СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 332
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 810

Текстът, който ще бъде внесен в СОС се финализира от Дирекция "Образование" в момента. Вероятно ще бъде изпратен на родителите на 4-ти март, заедно с анкета.

Както вървят нещата, ще се премине към хибриден вариант - тези, които могат да бъдат класирани по точки, ще бъдат класирани автоматично, тези, които попадат в групи с еднакъв брой точки, ще трябва да се редят на физическа опашка, за да се подредят по входящ номер. Изглежда ще има и квоти. При всички положения, самото класиране ще се извършва от системата.

Подобно развитие можеше да се очаква. Аз лично не смятам, че това е най-удобното, справедливо, прозрачно и равнопоставено решение. Повече няма да изказвам такива мнения. Направих, каквото можах.

От сега нататък стриктно ще се придържам към ролята на „изпълнител” – извънреден ръководител проект със следните отговорности:
-   да определи конкретни процеси, правила и данни, които реализират решението на СОС и указанията на Дирекция „Образование” в системата;
-   да осигури адекватно и своевременно обслужване на потребителите за разясняване на правилата, указване на помощ по използване на системата и отговор на въпроси по индивидуални случаи – чрез формата за обратна връзка;
-   да осигури адекватна и своевременна помощ на директорите на градини за ползване на системата и разрешаване на индивидуални случаи;
-   да осигури качествено изпълнение на софтуера за пълния процес на прием, както е дефиниран в новите изисквания;
-   да осигури качествено инсталиране, интегриране и администриране на системните компоненти за непрекъсната работа на системата с очакваното натоварване и необходимата сигурност;
-   да предприеме такива организационни и технически мерки, които гарантират сигурността на личните данни и елиминират възможността за нелегитимна манипулация на процесите и данните за прием;
-   да осигури безпроблемен процес на класиране, включително разрешаване на проблемни случаи и данни;
-   да осигури изпълнението и внедряването на оставащите административни функционалности в уговорените срокове;
-   да осигури адекватен преход към нормално управление на проекта и поддръжка на системата след изпълнение на текущите задължения.

Моля, изчакайте решението на СОС. Екипът за поддръжка на потребителите ще започне да отговаря на въпроси (в този форум и чрез формата за обратна връзка) около една седмица след излизане на решението на СОС. Необходимо е известно време, за да се конкретизират и детайлизират всички правила, процеси, данни и ограничения.

Благодаря на участниците в този форум и специално на хората от Работната група!

Поздрави,

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ
Сирма Груп АД

Благодаря ви г-н Джонев.
Аз лично оценявам това, което се постигна от началото на 2009г в посока по-справедливи критерии (доколкото това е възможно). Смятам,че основната заслуга за това е на родителите и на вас лично, понеже положихте усилия да проследите страстите ни и да пресеете емоцията от фактическата страна на нещата и съответно да се опитате да ги предложите на обсъждане, където това е било нужно.
Смятам,че в условията на тотална липса на толкова много места повече от това трудно би могло да се направи.
Изказвам ви лична благодарност на Вас, понеже от Общината за съжаление проблема не ги вълнува и на половина на това, което вълнува вас, пък..да не говорим за родителите чийто деца останаха без места миналата година, или тепърв аим предстои да кандидатстват за първи път..
Наистина мисля, че хибридния вариант ще е най-справедлив, макар да сме в 21 век и да има доста мнения, че не е редно да се редим на физически опашки. Смятам,че макар и в 21 век, правилото "Първия по ред е първи по право" все още е в сила за всичко останало и..е най-справедливо, дори да крие известни неудобства..
Благодаря ви още веднъж за положените усилия .

# 811
  • София
Може и да не спим, може да си клюкарстваме. Поне няма да е в началото на февруари, а през май или юни. Че то тогава е топличко, поне ще е купон.  Hug

# 812
  • София
Може и да не спим, може да си клюкарстваме. Поне няма да е в началото на февриари, а през май или юни. Че то тогава е топличко, поне ще е купон.  Hug
помислили са за нас хората, трябва да го признаем!

# 813
  • София
Открийте разликите!  Joy
Разликата е, че не влизат с директен прием; разликата е, че има още точки, с които се постига разлика в +или -; разликата е, че ще има квоти
и т.н. и т.н..... не ми се пише повече. Например едни сладури от квартала (семейство с две деца) ще поизостанат доста...и знам за едно детенце, което ще ги изпревари по точки. Много се радвам за което. И няма да коментирам защо по ясни причини  Crazy

Само това ме притеснява
Цитат
...тези, които попадат в групи с еднакъв брой точки, ще трябва да се редят на физическа опашка, за да се подредят по входящ номер. Изглежда ще има и квоти. При всички положения, самото класиране ще се извършва от системата.

Как точно ще стане уведомяването...ще има ли време за реакция?

