Майчинството - счетоводно - 17

• 60 779
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 330
  • В полите на Пирин планина
Lady Incandescent, страхотна си! Пак благодаря  newsm51

Надявам се да не досаждам повече  Embarassed

Няма проблем - при нужда - пак заповядай  Grinning

# 331
Момичета извинете за тъпия въпрос, но колкото повече напредва бременността ми, все по объркано ми става.  Blush
Така ... осигурявана съм много повече от година и със сигурност ще получавам майчински, влизам и в критериите за детски.
Кога и къде трябва да подам необходимите документи за да започнат да ми се изплащат тези суми след раждането?
 Аз ли трябва да се занимавам с това или счетоводителя на фирмата?
Мога ли да имам една банкова сметка примерно и там да получавам всичките пари?

Или трябва всеки месец да си ги взимам от някъде на крак?
Благодаря за отговорите предварително. Hug

# 332
Момичета извинете за тъпия въпрос, но колкото повече напредва бременността ми, все по объркано ми става.  Blush
Така ... осигурявана съм много повече от година и със сигурност ще получавам майчински, влизам и в критериите за детски.
Кога и къде трябва да подам необходимите документи за да започнат да ми се изплащат тези суми след раждането?
 Аз ли трябва да се занимавам с това или счетоводителя на фирмата?
Мога ли да имам една банкова сметка примерно и там да получавам всичките пари?

Или трябва всеки месец да си ги взимам от някъде на крак?
Благодаря за отговорите предварително. Hug

една банкова сметка ти е напълно достатъчна, по отношение на обезщетенията за временна неработоспособност всички необходими документи и нормално да ти бъдат предоставени от счетоводството на работоделят

# 333
...една банкова сметка ти е напълно достатъчна, по отношение на обезщетенията за временна неработоспособност всички необходими документи и нормално да ти бъдат предоставени от счетоводството на работоделят
Мерси за отговора.  Hug
А като ми ги предоставят тези документи, аз ли трябва да ходя насам-натам за да задвижа процедурите?
И това по кое време става горе-долу? Защото на мен ми остават два месеца до финала.

# 334
  • Пловдив
...една банкова сметка ти е напълно достатъчна, по отношение на обезщетенията за временна неработоспособност всички необходими документи и нормално да ти бъдат предоставени от счетоводството на работоделят
Мерси за отговора.  Hug
А като ми ги предоставят тези документи, аз ли трябва да ходя насам-натам за да задвижа процедурите.
И това по кое време става горе-долу? Защото на мен ми остават два месеца до финала.

Ти никъде не ходиш.От работата ти дават декларациите,ти ги попълваш и те си ги носят,където трябва.

Обезщетението за бременност и раждане започва с 45 дневния болничен преди раждането.След него ще имаш още два болнични.Носиш ги в срок в работата-това е само твоето задължение.Каквато декларация трябва да се попълва с болничните-от работата ще ти я дадат.С третия болничен носи и акта за раждане на бебето.

# 335
Здравейте
Може ли да ми кажете когато едно лице се осигурява на минимална работна заплата какво част от осигуровката се плаща от работодателя и каква част от осигуряваното лице. Също ако има точно определан сума, т.е колко са осигуровките при мин. заплата
Много благодаря за отговора предварително  bouquet

# 336
може и да си изтеглиш необходимите бланки от сайта на НОИ и да ги отнесеш попълнени. Ако до сега не си ползвала болнични с първият е необходимо да се представи и декларация за личната банкова смет по която ще се превежда обезщетението/приложени №7 към коте задължително трябва да има докумет издаден от банката че тази сметка е твоя/. Към последният болничен лист трябва приложение № 1

# 337
Elfita ,inna78  голямо благодаря.
Сега ми стана ясно.

Аз съм във фирмата на мъжа ми и за това са ме пуснали от по-рано. Глезят ме! Grinning
Слава богу, че няма да ходя аз по мъките, че ми трябва специална товарна количка за тумбака вече. Mr. Green

# 338
Здравейте
Може ли да ми кажете когато едно лице се осигурява на минимална работна заплата какво част от осигуровката се плаща от работодателя и каква част от осигуряваното лице. Също ако има точно определан сума, т.е колко са осигуровките при мин. заплата
малко уточнение осигурителните вноски се правят върху минимални осигурителни доходи определени по групи професии и съобразно дейността на фирмата. възможно е да си назначена и да получаваш минимална заплата, но осигуровките задължително се правят върху така наречения праг. за 2009г. личните осигуровки са 7,6% за ДОО 2,2 за ДЗПО и 3,2 за НЗОК и 10% данък общ доход

# 339
Elfita ,inna78  голямо благодаря.
Сега ми стана ясно.

Аз съм във фирмата на мъжа ми и за това са ме пуснали от по-рано. Глезят ме! Grinning
Слава богу, че няма да ходя аз по мъките, че ми трябва специална товарна количка за тумбака вече. Mr. Green
Simple Smileе при това положение не би трябвало да имаш проблем

# 340
Ала-бала, имам 6г и 6м трудов стаж до момента. Това означава, че трябва да получавам майчинство, нали така?

# 341
Ала-бала, имам 6г и 6м трудов стаж до момента. Това означава, че трябва да получавам майчинство, нали така?
ако става въпрос за болничен с причина бременност и раждане който започва в 2009г. необходимото условие за изплащане на обезщетение е да имаш 12 месеца осигурена за общо заболяване и майчинство

# 342
Здравейте
малко уточнение осигурителните вноски се правят върху минимални осигурителни доходи определени по групи професии и съобразно дейността на фирмата. възможно е да си назначена и да получаваш минимална заплата, но осигуровките задължително се правят върху така наречения праг. за 2009г. личните осигуровки са 7,6% за ДОО 2,2 за ДЗПО и 3,2 за НЗОК и 10% данък общ доход

А делят ли се осигуровките между работник и работодател  newsm78

# 343

А делят ли се осигуровките между работник и работодател  newsm78
да делят се % които съм написала са лични - удържат се от възнаграждението данък общ доход се начислява след като от заплатаса се извадят личните осигурителни вноски

таблица за размера http://www.account-bg.info/2009/DOO2009.xls

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 21:28 от inna78

# 344
Калкулатор за изчисляване на брутни и нетни заплати - на КиК
http://www.kik-info.com/calculators/payroll_bruto.php

вляво има и осигуровките за работодателя

Общи условия

Активация на акаунт