Майчинството - счетоводно - 17

• 60 920
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 360
  • В полите на Пирин планина
Много се извинявам, на аз съм смятала само работните дни.Като сметнах и съботите и неделите , се получи EmbarassedНезнам защо съм останала с впечатлението ,че се броят само работните дни Rolling Eyes

Броят се 410 календарни дни.

# 361
Искам да попитам ако се върна на работа 3 дни преди детето ми  да навърши 2 години за тези 3 дни трябва ли да ми изплащат 50 % от майчинството ?

Да - пропорционално за трите дни.

# 362
Искам да попитам ако се върна на работа 3 дни преди детето ми  да навърши 2 години за тези 3 дни трябва ли да ми изплащат 50 % от майчинството ?

Да - пропорционално за трите дни.

Много благодаря!

# 363
  • София
Искам да попитам следното - още съм в отпуск по майчинство до 2 год. възраст на детето, а пак съм бременна и живот и здраве детето ще се роди преди навършване на 2 години на първото. Какво обезщетение ми се дължи за второто и как ще бъде изчислено?

# 364
  • София
Всъщност прочетох отговора на първа страница. Извинявам се, че не погледнах първо там. Та въпроса ми е - ако за мен е по благоприято да се сметнат 12 месеца назад преди първия отпуск за бременност и раждане, така ли ще бъде изчислено?

# 365
  • Плевен
Здравейте,благодаря Ви за отговорите.извинявам се но не ми стана ясно имам ли полза да си дигна осигурителния праг при това положение ще ми се преизчисли ли майчинството на по викоката осигуровка след като тя нама да е пълни 12 месеца . Благодария Ви пак . и се извинявам за невежеството си ,но не ми става ясно.Simple Smile

# 366
  • София-Младост
Всъщност прочетох отговора на първа страница. Извинявам се, че не погледнах първо там. Та въпроса ми е - ако за мен е по благоприято да се сметнат 12 месеца назад преди първия отпуск за бременност и раждане, така ли ще бъде изчислено?
Да, но не съм сигурна, дали не се подава някакъв документ, че искаш да се възползваш от това си право.

# 367
  • София-Младост
Здравейте,благодаря Ви за отговорите.извинявам се но не ми стана ясно имам ли полза да си дигна осигурителния праг при това положение ще ми се преизчисли ли майчинството на по викоката осигуровка след като тя нама да е пълни 12 месеца . Благодария Ви пак . и се извинявам за невежеството си ,но не ми става ясно.Simple Smile
Няма да се преизчисли, а ще се изчисли на база осигурителния доход за 12м. назад. След като в този период ще има месеци с по-висок осигурителен доход, то и самото обезщетение ще е по-високо, за разлика ако се осигурявате на МРЗ например. А майчинството е фиксирана сума, обезщетението е това, което зависи от това на колко сте осигурявана преди да излезете в  болничен за бременост и раждане.

# 368
Да, но не съм сигурна, дали не се подава някакъв документ, че искаш да се възползваш от това си право.

Да - подава се декларация по чл. 54 от КСО. И декларация за промяна на обстоятелстваза, за да се прекъсне получаването на цяло обезщетение за първото дете.

# 369
Здравейте мили мами.Прочетох доста постове и при мен възникна едно въпросче.
Работя в настоящата си фирма повече от 4години.Разбрах ,че съм бременна и помолих работодателя ми да ме осигурява на по висока заплата като разликата си я плащам аз,но той ми отказа.Моя позната има фирма и ме заведе на 3часов работен ден при нея.Нейната счетоводителка ми предложи трудовия договор да ми го пусне срочен /да ме освободи от работа преди да ми издатат болничен 45 дни преди раждане с чел да не попълвам на две места документи след раждането и да не внасям здравни осигуровки, а и да не се занимава и тя./
Питането ми е : ако ме освободят от втората ще ми се признаят ли осигуровките,които съм внасяла или и на втората работа задължително трябва да продължа да внасям здравни осигуровки.
 Предварително Ви благодаря.

# 370
ПИК код за следете на майчинството по интернет ако се обадя , дават лли по телефона или лично се ходи и се попълва нещо и друго ако се ходи лично: Като ми внасят документите в НОИ София ,аз в Пловдив мога ли да отида за да си поискам този Пик код

# 371
  • София
Момичета, здравейте!
Може ли един въпрос - на https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp от където се получава "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане", само на мен ли като си попълня ЕГН-то и ПИК и като натисна справка ми излиза:
An error occurred on the server when processing the URL. Please reconnect!
Така ми излиза всеки път щом се пробвам (няколко дни вече) и искам да разбера дали само при мен е проблема или е някъде в НОИ.
И още нещо - интересно ми е на https://socialsecurity.nssi.bg/ за Справка за социалното осигуряване, когато вече си излезнал 45 дни преди термин, кой те осигурява социално и на каква сума? На същата на която си бил и до сега или нещо различно?  newsm78
Благодаря предварително!

# 372
Здравейте мили мами.Прочетох доста постове и при мен възникна едно въпросче.
Работя в настоящата си фирма повече от 4години.Разбрах ,че съм бременна и помолих работодателя ми да ме осигурява на по висока заплата като разликата си я плащам аз,но той ми отказа.Моя позната има фирма и ме заведе на 3часов работен ден при нея.Нейната счетоводителка ми предложи трудовия договор да ми го пусне срочен /да ме освободи от работа преди да ми издатат болничен 45 дни преди раждане с чел да не попълвам на две места документи след раждането и да не внасям здравни осигуровки, а и да не се занимава и тя./
Питането ми е : ако ме освободят от втората ще ми се признаят ли осигуровките,които съм внасяла или и на втората работа задължително трябва да продължа да внасям здравни осигуровки.
 Предварително Ви благодаря.

Няма проблем да прекратиш втория трудов договор преди излизане в болничен. Осигурителните доходи от него ще се зачетат като база за изчисляване на обезщетението.

# 373
ПИК код за следете на майчинството по интернет ако се обадя , дават лли по телефона или лично се ходи и се попълва нещо и друго ако се ходи лично: Като ми внасят документите в НОИ София ,аз в Пловдив мога ли да отида за да си поискам този Пик код

Лично се получава - на място, в което и да е РУСО или СУСО.

# 374
  • Пловдив Белащица
Скоро дъщеря ми ще навърши 2 години. Но аз имам много отпуск да взимам, дали има още опция да се върна за броени дни на работа за да ми се преизчисли отпуската на база заплатата преди излизането ми в майчинство? И ако да колко дни са нужни.

Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт