Трябва да се направи следното стъпка постъпка:
1. Да се извърши разчет колко точно струва едно дете на общината. Някъде четох, че това е в рамките на 350 лв. цялостна месечна издръжка- режиини, заплати, подръжка на сградата и пр..
2.Да се тиражират ваучери на тази стойност, съобразно бюджетните възможности на общината, които да се раздават на регистрираните с постоянен адрес в София родители.
3. Понеже естествено техният брой ще бъде повече от местата в общинските детските градини, споменатите ваучери да важат и за частните детски заведения, а също и за сключване на граждански договори с детегледачки. В последните два случая - естествено с допълнително заплащане от страна на родителите.
4. Така и на родителите ще се даде възможност да избират - ОДЗ близко до работата, до дома, частно заведение или гледачка вкъщи.
5. Цялата тази процедура може да протече в рамките на месец. Родителите се регистрират в местната община, получават си ваучера и си избират вариант. ОДЗ-то набира издръжката си от постъпилите родителски ваучери, а частните заведения и гледачките на граждански договор си получават парите от дирекция "Финанси" на общината при представяне на съответните документи.
Вероятно схванахте предложената схема, която смея да твърдя, че ще бъде много удобна на всички заинтересовани страни.
Това е модерно аутсорсинг решение на нещата.

Ваучерната система наистина е модерно решение на проблема, но..за огромно съжаление не вярвам някой да погледне сериозно на нея..

# 151
1. Да се извърши разчет колко точно струва едно дете на общината. Някъде четох, че това е в рамките на 350 лв. цялостна месечна издръжка- режиини, заплати, подръжка на сградата и пр..

hahaha Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Не мога да си намеря припадналите от смях човечета за това се примирявам с търкалящите се!

Издръжката на едно дете в ДЗ е 90 лв.деветдесет лева И в тях влиза абсолютно всичко - заплати,консумативи,ремонти,закупуване на посуда и каквото се сетите още употребявано в ДЗ.
              Много ми е интересно КЪДЕ този "софиянец по рождение" е прочел ,че издръжката е 350 лв на дете.Тя ,ако е толкова,общинските ДЗ ще са класи над ЧДГ и персонала ще е от хабилитирани лица-професори.И това по простата причина,че и на един студент издръжката не е 350 лв на месец,същото е и с учениците в училище и те нямат толкова.
              Пропуснах да кажа,че миналата година дадоха по всички медии издръжка на дете от 125 лв- за 2007 г, а за 2008 година дори това не бе отпуснато.
              Тук съм на 1 000 000 % сигурна в цифрите. Mr. Green

# 152
90лв- 90..
Аз харесах принципа.
Сметките колко струва издръжката от Общината със сигурност я знаят.
Въпроса е,че дори 90лв не вярвам да дадат на родителите под формата на ваучери.
И забележи- тия ваучери са специално за децата и не могат да се изпият или изпушат в местната кръчма от някой родител или..да се профукат на бинго..

Само да добавя,че ваучерната система не трябва да изключва построяването на нови ДГ и училища в София..А Общината, вместо да се оправдава,че няма терени или пари за построяването на Нови, да вземе да върне бившите ДГ които ползва за свои канцеларии по предназначение...Според мен, поне 10 НОВИ (добре забравени бивши) ДГ ще се появят нуждаещи се само от ремонт..

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 22:23 от *щурчо*

# 153
  • SOFIA
Мили мами, чуйте това или може би вече го знаете. Децата родени през последните 3м. от годината( в случая 2006г) се включват в класирането за детска градина когато навършат 3г, т.е. когато вече децата от същия набор са приети и записани, та дори и вече ще посещават ДГ.Бясна съм .Значи въпреки, че по-големият ми син посещава същата ДГ, (т.е щерката е с предимство) на практика няма как да го ползваме, защото местата през ноември ще са вече заети и ние ще чакаме евентуално ако някой се откаже да ни приемат   . А кой ще я гледа от навършване на 3г.(когато ще я изпишат от яслата) докато ни приемат в ДГ, неясно точно кога??? Мислех си, че когато умуват над новия регламен това би трябвало да го имат в предвид и затова им писах с формата за обратна връзка и отговора е(копирам от мейла ): Съжаляваме, но такъв е регламента. Детето ще ползва предимството си и при активиране на кандидатурата ще бъде много по-напред в списъка на чакащите. Вероятността да бъде прието е много по-голяма.
Не знам защо това се е променили, но когато синът ми тръгна на ДГ в неговата група имаше деца , които нямаха пълни 3г, т.е родени след септември.
Извинявам се ако темата не е за тук, но не знаех къде точно да я пусна, а и мисля че това касае и интересува много от вас. Не мога да си намеря място, иде ми да ги    #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Пуснах темата и в" Родени 2006г.", но никой не сподели, а мисля че това е сериозна недомислица.

