КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 13

• 43 605
  • 329
  •   1
Отговори
# 150
ААУ
АК - Но само за чужденци.
Васил Златарски
Американски Колеж "Аркус" - Велико Търново

И Меридиан 22 е все още кандидат. Но има огромно значение как се преподава. На точкова система са накрая изпитите и е много важно как ще се изкарат. 45 е максимума, но е принципно непостижим - изкарват го 1 или 2 максимум човека по целия свят. И подготовката е много голям фактор. Принципно идеята е не само да зубриш, ама и да разбириш и на изпита обикновено по всеки предмет си има секция, в която трябва да приложиш знанието в някаква ситуация и да разрешиш проблема. Освен това към програмата е задължително да напишеш 4000 думи дипломна работа, да покриеш един курс, които се казва Теория на знанието и 150 часа в услуга на обществото, спорт и т.н. Огромно количество работа е, но понеже е страшно трудно всички оценки се завишават изкуствено с цяла 1 и на практика, ако учиш много можеш да изкараш над 6.00(при нас 4.00), защото 6.00(4.00) става 7.00(5.00) и така ти вдига средното аритметично, което е плюс, но наистина се иска здраво залягане над учебниците.  Mr. Green  Grinning

Ако има въпроси по програмата мога да помогна, защото имам наблюдения.  Hug

П.С. Програмата се учи 2 години (11 и 12 клас) и вкючва 6 предмета по избор, но от различни научни области.  Wink

Сашо, можеш ли повече да ни разкажеш за IB дипломата? Не задавам конкретни въпроси, но ще се радвам на всяка информация. Ще ми е интересно и нещо конкретно - какво точно се учи, а и за перспективите. В предните страници малко говорихме по темата, но ми се иска да ни разказваш още и още. Simple Smile

А нещо по нашия въпрос - Ден на отворените врати? Simple Smile

# 151
Всички тези разкази на "Сашо" са супер, но не ви ли се струва, че се превръща в нещо.....витално!Въздишката на лейди от 18век, или ох....и т.н.т.Извинете ме но ме напира сладникав вкус.Няма да споделям"различно" мнение, но...идва време за решение за новата учебна година.Хайде да слезем на земята и да си помогнем взаимно.Не с въздишки, а с преки впечатления. Мнозина от нас се колебаят къде да пуснат децата си, мнозина са на "прага" но биха дали всичко за децата си. Хайде за миг да излезем от този "сериал" и да си помогнем.

# 152
Балони, права си, но за себе си. Мен ме интересуват постовете на Сашо и си питам. Както се вижда напоследък няма голяма опашка от желаещи да разказват за частните училища. А реално Сашо говори много важни неща. Скъпо е, но има стипендии и е у-ще, което си заслужава. И аз ще си питам.

# 153
На мен ми е страшно интересно всичко, което сте писали досега. Радвам се, че се появи Сашо, който хвърли някаква светлина върху това иначе недостъпно за повечето от нас училище. Хубаво е човек да има база за сравнение, особено що се отнася до най-скъпото училище в страната. Аз лично съм му благодарна, че се отзова и отговори с радост на всички въпроси и затова, че ни дава толкова богата и интересна информация за цялото частно образование в България, та дори и в чужбина.

# 154
Всички тези разкази на "Сашо" са супер, но не ви ли се струва, че се превръща в нещо.....витално!
Ами да, витални са - жизнени, жизнеутвърждаващи, ако щете, нищо общо с мрачната реалност на много други места... Simple Smile Затова и ги чета с удоволствие. Връзката между виталността и въздишките нещо не я разбрах.

# 155
И на мен ми е много интересно да чета постовете на Сашо, разпитвам си го и си говоря с него и в други теми. Много неща научих от него за един друг вид частно образование. Интересно е и да се правят сравнения с училищата, в които учат нашите деца.  Peace

Балони, а ти ако имаш някакви питания или тревоги, защо не споделиш? Може някой да се отзове, като има конкретен въпрос.  Hug

# 156
IB е една тема, която е неизчерпаема.  Simple Smile

Основното в IB е, че имаш 6 групи от предмети - Експермиентални науки, Социални науки, Математики, Езици (А1 и А2), Езици (B i Ab.i.) и Изкуства. От всяка от тези категории имаш избор измежду определен брои предмети, които училището предлага, но, които са строго регламентирани от IBO. Групата изкуства може да се жертва за сметка на още един предмет от другите 5 групи.

