СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 798
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте,

Докладът към Столичния общински съвет би трябвало да бъде финализиран в петък.
В първия работен ден след това ще изпратим анкета до родителите.

За критериите/предимствата:

Може би ще остане критерий липсата на задължения за местни данъци и такси.
Може би ще бъде добавено малко предимство за деца от "чистите" ясли.

За квотите:

Може би ще бъде предложено да се въведат квоти за деца с предимства (до 30% от свободните места).

За избор при равен брой точки:

За момента се изключват предложенията за данъци (местни или общи) за подредба, както и фактор 'време'.
Вероятно няма да бъде предложена и подредбата по продължителност на адресна регистрация.
Продължава да се търси се алтернатива на жребий.
Има идеи този избор да бъде оставен на педагогическите съвети в отделните градини.

Я.Дж.

Г-н Джонев - благодаря за новините.
Звучат ми разумно..
Само не знам...при равен брой точки...на педагогическия съвет звучи прекрасно..., НО..от системна гледна точка..ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? При положение, че класиранията се извършват в петък вечер и в понеделник би трябвало резултатите да се публикуват  newsm78..КОГА директорките ще имат време да свикат педагогическия съвет и...дори да вземат решение..кои точно деца да класират ...
Интересно ми е чисто технически..според вас възможно ли е?

# 586
  • София
Благодаря за своевременната информация!

Наистина, недейте да плюете толкова по г-н Джонев, защото и той е поставен в неприятна позиция да обединява интереси на голяма грепа хора, а и в края на краищата неговата роля е предимно техническа.

Няма да подпиша петицията и то главно, защото смятам, че близнаците и породените деца имат нужда от предимство. Аз имам само едно, така че не мога да бъда обвинена в пристрастност по тази точка. След като е ясно, че местата не са достатъчни, трябва да има някакви критерии. А това, че няма да се харесат на всички или най-вече на тези, които не отговарят на тях, е друг въпрос. Проблемът е в недостига на места, а не в критериите в случая. Иначе:

1. Критерий К1 : Поне един родител има постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община или поне един родител е редовен студент във ВУЗ и има настоящ адрес на територията на Столична община.
Смятаме, че критерият за адресна регистрация на родителите на територията на Столична община е задължително условие, което не представлява пречка и не затруднява никого да го изпълни. В този смисъл считаме критерият за формален и неефективен. Задължително според мен е да се взима само постоянен адрес. Това значи, че си данъчно задържен на територията на града.Изключение евентуално само за студенти

2. Критерий К2: Работещ родител (или в отпуск по майчинство), който е социално осигурен или родител, който е редовен студент във ВУЗ на територията на Столична община.
Този критерий считаме за справедлив,защото дори родител, който няма работодател, би могъл да се самоосигурява и по този начин да удовлетвори това условие. ОК

Колкото до децата с равен брой точки, може би идеята за близост на дома до градината би трябвало да има значение. Ако се остави избора на директорите, нали се сещате какво ще стане!

п.п. Относно липсата на данъчни задължения. Не е съвсем коректно, при положение, че има хора без постоянен адрес в София. Т.е., ако аз имам 500 лв задължения за миналата година в София, и съм платила 300 от тях, то някой който няма имоти в София може да има 0, и да е преди мен.

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 18:36 от Луда Мара

# 587
Луда Мара, г-н Джонев му е ясно, че родителите са изнервени и притеснени и..едва ли взима лично нещата, които чете..

Относно постоянния адрес- както се разбра, не е особено сложно да си регистрира човек постоянен адрес в София..(особено, като се има впредвид, че точно след месец, може отново да си го смени..)..
Близостта до ДГ не е задължителна. Много от родителите искат по работни места да си дават децата, за да могат и да си ги взимат навреме (иначе за персонала ще е по-неудобно, да приеме дете, което живее срещу ДГ и после се окаже, че майката работи на другия край на града и преди 19.10 не може да си го вземе..защото свършва работа в 18ч..АКо обаче детето е в ДГ до офиса й...няма да е проблем, нали? - Под проблем има мвпредивд и за персонала и за детето..и за майката)..
След като няма задължително райониране- родителите имат право да си преценяват къде да си дават децата, така,че да им е най-удобно.
(За да не ме обявите в пристрастност, ще кажа, че офиса е до дома ми и..в този смисъл този проблем не ме касае лично, т.е..от това което казвам, само бих загубила...Но смятам,че е правилно.. Ако пък Директорките ще решават - те може да преценят, че тъкмо това ще гледат при равен брой точки..Или пък не.. Wink )

# 588
  • София
Разбира се, че едно ще е удобно за едни, друго - за други. Целта е да се класират децата възможно най-справедливо, ако изобщо е възможно това. Но, все пак, човек си сменя по-често работата, отколкото дома, особено, ако има собствен такъв. Аз лично не бих избрала детска градина по близост до местоработата. А може би наистина трябва да се върне районирането, но знам, че положението в центъра и в кварталите е различно и пак ще има недоволни.

# 589
Така е..ние в Младост сме само с четири ЦДГ и...бизнес парк и купчина бизнес сгради..и МОЛ-ове ..с...огромно количество млади хора, които работят там.. Сети се..ако е по месторабота..що народ ще си изсипе децата.. и...как точно ще излязат сметките на родителите от квартала.....
А в община Студентска, няма изобщо ЦДГ..та.и от там родителите сигурно също в Младост ще се изсипят..

# 590
  • София
 Задължително според мен е да се взима само постоянен адрес. Това значи, че си данъчно задържен на територията на града.Изключение евентуално само за студенти

Луда Мара    Hug толкоз много се опитвах в миналата тема да се обърне внимание на този ... проблем с адресната регистрация ( постоянен , а НЕ настоящ адрес) , но  на много тук не им харесва  - чудя се само като го  махнат и него  по какво ще ни класират - вероятно по красота . 100 пъти обясних , че настоящ адрес се вади лесно и може да се сменя през 30 дни  ... докато при постоянния стоят по друг начин нещата - някои дори взеха постовете ми за дразнещи , а аз съвсем не съм искала това - е разбраха ме малко - дано сега поне теб разберат за к'во иде реч ( постоянен адрес в София и настоящ в квартала в които се кандидатства за ДГ би било справедливо - според мен ............а за тези за които не е - моля да ми отговорят - справедливо ли е постоянен адрес в Лом  да има място в ДГ в София ? )
На мен е под достойнството ми да коментирам вече този проблем - К1 и се оттеглям с усмивка .Благодаря за отделеното време   bouquet. Успех на всички  Peace

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 22:14 от reniris

# 591
Така е..ние в Младост сме само с четири ЦДГ и...бизнес парк и купчина бизнес сгради..и МОЛ-ове ..с...огромно количество млади хора, които работят там.. Сети се..ако е по месторабота..що народ ще си изсипе децата.. и...как точно ще излязат сметките на родителите от квартала.....
А в община Студентска, няма изобщо ЦДГ..та.и от там родителите сигурно също в Младост ще се изсипят..

Peace  Точно това обяснявах и аз още миналата година защо не съм съгласна да отпадне районирането. Просто защото Младост стана града в града.

# 592
  • София
И аз съм твърдо за районирането, както и за платените данъци.
Не е едно и също дали живееш в квартала от 30 години и имаш жилище за което плащаш данък на въпросната община, или си дошъл в София миналото лято, но детето ти ще бъде прието в градината пред блока ми, а моето не.

# 593
Не е едно и също дали живееш в квартала от 30 години и имаш жилище за което плащаш данък на въпросната община, или си дошъл в София миналото лято, но детето ти ще бъде прието в градината пред блока ми, а моето не.
Е да, ама ще отпадне, защото има много пришълци от провинцията и те Очевадно работят в тази комисия, дето определя критериите.....
Аз също не съм родом от София, но имам адресна регистрация вече повече от 13 години и редовно си плащам данъците.
Не го казвам, за да ме ръкопляскате, но е ясно, че и каквито критерии да измислят, пак ще има деца, които няма да тръгнат на градина тази есен.....освен, че Младост е град в града, то София се превърна в град- държава.....
И това заради тъпите ни управляващи.....

# 594

Aз, като те чета, че тия 40лв отиват в Общината..излиза, че всъщност само 90 лв е ЦЯЛАТА месечна издръжка на детето..и тогава се получават не по 6лв на ден, ами по 4.10лв на ден.. Това от където и да го погледнеш е несериозно.. Детегледачките на час сигурно взимат повече..

По 4.10 на ден,но НЕ  за храна,а за всичко вкл.заплати на персонал,храна,консумативи /всякакви + ток,парно,вода/ с една дума ВСИЧКО необходимо.
              Детегледачките със сигурност взимат на час повече.Като разделиш една учителска заплата на дните,на броя на децата и на часове се получава по 0.20 ст.на дете на ден за 1 час.Дали има такава детегледачка?Да ти гледа детето за 0.20 ст на час. Laughing За пом.възпитателите - ми те гледат за тези 0.20 ст 4 деца на час! Mr. Green При това говоря за учител с висше и квалификация.Мах заплата.

# 595
Дами, моите уважения към тези от вас които подготвяха петицията. По принцип, дори и да не съм съгласна с нещо, уважавам проявата на гражданска позиция, но не смятам че е редно да твърдите че тази петиция е от "РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА В СОФИЯ". Некоректно някак си се получава. ОК от родители е, но така написано излиза че е от всички родители в София. Колкото родители има, толкова мнения. Част от тях ще подкрепят петицията, друга част - няма.

Редно беше петицията да излезе персонално от името на създателите или поне някакъв инициативен комитет, а не по този начин.

И между другото прегледах последните десетина страници и установих че едни гости доста услужливо са давали съвети. Колко пъти издирвахме юрист за консултации, а точният човек взе че се появи когато се обсъждаше петицията. И естествено ставам подозрителна и започва да ми се привижда политика.

# 596
Здравейте,

През 2008 г. са разкрити 1000 нови места в съществуващи градини - бе отворена и една нова градина в Младост.

Подробна информация има тук: http://kg.sofia.bg/?page=prog2008

Освен това, групите се уплътняват максимално, което означава още над 1000 допълнителни места.

Спрямо класирането от м. юли 2008, в момента са заети 2286 допълнителни места за яслени и 1-ва градинска групи.

Ето точните данни:

Родени:                           2007       2006     2005

Записани към юли 2008: 1010       1228   3709
Записани в момента:        1268    2076   4889

Допълнителни места:       258       848   1180

Общо: 2286 допълнителни места, разкрити през 2008 г.   

Я.Дж.

Господин Джонев, за тези 1000 места, които са открити в 33 нови групи на територията на Столична Община- ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ОБЩИНАТА   bouquet Hug  bouquet

НО, за Останалите 1286 "УПЛЪТНЕНИ" места , аз на мястото на Общината не бих се хвалила...(дори бих ги премълчала), ЗАЩОТО, тази скромна цифра 1286 бр деца , ще бъде ИЗВАДЕНА от официално обявените места за прием тази година (2009-2010). Всеки мислещ родител, ще си направи простата сметка, че след като сега групите са по 30 деца, а би трябвало да са по 22-25 деца, то, в следващата година, тия "уплътнени групи" ще си станата нормални групи (говоря за набор 2006, 2007) и..за тях приема просто ще е по-малък с толкова бройки..(с много малко изключения в ОДЗ, в които има прием само за една градинска група, но..там пък прием тази година ИЗОБЩО няма да има, нали?
Т.е. излиза, че "уплътняването" си е за наша сметка - просто децата са приети наистина миналата година, а не тази, но..за сметка на приема тази година, а не за сметка на новооткрити места!
И като добавим факта, че уплътняването е вследстивие на "специалните случаи" основно, т.е..стана ИЗВЪН СИСТЕМАТА и прозрачността, то...стигаме до печалната статистика, че от обявени 5947 места са разкрити още 1000 места = 6947бр и са "уплътнени" групите с по още 1286бр..т.е повече от 18% от приетите деца през миналата година са били СПЕЦИАЛНИ случаи и това извън приетите с предимства...
Моля, г-н Джонев, поправете ме , ако греша..Уверете ме, че "уплътнените" групи, ще си останат уплътнени и всички следващи тази година ще се обявяват като уплътнени т.е. с по 30 деца, а не с по 20 .. Тогава, обещавам да ви се извиня публично за този си пост..( може би не на вас, а на Общината..защото не от вас зависят тия неща..както всички знаем Simple Smile )

# 597

Aз, като те чета, че тия 40лв отиват в Общината..излиза, че всъщност само 90 лв е ЦЯЛАТА месечна издръжка на детето..и тогава се получават не по 6лв на ден, ами по 4.10лв на ден.. Това от където и да го погледнеш е несериозно.. Детегледачките на час сигурно взимат повече..

По 4.10 на ден,но НЕ  за храна,а за всичко вкл.заплати на персонал,храна,консумативи /всякакви + ток,парно,вода/ с една дума ВСИЧКО необходимо.
              Детегледачките със сигурност взимат на час повече.Като разделиш една учителска заплата на дните,на броя на децата и на часове се получава по 0.20 ст.на дете на ден за 1 час.Дали има такава детегледачка?Да ти гледа детето за 0.20 ст на час. Laughing За пом.възпитателите - ми те гледат за тези 0.20 ст 4 деца на час! Mr. Green При това говоря за учител с висше и квалификация.Мах заплата.

.Аз като един човек математик..веднага сметнах, че 0.20 лв на час за 4 деца, прави 0.05лв на час за едно дете..т.е..за 10ч на ден, това са 0.50лв за дете х 30 деца са 15 лв на ден за 22 работни дни това прави  330лв?

Да де, но ти не отчиташ факта, че във същото време, това едно дете го "гледа" още поне една учителка..Ако нейната заплата е 2х500лв, то излиза, че едно дете реално е "гледано" в една ДГ не за 0.05лв на час, а за 0.20лв на ден Simple Smile (слагам 1 учителка за 10ч, макар, че те са 2 за по 5ч..за по-лесни сметки)
Значи..едно дете в ДГ се "отглежда" за 0.20лв на час..
Което означава, че за 10ч само гледането на детето е 2.00..Отделно храната около 2лв..и..то за ремонти и ток, парно и т.н..почти не останаха пари...
Шапка им свалям на директорките, че успяват да оцеляват и то така,че децата ни да не усещат особени липси при тази ситуация..
Много от майките не могат с толкова пари на ден (4.10лв) да си гледат детето в къщи, без да се включва заплата за тях в тия 4.10лв..

# 598
 Задължително според мен е да се взима само постоянен адрес. Това значи, че си данъчно задържен на територията на града.Изключение евентуално само за студенти

Луда Мара    Hug толкоз много се опитвах в миналата тема да се обърне внимание на този ... проблем с адресната регистрация ( постоянен , а НЕ настоящ адрес) , но  на много тук не им харесва  - чудя се само като го  махнат и него  по какво ще ни класират - вероятно по красота . 100 пъти обясних , че настоящ адрес се вади лесно и може да се сменя през 30 дни  ... докато при постоянния стоят по друг начин нещата - някои дори взеха постовете ми за дразнещи , а аз съвсем не съм искала това - е разбраха ме малко - дано сега поне теб разберат за к'во иде реч ( постоянен адрес в София и настоящ в квартала в които се кандидатства за ДГ би било справедливо - според мен ............а за тези за които не е - моля да ми отговорят - справедливо ли е постоянен адрес в Лом  да има място в ДГ в София ? )
На мен е под достойнството ми да коментирам вече този проблем - К1 и се оттеглям с усмивка .Благодаря за отделеното време   bouquet. Успех на всички  Peace

Абсолютно съм съгласна  Peace

В предната тема щяха да ме разпънат на кръст заради подобно изказване и се оттеглих, сега виждам че има повече като мен  Hug

Аз съм твърдо за районирането, в крайна сметка  ако в твоя квартал има детско заведение, все пак би било добре да ти приемат там детето и още повече че плащаш данъци на общината за жилището си, а нали детските заведения са общински.
А вече който не иска да си даде детето в района  - губи точки за ДГ в другия район.

# 599
                      Щурчо, сметките ти са почти точни! Казвам "почти" защото работим със закръгление! Laughing  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт