Майчинството - счетоводно - 17

• 60 885
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 645
Lady Incandescent много благодаря

# 646
Здравейте,искам да си задам и аз своя въпрос,кото се надявам да ме ориентирате малко.
Родих на 30.01.2009 година.
45 дни преди раждане излязох на 20.12.2008 година.
Въпроса ми е ,хваща ли ме новия закон и как да си изчисля майчинството?

# 647
хваща ли те за кое новия закон  newsm78
обезщетение ще получаваш 12 месеца, като то ще е изчислено на базата на 6 месеца преди излизане в 45 дневен болничен

# 648
Lady Incandescent  благодаря за отговора и аз така мислех но за по сигурно  bouquet

# 649
Цитат
хваща ли те за кое новия закон 
обезщетение ще получаваш 12 месеца, като то ще е изчислено на базата на 6 месеца преди излизане в 45 дневен болничен

Това имах в предвид,дали 1 година или 6 месеца да върна назад за изчисляване на майчинството.Но проблема е в това,че бях в болнични през цялата бременност.Та тоа,което съм получавала от болничните ли да смятам.

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 16:11 от кристал

# 650
и аз да запитам нещичко.

...

редактирам се - потвърдих информацията си Peace

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 17:31 от маик

# 651
  • София
В приложение 2 за ползване на отпуск за остатъка от 135 до 410-тия ден, при условие че за мен случаят е за остатъка от 315ия ден и съм заварено положение, кое да оставя от това многобройно "6/12 месеца" навсякъде, след като имам и стаж и осигуровки и какво ли не за години, не 12 месеца, но пък досега са ми изплащали обезщетение на база последни 6 месеца... Да отбележа че имам 12 месеца, пък ет си знаят че е на база 6 последно отработени месеци обезщетението, или да оставя 6 месеца, а те зада си знаят че ще ми плащат обезщетението до навършване на годинката на детето...

# 652
  • В полите на Пирин планина
Цитат
хваща ли те за кое новия закон 

Това имах в предвид,дали 1 година или 6 месеца да върна назад за изчисляване на майчинството.Но проблема е в това,че бях в болнични през цялата бременност.Та тоа,което съм получавала от болничните ли да смятам.

Не самото обезщетение, а доходът, от който то е изчислено. За подробности - първия пост на темата.

# 653
  • София
и аз да запитам нещичко.

дъщеря ми навърши 3.6 години. април синът ми става на 2 години, с което приключвам с платеното си майчинство.
та, имам ли право да ползвам на веднъж 6 месеца неплатена отпуска за отглеждане на дете, считано от навършване на 2те години на малкото, или нямам.
ако да - тази неплатена отпуска ще се признава ли за осигурителен стаж?
юрист, специалист по трудово право, твърди, че нямам право на въпросните месеца, защото имам само 2 деца. това важало за майки с 4-то и следващи деца.
моля, дайте мение, а също и препратки за четене и сравняване.

за препратките - някой друг, но

първо, защо не си пуснеш първо неползвания за толкова години платен отпуск,

второ, имаш право на неплатен отпуск от 6 месеца, който се признава за трудов стаж

само дето не ми е ясно - като си с 2 деца, 2 по 6 месеца ли можеш да ползваш...

# 654
и аз да запитам нещичко.

...

редактирам се - потвърдих информацията си Peace

Тъй като прочетох оригиналното питане ще ти кажа - тези 6 месеца, за които питаш е неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст - полага ти се по 6 месеца за всяко от децата. Считат се за осигурителен стаж.

# 655
В приложение 2 за ползване на отпуск за остатъка от 135 до 410-тия ден, при условие че за мен случаят е за остатъка от 315ия ден и съм заварено положение, кое да оставя от това многобройно "6/12 месеца" навсякъде, след като имам и стаж и осигуровки и какво ли не за години, не 12 месеца, но пък досега са ми изплащали обезщетение на база последни 6 месеца... Да отбележа че имам 12 месеца, пък ет си знаят че е на база 6 последно отработени месеци обезщетението, или да оставя 6 месеца, а те зада си знаят че ще ми плащат обезщетението до навършване на годинката на детето...

Ами слжителката в НОИ, която приемаше моите документи твърдеше, е трябва да се отбележи - 12 месеца, ако ги имаш  newsm78, но аз не съм много съгласна, когато се отнася за заварено положение от 2008 година.

# 656
Ако се коригира последния, ще има един ден по-малко. Може би това е най-добрият вариант.  Thinking

Според мен вторият болничен е за поправка. Може би ще е най-добре да пишеш до НОИ и да ги попиташ какъв е правилният начин да се оправят нещата. Те трябва да го върнат за поправка. Много кофти в този студ.

Лекарят, който ми издава болничните, отказа да коригира последния болничен, тъй като според него "верен болничен - не се поправя"...и пусна нов болничен, който анулира онзи сгрешения, в нов вариант. Този нов вариант болничен обаче в службата отказаха да ми приемат.
Ще се наложи да се ходи но НОИ, то е ясно...ама къде точно и при кого да ходя - идея си нямам!

# 657
Моля за съвет!!!   Praynig На постоянен трудов договор съм. В момента съм в майчинство от 10.10.2008г. Отдела в който работя се мести в друг град. Ако ме съкратят  по взаимно съгласие ще прдължа ли да взимам обезщетение 90% до навършване на 1 год на детето? Благодаря

Не могат да те "съкратят по взаимно съгласие" - това са две отделни понятия - могат да те съкратят на някакво основание / сега като си в отпуск за бременност и раждане само при закриване на предприятието / или да прекратите договора по взаимно съгласие, т.е. когато и ти и работодателят ти сте съгласни това да стане. Иначе, ако договорът ти се прекрати на някакво основание ти ще продължиш да получаваш обезщетение до 410 дни, но няма да вземаш обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст. Самият факт, че поделението се мести в друг град не е основание да прекратят договора ти в момента поне, защото ти си в отпуск. Освен това майки на деца до 3 год. възраст се съкращават само с разрешение на Инспекция по труда.
Ох извинявам се ама ми изникна още едно питане, понеже утре съм на среща с работодателя, та  искам да ми се изясни всичко. При условие, че приема прекратяване на договора по взаимно съгласие, има ли вариант след изтичане на едната година /410 дни/ да бъда назначена в някоя фирма фиктивно и така да ми продължи отпускът по майчинство до навършване на 2 год. възраст на детето ми за да мога да си получавам по 240 лв.?

# 658
  • София
Здравейте и от мен!
Благодаря за прекрасната тема. Зарових се тук, въпреки, че не разбирам всичко, защото не ми се ще да повтарям "счетоводните" грешки, които направих през първото си бременеене. Да поясня - още не съм бременна, но ако стане не искам да оставам на граждански договор, без осигуровки и т.н. както предния път. В момента съм на постоянен трудов договор и основното ми притеснение е, че в тази криза ако започнат уволнения мога да си замина като едното нищо. Какво мога да направя, за да се защитя от това да ме уволнят ако съм бременна?

# 659
Моля за съвет!!!   Praynig На постоянен трудов договор съм. В момента съм в майчинство от 10.10.2008г. Отдела в който работя се мести в друг град. Ако ме съкратят  по взаимно съгласие ще прдължа ли да взимам обезщетение 90% до навършване на 1 год на детето? Благодаря

Не могат да те "съкратят по взаимно съгласие" - това са две отделни понятия - могат да те съкратят на някакво основание / сега като си в отпуск за бременност и раждане само при закриване на предприятието / или да прекратите договора по взаимно съгласие, т.е. когато и ти и работодателят ти сте съгласни това да стане. Иначе, ако договорът ти се прекрати на някакво основание ти ще продължиш да получаваш обезщетение до 410 дни, но няма да вземаш обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст. Самият факт, че поделението се мести в друг град не е основание да прекратят договора ти в момента поне, защото ти си в отпуск. Освен това майки на деца до 3 год. възраст се съкращават само с разрешение на Инспекция по труда.
Ох извинявам се ама ми изникна още едно питане, понеже утре съм на среща с работодателя, та  искам да ми се изясни всичко. При условие, че приема прекратяване на договора по взаимно съгласие, има ли вариант след изтичане на едната година /410 дни/ да бъда назначена в някоя фирма фиктивно и така да ми продължи отпускът по майчинство до навършване на 2 год. възраст на детето ми за да мога да си получавам по 240 лв.?

Да, назначават те за един работен ден и след това излизаш в отпуск за гледане на дете.

Общи условия

Активация на акаунт