Мами вегетарианки, да се преброим и споделим - 3

• 33 716
  • 470
  •   1
Отговори
# 75
Жени, много ти благодаря   bouquet
А книжката препоръчваш ли я? Доволна ли си от нея?
(ще поръчам, ако ти си доволна)

Ами да. Книжката е разделена на етапи. Има за бременността, за кърменето, за захранването и т.н. Не е много дебела, но пише за кои неща трябва да внимаваш, от къде може да ги набавяш и т.н. Има и малко рецепти накрая.

# 76
Изпуснала съм новата тема.  Confused
Връщам се да чета.

# 77
Meg, ето рецептата:

Козукнак става просто перфектен! Правих миналия месец този и смея да твърдя, че по-вкусен козунак никога не бях яла!

С лимонови корички/лимонова есенция + ванилия + стафиди го правя, а последния път сложих и есенция бадем - стана чуден! Правя го както сие рецептата - някъде след час и половина го изваждам, сплитам и го оставям във фурната да довтасва, като я пускам на 50 градуса.

# 78
И аз да се запиша в темата - лакто-ово вегетарианка съм  Peace тази година стават 25 години откакато не ям месо и риба - имам юбилей така да се нарече  Grinning синът ми също е вегетарианец - вече е почти на 3г.  и не е вкусвал месо и риба, обаче здраво хапва плодове, зеленчуци, бобови, мляко, извара, сирене и кашкавал, яйца. Обожава прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове и е интелигентно, самостоятелно, здраво и силно хлапе, да ми е живо и здраво   Praynig Съпругът ми не е вегетарианец, но ме подкрепя за моето и на сина ни вегетарианство. Родителите ми също са вегетарианци - т.е. това е семейна философия  Grinning
Така, представих се  Hug
Сега да питам вие кака се справяте с проблема детска градина и храненето на детето - аз намерих няколко частни които ми гарантираха, че ще е на неговия си режим, но част от храната аз ще трябва да я добавям, защото взимат храна от детски кухни, разбрах че са задължени да ползват оторизирани кухни когато става дума за отглеждане на малки деца
Интересно че една възпитателка ми сподели, че са имали и други вегетарианчета и другите деца (които в повечето случаи също не са фенове на месото) са отказвали да ядат месо и са искали от храната на вегетарианчетата. Станало проблем с родителите които държали децата им да ядат месо  Mr. Green

# 79
И така българската алтернатива на EasyGreen след 2 месеца тестове показа отлични резултати - избегнати са всички недостатъци на американската машина, от които имам две у дома - лесно запушване, голяма консумация на вода, недостатъчно оросяване, трудна поддръжка. И най-вече разликата е в цената - американската струва 520 лв. , а българската - 150 лв.

Нека желаещите да им изработя машина за покълване да ми пишат. Целта е да събера поне 10 човека, за да купя частите на едро.

# 80
Запис и от мен в новата тема!
Аз и друг път съм писала, че с мъжа ми сме вегетарианци, но подкрепа от родителите за съжаление нямам. В смисъл такъв, че не са те тези,които са ме възпитали в тази философия и начин на мислене. Занапред ще имам доста нужда от подкрепата и грижите им покрай отглеждането на бъдещото ни детенце, но отсега слушам как като идело при баба си и дядо си щяло да си хапва кюфтенца и луканки и щели да я направят здрава пък ние да сме си ядяли марули. Изпадам в тих ужас от тези думи. Знам, че с тяхнемогадасе боря и наистина ще го правят зад гърба ми. За детските градини пък да не говорим след като срещаме отпор от най-близките хора. Служителите са на такива мизерни заплати, че последното нещо което биха правили е да следят с какво се храни детето ти. За валфдорфската детска градина "Златно зрънце" знам, че дечицата са на вегетарианска храна, но все пак си е частна градина.

# 81
Стресни ги малко. Кажи им, че ако дават месо на детето няма до го пускаш при тях. Действа Peace Simple Smile

# 82
Аз и друг път съм писала, че с мъжа ми сме вегетарианци, но подкрепа от родителите за съжаление нямам. В смисъл такъв, че не са те тези,които са ме възпитали в тази философия и начин на мислене. Занапред ще имам доста нужда от подкрепата и грижите им покрай отглеждането на бъдещото ни детенце, но отсега слушам как като идело при баба си и дядо си щяло да си хапва кюфтенца и луканки и щели да я направят здрава пък ние да сме си ядяли марули. Изпадам в тих ужас от тези думи. Знам, че с тяхнемогадасе боря и наистина ще го правят зад гърба ми. За детските градини пък да не говорим след като срещаме отпор от най-близките хора. Служителите са на такива мизерни заплати, че последното нещо което биха правили е да следят с какво се храни детето ти. За валфдорфската детска градина "Златно зрънце" знам, че дечицата са на вегетарианска храна, но все пак си е частна градина.
Знаете ли виждал съм в други държави как алтернативните майки си правят своя детска градина и гледат децата на смени.

# 83
Знаете ли виждал съм в други държави как алтернативните майки си правят своя детска градина и гледат децата на смени.
Пък в нашата детска градина вече поръчват отделно менщ за децата на вегетарианците. Grinning

# 84
И коя е тази градина?

# 85
Всъщност е детски център,казва се Камелини Монтесори,защото нямат база,за да се лицензират като градина,но това не е важно за мен. Simple Smile

# 86
  • София
 Още от както се помня не съм почитател на месото, но не съм станала вегетарианка, просто съм намалила консумацията до минимум и смятам, че в един момент ще я спра. До преди да родя менюто ми беше основно - бобови, зелеви, млечни и плодове. Сега, когато кърмя, повечето от тези храни се считат за газообразуващи, а синът ми си има колики и без тях! Известно време ядох коприва, лапад, киселец - основно, но вече няма от къде да ми бере пра бабата. Чудя се какво да ям, че хем да не посягам по-често към месото, хем да не го боли коремче детето ми.
 Имам и още едно питане, как да убедя съпруга си в предимствата на вегетарианството, най-вече за да се съгласи да не даваме на детето месо, поне в първите години, защото в детската  градина на мен ми се вижда трудно да се избегне, ние частна отсега не зная дали бихме могли да си позволим.

# 87
Яж си всичко. Аз ядях и леща, боб и т.н. и не сме имали колики. На много места чета, че това с газообразуващите и коликите е един голям мит Peace

# 88
Моля Ви помогнете!
Дъщеря ми има нисък хемоглобин 91,5 на 1год. и 1 месец. Не е яла нищо животинско, нито риба, нито желтък.
До сега малката е хапвала: до 5 и половина месеца /не можеше повече, не стигаше.../ само мляко от мама, без допълнително вода /за шок и ужас на бабите/. Захраних я със сокче от морков /макар после да разбрах, че не било много добре със сок, но../. После пюренца, приготвени от мама, тези купените не ги възприемам - стерилизация, подслаждане, отлежаване по рафтовете не, не.
Пюренцата ни са били от:
*елда, кафяв ориз, булгур, просо, овесени ядки, пшеничени, ръжени, овесени, ечемичени ядки /тези, който са микс/, веднъж сух грах, предварително накиснат;
*морков, картоф, коприва, спанак, лапад, магданоз, целина-листа, лук, понякога чесън, червено цвекло
*тиква на пара;
*сурови плодове: понеже беше зимен период малко ограничени като разнообразие: ябълка-под формата на пюре, киви, портокал, банани;
*от няколко дни прибавям и ситно смлени орехи.
Притесненията ми са дали не е много еднообразно менюто, дали с тези неща детето успява да си набави всичко, което е жизнено важно, какво още да добавя и кога?
P.S. Вече е яла и червена леща, боб, смлени орехи и се преслямчва и към нашите манджи, но те не са кой знае колко различни + подправки, олио и сол.

Последна редакция: вт, 12 май 2009, 15:15 от fotinaklaros

# 89
Комбинирай богатите на желязо храни с такива богати на вит С - примерно магданоз - така се увеличава усвояването му от тялото. Плодовете лиций (продават се сушени в китайските магазини) са най-богатат на вит. С храна. В същото време избягвай да комбинираш богатите на желязо храни с такива богати на калций, блокират усвояването му.
Просо, червено цвекло, червена леща, елда, броколи, авокадо, амарант, киноа - доколтоко ми е известно това са богатите на желязо храни, но то се съдържа и в много други.
А сигурно ли е че ниският хемоглобин е в резултат на ниско желязо?? Моят беше нисък, но желязото ми беше в средата на нормата....

Общи условия

Активация на акаунт