Ти си циганин!

• 17 006
  • 209
  •   1
Отговори
# 60
Защо не намериш родителите на детето, дори вземи телефона им от учителката. Разкажи ситуацията...

Бих се извинила от името на и задължително в присъствието на детето. Мисля, че колкото и да е малко, ще разбере много повече и ще го запомни за по-дълго време, отколкото да му обяснявам до припадък.
От опит знам, че личният пример на родителите е най-мощното възпитателно средство.

# 61
  • София
Аз пък мисля, че не е нужно да се извинява, особено в присъствието на детето - това означава, че то е различно от останалите. На мен, като осиновителка на циганче, не би ми било приятно да стане в негово присъствие, за мен изречените думи не са характеристика на етноса, а опит за обида - все едно да му каже, че е глупаво или така популярното в тази възраст "бебе". Изобщо аз си мисля, че извинение към родителите или детето от авторката на темата не е нужно, нужно е в градината да се направи нещо по въпроса.
То май всички писали тук осиновители мислят така  newsm78

# 62
  • София
На практика ти казваш:
"Те са осиновили циганче, значи трябва да търпят лошото отношение на другите, защото са си давали сметка"

не. аз казвам това:
"Те са осиновили дете от етнос, различен от преобладаващия за средата им. Значи, трябва да приемат, че може да се случи някой да отбележи разликата."

но това не е същественото в случая.

# 63
  • В средата на времето
Изида, а кой ти е разказал какво се е случило и защо ти го е разказал, т.е. какво искат от теб?

Това днес ми го разказа госпожата от групата на Кристиян, която вчера следобяд е била свидетел на случката. Каза ми го с идеята аз да поговоря с Криско и по някакъв начин да му обясня да не използва тази дума, особено насочена към това момиченце..

Аз пък мисля, че не е нужно да се извинява, особено в присъствието на детето - това означава, че то е различно от останалите.

Мисля, че Как`Сийка има в предвид да се извиня от името на сина ми и в негово присъствие...

Така, тази вечер момиченцето си беше тръгнало преди нас, но в сряда сутринта ще изчакам да дойдат с майка му, за да си поговорим. Опитах се да поговоря и с Кристиян за случката..в началото отричаше да е имало такова нещо..после като му казах, че знам, защото госпожата ми е казала той ми отвърна  "Аз се извиних на..". Госпожата го накарала да се извини, защото това, което казал е лошо и грозно.. Rolling Eyes и след това спомена " Те нали са хора като нас, ти ми каза"..обаче всичко беше измъкнато от мен с голям зор, не му се говореше изобщо..Не го насилвах, ще избера друг момент, когато е в настроение..Казах му само, че ако е казал думичката, за да накара момиченцето да се чувства зле, не е правилно изобщо и повече да не прави така..

# 64
  • София
Мисля, че учителките са виновни. По мои наблюдния в градината на дъщеря ми учителките постоянно подпитваха, коментираха, разнасяха клюки,  винаги имаше едно нездраво любопитство към децата и семействата им. След това съм ги чувала как си приказват без да се съобразяват, че децата докато играят около тях чуват разни неща и така ставаха скандали. После и в у-ще тази клюкарщина продължи. Става дума за кв. Лозенец  - София.
Моето дете/родено от мене/ е гледано 10 м. в дом Майка и дете, поради други причини. Е разсипаха се да му приказват глупости - как била цигане, как е осиновена.Не че има нещо лошо да  е така, но не е.  Просто и двете лятно време бързо чернеем. Но ми застава възрастна учителка и говори пред нея - тя ... такава ли е, че в здр. картон пише - дом?
Добре, че се отървахме от градини и у-ща вече. Но какво ли ме чака с внучето?

# 65
  • на път
Как се е развила тази тема за 1 ден ...
Като осиновителка на две "различни" деца (не искам да използвам друга дума) това ми харисва много. Благодаря на всички  Hug взели участие в дискусията.
Ще я прочета и тогава ще взема отношение  newsm78

# 66
  • София
Е след това велико заключение на госпожата колко грозно нещо е думата циганин....... Whistling няма чудно защо децата използват думата, за да наранят....

