Майчинството - счетоводно - 17

• 60 714
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 720
  • Пловдив
Преди време се допитах до вас и вие ми помогнахте , сега отново имам нужда от съвет.
От два месеца съм в болнични и искам да си проследявам плащанията от НОИ през интернет. Разбрах че трябва да отида до НОИ за да ми се даде ПИК код с който да си правя справките . Та въпроса ми е от кой клон на НОИ - фирмата ми е със седалище в Пловдив и преди време като имах проблеми от Софииското НОИ ме препратиха там. Този ПИК код има ли начин да се вземе от софииския клон.
Малко дълго стана ама надявам се да се разбира какво питам  Embarassed

Да,можеш да го вземеш от София.Попълваш тази молба http://www.noi.bg/content/spravki/Pr-11.doc и си носиш личната карта

# 721
Благодря ти, а само от централата или може и от клона в Младост - понеже живея там

# 722
Имам един въпрос , макар че не знам дали мястото му е тук.Когато си в болнични по здравословни причини, имаш ли право на премии и пари , които се дават за дрехи в държавно учреждение.Става въпрос за моя близка ,на която не й са изплатени.Не знам какъв е редът, но за премиите си го обяснявам по пътя на логиката ,че след като не е била на работа няма право на такива.Но парите за дрехи, които се дават в началото на годината.....Към момента тя е в болнични по здравословни причини, а преди това беше в отпуск за отглеждане на дете?
Благодаря Ви!

# 723
Извинете ме за безпокойството, но отново искам да се допитам до вас. Може би издребнявам, но бих искала да си изчисля какви суми ще получавам, когато дай Боже, изляза в болнични преди и след раждането. Имам вече 7 год. трудов стаж. От първия пост ми стана ясно как да изчисля сумите за някои от месеците, но тъй като трудовият ми стаж за последните 12 месеца е много шарен, бихте ли ми помогнали?

1. Имам един месец, който ще влезе в базата със следните данни:  5 раб. дни - неплатен отпуск. за останалите 13 раб. дни - осиг. доход, и съответно брутна заплата за този период 158 лв. Когато седна да изчислявам какви суми за бруто и нето да определя? Това, че не може да е по-малко от 220 лв. за 2008 г. важи ли, т.е. като 220 лв за месеца ли да ги смятам и бруто и нето?

2. Имам един цял месец в неплатен отпуск - а за него? Пак какви суми за бруто и нето? 0 лв. или 220 лв. за 2008 г.?

3. Имам 2 месеца с 255 лв. брутна и съответно 200 лв. нетна заплата - тук като такива суми ли да ги смятам или като 255 лв. бруто и 220 лв. нето, за да не е под МРЗ?

4. Сега съм съдружник в ООД и се самоосигурявам на 1200 лв - при това положение какви са сумите за бруто и нето - 1200 бруто и 1200 нето, или 1200 бруто и около 850 лв нето (1200 - около 350 лв вноска за осигуровки = 850 лв?). Някъде четох, че при самоосигуряването бруто и нето е едно и също, в моя случай 1200 лв., но честно казано от цитирания там член не ми стана ясно дали е така.

За останалите месеци в базата съм наясно, защото там заплатата ми е над МРЗ и нямам чуденки.
Благодаря ви предварително!

1. за дните в неплатен отпуск, база е среднодневната мин. раб. заплата - 220лв. миналата година
среднодневното е напр. 220 делено на 20 раб. дни - 11лв. дневно и в бруто и в нето

2. за целия месец е ясно - и бруто, и нето - мин. раб. заплата

3. щом си била на работа, в базата са реалните суми - 255лв. и 200лв. Няма значение, че си под МРЗ в нетото.

4. в случая и бруто, и нето е осиг. доход (Наредбата за обезщетенията)

# 724
Здравейте!Незнам за тук ли е ?са ми,но-съществува ли някакво подпомагане за породени деца?Позната ми каза,че чула по телевизията-скоро би ли приели някакъв закон,но нищо повече незнам?благодаря!

# 725
Rolling Eyes какво да подпомагат, освен полагаемото майчинство, евентуално детски, ако отговаряте на изискването за доход

# 726
Здравейте, много ще се радвам, ако може да ми помогнете да си изасня някои неща. Изчетох толкова неща за майчинството, но нищо не ми е ясно ooooh!Моят случай е следния - миналата година - 2008 съм осигурявана на 400 лв. но с граждански договор, септември месец не съм осигурявана, не работих тогава и от октомври 2008 работя на сегашната си работа. Осигуряват ме на 900 лв. и на трудов договор. Предстои ми да родя началото на октомври тази година. Освен това ми предстои дипломиране на 15 юли и искам от 01 юни да излезна болничен. Имам 2 въпроса: 1. какво горе долу ще ми бъде майчинството, ако излезна още от юни в болничен и фатално ли е, че септеври 2008 не съм била осигурявана? И вторият ми въпрос е, ако реша да напусна юни месец, ще получа ли изобщо майчинство, ако спрат осигуровките юни?

Благодаря предварително на всички, които ще ми помогнат да изасня положението. Hug

# 727
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, много ще се радвам, ако може да ми помогнете да си изасня някои неща. Изчетох толкова неща за майчинството, но нищо не ми е ясно ooooh!Моят случай е следния - миналата година - 2008 съм осигурявана на 400 лв. но с граждански договор, септември месец не съм осигурявана, не работих тогава и от октомври 2008 работя на сегашната си работа. Осигуряват ме на 900 лв. и на трудов договор. Предстои ми да родя началото на октомври тази година. Освен това ми предстои дипломиране на 15 юли и искам от 01 юни да излезна болничен. Имам 2 въпроса: 1. какво горе долу ще ми бъде майчинството, ако излезна още от юни в болничен и фатално ли е, че септеври 2008 не съм била осигурявана? И вторият ми въпрос е, ако реша да напусна юни месец, ще получа ли изобщо майчинство, ако спрат осигуровките юни?

Благодаря предварително на всички, които ще ми помогнат да изасня положението. Hug

Доходите от граждански договор няма да влизат в базата за обезщетение - там не се дължи вноска за фонд Общо заболяване и майчинство.
Месеците без осигуряване - взема се МРЗ - 220 лева за 2008 година - като брутно и нетно възнаграждение.
Щом ще родиш през окт.2009 г., то ще излезеш в болничен през м. 08.2009 или м. 09.2009 - кога ти е термина. Отмсеца на излизане в болничен се броят 12 месеца назад и определят базата за обезщетението.
Болничният за общо заболяване - искаш да излезеш м. 06.2009 - се изчислява на база 6 месец назад, т.е. м. 12.2008 - м. 05.2009 - т.е. ще бъде изчислен на настоящия ти осиг. доход и няма да намали бъдещото обезщетение за бременност и раждане.
Напуснеш ли работа нямаш право на обезщетение, като осигурено лице, т.е. няма да вземаш майчинство изобщо.

# 728
Здравейте. От януари 2009 съм съкратена и се регистрирах в Бюро по труда и подадох заявление за обезщетение в НОИ. После разбрах, че съм бременна и трябваше да намеря фирма в която да работя фиктивно заради майчинството /ако всичко върви нормално/. Не можах да намеря толкова бързо фирма и от датата на трудовия договор до датата дадена ми от лекаря за отпуск преди раждане няма да се получат пълни 6 месеца. Ще се получи разлика от десет дни. Дали има смисъл да го  правя въобще? Ще мога ли да взимам 90% през първата година от обявената заплата или няма да има смисъл от трудовия договор? Благодаря ви предварително.

# 729
Здравейте.Дано не оспамя темата. В майчинство съм все още. Имам фирма, която е временно затворена и всяка год упълномощената от мен счетоводителка подава данъчна декларация и отчет / нулев ли се води../ та и тази година  така, но съм в чужбина и печата е с мен. Тя иска обаче максимално бързо да й изпратя печата за да подпечата декларацията и отчета, но аз съм силно озадачена защото никъде на тези документи не видях изискване за печат на фирмата. Бихте ли ми казали налага ли се наистина да й изпращам печата или документите, които вече е закупила и попълнила с неин подпис като упълномощено лице са достатачни ?моля ви спешно е - крайния срок наближава.

# 730
Здравейте. От януари 2009 съм съкратена и се регистрирах в Бюро по труда и подадох заявление за обезщетение в НОИ. После разбрах, че съм бременна и трябваше да намеря фирма в която да работя фиктивно заради майчинството /ако всичко върви нормално/. Не можах да намеря толкова бързо фирма и от датата на трудовия договор до датата дадена ми от лекаря за отпуск преди раждане няма да се получат пълни 6 месеца. Ще се получи разлика от десет дни. Дали има смисъл да го  правя въобще? Ще мога ли да взимам 90% през първата година от обявената заплата или няма да има смисъл от трудовия договор? Благодаря ви предварително.

Обезщетението за бременност и раждане се изчислява на база предходните 12, а не 6 месеца. Изискването е да имаш поне 12 месеца осиг. стаж изобщо, а не точно преди излизането в болничен. За периоди, в които не си осигурена, т.е. си безработна се взема МРЗ за страната. Повече подробности има в първия пост на темата.

# 731
Здравейте.Дано не оспамя темата. В майчинство съм все още. Имам фирма, която е временно затворена и всяка год упълномощената от мен счетоводителка подава данъчна декларация и отчет / нулев ли се води../ та и тази година  така, но съм в чужбина и печата е с мен. Тя иска обаче максимално бързо да й изпратя печата за да подпечата декларацията и отчета, но аз съм силно озадачена защото никъде на тези документи не видях изискване за печат на фирмата. Бихте ли ми казали налага ли се наистина да й изпращам печата или документите, които вече е закупила и попълнила с неин подпис като упълномощено лице са достатачни ?моля ви спешно е - крайния срок наближава.

Ако фирмата ти е ОоД, ЕООД и или друго някакво капиталово дружество се изисква задължително печат на ГФО и год. декларация по ЗКПО. Не знам ти какво си гледала и не си видяла, че се изисква  Thinking

# 732
Благодаря ти   bouquet - гледам док на  pdf и не съм го разпечатала още, явно не довиждам...

# 733
Здравейте, сигурно има отговор на моя въпрос, но времето не стига и моля да ме извините, че не прегледах така полезната тема за всички ни. Та на въпроса ми  връщам се на работа преди синът ми да е навършил 2-ве години, имам ли право на по-къс работен ден. Записан е на ясла, това като уточнение. Благодаря

# 734
Здравейте,искам да споделя моето положение понеже вече съвсем се обърках.Ако има някъде информация за това,което пиша и питам моля за извинение,ako може да ми дадете и линк с това което ме вълнува.
Моят случай е следният: от 2 години работя на текущата си работа, осигуряват ме на голяма сума, винаги над 1000лв. В момента съм в 4 месец и ми се наложи да вляза в болница заради контракции и съответно ми дадоха 30 дни болничен. Лековащият ме гинеколог ми предложи да ми даде болничен до края на бременността за да си почивам. Въпросът ми е следният, тъй като бех прочела някъде противоречиви мнения по този въпрос: на едното пишеше че ако излезеш в болничен, който е непрекъснат до болничния 45 дни преди раждане, тогава съмата на осигуровките за 1 година на зад се взима преди започването на болничния, накрадко ще се взема по висока сума за майчинството, другаде прочетох, че ако се излезе в болничен преди болничния за 45 ден преди раждане, то сумата вземана за изчисляване ще бъде 12 месеца назад, като за дните в които съм била в болничен се взима 80% от предните 6 месеца, накрадко по-малка сума за майчинство. Моля да ми разясните кое е по-добре за мен да си изкарам остатъка от бременността в болничен или да се връщам на работа след 1 месец?
Благодаря ви много за отговора!!!

Общи условия

Активация на акаунт