Майчинството - счетоводно - 17

• 60 737
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 465
Лейди, благодаря ти много мила  Hug   bouquet

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 16:12 от Г-жа Шуши

# 466
  • В полите на Пирин планина
Скоро дъщеря ми ще навърши 2 години. Но аз имам много отпуск да взимам, дали има още опция да се върна за броени дни на работа за да ми се преизчисли отпуската на база заплатата преди излизането ми в майчинство? И ако да колко дни са нужни.

Благодаря предварително.

Платеният отпуск се изчислява на база месец, в който имаш отработени поне 10 работни дни.

А дали мога да се уговоря с работодателя да ми пусне цялата заплата на отпуск, без да имам присъствени дни?

Имаш предвид само формално да те води на работа ли  newsm78 Ами стига да иска ... Peace

# 467
  • В полите на Пирин планина
Лейди, благодаря ти много мила  Hug
Луднах вече, а в главата ми е хаос. Цяла вечер не съм спала - четох, смятах и явно пак не съм ги схванала  Confused
Ако се самоосигурявам и заплатата ми е 2000лв брутно, значи ще ми е 2000 нетно така ли?
И осигуровките, който трябва да се плащат са 29.5 % от 2000лв = 590лв
И обезщетението ще се смята 7месеца x2000лв + 5месеца x260лв
Правилно ли смятам ? Confused

Вземат се задължително цели месеци в базата, а не от дата до дата, т.е. ако излезеш през кой да е ден от м.08., базата е м.07 настоящата година - м. 08 т предходната.
Освен това се взема 90 % от средното месечно възнаграждение/броя работни дни в 12-месечния период.

# 468
Благодаря ти  Hug

# 469
Здравейте!
Мога ли да изляза в болничен за втора бременност, след като все още съм в отпуск за гледане на дете до 2г. без да се налага да се връщам на работа и дали това е удачен вариант при условие че със сигурност ще е повече от полагащите ми се в момента 240лв месечно?Ще се прекъснат ли тогава тези майчински, които изплащат в момента?Предварително благодаря!
Разбира се , че можеш. Даже има право да се възползваш от чл.49 КСО и да получаваш обезщетение в размера за първото дете, ако това е по-удачно за теб.
Благодаря ти  bouquet Какво трябва да направя за да мога да се възползвам от  чл.49 КСО и изобщо как да разбера кое е по удачно за мен?За първото дете обезщетението за бременност и раждане се изчисляваше по стария начин (90% от предходните 6 месеца), а тук става дума за ползване на болничен, по време на цялата втора бременност..Simple Smile
А чакай, аз останах с впечатление, че вече ще излизаш в болничен за бременост и раждане. Ако тогава си все още в оптуск за отглеждане на малко дете можеш да ползваш споменатия член от КСО.
Иначе можеш да излезеш в болничен з авременна неработоспособност, но няма да има разлика в обезщетението, при положение, че си в отпуск за отглеждане на малко дете.

Момичета, моля ви помагайте!
Счетоводителката ни изобщо не е в час и даже твърди че не съм можела да взема болничен за временна нетрудоспособност докато в отпуск за гледане на малко дете.Въпосът ми е има ли смисъл да вземам изобщо болничен по бреме на втората бременност, след като първото ми дете навърши една година миналия месец на 23.02.2009г. и по стария закон получавах следните обезщетения:
от януари до ноември 2008г- по  90% от 1400лв, /315дни/
за декември 2008г- 220лв,
за януари и февруари 2009г- по силата на новия закон за удължаване на майчиството до 410дни- отново 90% от 1400лв.

Термина ми за второто бебе е 02.10.2009г и до като изляза в отпуск за бременност и раждане-ще получавам по 240лв, освен ако не взема болнични от сега нататък до август...В какъв размер обаче ще бъдат тези болнични, дали мога да ги взема без да съм се върнала на работа и дали има смисъл да го правя незнам CryДано се включи някой компетентен че вече не издържам от некомпетентността на хората, на които това им е работата ConfusedМноого объркано стана, но дано ме разберете Simple Smile Хубав ден на всички Peace

# 470
  • Пловдив Белащица
Скоро дъщеря ми ще навърши 2 години. Но аз имам много отпуск да взимам, дали има още опция да се върна за броени дни на работа за да ми се преизчисли отпуската на база заплатата преди излизането ми в майчинство? И ако да колко дни са нужни.

Благодаря предварително.

Платеният отпуск се изчислява на база месец, в който имаш отработени поне 10 работни дни.

А дали мога да се уговоря с работодателя да ми пусне цялата заплата на отпуск, без да имам присъствени дни?

Имаш предвид само формално да те води на работа ли  newsm78 Ами стига да иска ... Peace

Не, имам предвид направо да си пусна отпуската, а те да ми я изплащат на база, както ако съм работила. По закон задължително ли е да имам отработени тези дни, за да ми пуснат пълната заплата.

# 471
Не знам дали въпросът ми е за тук, но  нямам никаква идея къде да попитам.
Какво се случва с ЕТ или ЕООД по време на периода , за който се получава майчинство.Ясно е , че не могат да извършват дейност, но как се декларира и установява това?
Предварително благодаря  bouquet.

# 472
  • София-Младост

Благодаря предварително.

Не, имам предвид направо да си пусна отпуската, а те да ми я изплащат на база, както ако съм работила. По закон задължително ли е да имам отработени тези дни, за да ми пуснат пълната заплата.
По закон незная, но по КТ отпуск се изчислява на базапредходен месец, в който имаш отработени най-малко 10дни.

# 473
  • София-Младост
Не знам дали въпросът ми е за тук, но  нямам никаква идея къде да попитам.
Какво се случва с ЕТ или ЕООД по време на периода , за който се получава майчинство.Ясно е , че не могат да извършват дейност, но как се декларира и установява това?
Предварително благодаря  bouquet.
Назначаваш си прокурист.

# 474
Момичета правилно ли изчислявам :
12 месеца с  253 работни дни
Нетно 14814.9 / 253 = 58.55лв
Брутно 15 300 х 90% = 13770 / 253 = 54.43лв
58.55лв > 54.43лв, тоест обезщетението ще е броя работни дни през месеца х 54.43лв  newsm78

# 475
  • София-Младост
Момичета правилно ли изчислявам :
12 месеца с  253 работни дни
Нетно 14814.9 / 253 = 58.55лв
Брутно 15 300 х 90% = 13770 / 253 = 54.43лв
58.55лв > 54.43лв, тоест обезщетението ще е броя работни дни през месеца х 54.43лв  newsm78
Ако цифрите са верни, изчислението е вярно.

# 476
Ала-Бала, благодаря  bouquet.Нямам възможност да назнача прокурист. Какви са другите варианти?

# 477

Благодаря предварително.

Васе, аз след болничните със Стефания си пуснах неизразходваната отпуска и тя ми беше на база последния отработен месец /при мен това беше август, имах отработени 17 дена от него/, преди да изляза в болнични без да се е налагало да се връщам на работа.

# 478
Здравейте, този път ще питам за една позната,която е бременна в 1 месец,но не си е ползвала 6 мес неплатен отпуск за първото и дете,тъй като то става на 8 год след 7 мес може ли тя сега докато е бременна да си вземе тези 6 мес и да се върне на работа ,когато е вече в 7-8 мес,т.е преди 45 дни от термина и? и ако може какво ще и е майчинството,тъй като се взимат осигуровките 12 мес назад ,а тя дефакто ще е имала 6 мес неплатен отпуск....
БЛАГОДАРЯ, МОЛЯ ДА МИ ОТГОВОРИТЕ НА ЛИЧНИ

# 479
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря  bouquet.Нямам възможност да назнача прокурист. Какви са другите варианти?
Да получаваш 1/2 майчинство, да си работи фирмата и ти да си се самоосигуряваш.
За да не стават грешки, това е за периодът на отглеждане на малко дете. За периодът на отпуск за бременост и раждане прокурист не е необходим.

Общи условия

Активация на акаунт