Великденски пости

• 99 475
  • 495
  •   1
Отговори
# 420
Esme_bolger, кока-колата каква функция има и може ли да се замени с газирана вода или лимонада?
Лабрекс, тия картофки напременно ще се опитат.

Хайде, момичета, не остана! Аз вече се заглеждам по козуначените теми.

# 421
Лабрекс, тия картофки напременно ще се опитат.

Steisi, пробвай ги, става и със сварени, нарязани на половинки или по едри парчета, оваляни в горчица и запържени. Не знам какво се пристрастих от вчера, днес пак ги правих. Embarassed

# 422
wilma, направих твоята копривена супа с гъби 
стана чудесна, благодаря и за подробното описание на рецептата  bouquet

# 423
olemale,направих твоите спаначени картофи,но с лапад.страхотни са!
благодаря за рецептата!  bouquet

# 424
ina15, радвам се, че са ви харесали. У нас също се тачат Simple Smile

# 425
Ето една много хубава страница с вегетариански рецепти:
http://vegetarianstvoto.hit.bg/recipes.html

# 426
  • Варна
olemale, радвам се, че ти е харесала супата от коприва  Grinning

На теб от сърце благодаря и аз за систематизирането на прекрасните предложения ! Труд, който не всеки би положил, а така ни улесни ! Hug

Благодаря и на всички, които се включват в тази тема! Момичета с вас постите минават неусетно за чревоугодниците !  Mr. Green (шегичка) Joy  А опита, който тук обменяме е безценен, както за ветераните в поста, така и за новоначалните ! Па и да се разбере най-накрая що е то пост и кои храни са наистина постни, не е малко !

Па дано сме успели да се докоснем и до същината на Поста и да сме станали малко по-......(всеки си знае с какво се е борил), отколкото сме били и с пречистени тела и души да посрещнем наближаващите Светли празници !

Но... има време и за още идейки... кой каквото се сети, да продължаваме да попълваме безценната листа  Wink

А за тези, които сега попадат тук, да не се шашкат ! Не сте закъснели - никога не е късно ! Винаги може да се включите и да направите нещо добро за себе си и близките - телом, като се пречиствате, духом да се очиствате !

# 427
абе за улеснението не знам  Mr. Green, мен доста ме затрудни, защото се оказа, че има огромен избор и то от хубави, по-хубави неща, hahaha с моркови,  Wink и от разни екзотични кухни, дето ме влекат да ги омързеливя и тях. Ще се наложи да се разпростра и извън постите  Grinning , че никак нямам време нито за готвене, нито за досистематизиране на последните две теми, новите рецепти и т. н. Ако някой реши да продължи   bouquet

# 428
Искам да попитам за причастието. Като преглеждах набързо темата видях, че сте го коментирали, но не разбрах само в събота през нощта ли може да се прави? Понеже на мен хич няма да ми е удобно тогава, дали ще мога по друго време?
И как се изповядвате, аз например досега никога не съм се изповядвала. Попът каза, който е за причастие да се нареди, попя ни малко и ни даде нафорка и винце. И това беше.

# 429
Esme_bolger, кока-колата каква функция има и може ли да се замени с газирана вода или лимонада?

кока-колата е набухвател, един път от газираното (CO2) и още веднъж с киселата си реакция засилва бакпулвера.
по тази причина, не знам дали ще стане с газирана вода и лимонада, които не са кисели (като pH).

# 430
Искам да попитам за причастието. Като преглеждах набързо темата видях, че сте го коментирали, но не разбрах само в събота през нощта ли може да се прави? Понеже на мен хич няма да ми е удобно тогава, дали ще мога по друго време?
И как се изповядвате, аз например досега никога не съм се изповядвала. Попът каза, който е за причастие да се нареди, попя ни малко и ни даде нафорка и винце. И това беше.

Причастие може да се вземе винаги, когато има литургия. Ако говорим конкретно за Великден - подходящо време, освен Възкресната служба през нощта, е литургията в събота сутрин.

Това, което наричаш "нафорка и винце" е всъщност светото причастие. Ти явно си го взела без преди това да се изповядаш, а това е много опасно нещо - лошо за душата и за тялото. Приемането на причастие задължително се предхожда от пост и изповед. Когато се изповядваш, трябва да споменеш за приемането на причастие без изповед.
Хлябът и виното по време на литургията се претворяват в тяло и кръв Христови и това се прави не като символ, а  съвсем буквално. Виждаме ги в този вид, защото на повечето от нас не ни е по силите да вкусим истинска плът и кръв, но има описани много случаи на хора, които са виждали живата плът и кръв в чашата и това дълбоко ги е разтърсвало.

Колкото до самата изповед - примерно в деня преди приемане на причастието отиваш в храма, търсиш свещеника, казваш, че искаш да се изповядаш и че възнамеряваш да го направиш за първи път - и той ще те насочи как да протече изповедта. Важното е за всичко, което изповядаш, да имаш наистина покаяние в душата си и да не укриваш съзнателно нищо. В църковните магазини има и книжки по въпроса - примерно "Последование на изповедта" на издателството на Зографския манастир, много подробна и насочваща какво точно да се спомене.
Трябва също да се знае, че за разлика от католиците, които се изповядват в кабинки, без да знаят дори на кого (може даже и на език, които не се разбира от изповедника), при Православието връзката между мирянина и изповедника е лична и много важна. Важно е да се намери добър изповедник, а това може и да не стане от първия път и търсенето му може да отнеме време. Има хора, които обикалят половината свят, за да се изповядат и получат духовен съвет от някой старец от Света гора, например. Аз лично познавам такива, които за всяка изповед пътуват по 300 км до изповедника си.

# 431
Това означава ли, че трябва да се изповядам пред свещеника?
В такъв случай, ако след литургията има 20 човека, чакащи да вземат причастие кога ще ги изслуша всички? Или това става предварително, а след литургията само приемаш светото причастие?
Ще разкажете ли, ако сте вземали причастие как е протекло при вас? Praynig

# 432
  • Варна
За изповед и причастие трябва предварителна подготовка. Следните материали може да са ти от помощ:

http://pravoslavie.domainbg.com/04/as-lekarstvo.html  -една чудесна книга на архимандрит Серафим Алексиев

http://www.rilaeu.com/Ispowed%20Dyado%20Ioaniki.htm  - на митрополит Йоаникий

Необходимо е да си избереш свещеник, при който да се изповядваш и който да ти бъде духовен наставник. Не е редно да се изповядваш при различни свещеници, само и само да вземеш причастие. Намери си човек, който не просто ти е симпатичен, а на който да имаш доверие, да следваш напътствията и съветите му ... Той ще ти каже колко най-малко дни да си постила и кога можеш да пристъпиш към Свето Причастие. С него ще се уговориш кога да отидеш на изповед и кога да се причастиш.

В това време се подготвяш , като постиш, размишляваш върху себе си, постъпките си,стараеш се, молиш се... четенето на духовна литература много помага ... аз лично си записвам греховете, така ми е по-удобно, на момента, когато за нещо се сетя или се уловя в нещо, си го записвам... Хубаво е  да обобщиш, конкретизираш греховете си. По-горните материали, както и други книжки за изповедта ( почти във всеки храм ги има) могат да ти помогнат затова.  От теб не се иска да разказваш в подробности случките, освен ако изрично не искаш съвет за конкретно нещо...

Добре е да се съобразиш да не си в цикъл ! Тогава жената не бива да се докосва до нищо осветено ( да целува икони, Кръста и т.н.) , както и да приема причастие или да взима нафора след Литургия.

В деня преди Причастие не бива да си яла или пила сутринта, в това число е  и пушенето- т.е. не  бива да си приемала нищо ( от полунощ нататък) !!!

След сутрешната Литургия в определения момент се взима Причастие , а след него нафора , като не бива да целуваш нищо след причастието, нито да ядеш семки, дъвки и такива неща, чрез което е възможно частица от Причастието да бъде изплюто, ако мога така да се изразя, т.е. поругано .

Изобщо, както каза Царицата-майка, след като си намериш свещеник за духовен наставник- той ще ти обясни всичко и ще благослови кое- кога- как ... Него трябва да слушаш, а не кой-каквото ти каже оттук-оттам, чул-недочул... нито някоя "компетентна" клисарка дори  Wink

Изповедта и Причастието са велики тайнства на Православната Църква , към които трябва да пристъпваме с благоговение и предварителна подготовка. А благодатта, която човек получава е незаменима и безценна !

# 433
  • Popovo
Миналат година ми дадоха да прочета една книжка за изповедта и причастието.Макар от няколко години да постя, по скоро не ям месо, а в среда и петък и последната седмица от поста не ям и млечни продукти,никога не съм ходила на изповед и не съм получавала причастие.За да се пречистя трябва да пазя пълият пост както от храна така и от плътски желания  Embarassed, а това е проблем за моят съпруг.Както като цяло в семейството на мъжът ми поста не е на почит.Само ми мънкат че се мъча с това не ядене на всичко "полезно" за тях и не получавам никаква подкрепа от тяхна страна.Та мисълта ми беше може ли ако пазя пълният пост и пълно въздържание последната седмица пак да получа причастие? newsm78

# 434
  • София
момичета, здравейте, аз уж щях да съм по - свободна, но се оказа, че съм два пъти по - заета Sad Не съм ви забравила, влизам само за 5 минути, да ви кажа, че не съм ви забравила и че помня, че съм обещала и рецепти. Заминавам утре и ще се върна в края на седмицата и се надявам тогава всичко да мога да кача. Вярно, че постите почти минаха, но поне ще останат систематизирани за следващите пости. Много ми е любима и приятна тази тема. Желая ви леки пости на всички  bouquet

mama_vesi, това със сексуалното въздържание не е проблем, ако ще имаш проблеми със съпругът ти за това, и в Библията го пише. Нужно е само преди причастие да нямате сексуален контакт. Наистина съм за много кратко тук, но се надявам в края на седмицата да имам малко повече време и да обясня и това. Ако случайно забравя ме подсети на лични. 

Последна редакция: пн, 06 апр 2009, 23:40 от brazilka

Общи условия

Активация на акаунт