Майчинството - счетоводно - 17

• 61 009
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 240
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, и аз да попитам нещо.
Ако по време на болничния или отпускът по майчинство се случи нещо с фирмата и фалира или я закрият какво става с обещетението? Защото сега си внасям много високи осигуровки, а нещата във фирмата не вървят на добре.
Благодаря предварително!

Обезщетението за бременност и раждане - 410 дни, веднъж започнато се получава за целия период, независимо дали лицето е на трудов договор или договорът е прекъснат на някакво основание. Ако фирмата продължи да съществува като субект, т.е. не я заличат от Търговския регистър няма причина да не си вземаш и обезщетението за отглеждане на дете чрез нея, по-точно от там да ти подават документите.

# 241
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми е задаван,но много малко време ми остава заради бебето и нямах време да чета предишните постове.
Въпросът ми е - днес си занесох последния болничен след раждането издаден от педиатърката и заедно с това трябваше да попълня една декрларация-приложение номер 1, в които декрарираш,че си родил живо дете и не си го дал за осиновяване. В тази декларация трябваше да попълня и данни за работодателя си. Аз работя на още едно място и трябва ли да попълня едновременно и неговите данни или когато си занеса и там последния болничен трябва да я попълня само с неговите данни.И въобще има ли значение дали съм написала само единият работодател за НОИ?
Благодаря предварително!
Ох, нали пък тук четох, че базата не се променяла, защото се взима сумата върху, която се осигурявам, а не сумата на болничният #Crazy newsm78 #Crazy
 По ваши думи да разбирам ли, че ако предоставя болничният ще взимам по-ниско майчинство? Ами мен от това ме беше страх и за това още не съм го предоставила във фирмата.
По мои груби изчисления в моят случай, ако предоставя болнични за целият месец от Ной ще ми преведът към 600 лв., а после за майчинството ще получа към 450лв. newsm78
Бихте ли ми потвърдили, МОЛЯ! Praynig

# 242
  • София-Младост
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми е задаван,но много малко време ми остава заради бебето и нямах време да чета предишните постове.
Въпросът ми е - днес си занесох последния болничен след раждането издаден от педиатърката и заедно с това трябваше да попълня една декрларация-приложение номер 1, в които декрарираш,че си родил живо дете и не си го дал за осиновяване. В тази декларация трябваше да попълня и данни за работодателя си. Аз работя на още едно място и трябва ли да попълня едновременно и неговите данни или когато си занеса и там последния болничен трябва да я попълня само с неговите данни.И въобще има ли значение дали съм написала само единият работодател за НОИ?
Благодаря предварително!
Вписваш осигурителя, при когото подаваш декларацията. Другия в другата декларация.

# 243
Desislava Goranova не мога да разбера защо си цитирала този пост в мнението си, той няма връзка с твоето питане. Аз по-горе съм ти отговорила как стоят нещата. Нормално е като имаш скокове в месечните осиг. доходи да има ефект и върхо среднодневният осиг. доход на база 6 или 12 месеца. А в следващите бази влиза " доходът, от който е изчислено обезщетението" - това е средния брутен доход за 6-те месеца преди излизане в болничен за общо заболяване.

# 244
Здравейте!Имам няколко въпроса и се надявам да ми помогнете.Как се изчислява майчинството ако през цялата си бременност си била в болничен без прекъсване до 45 дни преди раждане?Питам, защото парите, които взимах през периода на болничните ми, са повече от майчинството, което взимам в момента.Нали болничните са 80%, а майчинството 90% от заплатата.Благодаря предварително!

Обезщетенията за общо заболяване са на база 6 предходни месеца, а тези за бременност и раждане - на 12 месеца. Освен това има значение броят на работните дни за периода - база, в смисъл, че ако са месеци с повече работни дни, това ще намали обезщетението. 80-те / 90-те % от БТВ се сравняват с нетното възнаграждение и ако то е по-ниско, то нетното е база за обезщетението. Подробности за изчисляването - на първа страница на темата.
много благодаря

# 245
  • София
Здравейте, и аз да попитам нещо.
Ако по време на болничния или отпускът по майчинство се случи нещо с фирмата и фалира или я закрият какво става с обещетението? Защото сега си внасям много високи осигуровки, а нещата във фирмата не вървят на добре.
Благодаря предварително!

Обезщетението за бременност и раждане - 410 дни, веднъж започнато се получава за целия период, независимо дали лицето е на трудов договор или договорът е прекъснат на някакво основание. Ако фирмата продължи да съществува като субект, т.е. не я заличат от Търговския регистър няма причина да не си вземаш и обезщетението за отглеждане на дете чрез нея, по-точно от там да ти подават документите.

Много благодаря за отговора!   bouquet

# 246
Съжалявам отново ще питам за болничните, че малко се пообърках!
За база се взимат последните 6 м преди излизането в болничен и съответно тази база се взима после при определянето базата за майчинството?!
Ако излезна непрекъснат болничен от 4.2009 до 45-дневния болничен - 09.2009, базата за болничния - за целия период 04-09 ще ми бъде: 03.2009 до 10.2008, а базата за майчинството:  08.2009 - 09.2008, като за месеците в болничен ще се вземе базата за болничния - правилно ли съм разбрала?
Благодаря предварително  bouquet

# 247
Съжалявам отново ще питам за болничните, че малко се пообърках!
За база се взимат последните 6 м преди излизането в болничен и съответно тази база се взима после при определянето базата за майчинството?!
Ако излезна непрекъснат болничен от 4.2009 до 45-дневния болничен - 09.2009, базата за болничния - за целия период 04-09 ще ми бъде: 03.2009 до 10.2008, а базата за майчинството:  08.2009 - 09.2008, като за месеците в болничен ще се вземе базата за болничния - правилно ли съм разбрала?
Благодаря предварително  bouquet

Да правилно си разбрала  Peace

# 248
Здравейте!Аз искам да питам ПИК навсякъде в НОИ ли издават?/питам за НОИ в Горна Оряховица/ и веднага ли става издаването му?
Благодаря  Hug

# 249
Здравейте!Аз искам да питам ПИК навсякъде в НОИ ли издават?/питам за НОИ в Горна Оряховица/ и веднага ли става издаването му?
Благодаря  Hug

Във всички Териториални поделения на НОИ издават / РУСО / . В сайта на НОИ на контакти погледнах, но уви, Горна Оряховица не е РУСО - виж кое е най-близкото до вас ...  Hug

# 250
Благодаря за отговора,явно най-близкото е Велико Търново.А има ли значение,ако фирмата,в която работя не е регистрирана в града,а в София Rolling Eyes

# 251
  • Пловдив
Благодаря за отговора,явно най-близкото е Велико Търново.А има ли значение,ако фирмата,в която работя не е регистрирана в града,а в София Rolling Eyes

Не,това няма значение.

Попълваш тази молба http://www.noi.bg/content/news/08/zaiavlenie_IKO.doc и си носиш личната карта.

# 252

Не,това няма значение.

Попълваш тази молба http://www.noi.bg/content/news/08/zaiavlenie_IKO.doc и си носиш личната карта.
а тази молба вкъщи мога л ида я попълня или там на място трябва? newsm78

# 253
  • Пловдив
Ленчето ,попълваш вкъщи

# 254
Elfita мерси  Hug

Общи условия

Активация на акаунт