Експериментални науки:
Биология
Химия
Физика
Дисзайн и технологии
Еко и природни системи

Социални науки:
Модерна история
История на ислама
Антропология
Философия
Информационни технологии за глобално развитие
Психология
Бизнес и мениджмънт
Икономика

Математики:
Математически науки
Информационни системи (програмиране)
Математика

Изкуства:
Театър
Рисуване
Музика

Език (А1 и А2):
език, който ти е най-близък или роден - този, който знаеш най-добре

Език (B)
чужд език

И това са. Може и да съм пропуснал някои, но основните са тези като в езиците зависи от училището. Освен това в програмата има 4000 думи есе дипломна работа, теория на знанието и 150 часа в усулга на обществото - домове за сираци, спортове, клубове, извънкласни дейности и т.н. От 6 категории се избират 3 предмета на високо ниво и 3 на стандартно, като едните се учат повече другите по-малко. Накрая има изпити, в които те оценяват от 1 до 7 като ти трябват поне 24 точки, за да вземеш дипломата иначе не става. Максимума е 45. В Европа IB е абсолютно достатъчна, за да те приемат. Кембрид иска 36 точки, Оксфорд - 38, ако ги приемем за най-добрите европейски. В Америка е по-различно. Там според резултата, който си изкарал те слагат или директно 2 година или пък 2 семестър или пък не учиш някои предмети. Освен това средния успех на изкаралите IB се вдига с една единици, защото по думите на директора на Харвард "това е най-трудната програма в света, без изключение!"

Ако има още въпроси ще чакам!  Laughing

# 157
Сашо, сигурна съм, че ще бъдеш приет там, където най-много ти се иска! Няма начин да изпуснат такова умно и кадърно момче, което знае какво иска и как да го постигне. Щом си се преборил за стипендия в ААУ, значи ще имаш страхотни възможности в бъдеще време. Имам позната, която спечели пълна стипендия в Харвард, а преди това учеше в АК. Ти много ми напомняш за нея. Така, че  следвай мечтите си и бъди сигурен в успехите си!
Информацията, която си дал до момента е страшно полезна за всички нас, така че ще се радваме ако продължиш да споделяш тук всичко, което знаеш за частното образование в България и по света!

# 158
Сашо, много благодаря!   bouquet

На първо четене ми хрумват няколко въпроса, разбира се, ако можеш да отговориш на тях.

Какво се учи в Еко- и природни системи и защо е отделно от биологията?
Наистина ли се учи История на исляма, но не и на другите световни религии? И ако да, имаш ли представа защо?
Каква е тази теория на знанието, за която споменаваш?
С колко точки завършват обикновено учениците от твоето училище?

Много интересни неща научавам от теб. Предварително благодаря!   bouquet

# 159
Да, до преди малко IB дипломата беше за мен "тъмна Индия", но сега вече не е така.
Сашо, благодарим ти за ценното инфо!   bouquet

# 160
  • София
Сашо, аз имам въпроси за това каква е разликата между Математически науки и Математика от раздел Математики.

И също така какво включва предметът Информационни технологии за глобално развитие от Раздела Социални науки?

Много полезна информация даваш.

# 161
Много благодаря мама Веси, Изи и Крис. Чул те Господ! Hug

touchstone, сега към въпросчетата. Еко системите учат доста по-различни неща от биологията и предмета е по-скоро към тези, които няма да стават професори по Науките. Учат се формиранията на земните пластове на различните места. Учи се много екология, а не толокова тъкани, клетки, еволции и подобни материи. Според мен най-готиния IB предмет! За историята на ислама проверих, че е дадена като пример за специфична история. Тоест има и предмет специфична история, в който се учат различни области. Например: История на Латинска Америка, Християнска история, Ислямска история, История на Древен Египет и още. За теория на знанието знам, че е един предмет, който се изучава без да се получават оценки. Просто е задължителен и накрая получаваш 1 точка от него към дипломата. Една точка получаваш и за 4000-ното есе и за В усулга към обществото също толкова. Останалите 42 или по-малко ги изкарваш от 6 изпита в зависимост от резултата, но тези са сигурни 3.

Alteia, математическите науки са най-лесният предмет в категоричта математика. Той е пригоден за деца, които няма да се занимават с математика и там се учат по-елементарни неща. Принципно в IB най-трудните предмети са Математика (високо ниво) и Физика, Химия и Биология. Като цяло науките (няма какво да се лъжем) са пълна отврат в IB Crazy Иначе са ми любим предмет. Mr. Green.

Информационни технологии за глобално развитие нямам си и на представа какво е, ако трябва да бъда честен.  Blush (Хванахте ме) Simple Smile

П.С. В групата социални науки има и География!  Mr. Green

# 162
Сашо, благодаря за подробния отговор.   bouquet

Не писа само за децата от твоето училище колко точки изкарват обикновено. И ако имаш информация и за другите няколко училища в България, където се учи за тази диплома, кажи и там с какви точки са. Ако знаеш, разбира се. Защото в крайна сметка окончателният резултат е най-важен.  Peace

# 163
Ами догодина ще мога да кажа, защото това не знам защо се счита за лична тема и всеки колкото си искара за него си е. В смисъл не се тръби навсякъде. Единствено за Златарски знам, че имат един единствен ученик, който е изкарал 40 и няколко които са изкарали между 36 - 39. Другите по-надолу. Но нищо конкретно по този въпрос не мога да кажа.  Embarassed Simple Smile

# 164
  • София
Сашо, благодаря за отговора!
Не исках да те "хвана" с въпроса си, а ми стана итересно що за социална наука/предмет е това, а и попивам всякаква информация от теб и - както някой по-горе беше споменал - се ядосвам все повече, че преди n-броя години нямаше тези образователни възможности, които има сега.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт