Майчинството - счетоводно - 17

• 60 752
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 345
  • Плевен
Здравейте искам и аз да питам нещо прегледах доста теми но не намерих конкетен отговор на това което ме вълнува. Може ли някай да ми разясни следното:
-Ако сега разбирам че съм бременна и реша да се осигорявам на повече пари (за 12.08г-240 лв;01-02.09г. ме осигуряват на 285лв)
-да кажем че съм в 1-вия месец 9 месеца на по висока осигуровка (примерно на 500лв)и двата месеца на 285 лв
т.е ще ми се преизчисли ли майчинството. И как да го изчисля имам трудов стаж 3 год без прекъсане.
Дано да е ясно какво точно искам да питам.Благодаря Ви предварително!

# 346
Здравейте искам и аз да питам нещо прегледах доста теми но не намерих конкетен отговор на това което ме вълнува. Може ли някай да ми разясни следното:
-Ако сега разбирам че съм бременна и реша да се осигорявам на повече пари (за 12.08г-240 лв;01-02.09г. ме осигуряват на 285лв)
-да кажем че съм в 1-вия месец 9 месеца на по висока осигуровка (примерно на 500лв)и двата месеца на 285 лв
т.е ще ми се преизчисли ли майчинството. И как да го изчисля имам трудов стаж 3 год без прекъсане.
общият трудов стаж няма значение при определяне на размера на паричното обезщетение, изчисляването става от 12 месеца предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност - 45 дни преди раждането

# 347
  • В полите на Пирин планина
общият трудов стаж няма значение при определяне на размера на паричното обезщетение, изчисляването става от 12 месеца предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност - 45 дни преди раждането

Да добавя, че в първия пост на темата е обяснено подробно начина на изчисляване на обезщетението и има калкулатор за изчисляване на дължимите осиг. вноски при задаване на конкретна заплата.

# 348
Привет! Имам приятелка, която в момента е студентка редовно обучение и термина й е през октомври. Тогава й предстои и дипломна защита. Имате ли представа дали има право на социални помощи през първата година на детето? Четох закона за семейните помощи за деца, но не ми стана ясно какви документи се представят, че си студентка? И къде се подават- в социалната служба ли или в НОИ...? Предварително благодаря...   bouquet

# 349
Още не са доизмислили Правилника, чакаме го за подробностите.

Из първото мнение:
От 2009г. има изключение от тези изисквания и то е за студентките редовно обучение, които не получават обезщетение като осигурени на горните основания.
Те получават месечна помощ от Социалните в размер на една минимална работна заплата.

# 350
Стики, Ина много благодаря за отговорите. Направо си изчислшх реално заплата без осигуровките   bouquet
Лек ден

# 351
  • Майничка

Имайте предвид, че дори да сте в първия месец, в 45-дневния болничен за бременност и раждане излизате в средата на осмия месец, т.е., в зависимост от термина, може да се окаже , че имате само 7 месеца (този, в който е въпросният болничен не се взема предвид), през които да си повишите осигурителния доход. Разбира се, може да се разберете с гинеколога да Ви пише по-късен термин.
Съществува възможност, ако се разберете с работодателя, той да подаде коригираща декларация и да Ви повиши осигурителния праг за януари и февруари, но само за тази календарна година.

# 352
  • София
Здравейте, искам да попитам от кога се броят тези 410 дни - от първия ден на 45-те дни преди раждането или...

# 353
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам от кога се броят тези 410 дни - от първия ден на 45-те дни преди раждането или...

От първият ден на 45 дневния болничен преди раждане

# 354
  • София
Тогава нещо не мога да разбера - Дъщеря ми навърши годинка на 16 февруари. В НОИ са казали, че 410-те дни ми изтичат на 27 март.А болничния, който е за 45 дни преди раждане ми е от 11.02.2008

# 355
  • Пловдив
Тогава нещо не мога да разбера - Дъщеря ми навърши годинка на 16 февруари. В НОИ са казали, че 410-те дни ми изтичат на 27 март.А болничния, който е за 45 дни преди раждане ми е от 11.02.2008

Какво не може да разбереш?

# 356
  • Пловдив
Здравейте, всички, които помагате на майчетата да се ориентират в тези сложни счетоводни случаи. аз също пусках питания, когато бях бременна с второто ми дете и всички съвети ми бяха от полза.
Сега искам да попитам нещо и се надявам някой да ми отговори.
През април месец ми изтича майчинството за детето, двете години. Разбрах, че ако ме съкрати работодателя по взаимно съгласие мога да отида на трудовата борса за няколко месеца и ще ми плащат по сто лв, а ако съкратял щата по който се водя, че съм работила мога да отида на борсата за една година и щели да ми изплащат по двеста и няколко лв. Питането ми е дали това е вярно и как стоят нещата и дали докато съм на трудовата борса ще ми върви стаж и какъв. Благодаря предварително.  bouquet

# 357
  • София
Много се извинявам, на аз съм смятала само работните дни.Като сметнах и съботите и неделите , се получи EmbarassedНезнам защо съм останала с впечатлението ,че се броят само работните дни Rolling Eyes

# 358
Искам да попитам ако се върна на работа 3 дни преди детето ми  да навърши 2 години за тези 3 дни трябва ли да ми изплащат 50 % от майчинството ?

# 359
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, всички, които помагате на майчетата да се ориентират в тези сложни счетоводни случаи. аз също пусках питания, когато бях бременна с второто ми дете и всички съвети ми бяха от полза.
Сега искам да попитам нещо и се надявам някой да ми отговори.
През април месец ми изтича майчинството за детето, двете години. Разбрах, че ако ме съкрати работодателя по взаимно съгласие мога да отида на трудовата борса за няколко месеца и ще ми плащат по сто лв, а ако съкратял щата по който се водя, че съм работила мога да отида на борсата за една година и щели да ми изплащат по двеста и няколко лв. Питането ми е дали това е вярно и как стоят нещата и дали докато съм на трудовата борса ще ми върви стаж и какъв. Благодаря предварително.  bouquet

За съкращаване на майка с дете до 3 год. възраст по чл.328 от КТ / точка, от който ти си цитирала / е необходимо разрешение от Инспекция по труда. Иаче по-горните неща са верни в общи линии - при освобождаване по взаимно съгласие имаш право на 4 месеца минимално обезщетение, което е определено на 6 лева на ден. Времето, в което вземаш обезщетение се признава за осигурителен стаж за пенсиониране.

Общи условия

Активация на акаунт