Ние сме тези, които сме вложили в тази дума цялата си нетолерантност и неспособност да разбираме и приемаме различните от нас..........един дълбок страх от другото, неподобното, различното. Чувства, с които не умеем да се справим - първо в нас, а след това и в децата си, защото им вкореняваме собственото си противоречие.

Първо госпожата има нужда от открит урок за различията, за естественият детски страх и за естествената детска агресия. И за това как ние възрастните чрез правилните думи, личния си пример и честността си ще покажем верния път към Другия.

А това "Те нали са хора като нас...." е черешката на тортата - понеже след като си направил страшна драма от споменаването на дума, която показва вид ЕТНОС - в главата на това дете тези хора вече не са като нас, понеже никой не подскача като чуе Ти си българин.

А думата етнос не е нужно да се споменава когато се обяснява на 3 годишно дете. Има други думички, разбира се..... Simple Smile

Но децата разбират....разбират много повече отколкото си мислим. Усещат силата на думите още от утробата.

# 67
Мисля че се насложиха 2 теми и смисълът се измести.Аз лично тук връзка с осиновяването не виждам. Виждам дете което е чуло-недочуло разбрало-не съвсем-пробващо поведение/дума точно както у дома в момента се тестват "глупак", "наакан задник"  и редица други. Кой е виновен не бих търсила-всички до един сме в кюпа,нали знаете че дете се гледа от цяло село..
*
Преди може би 6 месеца,в магазин за играчки влезе много пълна жена движеща се със скутер индалиден.Син ни застана пред нея и с цяло гърло обясни че не яде достатъчно броколи,че трябва ей сега да стане и да ходи защото като се упражняваме това ни прави здрави и силни.Онемях. Дръпнах детето на страна и се извиних на жената -че не съм си възпитала детето да приема другото.Затова и казах че бих говорила с майката,за да я уверя че съм отчела поведението като нередно,а не за да и се извиня че детето и е с кожа различна по отенък от моята.

# 68
И аз съм объркана какво да казвамна децата си по тези въпроси.
Може би всичко трябва да е с мярка. newsm78
Детето не е вложило смисъл такъв, какъвто повечето възрастни влагат.
Достатъчно е това да се каже пред майката на момиченцето. Разбираема е нейната чувствителност по темата. Но аз мисля, че тя би трябвало да е подготвена за такива моменти и да подготви и детето си. 

# 69
За протокола - считам, че "циганин" е обидна дума. Точно толкова, колкото и ако употребим "турчин" и коя да е друга, в смисъл - "ти си различен". Точно това са направили и децата.
Съгласна съм с Как Сийка Peace
Никога не е твърде рано децата да бъдат възпитавани в добро поведение  bouquet

# 70
...
Ние сме тези, които сме вложили в тази дума цялата си нетолерантност и неспособност да разбираме и приемаме различните от нас..........един дълбок страх от другото, неподобното, различното. Чувства, с които не умеем да се справим - първо в нас, а
...

ОТКАЗВАМ ДА ПРИЕМА ПОДОБНО НАСАЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНА ВИНА. Не смятам и нямам намерение да се смятам за един от тези 'ние', и въобще ми е писнало от тази методика 'ние сме виновни към тях'. Първо, не сме, темата е дълга но не сме, и второ, това е едно от нещата, които под претекст 'за добро' правят разкол между общностите.

Та, ще прозвучи грубо, но вие ако сте вложили аз не съм влагал нищо.

еди
ПС ...и ако не мислиш, че тези същите хора когато са на тумба и вкъщи нямат расистки чувства към 'белите', жестоко се лъжеш и се занимава само с глупаво теоретизиране без никакъв ... ъъъъ.. практически опит. Слезте на земята, прекаленото толериране е довело до много от сегашните противопоставяния. Прекаленото толериране и подхода 'ние сме виновни'. Така само се раздухва проблема, при това напълно изкуствено.

Аргументи: последните 10-15 години история.
ПС/2 проблеми не се решават с затваряне на очичките, главата в пясъка и глупави мантри.

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 23:30 от T3-M4

# 71
  • София
Да приемаш различното няма нищо общо с това да приемаш негативното, варварското, престъпното. Всички сме различни.

Съжалявам ако така съм била разбрана. Никаква вина към циганите нямам, нито насаждам.

Проблемът е, че някои хора трудно приемат различното, дори то да е добро.

И не твърдя, че те нямат расистки чувства. Сигурно имат. Но не всички. Както и не всички бели са идеални.

А за толерантността и пасивността към престъпленията и към тоталният отказ на много хора от този етнос да приеме Закона в държавата - това е друга тема и съм много съгласна с теб!

# 72
дрози, за протокола - да се боядисаме сиви, за да сме еднакви, а? Simple Smile и пак, разходи се и попитай някой турчин има ли проблем че е турчин? някой арменец, че е арменец? или арабин?

хората СА различни, и слава Богу че са. Нещо повече,  богохулство е да не виждаме разликата Simple Smile

а повод за обиди или издевателства.... поводи да търсиш. днес едни, утре други простотията и простаците, злобните душички и незадоволените его-та са най-доброто доказателство, че сме един биологичен вид, без граници... простотията ходи по хората, не из гората. Търсят начин да оправдаят злобата, мързела или нещо друго. И за българите има обидни и злобни изрази.

Е, няма да кажа 'циганин' ако знам че ще се обиди човека отсреща, но това ще е по-скоро такт от колкото да кажа 'няма такова нещо като цигани'. всеки с проблемите си, човек трябва да се съобразява малко, ама не дотам да казва на черното - бяло, на бялото - черно, или на двете - сиво...

и пак - не ми пасва колективната вина и колективната невинност. именно заради нея го отнасят осиновените дечица от цигански произход.

еди.

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 23:51 от T3-M4

# 73
  • Вън от пространство и време
Темата беше за конкретна ситуация. Едно дете казва на друго дете и баща му "Ти си циганин". Децата са на 3 години. Определено тригодишно дете не може да вложи от самосебе си никакъв умисъл да обиди някого умишлено. Нещо повече - едно тригодишно дете не може да разпознае етнически белези у конкретни хора, ако не е чуло за тях от възрастни. Като понятие негативният образ на лошата циганка в представите на децата е свързан с мръсна, чорлава и зле облечена клошарка. Но случаят не е такъв. Значи има възрастни, които са си позволили пред децата да обсъждат едно семейство и по този начин да внушават на децата, че това семейство е различно и заслужаващо презрение и подигравка. Ето това ме безпокои в целия случай.
Майката, която пише тук и синът й няма за какво да се извиняват, според мен, която мога да си позволя да говоря от името на другата майка, защото е напълно възможно да попадна в нейната ситуация. "Циганите" са били обидени от тези, които са вложили в устата на детето думите "Ти си циганин" с подтекст "ти си от по-низша раса по рождение и каквото и да правиш аз никога няма да те приема за равен на мен".

Окей, майката и детето ще поднесат извинения, но това няма да промени нещата - този, който е внушил на детето идеята, че неговото другарче е от по-низша раса ще продължи да настройва децата в този дух.

Ох, дано съм била ясна...

# 74
Ганката, именно. Обаче не виждам каква е разликата че е казало точно 'циганин'. Можеше да му каже и нещо друго, искало е да обиди, но явно това се приема твърде навътре само заради конкретната дума. Изведнъж проблема е не че едно дете отива съзнателно да обиди, а това че е употребило конкретната дума. Можеше да каже и друга обида - а децата се дразнят редовно, можеше да каже 'колата ви е грозна' 'баща ти и ти сте дебеланковци' и въобще и изобщо.. но да се прави трагедия за конкретната дума е глупаво. Само се влошава когато се задържа вниманието, а малчуганите забелязват кои думи предизвикват реакция и кои -- не. .. абе виж предишните ми 2-3 поста, мисля, че са точно по темата, макар че сигурно не са точно с твоето мнение.

еди.

Общи условия

Активация на акаунт