СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 896
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 440
Мммм, права си... борбата за места за 2006 ще е безмилостна.
ние също сме 2006 и досега никъде още не са ни приели ми ще се биеме няма проблем Mr. Green

# 1 441
Мммм, права си... борбата за места за 2006 ще е безмилостна.
ние също сме 2006 и досега никъде още не са ни приели ми ще се биеме няма проблем Mr. Green

И ние , и ние  fight !

# 1 442
Тази година ще бъде по-добре за 2006. Поне така мисля. Когато бяхме в яслена възраст в ОДЗ не ни искаха - пълни били. Тогава нямаше система.

Но за първа група имаше повечко възможности и влязохме на второ класиране. Така че стискам палци на 2006, миналата година бяха най-ощетени. Тази година ще бъдат 2007.

# 1 443
Ели (Hrisa), благодаря за отговора. Разбрах те много добре.
Сега,текста на т.3.1 от проекта недвусмислено казва, че до 30% от свободните места ще се приемат деца с предимства, изброени по-долу в таблица :
"3.1. В обединените детски заведения /ОДЗ/ и целодневните детски градини /ЦДГ/ се приемат до 30 % от общия брой свободни места деца с предимство преди всички останали кандидатстващи деца, ако отговарят на следните критерии..."
В таблицата са изписани всички предимства, не само социалните, но и за близнаци, многодетни, породени и т.н. Квотата обхваща всички предимства. Да, ние искахме квота без социалните случаи да попадат в нея. Но и в настоящият вариант не смятам, че са застрашени социалните случаи. Ами нали социалните предимства носят най-много точки - между 6 и 3 т. - ясно е, че с тези точки+точките за първо желание, те имат осигурен прием...
Мисля,че в момента объркването идва от факта, че са сложили предимство за адрес в София заедно с всички други предимства във въпросната таблица и така излиза, че всички деца, чиито родители имат адрес в София (а те сигурно са 100%), ще се борят за 30% места заедно със социалните случаи....и тогава не остават деца да си разпределят другите 70% от местата...ето това е голяма недомислица, дано вече са я осъзнали...

# 1 444
Извинете ме за тъпият въпрос ама този нов регламент отнася ли се за моето дете,при положение,че той е кандидатствал миналата година и в 3 ОДЗ-ета ,той е на 35-40 място и е роден 2007г. newsm78

Да, отнася се за всички набор 2006 и по-малки.

Ели, очевидно и аз съм изтълкувала погрешно информацията от предложението и за това подкрепих квотата. Мислех, че касае всички деца, които събират някакви точки в плюс от другите. Изобщо не знаех, че в общината имат съвсем друго предвид. Това ме навежда на мисълта, че щом четящи тук бъркат какво остава за другите и при това положение квотата ще се приеме. Накрая вместо да си помогна (като еднодетна), май се прецаках, въпреки, че не зависи само от мен, ама...

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 23:39 от vesssela.v

# 1 445
Виждам, че петицията пак е виновна за нещо.... Хриси, аз не видях петиция от вашата организация, която да е по-добра. Всъщност не видях никаква  newsm78. Всъщност не разбрах за нито една ваша инициатива. Браво - добра организация! А петицията, която ние направихме касае критериите извън социалните. Ако искате да обвините за всички беди нея - няма проблеми. Но истината е проста - всеки е тук, защото иска неговото дете да влезе в ДГ. Колкото и да се бият всички в гърдите колко са социални и колко мислят за социалните случаи в хипотетичната ситуация - детето им е прието и се появява дете полусирак например кандидат за същата група, то никоя от вас няма да отпише своето за да даде предимство на другото. Факт е! По тази причина в повечето градини на опашката чакат деца с предимство... Та, коя от вас с ръка на сърцето ще си отпише детето (ако вземат да го приемат), че да отстъпи място на друго детенце в нужда Joy...

