Майчинството - счетоводно - 17

• 60 840
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 675
  • В полите на Пирин планина
Пак съм аз  Embarassed Има ли вероятност след като изтече отпуска за бременност и раждане 410 дни, фирмата в която работя да ми откаже отпуск за гледане на дете? и Ако да мога ли да имам някакви претенции или не? Приятен ден на всички

Отпускът за гледане на дете не може да бъде отказан, освен, ако лицето няма право на него  Wink

# 676
Предстои ми връщане на работа след майчинство.За да имам 10 отработени дни в месеца трябва да се върна на работа 5 дни преди детето ми да навърши 2 г.Трябва ли да информирам работодателя си ,че ще се върна по-рано и че прекратявам отпуска си за гледане на детедо 2г и ако да колко по-рано трябва да стане това ? Само да спомена ,че на моето място няма назначен човек по заместване.

а защо трябва да имаш 10 отработени дни  newsm78

Да, и аз ще питам - с каква цел са тези 10 отработени дни  newsm78

# 677
Предстои ми връщане на работа след майчинство.За да имам 10 отработени дни в месеца трябва да се върна на работа 5 дни преди детето ми да навърши 2 г.Трябва ли да информирам работодателя си ,че ще се върна по-рано и че прекратявам отпуска си за гледане на детедо 2г и ако да колко по-рано трябва да стане това ? Само да спомена ,че на моето място няма назначен човек по заместване.

а защо трябва да имаш 10 отработени дни  newsm78

Да, и аз ще питам - с каква цел са тези 10 отработени дни  newsm78

За да може да ми се актуализира заплатата и след това излизам 3 месеца в платен отпуск по КТ за двете години майчинство и да може дами се изплаща на новата заплата.

# 678
kativita за мен това не е причина да си прекъснеш майчинството по-рано, но щом си решила  Thinking Да - трябва да уведомиш работодателя за това си решение, трябва да се подаде и декларация за промяна на данните в НОИ - Приложение 12, за да не ти изплатят за тези дни обезщетение.

# 679
  • София
Здравейте,
дойде и моя ред да си задам въпросчетата.
Значи термина ми е края на октомври. Излизам в болничен за раждане началото на септември. На работа съм от септември миналата година след майчинство. Искам да попитам, ако си взема целия август болничен и после без прекъсване си започна болничния за бременност раждане, дали ще ми се отрази много върху базата за изчисление или ще остане същата. Като намерението ми е, ако ми се наложи някакъв болничен преди това да си взимам отпуск, така или иначе имам достатъчно.
Благодаря предварително на Lady Incandescent , която ми помагаше и с първата бременнност и на всички други отзовали се.

# 680
а всъщност сигурна ли си, че ще ти актуализират заплатата
ще ти кажа защо питам- след първото си раждане се върнах на работа след като детето ми навърши 11 месеца, в който период ползвах 2 месеца отпуска
през периода в който съм била вкъщи е имало увеличение на заплатите, но моята не я актуализираха до следващото вдигане април месец /от януари се бях върнала на работа/
така, че първо провери дали ще ти актуализират щата, или ще си на стария  Peace

# 681
kativita за мен това не е причина да си прекъснеш майчинството по-рано, но щом си решила  Thinking Да - трябва да уведомиш работодателя за това си решение, трябва да се подаде и декларация за промяна на данните в НОИ - Приложение 12, за да не ти изплатят за тези дни обезщетение.

Но  аз съм в заварено положение и на мен майчинството ми се изплаща от работодателя.Тогава трябва ли да подавам товаприложение?

# 682
Здравейте,
Значи термина ми е края на октомври. Излизам в болничен за раждане началото на септември. На работа съм от септември миналата година след майчинство. Искам да попитам, ако си взема целия август болничен и после без прекъсване си започна болничния за бременност раждане, дали ще ми се отрази много върху базата за изчисление или ще остане същата. Като намерението ми е, ако ми се наложи някакъв болничен преди това да си взимам отпуск, така или иначе имам достатъчно.
Благодаря предварително на Lady Incandescent , която ми помагаше и с първата бременнност и на всички други отзовали се.

за периода на болничния за база ще ти се вземе базата на която той е изчислен /за 6 месеца назад се смята базата за болничен за общо заболяване/, така че нищо не губиш  Peace

# 683

Но  аз съм в заварено положение и на мен майчинството ми се изплаща от работодателя.Тогава трябва ли да подавам товаприложение?
Не - само уведоми работодателя за по-ранното връщане на работа  Peace

# 684
Здравейте,

за периода на болничния за база ще ти се вземе базата на която той е изчислен /за 6 месеца назад се смята базата за болничен за общо заболяване/, така че нищо не губиш  Peace

Мини ти е отговорила   bouquet Аз само ще те поздравя за втората бременност и ще ти пожелая всичко най-хубаво и леко бременеене и едно сладко бебче през октомври  Hug

# 685
а всъщност сигурна ли си, че ще ти актуализират заплатата
ще ти кажа защо питам- след първото си раждане се върнах на работа след като детето ми навърши 11 месеца, в който период ползвах 2 месеца отпуска
през периода в който съм била вкъщи е имало увеличение на заплатите, но моята не я актуализираха до следващото вдигане април месец /от януари се бях върнала на работа/
така, че първо провери дали ще ти актуализират щата, или ще си на стария  Peace

Ако имат колективен трудов договор и увеличението е по него, то са длъжни да й актуализират заплатата; но, ако са на индивидуални договори - по преценка на работодателя.

# 686
  • София

Мини ти е отговорила   bouquet Аз само ще те поздравя за втората бременност и ще ти пожелая всичко най-хубаво и леко бременеене и едно сладко бебче през октомври  Hug
Много ви благодаря за отговора и на двете Hug. Значи ще се възползвам да си почина и август месец.

# 687
  • София
Много ви благодаря за отговора! Дано не ви досадя много, но не видях отговор на въпроса на tsveta, а това вълнува и мен в случай, че пак изпусна нещата извън контрол... те не че зависят от мен де, но за да спра да се притеснявам... ако подпиша фиктивен трудов договор някъде и се осигурявам като плащам на "работодателя" пълния комплект осигуровки (и моя и неговия дял) върху 900лв. това колко пари означава, че трябва да плащам на месец?

# 688
  • София-Младост
Много ви благодаря за отговора! Дано не ви досадя много, но не видях отговор на въпроса на tsveta, а това вълнува и мен в случай, че пак изпусна нещата извън контрол... те не че зависят от мен де, но за да спра да се притеснявам... ако подпиша фиктивен трудов договор някъде и се осигурявам като плащам на "работодателя" пълния комплект осигуровки (и моя и неговия дял) върху 900лв. това колко пари означава, че трябва да плащам на месец?

На 900лв. осигуровките и за двете страни са около 355 лв. на месец.

# 689
Здравейте момичета!Бих искала да попитам следното:понеже сме в условия на криза,интересува ме дали някоя от вас знае какво става с мен ако фирмата в която съм назначена на работа фалира заради т.нар. криза ,преди да са изтекли 2 те  години майчинство?

Ако фирмата фалира по време на 410 те дни,ти ще си получаваш обезщетението до края на 410 те дни.Но след това няма да получаваш нищолЗа да продължиш да си получаваш майчинство до 2 години на детето трябва да те назначат фиктивно във фирма.Достатъчно е да отработиш 1 ден и излизаш в майчинство.

Ако фирмата фалира след 410 те дни,ти спират майчинството /240 лв за 2009 г/ и няма да го получаваш.Варианта е да те назначат фиктивно във фирма.Достатъчно е да отработиш 1 ден и излизаш в майчинство.
Благодаря  много за бързия отговор Еlfita   bouquet!Ако правилно съм те разбрала,след изтичане на тези 410 дни,трябва да ме назначат някъде ,фективно(при фалит на фирмата)!?Така ли е? newsm78Извинявам се ако досждам Embarassed!

Последна редакция: пн, 23 мар 2009, 12:13 от dimanna

Общи условия

Активация на акаунт