# 154
  • София
Аз съм също за районирането.Така ще се разбере наистина в кой квартал има най-голям недостиг на ДЗ и ще има по-голяма яснота по въпроса,къде да се строят повече.Ще има много недоволни,защото примерно са чули,че в съседния квартал или друг, ДЗ е по-добро.Истината е,че като база почти всички са на едно ниво и от хигиенна гледна точка, и откъм обучение.

# 155
  • София
Само да допълня,че наистина частните градини са на по-ниско ниво от общинските и от където да го погледнеш.

# 156
Така е. Не само са на по-ниско ниво, но и не отговарят на изискванията, които са задължителни за общинските. Нямат дворове, или достатъчно жизнено пространство за децата. Спят и играят в едно и също помещение..Групите се разнасят на няколко нива по стълби по няколко пъти на ден..Като цяло си е приключение.Да не говорим за персонала, който се подбира ..

# 157
90лв- 90..
Аз харесах принципа.
Сметките колко струва издръжката от Общината със сигурност я знаят.
Въпроса е,че дори 90лв не вярвам да дадат на родителите под формата на ваучери.
И забележи- тия ваучери са специално за децата и не могат да се изпият или изпушат в местната кръчма от някой родител или..да се профукат на бинго..

Ох, щурчоооо, нали се сещаш, че сега, така или наче, тези пари НЯМА да се дадат за 8000 деца (или там каквато е реалната бройка) просто защото няма места. Имат си оправдание. Е КАК ще стане тая работа, да се дадат парите за хората, за които няма места в градините, защо пък да ги дават?!? Това няма да стане никога! НИКОГА! Айде да не са 90, да ги кажем 100, че съм голямата математичка, ми това са 800 000 лева месечно! Явяват се 8 800 000 лева годишно, и то за деца, които няма да посещават общински градини, защото НЯМА места. Като тази цифра е изчислена за 11 месеца, смятам Август за почивен. Е кой ще ги даде беееее??? По-голяма фантастика не мога да си преставя. Реално, е напълно нормално да се намери едно такова решение на проблема, или дори и тези пари да се плащат като "помощ" за родителите, които нямат възможност да се върнат на работа, защото държавата не им дава възможност да си оставят децата в ясла. Ама това пък никога няма да стане тука. Близо девет милиона годишно - ти това сериозно ли? Малшанс! Мечтателки сме ние, а виж само сумата каква е, при това говорим за 100 лева месечно - подигравка!

# 158
Мили мами, чуйте това или може би вече го знаете. Децата родени през последните 3м. от годината( в случая 2006г) се включват в класирането за детска градина когато навършат 3г, т.е. когато вече децата от същия набор са приети и записани, та дори и вече ще посещават ДГ.Бясна съм .Значи въпреки, че по-големият ми син посещава същата ДГ, (т.е щерката е с предимство) на практика няма как да го ползваме, защото местата през ноември ще са вече заети и ние ще чакаме евентуално ако някой се откаже да ни приемат   . А кой ще я гледа от навършване на 3г.(когато ще я изпишат от яслата) докато ни приемат в ДГ, неясно точно кога??? Мислех си, че когато умуват над новия регламен това би трябвало да го имат в предвид и затова им писах с формата за обратна връзка и отговора е(копирам от мейла ): Съжаляваме, но такъв е регламента. Детето ще ползва предимството си и при активиране на кандидатурата ще бъде много по-напред в списъка на чакащите. Вероятността да бъде прието е много по-голяма.
Не знам защо това се е променили, но когато синът ми тръгна на ДГ в неговата група имаше деца , които нямаха пълни 3г, т.е родени след септември.
Извинявам се ако темата не е за тук, но не знаех къде точно да я пусна, а и мисля че това касае и интересува много от вас. Не мога да си намеря място, иде ми да ги    #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Пуснах темата и в" Родени 2006г.", но никой не сподели, а мисля че това е сериозна недомислица.

Това не е вярно! Преди да пускате теми поинтересувайте се как стоят нещата!

# 159
Момичета, говорим за 4 милиарда излишък за 2008г в държавния бюджет.
г-жа Фандъкова говори за отпуснати пари 50 милиона за строеж на нови ДГ за 2008г..., а насреща имаме САМО ЕДНА при това РЕМОНТИРАНА бивша ДГ и няколко допълнителни крила и т.н разширения в ДГ (ремонти, които биха могли и по някакви европейски програми да се финансират реално)
И на този фон говорим, че за ВСИЧКИ родители на неприети деца, ще са нужни някакви си 9 милиона лева.. и това ви се вижда много? Абсолютно малко са. И определено няма да компенсират липсата на равни шансове за децата.
Лично аз предпочитам детето ми да бъде прието и аз да дам тия 1000 лв годишно на Общината за да ми обучава, отглежда и възпитава детето през годината, отколкото тя да ми ги даде, за да си стоя в къщи. Нали се сещаш,че са ми нужни поне толкова месечно, за да оцеляваме физически..
Но след като се полагат тия пари на всяко дете, не виждам зашо да не си ги получи!

# 160
Мислех си, че когато умуват над новия регламен това би трябвало да го имат в предвид и затова им писах с формата за обратна връзка и отговора е(копирам от мейла ): Съжаляваме, но такъв е регламента. Детето ще ползва предимството си и при активиране на кандидатурата ще бъде много по-напред в списъка на чакащите. Вероятността да бъде прието е много по-голяма.

ВСИЧКИ кандидатури на деца родени 2006 за ЦДГ ще се активират след приемането на новия регламент (очаква се това да стане в началото на м. март 2009) Отговорили са ви съвсем коректно- детето ви ще има много по-голям шанс да бъде прието от много други деца, след като има братче, което вече посещава ДГ .
Ако децата ви са породени- шанса ви е още по-голям..
Моля ви, четете преди да пишете..
Проблема с децата родени след 31 май беше предотвратен с промяната на версия 8 и появата на версия 9..
Няма никава причина за безпокойство- целия набор ще кандидатства едновременно и първото класиране ще е на 30 май.
Успех

# 161
                  Щурчо,вече ме е изпреварила за децата родени след 31 май.На целия набор кандидатурите ще се активират.Винаги децата родени след септември са тръгвали заедно с другите независимо,че не са навършили 3 години.Ако родителите са искали децата са оставяни в ДЯ до навършване на 3 години,а след това им иде малко нагоре да настигнат тези дето са тръгнали от септември.Те имат вече изградени здравно-хигиенни навици,адаптирали са се и са формирали детския колектив.Имате ли представа как се чувства едно дете като влезе по-късно в групата.И по-големи деца го преживяват по-тежко отколкото ако са тръгнали в началото.Да не говорим,че се задържа приема в яслата тъй като трябва да има освободено място.
                  За ваучерите - прие се те да са само за деца ,посещаващи ЧДГ.И никой никъде не е казал,че ще ги даде на родителите.Сумата беше 100 лв защото вероятно същата ще е и за общинските ДЗ през 2009.При това се прие под условие ,ако излишъка е над еди колко си %.Извинавам се,ама не помня точно %.Пък и не е толкова важно ако ги дадат няма да търсим под вола теле. Laughing

# 162
Аз сега разбрах, че има нова тема, та се записвам...предполагам, че края на февруари е понятие за "неясно кога ще се приеме новия регламент" така че няма да питам излишно някой има ли инфо.

# 163
Момичета, говорим за 4 милиарда излишък за 2008г в държавния бюджет.
г-жа Фандъкова говори за отпуснати пари 50 милиона за строеж на нови ДГ за 2008г..., а насреща имаме САМО ЕДНА при това РЕМОНТИРАНА бивша ДГ и няколко допълнителни крила и т.н разширения в ДГ (ремонти, които биха могли и по някакви европейски програми да се финансират реално)
И на този фон говорим, че за ВСИЧКИ родители на неприети деца, ще са нужни някакви си 9 милиона лева.. и това ви се вижда много? Абсолютно малко са. И определено няма да компенсират липсата на равни шансове за децата.
Лично аз предпочитам детето ми да бъде прието и аз да дам тия 1000 лв годишно на Общината за да ми обучава, отглежда и възпитава детето през годината, отколкото тя да ми ги даде, за да си стоя в къщи. Нали се сещаш,че са ми нужни поне толкова месечно, за да оцеляваме физически..
Но след като се полагат тия пари на всяко дете, не виждам зашо да не си ги получи!

Щурчо, не ми се виждат много. Просто не знам защо да ги дават, като в настоящия момент няма да се налага да ги дадат? За какво по дяволите да си гласуват да ни дадат 9 милиона годишно? Няма начин, тук не говорим за логични неща, не говорим за морал, нито за неубиваща социална политика. Аз имам предвид реалността в България. Според мен това дори не си струва да се дискутира, просто няма начин да стане. Ние сме страната с най-голям държавен апарат в Европа и заедна с това с най-бездействащ такъв. Та ... кави пет лева, какви девет милиона...

# 164
  • София
Хич и не се надявайте на тези ваучери, ако ще и 40 милиарда да е излишъка - в тази държава пари за децата няма. Преди Коледа гласуваха и приеха, че от 1 януари 2009 г. близнаците на възраст между 1 и 2 години (когато майката получава МРЗ) ще получават помощи 2х100 лв. Ха познайте дали ги получаваме! - а става въпрос за почти 2 200 000 лв.

За изписването на децата от яслата, когато навършат 3 години съм абсолютно съгласна, че е поредната глупост, която измислиха.

Общи условия

Активация на акаунт