# 1 446
Ели (Hrisa), благодаря за отговора. Разбрах те много добре.
Сега,текста на т.3.1 от проекта недвусмислено казва, че до 30% от свободните места ще се приемат деца с предимства, изброени по-долу в таблица :
"3.1. В обединените детски заведения /ОДЗ/ и целодневните детски градини /ЦДГ/ се приемат до 30 % от общия брой свободни места деца с предимство преди всички останали кандидатстващи деца, ако отговарят на следните критерии..."
В таблицата са изписани всички предимства, не само социалните, но и за близнаци, многодетни, породени и т.н. Квотата обхваща всички предимства. Да, ние искахме квота без социалните случаи да попадат в нея. Но и в настоящият вариант не смятам, че са застрашени социалните случаи. Ами нали социалните предимства носят най-много точки - между 6 и 3 т. - ясно е, че с тези точки+точките за първо желание, те имат осигурен прием...
Мисля,че в момента объркването идва от факта, че са сложили предимство за адрес в София заедно с всички други предимства във въпросната таблица и така излиза, че всички деца, чиито родители имат адрес в София (а те сигурно са 100%), ще се борят за 30% места заедно със социалните случаи....и тогава не остават деца да си разпределят другите 70% от местата...ето това е голяма недомислица, дано вече са я осъзнали...

Последната идея е квотния принцип да важи само за социални случаи, останалите критерии предполагам че в голяма част ще се наместят в правилниците на ДГ. Останало беше да решат дали многодетните са в социалните или извън. Документа който всички гледате е предпоследен. Аз и Кабо Алма се опитваме да ви ориентираме какво да очаквате в последния. И донякъде това зависи и от резултатите от анкетата.

Ger4o не смятам да се заяждам с теб. Избрали сме друг начин на работа, който отнема повече време и усилия, но смятаме че е по-ефективен и със сигурност не е по-лесен от писане и пускане на петиции. Ако си наясно с изходната позиция от началото на миналата година и развитието на нещата, може би ще добиеш някаква представа.

Лично аз смятам че петицията е крайна мярка. Тя се прилага когато всички други възможности са изчерпани. При липса на готов проект, писането на петиции беше меко казано безсмислено. И както се видя при липсата на директен контакт, една петиция може да бъде много погрешно разбрана.

Пак казвам - в общината квотния принцип се разбира като ограничение само на социалните случаи. И аз си вдигам ръката - ще си отпиша детето ако от това зависи приема на дете-полусирак или някой друг тежък случай.

# 1 447
Последната идея е квотния принцип да важи само за социални случаи, останалите критерии предполагам че в голяма част ще се наместят в правилниците на ДГ. Останало беше да решат дали многодетните са в социалните или извън. Документа който всички гледате е предпоследен. Аз и Кабо Алма се опитваме да ви ориентираме какво да очаквате в последния. И донякъде това зависи и от резултатите от анкетата.
..............................

Лично аз смятам че петицията е крайна мярка. Тя се прилага когато всички други възможности са изчерпани. При липса на готов проект, писането на петиции беше меко казано безсмислено. И както се видя при липсата на директен контакт, една петиция може да бъде много погрешно разбрана.
Пак казвам - в общината квотния принцип се разбира като ограничение само на социалните случаи. И аз си вдигам ръката - ще си отпиша детето ако от това зависи приема на дете-полусирак или някой друг тежък случай.
Това е много интересно. И откога е тази "последна" идея? Явно е възникнала след 27 февруари, иначе щеше да бъде записана в проекта. Защо, според теб, общината разбира квотния принцип като ограничение само на социалните случаи, а друго е записала в проекта?
Наистина ли мислиш, че нещо зависи от резултатите от анкетата? Аз не вярвам в чудеса.

По отношение на петицията, мнението ми не се е променило. Тази петиция е единствената възможност да изразим нашата засегнатост от несправедливия проект на регламент - и го направихме. Петицията е била прочетена и чута - нали ти сама каза, че общинарите много са харесали нашето предложение за квотния принцип, записано в петицията.
Макар че темата за ДГ върви повече от година, никой никого не е организирал за нищо и никой не се е опитал даже да обедини родителските настроения и интереси. Визирам СНБМ и други родителски организации. За 1 година и повече, никоя родителска организация не е създала възможност на родителите да протестират относно приема в ДГ!
Аз не мисля,че петицията е погрешно разбрана, по-скоро някой я интерпретира в желаната от него посока и така се опитва да манипулира родители. Знам,че ти си против петицията от самото начало, затова сега не ме изненадва позицията ти. И както се вижда, наличието на директен контакт с общината (с теб, например), месеци, година (не знам откога ходиш там), не дава желаните от вас резултати.

# 1 448
Това е много интересно. И откога е тази "последна" идея? Явно е възникнала след 27 февруари, иначе щеше да бъде записана в проекта. Защо, според теб, общината разбира квотния принцип като ограничение само на социалните случаи, а друго е записала в проекта?

Преди да нападаш, не е зле да се информираш. Например тук:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/03/05/684976_korupcionna_bom … detskite_gradini/

"Все още не е ясно какви критерии ще изберат детските градини. Възможно е в някои с предимство да влизат деца с брат или сестра в същата забавачка или пък живеещите в района, обясни Фандъкова. Тя добави, че общината ще даде насоки на директорите за възможните условия и гарантира, че сред тях няма да е дарението.

Допълнителните критерии ще важат за 70% от местата в групите, защото от общината предлагат останалите 30% да са запазени за сираци, полусираци и деца в рискови групи."

Макар че темата за ДГ върви повече от година, никой никого не е организирал за нищо и никой не се е опитал даже да обедини родителските настроения и интереси. Визирам СНБМ и други родителски организации. За 1 година и повече, никоя родителска организация не е създала възможност на родителите да протестират относно приема в ДГ!
Смяташ ли, че петицията е обединила родителските настроения и интереси? Тя изразява настроенията и интересите на една група родители, но не и на всички. Със сигурност.

Колкото до това, че никоя родителска организация не е създала условия на родителите да изразят мнението си, просто прочети предишните теми за детските градини и виж колко време и труд са хвърлени за изясняване на позициите. Плюс възможността всеки да изкаже мнението си в работната група. Проблемът е, че обща родителска позиция няма. Има позиции на различни групи родители, които са взаимноизключващи се. Еднодетни срещу брат/сестра, ясленчета срещу неприети, софиянци по рождение срещу придошли и т.н., и т.н. И всеки имаше възможност да изрази и защити позицията си - ако може да убеди останалите в смислеността на предложенията си. Петицията е форма да изразиш мнение - но далеч не единствената. И далеч не общото мнение. Дори и част от тези, които са я подписали,  в коментарите си всъщност протестират срещу липсата на места, а не подкрепят квотния принцип.
Разбирам въодушевлението ти от действието, което си предприела, но те моля да не омаловажаваш усилията на хора, които са отделили време и усилия да постигнат нещо относително справедливо. Поради невъзможността да се постигне абсолютно справедливо решение.
И, между другото, доста от хората, които го правят, нямат личен интерес. Може и да ти е трудно да го разбереш, но е така.

Последна редакция: нд, 08 мар 2009, 11:09 от Кабо Алма

# 1 449
Little wingels, аз така и не разбрах какво е твоето и на другите написали петицията мнение, за начина на разпределение на 70-те процента?
Не си давате сметка, че по проекта се работи почти цяла година. Позицията на родителите през тази година се променяше многократно и претърпя развитие. Чуха се много мнения на много хора с различни нужди и разбирания, навлезе се дълбоко в проблемите и се видя, че няма начин да се разпределят честно малкото места. Свидетел съм за усилията, които положиха родителите за да се стигне до що годе приемливо решение, а сега обират негативите и чуват несправедливи обвинения. Не е вярно, че в работната група са ходили и работили хора за да вредят собствените си деца  Shocked , та повечето са с по-големи деца, някои отдавна минали градинската възраст и тяхната позиция е много по-честна и безпристрастна.
А вие с петицията влетяхте като "слон в стъкларски магазин" и не си давате сметка, че ще бъдете употребени и накрая ще останете недоволни. Съжалявам, че трябва да го кажа, но вместо да изпишете вежди ще избодете очите  Peace . Защото единствения начин първите/единствените деца в семейството да бъдат с сравни шансове е рулетката. За това и "Родители" я подкрепиха, но повечето хора са против нея. Както иначе да го гледате тези с повече от едно дете ще бъдат подпомогнати, защото повече деца се гледат по-трудно. Такава е истината и това е по-справедливо. Най-малкото майките на 2, 3 деца е по-вероятно трайно да се върнат на работа, докато тези на едно е по-вероятно след година, две да излязат отново в майчинство.
С петицията вие не дадохте решения, а обявихте на всеослушание, че сте против ... и какво от това като няма начин да сте доволни?!? Само подпомогнахте политиците от СОС да си измият ръцете и да не вземат никакво решение.
И друго искам да кажа, не разбирам как така си мислите, че петицията изразява мнението на родителите, като е подкрепена само от 300 човека, а регистрираните в системата миналата година деца са 14000, какъв процент от , да кажем 10000 родители са тези 300?
Не искам  да обидя никого, но в последния месец съм потресена от обидите подхвърлени в тази тема  ooooh! . Накрая типично по български се изяждаме едни други, а политиците ще излязат сухи.

Последна редакция: нд, 08 мар 2009, 11:44 от .Ели.

# 1 450
Blanc,  твоята „приятелка” Сара Моли пак си е първа чакаща на една опашка за една от не-лошите градини в София. Да си кажа честно и аз се ядосах, (чудих се откъде ми е познато това име, и се сетих откъде). Според мен трябва да има по-строги санкции за деца, които веднъж приети, не се записват. Ами щом родителите не запишат прието дете в едно ОДЗ, то тогава да отпадне от всички други опашки или пък да се подреди на кая на списъка, щом не бърза. Какво означа това да те приемат, а да не те запишат, ама пак да си начело на списъка, пък било то и за друго ОДЗ? 

# 1 451
Кабо Алма, никого не нападам, но и не искам да слушам как петицията е меко казано безмислена и как е навредила, вместо да помогне. Разбрах вече, че Ели е участвала в обсъждане пред Комисията по образование, разбирам,че е отделила време и усилия за това. И други родители заедно с нея.  Казваш, доста от хората, които го правят, нямат личен интерес - добре. Не ме интересува какъв им е интереса, тяхна работа.
Не омаловажавам ничий труд. Затова и не желая създаването на подписката да бъде омаловажавано или оплювано.
Смяташ ли, че петицията е обединила родителските настроения и интереси? Тя изразява настроенията и интересите на една група родители, но не и на всички. Със сигурност.
......
Петицията е форма да изразиш мнение - но далеч не единствената. И далеч не общото мнение. Дори и част от тези, които са я подписали,  в коментарите си всъщност протестират срещу липсата на места, а не подкрепят квотния принцип.
Точно така, петицията обедини настроения и интереси на 328 родители към момента. Да, в повечето коментари има протест срещу липсата на места. Защото родителите няма къде другаде да изразят протеста и недоволството си! Анкетата, която е пусната в ИСОДГ от петък вечер, е другото място, където евентуално родител може да си напише коментарите, дали ще ги четат е друг въпрос. Но анкетата се попълва не от всички родители, а само от тези, чиито деца са родени 2006 г. и по-малки. Тоест анкетата също не е "трибуна" за изказване на всички желаещи родители (бъдещите родители, например). Темите за детските градини, които вървят тук в този форум повече от 1 година, не се посещават от всички заинтересовани родители - не са и длъжни, разбира се, а и не всеки има компютър и интернет у дома си. И така, къде да се изказват тези родители и кой ще ги чуе...

# 1 452
  • София
Аз продължавам да не разбирам защо в проекта за разглеждане през следващата седмица,  който ни представят, пише, че в квотата ще влизат всички възможни предимства, а в анкетата квотата се отнася само за социалните предимства, /което, признавам, забелязах след като прочетох постовете на Ели и Кабо Алма/. Това недоглеждане ли е, манипулация ли е, що ли? 
Ей, луди ни направиха!

# 1 453
.Ели., в петицията много ясно пише каква е идеята ни за квотния принцип. Свободните места в квотата от 70% се разпределят за децата от семейства без привилегии.
Много добре си давам сметка, че ще бъдем "употребени и накрая ще останем недоволни". Това го знаех и преди да направим подписката (не съм толкова наивно глупава  Simple Smile). Но ако не бяхме направили нищо, пак щяхме да останем недоволни, каквито сме по принцип, но щях и да се ядосвам на себе си, че съм бездействала. Много пъти писах по-назад в темата - знам, че петицията не е идеална, знам,че не отразява всички родителски мнения, защото това е невъзможно, но и знам, че сме дали възможност на 328 човека да покажат позицията си. Каквото и да говорите за петицията, че сме били като "слон в стъкларски магазин", че "вместо да изпишем вежди сме изболи очи" и т.н. определения, аз съм доволна, че направих нещо и че изразих позицията си.

# 1 454
too many boys и аз попитах същото няколко пъти, но никой не ми отговори, сигурно никой няма отговор на това. И аз се чудя дали е недоглеждане или манипулация...според мен е по-скоро недоглеждане, защото в проекта има и доста други грешки, и фактически, и технически. Ели вече обясни, че проекта, който е в сайта, е предпоследен вариант. Прочети статията във вестник "Дневник", която е пуснала Кабо Алма.

Общи условия

Активация на акаунт