Примерна схема на захранване (13)

  • 36 448
  • 472
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 319
За спанака - аз планирам да дам скоро замразен без да пасирам. Но пък при нас няма проблем с по-едри парченца...
Предполагам, че твоето бебче има предпочитания към гладки пюрета щом питаш за пасиране... Може пък да пробваш без пасиране този път... Май не помогнах много. Аз точно ориз с други зеленчуци пасирам съвсем леко - остават парченца ориз и ми се струва, че тази консистенция най-много му допада на моето бебе. Успех Hug

# 106
  • Мнения: 469
И аз готвя със замразен спанак на кубчета. След това пасирам малко. Не мисля че може да се задави със спанака дори и да не го пасираш съвсем. И моят мъж дава на Калина маслини но не му давам повече от една защото са доста солени.

Не мисля че има връзка между зъбите и пасираната храна - Калина има много зъби, а още яде сравнително пасирано. Но пък в една тема стана въпрос че има връзка между дъвченето и правилното говорене.

# 107
  • Мнения: 1 449
На каква възраст детето почва да вечеря?

На 1 год. детето следва да има 3 основни хранения и 1-2 междинни.
На 9-11 м. следва да има 3 основни хранения и евентуално 1 междинно.
Последното от тези основни хранения е в интервала 18-21 ч. и съответно може да се счита за вечеря. Дали ще има мляко след това хранене (преди сън) зависи от детето.

Освен това, след 9-10 м. могат спокойно да се включват зеленчуци втори път за деня, освен обедното хранене. Така че храненето се доближава още повече до варианта истинска вечеря. Паузата между заспиването и тази вечеря (независимо дали е пюре, каша, супа или нещо друго) е добре да бъде 2 часа, въпреки че теоретично се препоръчва да е 3 часа. В предишната тема обсъждахме този въпрос.

За третото хранене – само с проба ще разбереш не само дали е готово детето, но какво точно ще предпочете. 9 месеца е подходяща възраст за трето хранене.

# 108
  • Мнения: 1 449
... за замразяване на готвена храна? ...
правя спанак с ориз, който спанак е замразен. Как се получават нещата с последващо замразяване на готовата храна?

Не е оптималният вариант, но когато обстоятелствата налагат, това е по-добър вариант от готови бурканчета или детска кухня. При замразяването се губят някои съставки, защото водата в различните хранителни продукти се разширява при замразяването и това нарушава клетъчната структура. Като краен резултат някои витамини и минерали се запазват, други не толкова, но пак остава прилично количество от тях. Между другото, при престояването на храната в хладилник също се губят съставки, но в крайна сметка остава достатъчно хранителна и в двата случая.

За размразяването - може пюретата да се размразят веднага, в топла вода или на микровълнова.
За спанака и ориза – не виждам проблем да се замрази. Все пак това се отнася само за един продукт, който освен това се предлага от време на време. Предвид сезона, няма друг начин за ползване на спанака. По-скоро проблем е замразяването на ориза, става малко странен след размразяване.



... замразяване на месо - сурово и сварено ...

Може и по двата начина.
Замразява се на кубчета или количество за 1-2 порции.
Ориентир как да се приготви количество за една порция:
1 с.л. месо (пасирано или ситно скълцано) = 10-15 г месо
1 цяло парченце 2х1 см = 10-15 г месо

Кой е по-добрият начин - за хранителната стойност в двата случая има разминаваща се информация.
По-здравословно е да се замрази сурово месо и след това да се готви.
Но от гледна точка на детското хранене по-удобно е да се ползва замразено сварено месо.

Важна разлика е трайността:
* Суровото месо се съхранява около 8-12 месеца във фризер.
* Свареното месо се съхранява около 1-2 месеца във фризер.


# 109
  • Бургас
  • Мнения: 2 350
mai_mai
1. Почивката е желателна между двата продукта, но не и задължителна. Освен това под почивка се разбира ден без нов продукт т.е. даването на вече въведени продукти Е почивка!
2. Да продължаваш с въведеното количество до момента, като слагаш 6 лъжички /ако сте стигнали до това количество/ от въведени вече храни и 1-2 от новия зеленчук/плод
3. АМ почнах да давам след като отбих Петър на година и четири и направо си му давах за неговата възраст - тройката, която е след годинка, не съм минавала през 1 и 2.
4. Тук малко не разбрах какво точно питаш... Обедното хранене е заместено, когато на това хранене вече нямаш АМ/кърма. Когато това се случи, след месец започваш да правиш същото и със следобедното хранене. Тук вариации са възможни....

# 110
  • Мнения: 306
Понеже имаше въпрос количеството на една порцийка моите бебешори не ги ограничавам. Хапват си с апетит пюренцата, дето им ги правя. Разбира се има един момент, когато вече не са толкова концентрирани в яденето и започват докато ги храня да се оглеждат за играчки или си дърпат дрехите. Тогава разбирам, че са се понаяли и спирам храненето, особено ако са си изяли около 200 г. Но се е случвало да хапнат и малко повече от това количество. Разбира се, след това следващото хранене се измества с около час или след обяда хапват само плодово пюренце с малко мляко на следващото хранене.

# 111
  • Мнения: 36
Здравейте мами.Запо4нахме със захранването преди около месец.Тъй като сме на АМ давам първо пюрето и после давам 30мл АМ тъй като не искам да замествам млечно хранене, но незнам това дали се счита за такова, и след колко време мога да започна да давам пюре и на след обедното хранене?.

# 112
  • Мнения: 2 132
Здравейте мамчета,

Другото което искам да питам е дали е вярно, че по-дългото пасиране на храната води до по трудно изникване на зъбките. Аз все още и пасирам храната, тъй като не иска да яде парченца и  яде доста малко като цяло...Още няма зъби.

Е това някакъв виц ли е Laughing Няма нищо общо, а и не виждам логиката. На Ива първият зъб и изби на 10м и 1 ден и вече имаме 4.
Лук аз не ям за себе си , защото дразни стомаха. За бебетата не знам как стои въпроса.

# 113
  • Мнения: 1 449
За лука и праза - по колко да слагам в една порция.
дали е вярно, че по-дългото пасиране на храната води до по трудно изникване на зъбките.

За лука
Преди 1 год. се слага за овкусяване на храната, защото действително е тежък за храносмилането.
След 1 год. може да се използва повече, защото има някои ценни хранителни качества.

Количеството под 1 год. е около 1-3% от цялата порция.
1 с.л. ситно скълцан лук = 10 г
На 180 г пюре е достатъчна 1/2 с.л.

За поникването на зъбите и пасирането на храната
Няма връзка.
Някои деца дъвчат само с голи венци по-едри частици храна.
Важно да се пробва детето с по-едра храна поради други причини.

Около 8-10 м. на теория се започва предлагането на намачкана или малко по-едра храна. Не е задължително - зависи от детето. Може да се дава пасирана храна до 1 год. и след това, ако детето не желае друга. Важното е да се насърчава да дъвче, да му се предлага често непасирана храна, да бъде окуражавано да яде храни с пръсти и т.н.

За връзката дъвкане-говор: чрез дъвкателните умения се тренират няколко групи мускули, които са свързани с функционирането на речево-двигателния апарат. Например начинът на хранене според възрастта стимулира движенията и правилното позициониране на езика - оттам произнасянето на звуци и на групи от звуци.

# 114
  • Мнения: 2 111
Първият зъб на дъщеря ми изби на 10 месеца.
Пасирах й храната до 1г.2 месеца-имаше 12 зъбчета вече.
Но връзката говор-дъвкане е вярна.Може би защото дълго време искаше само пасирана храна,казва само 3-4 думи и педиатъра ме гледа накриво,защо не говорела.

# 115
  • Мнения: 312
здравейте и аз имам едно въпросче:какво трябва да е третото хранене което се измества и във колко часа ,след като съм въвела на обяд зеленчуково пюре и следобед каша newsm78.Е все още няма да го измествам но да  имам инфо Hug

# 116
  • Мнения: 649
Здравейте и аз да се включа с въпрос. На готовите безмлечни каши пише, че когато се приготвят с  вода се добавя определено количество рапично олио. До сега не съм срещала такова по магазините, може ли да се прибавя зехтин или слънчогледово олио?  newsm78 И друго, когато приготвяте домашни каши ( ориз, елда) слагате ли някаква мазнина? Аз до сега не съм слагала, дали е грешка от моя страна?

# 117
  • Мнения: 2 654
Благодаря Косе Босе.

Невенчо, вас сме ви виждали какво ядете Simple Smile е, скоро не де  Peace

# 118
# 119
  • Мнения: 2 132
Здравейте и аз да се включа с въпрос. На готовите безмлечни каши пише, че когато се приготвят с  вода се добавя определено количество рапично олио. До сега не съм срещала такова по магазините, може ли да се прибавя зехтин или слънчогледово олио?  newsm78 И друго, когато приготвяте домашни каши ( ориз, елда) слагате ли някаква мазнина? Аз до сега не съм слагала, дали е грешка от моя страна?
Може да я замениш със зехтин(екстра върджин) и слънчогледово. След 8ми месец почнах да слагам в кашата след като е готова.

Общи условия

Активация на акаунт