# 814
  • при палмите и алигаторите,FL
и аз не разбрах, как ще се редим на физически опашки, а и самото класиране ще се извършва от системата

# 815
чудничко.....едно хубаво спонсорство и сме вътре  Mr. Green едната ми половина се радва а на другата и се гади. що ли цяла година си говорихме глупости....едно време поне, който си подадеше молбата януари - октомври го приемаха, а сега ?! един месец ли ще трябва да спя пред градината за да сам първа? не съм се редила на опашка от славната 1990 година като чакахме киселото мляко по нощите  #Cussing out

# 816
  • София
Примерно чакаш пред кабинета на директорката, тя те въвежда като 14 номер в системата. За тази ДГ. И после системата подрежда, премества и т.н. децата.

# 817
  • София
и аз не разбрах, как ще се редим на физически опашки, а и самото класиране ще се извършва от системата
Ами аз си го обяснявам така - вадя шезлонга и засядам пред градината от предишната вечер, сутринта евентуално някоя лелка прави списък на оцелелите и го предава към системата, тя ни класира според това кой е първи и т.н.

# 818
Такаааа, каква стана тя !!!  Joy Joy

Повече от година се бистреше някаква система, нещо се дискутираше , някой на някого плати(най-вероятно, не знам Peace) и какво се получи:

1. Децата с "предимства" най-вероятно ще са класирани , защото получават повече точки.
2. Децата без "предимства" най-вероятно ще се борят за много по-малко места и ще се редят на физически опашки в градините.

Ха сега го сравнете със стария регламент, отпреди 2-3 години:

1. Деца на многодетни родители(3 и повече)
2. Деца от социално слаби семейства
3. Деца с брат/сестра в същата градина

имат предимство при записване. Останалите се редят на опашка.

Открийте разликите!  Joy

АКО има квоти, не е съвсем така..
От децата с предимства, също ще има доста с равен брой точки..Те ще кандидатстват само за 30% от местата (може и да не е точна тази цифра..ще видим каква ще е ).Тези от тях, които са с равен брой точки, също ще се редят на физически опашки..т.е..има нюанс..
70% от децата без предимства (или колкото там % се реши), ще имат възможност да се запишат..От тях, вероятно не всички ще са с равен брой точки..и..поне в някой градини ще се окаже, че за доста по-малко места се редят на физическа опашка родителите..
..
Плюса на физическите опашки е,че АКО през системата мога да кандидатствам и за Дг в Обеля, то..за физическа доста ще си помисля, преди да тръгна да я издирвам посред нощ..за да чакам пред нея за входящ номер..т.е..на физически опашки реално ще се редят хора по удобство на мястото..и..също..на 1 или максимум 2 физически опашки можеш да вземеш входящ номер, който да ти дава шанс..
Не знам дали е по-добре,...но..малко повече се доближава до предишните регламенти от преди появата на системата..

Реално, мисля,че същата работа би свършило и едно допълнително кандидатстване за време..САМО за децата с равен брой точки..
Примерно:
- деца с предимства, които са с равен брой точки (по списък,който излиза в събота, неделя или  понеделник), да стартират ново кандидатстване САМО ЗА СВОБОДНИТЕ МЕСТА във вторник от 9.00ч
- деца без предимства , които са с равен брой точки (по списък, който излиза в събота, неделя или понеделник) , да стартират ново кандидатстване САМО ЗА СВОБОДНИТЕ МЕСТА във вторник от 9.30ч за източните райони, 10ч за централните райони и 10.30ч за западните райони (това са неща, които могат да се прецизират в колко часа за кои ДГ...- може по номера от 1-10; 10-20 и т.н..)
Така, целия ден вторник, може да се окаже ден за нов старт, но..е по-добре от целия ден и нощ вторник за ден за висене пред ДГ..физически..
Разбира се..това дали опашките ще са физически или виртуални, може да е решение единствено на Сирма..
Безкраен брой физически опашки ми се вижда пълна лудница..(имам впредивд,че тъй като класиранията са всяка седмица, да се очкава всяка седмица родителите да спят по една нощ пред Дг...е меко казано лудост..) Но..дано съм разбрала грешно..

# 819
  • София

Абе, знаех си аз, че няма да се оставят без спонсори  Crazy
Само трябва да си сумирам точките и да си "подам молбата" Wink  в желаната ДГ

# 820

newsm62

Абе хич не ми е смешно ама...сега ще има да ни надничат в джобовете на кой са повече....точките  smile3508

# 821
Ами аз си го обяснявам така - вадя шезлонга и засядам пред градината от предишната вечер, сутринта евентуално някоя лелка прави списък на оцелелите и го предава към системата, тя ни класира според това кой е първи и т.н.

Честно казано..и аз нещо подобно си представям..Даже,...вече мисля да се огледам за палатка..по-големичка и за разрешително от Бат Бойко да спя в двора на най-близката ДГ...поне за месец напред (спед приемането на регламента)..Така...ще мога и да се наспивам..На прибежки и притъркалвания, ще ставам на всеки кръгъл час за да се преброяваме на физическата опашка..Ще правя чай на останалите и..ще съм си 'като у дома си"..Сутрин се покриваме добре, да не пречим на дечицата, ако вече излизат по двора..и..вечер отново..До победа Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Ха да видим..ако настаня таткото в палатка в съседната градина..дали шанса ми не се увеличава  Peace

# 822

newsm62

Абе хич не ми е смешно ама...сега ще има да ни надничат в джобовете на кой са повече....точките  smile3508
Хехехе..дам...колкото точки успееш да събереш..след като си платиш данъците..все са от полза...
Поне е еднократно.. smile3505

# 823
  • София
Щурчо, така добре си представила нещата, ми ние ще сме като на курорт, дай да уточниме квартала и да залягаме от сега.
"Събирането на точки по К$ тази година ще е с поне две нули отзад, явно.

# 824

Текстът, който ще бъде внесен в СОС се финализира от Дирекция "Образование" в момента. Вероятно ще бъде изпратен на родителите на 4-ти март, заедно с анкета.

Както вървят нещата, ще се премине към хибриден вариант - тези, които могат да бъдат класирани по точки, ще бъдат класирани автоматично, тези, които попадат в групи с еднакъв брой точки, ще трябва да се редят на физическа опашка, за да се подредят по входящ номер. Изглежда ще има и квоти. При всички положения, самото класиране ще се извършва от системата.

Подобно развитие можеше да се очаква. Аз лично не смятам, че това е най-удобното, справедливо, прозрачно и равнопоставено решение. Повече няма да изказвам такива мнения. Направих, каквото можах.

От сега нататък стриктно ще се придържам към ролята на „изпълнител” – извънреден ръководител проект със следните отговорности:
-   да определи конкретни процеси, правила и данни, които реализират решението на СОС и указанията на Дирекция „Образование” в системата;
-   да осигури адекватно и своевременно обслужване на потребителите за разясняване на правилата, указване на помощ по използване на системата и отговор на въпроси по индивидуални случаи – чрез формата за обратна връзка;
-   да осигури адекватна и своевременна помощ на директорите на градини за ползване на системата и разрешаване на индивидуални случаи;
-   да осигури качествено изпълнение на софтуера за пълния процес на прием, както е дефиниран в новите изисквания;
-   да осигури качествено инсталиране, интегриране и администриране на системните компоненти за непрекъсната работа на системата с очакваното натоварване и необходимата сигурност;
-   да предприеме такива организационни и технически мерки, които гарантират сигурността на личните данни и елиминират възможността за нелегитимна манипулация на процесите и данните за прием;
-   да осигури безпроблемен процес на класиране, включително разрешаване на проблемни случаи и данни;
-   да осигури изпълнението и внедряването на оставащите административни функционалности в уговорените срокове;
-   да осигури адекватен преход към нормално управление на проекта и поддръжка на системата след изпълнение на текущите задължения.

Моля, изчакайте решението на СОС. Екипът за поддръжка на потребителите ще започне да отговаря на въпроси (в този форум и чрез формата за обратна връзка) около една седмица след излизане на решението на СОС. Необходимо е известно време, за да се конкретизират и детайлизират всички правила, процеси, данни и ограничения.

Благодаря на участниците в този форум и специално на хората от Работната група!

Поздрави,

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ
Сирма Груп АД

Благодаря ви г-н Джонев.
Аз лично оценявам това, което се постигна от началото на 2009г в посока по-справедливи критерии (доколкото това е възможно). Смятам,че основната заслуга за това е на родителите и на вас лично, понеже положихте усилия да проследите страстите ни и да пресеете емоцията от фактическата страна на нещата и съответно да се опитате да ги предложите на обсъждане, където това е било нужно.
Смятам,че в условията на тотална липса на толкова много места повече от това трудно би могло да се направи.
Изказвам ви лична благодарност на Вас, понеже от Общината за съжаление проблема не ги вълнува и на половина на това, което вълнува вас, пък..да не говорим за родителите чийто деца останаха без места миналата година, или тепърв аим предстои да кандидатстват за първи път..
Наистина мисля, че хибридния вариант ще е най-справедлив, макар да сме в 21 век и да има доста мнения, че не е редно да се редим на физически опашки. Смятам,че макар и в 21 век, правилото "Първия по ред е първи по право" все още е в сила за всичко останало и..е най-справедливо, дори да крие известни неудобства..
Благодаря ви още веднъж за положените усилия .

Абсолютно ПОДКРЕПЯМ!!! Благодаря Ви за труда и съпричастността г-н Джонев  bouquet!

Общи условия

Активация на акаунт