СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 474
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 720
Не неискам всички деца отново да кандидастват, нека поне тези, които са били приети в ОДЗ не дават мнение, че не трябва да се дава точки за чистите ясли, за това го написах така. Имаше мнение, че като го записваш на ясла си с ясното, че трябва отново да кандидатсваш, а като го записваш в ОДЗ, си спокоен. А мисля , че едва ли някой прредпочита детето му да ходи на ясла вместо в ОДЗ. 
Обаче имам в предвит, че тези деца които са записани на частни градини и родителите им не са доволни от тях и ако кадидастват за държавна да имат и те допълнителна точка.
Само да отбележа, че детето ми не ходи на частна ДГ, аз нямам такива възможности.

# 721
  • София
За съжаление г-н Джонев нищо не казва какво става с децата, които са кандидатствали (набор 2007, 2006) преди приемането на новия регламент И НЕ СА ПОПЪЛНИЛИ ВЪПРОСНИЦИТЕ..
Тия деца..отпадат ли?
Или се редят най-отзад на опашките ?
ИЛИ?
Аз имам спомени, че миналата година имаше пусната анкета в ИСОДГ и след като си влезнах в акаунта неможех да направя каквото и да било от сорта на местене на кандидатура, деактивиране и пр. докато не попълних анкетата. Предполагам и този път ще е така. Няма да има нужда от напомнящ е-мейл, просто защото ако родителя иска да си посочи желанията или да ги размести няма да може да го направи докато не попълни конкретният въпросник. Така кандидатствалите от миналата година за ОДЗ ще им се наложи да попълнят каквото трябва дори да не искат, ако искат да си влезнат в кандидатурите.
Г-н Джонев все пак да каже как ще е  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 19:59 от ivahilator

# 722
Аз нямах впредид това..
Имах впредвид тези родители, които са кандидатствали и не влизат всяка седмица в системата, защото си знаят, че са на по-задни места..Кандидатствали са с предварителните кандидатури за ЦДГ и..може да решат да влязат да проверят дали са приети чак на 31 май..
Теоретично не е невъзможно да има такива...
За тях ми е въпроса..
Все пак..отчитам,че не всички родители са достатъчно компютърно грамотни, не всички имат ежедневен достъп до интернет и..не всички са достатъчно информирани..
Иначе, за останалите ми е ясно,че няма да е проблем да си попълнят въпросниците навреме Simple Smile

# 723
  • нейде там, където ....
Голямо мазало става с децата, които биха могли да ходят в ДГ с предния набор. Преди условното делене беше 30.06. По някое време се споменаваше 31.03., после 31.05. .. От къде изскочи това 31.01.? Това означава ли, че децата в София няма да могат да тръгват на 6 години на училище? При желание на родителите и показани възможности и интерес от страна на децата, родени, например ... на 24.02.? Или евентуално трябва да минават като специални случаи?

# 724
Еми по мой сметки няма да могат, защото трябва да посещават задължително ПГУ, а по новата система май само по набори може да се кандидатства. и така като смятам набор 2006 трябва да са в ПГУ 2012 и да тръгнат на училище 2013. Сама си направи изводите на колко години ще са.

# 725
Манипулирате това с 6-годишните.Винаги е можело да си пуснеш детето на 6 на училище , ако искаш.И тази година и следващата ще може и по-по-по-по-по-следващата.Това е въпрос на преговор с Директора и взимане на решение от Ваша страна.Никой не забранява да си дадеш детето на 6 години.НО има нещо, наречено Набор и то е ходата родени в една календарна година.Все някак трябва да се брои, все някакво разграничаване трябва да има, не може да е разтеглено във времето и кой когато си реши, че му е време да посещава я градина я училище по принцип.Логично е.За изключенията-ВИНАГИ е имало вариант, както в миналото, така и днес, така и  в бъдеще.Изключение е да тръгне дете и на 5 години на училище, но може.Изключение е да вземе детето по 2-3 години наведнъж и да завърши за половината от времето на останалата маса гимназия и на невръстна възраст да е студент.Въпрос на можене и гениалност.Аз самата не бий=х се толкова тръшкала като половината тук, че детето ми е в началото на годината и на училище ще е на невероятните 7 г и 8 месеца.Чудесно е, че ще има още малко време за игри, цял живот я чака учене и бачкане после, за къде да я бързам?

# 726
  • нейде там, където ....
Айде още един повод за размисъл и за дискриминацията на децата от София, за които няма да има право на избор на колко години да тръгнат на училище, по т. нар. легален начин. За разлика от връстниците си от другите населени места. А желаещите за това не са малко.

Надявам се да си права и да съществува вариант и за в бъдеще. В близко бъдеще.

# 727
Начина си е съвсем легален.Подаваш документи и приемат детето ти в у-ще на 6.Аз лично не бих набутала детето си на 6 в маймунарника, Ако и да е гениално. Tired

# 728
Голямо мазало става с децата, които биха могли да ходят в ДГ с предния набор. Преди условното делене беше 30.06. По някое време се споменаваше 31.03., после 31.05. .. От къде изскочи това 31.01.? Това означава ли, че децата в София няма да могат да тръгват на 6 години на училище? При желание на родителите и показани възможности и интерес от страна на децата, родени, например ... на 24.02.? Или евентуално трябва да минават като специални случаи?
                Преди делението беше - 1-01 до 31.12 - това е набора за първи клас и който желае може да е роден и следващия набор в началото.Никой никога не е забранявал избора и сега не може да го забрани.Просто ако не сте в ДЗ може да запишете детето в ПГУ в у-ще.Със сигурност няма да ви го върнат и без това децата там са по-малко отколкото в едно ПГУ в ДЗ.
                Направи се опит по едно време делението да е от 01.07 до 30.06 - тогава тръгваха на 6 години и никой не включи,че тези деца са по-малки,а учеха по програмата за 7 годишните,само дето измислиха да спят в у-ще.Всичко това се провали с гръм и трясък.Аз,лично,бях от майките декто не си пусна детето на 6 години.Дъщеря ми е родена на 8-06 и не исках да е на 6 г 3 м на у-ще.Е,не ме обесих,че настоях за моето си искане.И сега е така.Ако си решил няма начин да те спрат.

# 729
  • нейде там, където ....
Сега единствения начин за набор 2006, с изключение на единици късметлии на предварителното кандидатстване, е след втора група в детска градина да бъдат записани подготвителен клас в училище. Предните можеха да си изкарат и четирите години в градината. Както могат връстниците им в други населени места. В нашето ОДЗ директорката беше казала, че ще запише в първа група 7-8 деца от долния набор. В началото на септември каза на родителите, че от Общината не са разрешили. Причината отново е липсата на места и най-вече неяснотата колко точно са реално кандидатсващите деца по набори, една година след началото  Crazy
От цитирани по-горе 14 000 деца, кандидатствали миналата година, все още не се знае колко са били вече записани. Виртуалната опашка се превърна в институция, доста по-тромава от предишния съществуващ ред

# 730
  • София
Даже да има 14000 оригинални ЕГН, те не са непременно 14000 кандидати. Събират и инфо за братя/сестри, която автоматично определя дали детето да има предимство. Т.е. има регистрирани по-големи дечица, които вече са в градина и са братя/сестри на кандидатстващите. Има и по-малки, които може да не са кандидати. Моето по-малко дете не е кандидатствало още, но е регистрирано заради кандидатстването на голямото.

# 731
  • нейде там, където ....
А има и кандидатстващи, които вече посещават ясла или градина, но така и не бяха вкарани в системата данните за "ветераните", записани преди 01.09.2008

# 732
  • София
Аз нямах впредид това..
Имах впредвид тези родители, които са кандидатствали и не влизат всяка седмица в системата, защото си знаят, че са на по-задни места..Кандидатствали са с предварителните кандидатури за ЦДГ и..може да решат да влязат да проверят дали са приети чак на 31 май..
Теоретично не е невъзможно да има такива...
За тях ми е въпроса..
Все пак..отчитам,че не всички родители са достатъчно компютърно грамотни, не всички имат ежедневен достъп до интернет и..не всички са достатъчно информирани..
Иначе, за останалите ми е ясно,че няма да е проблем да си попълнят въпросниците навреме Simple Smile
Е, съгласна съм с теб че може да има и такива родители, но все си мисля че би трябвало да са по-заинтересовани и да си влязат в акаунта поне веднъж преди 1-вото класиране. Все пак става въпрос за децата им.  Praynig
П.С. Между впрочем страшно много ми допадат идеите и изказванията ти.  Peace Продължавай в същия дух.  Peace

# 733
Реално..колкото и да са тия случаи, би трябвало от СИРМА да имат концепция какво ще се случи с децата на тия родители..(примерно такива биха били децата, които миналата година са били регистрирани в системата от директорките..) - техните родители не са влизали сигурно от тогава в тази система..(а може би никога не са го правили) и са разчитали само на информация от директорките..Сега такава опция няма да е във възможностите на директорките (да поддържат кореспонденцията на толкова родители). Отделно няма как да попълнят въпросника от името на някой друг, освен, ако този някой друг нее до тях в момента..
Аз сериозно се замислям,че трябва да спретнем един бизнес...- регистрация на деца в ИСОДГ Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Както има фирми, които попълват митнически декларации около митниците...не е лоша идея да има фирми , които обслужват детските градини и ИСОДГ Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Хайде- предприемчивите мами да запретват ръкавите.. Grinning - ( комисионните после ще ги коментираме Simple Smile )

# 734
оххх, опитвах се да разбера каква е тази каша с градините и четох, четох, някакви критерии, точки, мочки...
Детенце е на 2г.6м, ходи на ясла, благодарение на това , че се занесох в общината да пусна жалба от директорката на яслата, която безцеремонно ми заяви по телефона, че тя решавала кой да влиза и кой не в яслата (не е ОДЗ). Та до тук добре, изплашена от атаката ми реши, че и моето дете е за ясла. Сега сме спокойни и си ходим на ясла (само за инфо, в група са по 18-20 деца, нон стоп). Обаче август края, ставаме на 3 и се зачудих какво да правим с градината. Искам да бъде в тази, в която съм била и аз и съпругът ми, познавам учителките, директорката е приятелка на майка ми, но те ми казаха, че шанс никакъв за влизането на детето освен,ако не е събрало точки. Ама никоя не можа точно да ми каже какви са тия точки.
Можете ли вие , запознатите да ми дадете повече информация?
Така, адресната ми регистрация е на съседната улица на ДГто, вече 25 години, на мъжът ми адресната е през 2 пресечки от ДГто, вече 30г. И двамата сме работещи хора.Направила съм предварително кандидатстване в kg.sofia.bg Simple Smile Това носи ли точки?!? Никакви други преференции, няма братя и сестри,не сме многодетно семейство, няма инвалиди и тн...направила 
С една дума моля за сбит преразказ на всички теми до сега  какви въпросници, какви са изгледите и тн  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт