Майчинството - счетоводно - 17

• 60 972
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, аз се самоосигурявам от 01.01.2008г. Родих на 29 август 2008г. Интересувам се дали ще получавам обещетението само 9месеца или ще мога да хвана 12 месеца. Какви документи и къде трябва да ги подам???

Определено хващате 12 месеца. Документите са молба декларация за ползване на обезщетение от 135 до 410 дни, декларация за промяна на обстоятелствата, копие от акта за раждане на детето. Не съм сигурна как стоеше въпросът със заповед за отпуск на самоосигуряващо се лице, нека по-опитните се намесят.
за самоосигуряващите се лица не се изисква заповед за ползване на отпуска

# 391
Момичета, направо съм бясна, дано ми помогнете!Счетоводителката на фирмата на мъжа ми, където работя и се осигурявам на 500 лв, е внесла мойте осигуровки на името на друго момиче във фирмата, а нейните на 380 лв на мое име #Crazy Каза, че ще поправи грешката си, но май е успяла само за януари месец, а тези от миналата година не. Има ли шанс да се оправят нещата според вас или да я удуша #Cussing out?
И последен въпрос-преди имаше едни 150 лв, които се изплащаха 45 дни преди раждане.Дали още ги има? Много ви благодаря предварително  bouquet
Естествено, че може да се коригира и за миналата година и изобщо за всяко време, в което е допусната грешка.
150 лева  Thinking - вероятно визираш еднократната помощ за бременност, която се отпуска от ДСП, но тя е за неосигурени жени и такива, които нямат необходимия 12 месечен осигурителен стаж. Ако работиш няма как да вземеш такава помощ.
осигуровките за всички работещи лица в дадена фирма се внасят общо не на всеки на името Simple Smile счетоводителката е подала грешни данни в персонален регистър - могат да се правят корекции до 3 години назад така че няма проблем да пусне декларация образец 1 с код корекция за миналата  година

# 392
Lady Incandescent,много ти благодаря за бързия отговор.Дано успее да ги оправи.А за 150 лв май си права.Раждах 2005 г голямата ми дъщеря и бях неосигурена.Не че съм ги взела, де Simple Smile
inna78,да, тя ги внася по ЕГН доколкото съм запозната.Дано всичко е наред!Благодаря ви, момичета  bouquet

# 393
Момичета, извинявайте, ако въпросът е задаван   bouquet
Една приятелка смята да пусне детето си на ясла и иска да си ползва 6-те месеца неплатена. То ще е на 1 година и 11 месеца, когато го запише. Има ли право на тази отпуска? И има ли други варианти да забави връщането си на работа, като изключим ползването на болничен?

Благодаря, че винаги сте толкова отзивчиви  Hug

По-добре първо да ползва натрупания отпуск за времето на майчинството.

Благодаря ви, момичета, за отговорите

# 394
Lady Incandescent,много ти благодаря за бързия отговор.Дано успее да ги оправи.А за 150 лв май си права.Раждах 2005 г голямата ми дъщеря и бях неосигурена.Не че съм ги взела, де Simple Smile
inna78,да, тя ги внася по ЕГН доколкото съм запозната.Дано всичко е наред!Благодаря ви, момичета  bouquet
не е възможно да ги внася по ЕГН осигуритлните вноски се правят по БУЛСТАТ на фирмата

# 395
Ами може и така да е. Нямам представа. Обяснила на съпруга ми нещо за ЕГН-тата, явно съвсем се е оплела. До сега каквото и да я попитам за майчинството и осигуровките, тя се чуди какво да ми каже.Каза ми, че не ми достигали дни за да взимам 12 месеца 90% от заплатата си и затова да не си взимам първия болничен 45 дни преди термина. Защо брой дните, а не месеците нямам представа!

# 396
Ами може и така да е. Нямам представа. Обяснила на съпруга ми нещо за ЕГН-тата, явно съвсем се е оплела. До сега каквото и да я попитам за майчинството и осигуровките, тя се чуди какво да ми каже.Каза ми, че не ми достигали дни за да взимам 12 месеца 90% от заплатата си и затова да не си взимам първия болничен 45 дни преди термина. Защо брой дните, а не месеците нямам представа!
осигурителният стаж се изчислява в години, месеци и дни, но защо ти е дала този съвет не знам

# 397
  • Пловдив

За първото ви дете не си ли взимала майчинство т.е не си ли работила?

Изискват се 12 м стаж изобщо,а не непосредствено преди термина

# 398
Аз ги имам 12 месеца, но тя твърди, че не ми достигали дни каквото и да значи това?!
За първото съм взимала като неосигурена 100 лв.

# 399
Аз ги имам 12 месеца, но тя твърди, че не ми достигали дни каквото и да значи това?!
За първото съм взимала като неосигурена 100 лв.
попитй я точно какво има предвид за да може да те посъветваме

Последна редакция: пт, 13 мар 2009, 23:42 от inna78

# 400
 Peace

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 13:08 от Стики

# 401
приемам забележката макар че оценката не я дадох аз аз самата гери  Grinning

# 402
inna78
Вижда се, че имаш знания и опит! Надявам се занапред да си сътрудничим успешно в сложната мрежа на законодателството!  Simple Smile

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 13:09 от Стики

# 403
именно опита ми ме накара да го напиша онова педишното  Grinning от 10 години работя в НОИ и съм се нагледала на какви ли не неща  ooooh! за форума разбрах от една майка и точно с тази цел се регистрих тук ще помагам винаги с каквото мога   love001

# 404
+

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 13:09 от Стики

Общи условия

Активация на акаунт