СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 828
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 615
Момичета, а някой може ли да ми отговори на следния въпрос:  Ако работещият в детска градина не е родител или баба, а сестра на кандидатстващото дете, дали пак се ползва предимството по К14 ?
Съзнавам, че съм може би единствената, която би покривала този казус, но все пак...   newsm78
BTW каката тази пролет се дипломира като бакалавър по начална педагогика, т.е. няма нищо нагласено само заради предимството. Оценката за стажа й е шестица  Simple Smile

# 616
  • София
Билката, мисля,че няма право по к14, но пък директорките и СОС има право да дават допълнителни точки. Предполагам,че ако сестра ти помоли директорката, ще приемат детето.

# 617
Момичета, а някой може ли да ми отговори на следния въпрос:  Ако работещият в детска градина не е родител или баба, а сестра на кандидатстващото дете, дали пак се ползва предимството по К14 ?
Съзнавам, че съм може би единствената, която би покривала този казус, но все пак...   newsm78
BTW каката тази пролет се дипломира като бакалавър по начална педагогика, т.е. няма нищо нагласено само заради предимството. Оценката за стажа й е шестица  Simple Smile

А каката би ли останала в къщи, за да гледа детенце. Това е логиката на точката. Съжалявам че този случай се появавява чак сега, но предполагам че бихте могли да пуснете молба в общината и случая да се разгледа в комисия. И ако има директор, който да се застъпи за да не загуби каката като кадър.
Не мога еднозначно да ти отговоря на въпроса. По принцип детенце не ползва допълнителна точка. Но пък има критерий брат/сестра, посещаващ ДГ, защо да няма и брат/сестра, работещ в ДГ. Има някаква логика.

# 618
  • София
Билката, мисля,че няма право по к14, но пък директорките и СОС има право да дават допълнителни точки.
Доколкото си спомням тази точка последно отпадна. Или бъркам?

# 619
  • София
Може, аз вече съвсем се обърках.  Peace

# 620
  • София
Задължително според мен е да се взима само постоянен адрес. Това значи, че си данъчно задържен на територията на града.Изключение евентуално само за студенти

За 819-ти път ще кажа, че това е фактически невярно и много, ама много се радвам, че с последната редакция е включен постоянен или настоящ адрес. Има хора, които имат само настоящ адрес тук, но имат собствен дом и съответно плащат местни данъци. Има и такива, които имат постоянен, без да имат собствено жилище и съответно НЕ плащат местни данъци. Да не говорим, че едва около 30% от общинския бюджет се формира от местни данъци, останалото е разпределено от държавния бюджет, където пък отиват всички подоходни данъци. Т.е. всеки работещ тук индиректно пак допринася за общинския бюджет. Разбирам ви емоциите, но те не са подплатени с икономическа логика. За протокола, аз имам достатъчно дълга постоянна регистация тук, не съм лично пристрастна. За целите на общината - доколкото разбирам, важно било да се знае колко хора всъщност живеят тук, за да се планират всички обществени услуги. Тази информация идеално се предоставя от сбора на двата вида регистации.

# 621
  • София
По тази причина шЪ попитам за 60 път - ако една майка е дала детето си за 600 евро в частна, защото няма места в държавна, то справедливо ли е майката, която плаща 600 евро за ЛИЦЕНЗИРАНА частна ДГ да не получи точка повече, а майките, които са имали късмета да "уредят" децата си в държавна за 40 лева да имат?

Хич не ми харесва тона ти, но по същество по този въпрос съм съгласна с теб - НЕ, не е справедливо. Приемам, че аргументът е, че детето вече е социализирано и затова има нужда от малко предимство. Тогава справедливо би било тази точка да имат всички кандидатстващи социализирани деца - от държавни и частни ясли, в София и където и да било, а също и от яслени групи в ОДЗ, ако сега кандидатстват за 1 група в ЦДГ.

# 622
хем по темата, хем не съвсем, но мисля, че май в българското право няма дефиниция на понятието "баба".  Поне аз не видях такава в Семейния кодекс. Защото аз пък имам леля, която е един вид баба на децата ми и работи в детска градина Laughing

# 623
Към Ели (Hrisa) и diana_t : Понеже не споделяте идеята на петицията, издребнявате за неща като "РодителиТЕ на деца от София". Защо не направихте тази забележка ПРЕДИ да публикувам петицията? Текстът, създаден първоначално от Ger4o, се въртя тук в темата 4-5 дни, преди аз да се добера до него и да го довърша. След което го пуснах тук за обсъждане отново. Като сте имали бележки и предложения по него, къде бяхте, че не ги казахте?
Виждам, че нямате представа как се прави и внася петиция, затова ще ви разясня, та да знаете когато правите петицията за строежи на нови ДГ. Входящ документ, който се завежда в дадено деловодство на институция, носи името и координатите за връзка на автора си. Петицията ще носи имената и телефоните на авторите си.
Ще напиша "РОДИТЕЛИ" вместо "родителиТЕ", не че на някой му пука, но за ваше успокоение. Разгледайте сайта с петициите, има една например в подкрепа на природен парк "Странджа", която е от най-активните - събрала е 15630 подписа - и е от "българите за България". Нали не смятате, че в България има само 15630 българи?  Crazy Като гледам, това не е попречило на голямата подкрепа към тази петиция. Така че, не издребнявайте, моля! Naughty
Ели (Hrisa), мнението на част от пишещите в този форум съвпада с мнението на друга част от родители, непишещи в този форум - да , това е общата позиция на 233 човека към момента. Защо ми се струва, че някои хора тук се дразнят от петицията и подкрепата, която тя събира.... Rolling Eyes

# 624
Г-н Джонев - благодаря за новините.
Звучат ми разумно..
Само не знам...при равен брой точки...на педагогическия съвет звучи прекрасно..., НО..от системна гледна точка..ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? При положение, че класиранията се извършват в петък вечер и в понеделник би трябвало резултатите да се публикуват  newsm78..КОГА директорките ще имат време да свикат педагогическия съвет и...дори да вземат решение..кои точно деца да класират ...
Интересно ми е чисто технически..според вас възможно ли е?

Позволявам си да включа текста на личното писмо от *щурчо* до мен, за да публикувам отговора, който е важен за всички:

Цитат
От инфото, което сте публикувал във форума на бг.мама, разбирам, че в петък ще представите доклада на СОС, а на 4.03 (или на 9-ти, ако пак се слеят всички почивни дни), ще изпратите анкета на родителите..
За критериите/предимствата:

Липса на задължения за местни данъци и такси - това..съм си казвала мнението и преди..Редно е да се отчита, но пък..не само за Софийска община, а изобщо..Защото..ако е само за София платени данъци и такси (местни), то...хората от провинцията, може да не са си платили данъците, но ще са с предимство пред хора, които тук си ги плащат и евентуално не са все още..Този критерий, ако остане, би трябвало да е хубаво обмислен, за да не получим обратен ефект, освен събирането на данъци..
Малко предимство за деца от чистите ясли...-  какво точно се има впредвид ? Връщане на К6 или нещо друго?  Аз също смятам, че трябва да имат някаква преднина..казвала съм доводите си преди.

За Квотите - чудесна идея.
Процентите биха могли да варират и дори да са различни в рамките на всяка ДГ, според предпочитанията на директорките, но не повече от 50/50..или да е фиксирано 30/70..
Освен това..за квотите, трябва да се помисли до колко точки (без тези за избор на ДГ по поредност на желанието) ще се счита за "предимства".. Може би най-правилно е за предимства да се считат всички над минимума, който получават семейства с 1 и 2 деца без никакви допълнителни точки ? (т.е..2т за софийско местожителство + 2т за работещи родители + 1т (евентуално) за платени данъци)...и..всички деца с 5т и по-малко, кандидатстват за 70% от местата, а всички с над 5т за останалите 30% с предимства?
Или?

За алтернатива..като гледам, в момента се борят жребия с това директорките да взимат решения..
Малко се притеснявам от чисто техническия аспект на това директорките да решават (педагогическия съвет) , защото:

това..дали е възможно от системна гледна точка? При положение, че класиранията се извършват в петък вечер и в понеделник би трябвало да се публикуват резултатите...КОГА директорките ще имат време да свикат педагогическия съвет, и дори да вземат решение ...кои точно деца ще се класират?

Чисто технически възможно ли е това, според вас?

И..ако това при текущите класирания не е невъзможно за 1-2 деца един-два пъти в годината..то..за основното класиране...ми се струва ... трудно осъществимо..
Вие как мислите?

Здравейте,

Най-вероятно въпросът с правилата за прием ще бъде разгледан на сесията на СОС на 13-ти март. На 4-ти март би трябвало да изпратим анкетата. В момента е пусната анкета до директорите за квотите и за това какви критерии биха използвали, ако решението за избор между децата с равен брой точки остане да се решава от тях.

При постоянен адрес в друга община ще се изисква служебна бележка за липса на задължения към тази община. Ако се приеме предимство за деца от "чисти" ясли, те просто ще получат една допълнителна точка.

Ако квотите бъдат приети, въпросът за избор при равен брой точки ще се изостри. Квоти би трябвало да има само до септември. За текущите групи би трябвало да важат предимствата, защото е справедливо на едно-две освобождаващи се места да бъдат класирани най-нуждаещите се.

Определянето на точките при квоти е лесно – на общата опашка всяко дете ще има точки само по общите критерии – адрес, липса на задължения и работещи родители.

На практика оставащата опашка няма да бъде подредена – повечето ще имат равен брой точки.

Ако има квоти и решението за избор при равен брой точки бъде оставено на градините, реално се връща субективното класиране с всичките опасения за нередности.

Ще има и много обвинения в пристрастност от страна на родителите, чиито деца няма да бъдат класирани.

Аз лично смятам, че този метод не отговаря на обществения интерес при големия дефицит, който съществува.

Технически е възможно (при двуседмичен срок за записване и ежеседмични класирания) да съберем информация от директорите за класиране, защото не е задължително те да решават за всички свободни места в рамките на една седмица. За колкото деца имат ясно решение, толкова ще класираме (на втората седмица). За няколко седмици ще бъдат класирани всички свободни места. Разбира се, по този начин ще има нужда от повече време (три-четири седмици повече), за да класираме деца за всички свободни места. Вместо един месец, класирането за септември би продължило месец и половина-два.

Поздрави,

Явор Джонев

# 625
Билката, мисля,че няма право по к14, но пък директорките и СОС има право да дават допълнителни точки.
Доколкото си спомням тази точка последно отпадна. Или бъркам?

В текущия проект няма подобна възможност. Ако има изключителни обстоятелства, директорите могат да пишат до комисията в Дирекция "Образование", както всеки друг. Комисията взима решение дали да даде допълнителни точки или не.

Я.Дж.

# 626
Little wingels не мога да разбера защо смяташ че всички трябва да редактират твоята петиция. Не съм имала време, не съм я гледала в подробности. Не смятам че издребнявам като посочвам лекия манипулативен елемент, който някак си случайно цъфва най-отгоре на петицията. И разбирам че вината е в мен, че не съм стояла на пост да гледам.

Както виждаш голяма част от петициите са инициирани от физически лица и инициативни комитети. Само не ми обяснявай за лекото объркване, което се е получило във вашата петиция. За мен това си е чиста манипулация, на която вероятно дължите част от получените гласове.

Не се дразня от самата петиция, нито от "голямата родителска подкрепа" за нея към момента, а от начина по който се опитвате да я получите. Както вече сама каза, мнението в петицията е мнение само на част от родителите. Не ставайте агресивни към другата част. И на мен ми писна да чета емоционални, нелогични словоизлияния с обиден тон, защото не подкрепям нещо си.

# 627
Г-н Джонев, ясно съзнавайки, че времето на новите предложения е изтекло, искам да попитам и предложа нещо.
Прави впечатление, че за по големите групи (2005 и 2004) има свободни места. Има много родители на деца родени 2006, които искат да ги пуснат по-рано на училище. Няма ли възможност да се разреши проблема с тези деца и те да могат по някакъв начин чрез системата да кандидатстват за по-големи групи?
Зная, че въпроса неколкократно е повдиган, но сега виждаме, че места има, деца които не ходят на градина има, но заради системата те не могат да бъдат записани.
Предвид огромния недостиг на места именно за набор 2006 решаването на този казус ще помогне на много семейства.

# 628
  • София
Ели, чудесно предложение!

# 629
Г-н Джонев, ясно съзнавайки, че времето на новите предложения е изтекло, искам да попитам и предложа нещо.
Прави впечатление, че за по големите групи (2005 и 2004) има свободни места. Има много родители на деца родени 2006, които искат да ги пуснат по-рано на училище. Няма ли възможност да се разреши проблема с тези деца и те да могат по някакъв начин чрез системата да кандидатстват за по-големи групи?
Зная, че въпроса неколкократно е повдиган, но сега виждаме, че места има, деца които не ходят на градина има, но заради системата те не могат да бъдат записани.
Предвид огромния недостиг на места именно за набор 2006 решаването на този казус ще помогне на много семейства.

Директорите се съпротивляват на идеята родителите да решават този въпрос. Държат това да бъде обща преценка и се опасяват, че родителя може да отложи ранното тръгване на училище в последния момент. Ако това стане, директорът няма да има къде на настани оставащото дете, защото групите вече ще са запълнени.

Не знам колко групи имат свободни места без чакащи за тях. Ще направя справка и ще публикувам резултата.

Я.Дж.

Общи условия

Активация на акаунт