Майчинството - счетоводно - 17

• 60 787
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте!
Имам такъв въпрос:
Най- вероятно ще излезна в болнични от 1- ви април- 10 дена.

Съответно, 45 дневният ми болничен трябва да бъде издаден на 11 април, което, обаче се пада събота. В понеделник, 13 април може ли до ми бъде издаден болничен, важащ от 11 април?

Благодаря.

моя последен до 135 дни е със съботна дата, издаден в понеделник, само не забравяй да го внесеш до 2 дена в счетоводството

ninishte, кое според теб налага последния ти болничен да е отново 30 дневен, през комисия ли минаваш
с предната си бременност бях в болнични за общо заболяване и последния преди излизането в 45 дневен ми го написаха точно до него болничен

# 436
термина ми беше 6 декември.Излязох в болни4ен на 23 октомври.така пише на 1-ми болни4ен,а май трябвало да излезна на 22.10.това е

# 437
  • София-Младост
термина ми беше 6 декември.Излязох в болни4ен на 23 октомври.така пише на 1-ми болни4ен,а май трябвало да излезна на 22.10.това е
Всичко си е точно, датата на раждане не влиза в първия болничен, той е до тази дата.

# 438
  • гр. София
Здравейте,
Интересува ме дали можете да ме посъветвате как да постъпя в следната ситуация:
Изразходвала съм полагащите ми се 180 кал. дни болнични за бременност. Не ми стигат още 3 седмици до 45-те дни преди раждане. Чудех се кой е най-изгодния от финансова гледна точка вариант:
- да си взема платен отпуск
- да отида на ТЕЛК за липсващите дни
- да влеза в болница, за да получа допълнителни болнични
Благодаря предварително!

# 439
  • София
Здравейте отново!
410-те ми дни изтичат на 8.04,а бебето ми прави годинка на 30.03.Трябва да подам нова молба декларация.Въпросът ми е от коя дата да бъде?
И ако може да ми изпратите линк за въпросната молба-декларация моля.Благодаря!

От 09.04.2009 трябва да е новата декларация - по чл.53

Ето я: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc
Изписва ми,че този документ не може да се отпечата и ми спира принтирането.От къде мога да го взема?Може би от общината?

# 440
  • София-Младост
Магика следният надпис ли ти излиза:
The margins of section 1 are set outside the printable area of the page.
Ако е това дай му YES и ще ти го изпринти.

# 441
  • Пловдив
Здравейте отново!
410-те ми дни изтичат на 8.04,а бебето ми прави годинка на 30.03.Трябва да подам нова молба декларация.Въпросът ми е от коя дата да бъде?
И ако може да ми изпратите линк за въпросната молба-декларация моля.Благодаря!

От 09.04.2009 трябва да е новата декларация - по чл.53

Ето я: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc
Изписва ми,че този документ не може да се отпечата и ми спира принтирането.От къде мога да го взема?Може би от общината?

Пробвай да го изтеглиш от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6 -Приложение 3

# 442
Здравейте!
Мога ли да изляза в болничен за втора бременност, след като все още съм в отпуск за гледане на дете до 2г. без да се налага да се връщам на работа и дали това е удачен вариант при условие че със сигурност ще е повече от полагащите ми се в момента 240лв месечно?Ще се прекъснат ли тогава тези майчински, които изплащат в момента?Предварително благодаря!

# 443
  • София-Младост
Здравейте!
Мога ли да изляза в болничен за втора бременност, след като все още съм в отпуск за гледане на дете до 2г. без да се налага да се връщам на работа и дали това е удачен вариант при условие че със сигурност ще е повече от полагащите ми се в момента 240лв месечно?Ще се прекъснат ли тогава тези майчински, които изплащат в момента?Предварително благодаря!
Разбира се , че можеш. Даже има право да се възползваш от чл.49 КСО и да получаваш обезщетение в размера за първото дете, ако това е по-удачно за теб.

# 444
Здравейте!
Разбира се , че можеш. Даже има право да се възползваш от чл.49 КСО и да получаваш обезщетение в размера за първото дете, ако това е по-удачно за теб.
Благодаря ти  bouquet Какво трябва да направя за да мога да се възползвам от  чл.49 КСО и изобщо как да разбера кое е по удачно за мен?За първото дете обезщетението за бременност и раждане се изчисляваше по стария начин (90% от предходните 6 месеца), а тук става дума за ползване на болничен, по време на цялата втора бременност..Simple Smile

# 445
  • София-Младост
А чакай, аз останах с впечатление, че вече ще излизаш в болничен за бременост и раждане. Ако тогава си все още в оптуск за отглеждане на малко дете можеш да ползваш споменатия член от КСО.
Иначе можеш да излезеш в болничен з авременна неработоспособност, но няма да има разлика в обезщетението, при положение, че си в отпуск за отглеждане на малко дете.

# 446
Този болничен за общо заболяване би прекъснал отпуска за гледане на малко дете. Следователно ще й се изплатят 50% от обезщетението - 120лв. Плюс болничния.

Мисля че се подават Приложение 12 за промяната и Приложение 4 за 50% обезщетение.

# 447
ЗДРАВЕЙТЕ,
Не можах да открия отговор дали има смисъл бременна да се осигурява на повече от 2000лв (да кажим на 3000лв), за получи по високо майчинство... или максималната сума, която може да получи е 2000лв (всъщност може би по-правилно е 90% от 2000лв)?

# 448
Здравей!
Да, максималният осигурителен доход е 2000лв. месечно.
Ако искаш максимално обезщетение, трябва нетното да ти е над 1800лв. месечно.
Преди максималното обезщетение беше около 86лв. на ден. (преди - има предвид когато се изчисляваше за 6 месеца назад, сега не съм проверявала дали има разлика като периодът вече е 12 месеца)

# 449
Добре, ако правилно смятам :
1сл. ) осигурявам се на 2000лв. - 260 (13% осигуровки)-174 (10% данък)= 1 566 нетно възнаграждение
2сл. ) осигурявам се на 2400лв - 260 (13% осигуровки върху 2000лв.)- 214 (10% данък върху 2400 минус осигуровките 260) = 1 926лв нетно възнаграждение.

Излиза, че при 2сл. нетното възнаграждение е по-високо 1926лв, т.е майчинството ще бъде по- високо отколкотоако се осигурявам на  2000лв.

Бъркам ли някъде?

Общи условия

Активация на акаунт