Майчинството - счетоводно - 17

• 60 718
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 615
  • Плевен
Здравейте и от мен. Много ще ви бъда благодарна ако някой ми отговори. Ето го моето положение:
Бях в майчинство за гледане на първото дете. Забременях и го прекъснах майчинството и започнах 3 месеца работа на високи осигуровки, но закриха фирмата. Назначиха ме в нова фирма на минимална заплата, но в нея имам само 3 работни дни и започнах да излизам в болничен, тъй като влязох в болница и бременността ми се усложни. Та въпросът ми е болничните на каква база се взимат и след 1 месец трябва да изляза в новото майчинство и то на каква база ще се изчислява за времето в което съм била болничен (3 месеца) На 240 ли или 90 % от болничния? Дано да сте ме разбрали, че наистина е много объркано и въпреки, че съм икономист нищо не разбирам от болнични. Благодаря ви.  Heart Eyes

# 616
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и от мен. Много ще ви бъда благодарна ако някой ми отговори. Ето го моето положение:
Бях в майчинство за гледане на първото дете. Забременях и го прекъснах майчинството и започнах 3 месеца работа на високи осигуровки, но закриха фирмата. Назначиха ме в нова фирма на минимална заплата, но в нея имам само 3 работни дни и започнах да излизам в болничен, тъй като влязох в болница и бременността ми се усложни. Та въпросът ми е болничните на каква база се взимат и след 1 месец трябва да изляза в новото майчинство и то на каква база ще се изчислява за времето в което съм била болничен (3 месеца) На 240 ли или 90 % от болничния? Дано да сте ме разбрали, че наистина е много объркано и въпреки, че съм икономист нищо не разбирам от болнични. Благодаря ви.  Heart Eyes

За периода в болничен се взема доходът, от който е било изчислено обезщетението - за подробности в първия пост на темата  Peace

# 617
  • Пловдив
здравейте
и ас по същия въпрос детето е на 1.6м. ходи вече две седмици на ясла а аз съответно на работа уведомила съм в счетоводство но те твърдят че нямам право на 50 процента майчинство
и вече две седмици звъня всеки ден но те си знаят своето
какво да направя
ходих в РУСО в града в който живея и работя казаха ми че имам право
но управлението на фирмата е в друг град
благодаря на всеки който ме посъветва нещо

Даваш им да прочетат това

КСО - Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а , получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53 , ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;2. самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено като работещо по трудово или служебно правоотношение или е осигурено за своя сметка за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

Има си и документ,който се попълва за получаване на 50 процента от майчинството-Приложение 4 изтегли го от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 618
Elfita
благодаря ти

# 619
Заради такива счетоводители се радвам, че вече всички обезщетения от ДОО минават през НОИ!  Hug
Подадат ли се документите, те знаят какво да преведат!
Не че понякога не правят проблеми при приемането.

# 620
Здравейте момиче!
Аз не пиша, но чета доста във форума. Имам нужда от малко помощ, че просто не знам какво да правя.
Бременна съм в 5 месец и от началото на бременността съм в болнични. Преди няколко дена научавам от счетоводителката, че един от болничните /който между другото вече е изплатен от НОИ/ е объркан, т.е. застъпва с един ден предходния нему болничен. Така, въпросният болничен е изплатен за 29 дена, вместо за 30. Дотук - няма проблем. Но...следващият след този "грешния", започва с един ден по-късно, което от своя страна води до т.нар. прекъсване на болничния с 1 ден. От тук идва проблема - аз реших, че най-лесно е да пусна  един ден отпуск, но това ще доведе до получаване на по-малко болнични след това. Лекарят, който ми издава болничните направи следното: анулира "грешния" болничен и пусна нов на негово място, с коректни дати. От работата ми обаче не искат да го приемат, защото според тях "вече изплатен болничен не се анулира". И сега аз не знам какво да правя, а въпросните дати са чисто технически грешки, защото в болничния ми картон всичко е коректно, но това не върши никаква работа.
Изобщо не знам дали ме разбрахте, защото е толкова объркано положение, но ако имате някаква идея - какво да правя аз от тук нататък ?!?! ще съм благодарна на всякакви идеи !
И....много благодаря за отделеното внимание!
Поздрави
Гери

# 621
Обикновено когато има грешка в датите, болничният се връща, за да се коригира. Много ми е странно как така са ти го изплатили?!

Първо пишеш, че има застъпване - това значи да има дублиране в датите на двата болнични.
После пишеш, че си си пуснала отпуск един ден. Нещо си противоречат двете твърдения.  Thinking

# 622
здравейте и от мен, имам питане за моя приятелка,Детето и е на 1година  и 3 месеца ще тръгва на ясли а тя ще се връща на работа та питането и  е в този случай след като детето ходи на ясла а тя на работа ще получава ли 50% от майчинството си до навършването на 2годишна възраст на детето или се спира?
Ох дано сте ме разбрали Grinning че така го написах.

Да,ще получава 50 процента от майчинството до 2 години на детето.От работата ще й дадат да попълни съответните документи.
много благодарим   за бързия отговор   bouquet

# 623
Обикновено когато има грешка в датите, болничният се връща, за да се коригира. Много ми е странно как така са ти го изплатили?!

Първо пишеш, че има застъпване - това значи да има дублиране в датите на двата болнични.
После пишеш, че си си пуснала отпуск един ден. Нещо си противоречат двете твърдения.  Thinking

поисках да пусна отпуск един ден / за да е по-лесно/, но ме посъветваха да не го правя, защото ще се намалят парите при следващите болнични!

Грешката не е хваната на време, а близо два месец след това. Там е проблема - как да се киригира болничен, който вече е изплатен?

# 624
minim Аз не виждам как ще се коригира, още повече той не е грешен, явно, просто е за по-малко дни. Следващият, ми е интерсно какво става с него - дали е с продължение или не и той предаден ли е в НОИ, съответно изплатен ли е?

# 625
  • София
Elfita, и аз ти благодаря със закъснение за бързия отговор!

# 626
minim Аз не виждам как ще се коригира, още повече той не е грешен, явно, просто е за по-малко дни. Следващият, ми е интерсно какво става с него - дали е с продължение или не и той предаден ли е в НОИ, съответно изплатен ли е?

то си е сложно, пък и аз май не мога да го обесня много... Embarassed
ето как са болничните:
№ 1 - от 16.12.08г. до 15.01.09г. за 30 дни - на 15,01,09г. трябва да се ява на работа.
№ 2 - от 14.01.09г. до 13.02.09г. за 30 дни - това е грешния болничен - застъпва предходния с един ден /т.е. 14,01,09г. фигурира и в двата болнични/. От НОИ си е изплатен обаче правилно за 29 дни, защото единият ден дефакто се води изплатен с предходния болничен. Ако беше верен този болничен трябваше да важи от 15.01.09-14.02.09г. и следващият болничен да започва от 15.02.09г.
№ 3 - от 14.02.09г. до 16.03.09г. за 30 дни - тук в службата ми хващат един ден, който го няма в никой от болничните - 13,02,09г.
Ми...това е май....дано е по-разбрано, защото аз докато схвана къде е проблема, направо ми се разказа играта.

# 627
Първо да се извиня ако някой вече има зададен такъв въпрос, но нямам много свободно време да чета Sad Интересува ме има ли смисъл да се осигуряваш 6 месеца назад при условие че вече приеха закона за 1 година. Ако сега се осигурявам за 6 месеца, няма ли майчинството да ми е по  голямо? Примерно досега са ме осигурявали на минималната, а сега за 6 месеца се осигурявам на 1500, то майчинството няма ли да ми е повече от 250 и има ли смисъл да продължавам да се осигурявам допълнително?
Благодаря     bouquet

# 628
  • Пловдив
Първо да се извиня ако някой вече има зададен такъв въпрос, но нямам много свободно време да чета Sad Интересува ме има ли смисъл да се осигуряваш 6 месеца назад при условие че вече приеха закона за 1 година. Ако сега се осигурявам за 6 месеца, няма ли майчинството да ми е по  голямо? Примерно досега са ме осигурявали на минималната, а сега за 6 месеца се осигурявам на 1500, то майчинството няма ли да ми е повече от 250 и има ли смисъл да продължавам да се осигурявам допълнително?
Благодаря     bouquet

да,има смисъл да се осигуряваш на по-голяма сума.На колкото по-голяма сума се осигуряваш,после ще ти е по-голямо обезщетението за бременност и раждане.

# 629

то си е сложно, пък и аз май не мога да го обесня много... Embarassed
ето как са болничните:
№ 1 - от 16.12.08г. до 15.01.09г. за 30 дни - на 15,01,09г. трябва да се ява на работа.
№ 2 - от 14.01.09г. до 13.02.09г. за 30 дни - това е грешния болничен - застъпва предходния с един ден /т.е. 14,01,09г. фигурира и в двата болнични/. От НОИ си е изплатен обаче правилно за 29 дни, защото единият ден дефакто се води изплатен с предходния болничен. Ако беше верен този болничен трябваше да важи от 15.01.09-14.02.09г. и следващият болничен да започва от 15.02.09г.
№ 3 - от 14.02.09г. до 16.03.09г. за 30 дни - тук в службата ми хващат един ден, който го няма в никой от болничните - 13,02,09г.
Ми...това е май....дано е по-разбрано, защото аз докато схвана къде е проблема, направо ми се разказа играта.

Е, тогава просто да ти коригират последния болничен лист, защото на него липсва един ден и де факто, ако е написано, че е с продължение, той се явява грешен. Застъпените дни не са проблем - НОИ просто не ги изплаща два пъти. Да се коригира периода за последния болничен лист - това мисля аз и те съветвам. Peace

Общи условия

Активация на акаунт