Майчинството - счетоводно - 17

• 60 697
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 870
  • София-Младост
Уви, и аз така го тълкувам Sad
Изненадата ми обаче беше огромна, когато една счетоводителка, занимаваща се именно с трудови и осигурителни отношения в солидна фирма, ми каза - Ти луда ли си, остани си вкъщи докато детето се адаптира, пък тогава се връщай на работа, ако искаш. Доста се облещих, защото се предполага, че именно хора като нея, които практикуват този вид дейност, би следвало да са най-наясно Confused
Пуснала съм официално запитване до НОИ, да видим каво ще кажат.
Нямам какво да добавя, само това:
КТ
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (загл. изм. - дв, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

# 871
Здравейте момичета. Искам да попитам за календарна година ли се смятат полагаемите 180 дни болнични или една година назад, и болничният от 45 дни преди раждане нали не влизат в тези 180 дни? Благодаря предварително за отговорите.

# 872
  • Майничка
Здравейте момичета. Искам да попитам за календарна година ли се смятат полагаемите 180 дни болнични или една година назад, и болничният от 45 дни преди раждане нали не влизат в тези 180 дни? Благодаря предварително за отговорите.

За календарна и не, не влиза.

# 873
Здравейте , имам едно питане и се надявам да ми помогнете . Предстои ми да изляза в 45 дневен болничен преди раждане на 22.04.2009 год. , април месец ще ми се зачита ли при изчисляването на майчинството или не , ако не се зачита мога ли да пусна болнични до 22.04. и този болничен да ми бъде изплатен на база на заплатата която ще се осигурявам през месец април , защото така или иначе ще ги внеса тези осигуровки  Rolling Eyes

# 874
Няма да влезе април, можеш да помолиш да ти пишат от 1 май болничния за бременност и раждане
по-скоро си пусни отпуска за тези дни, вместо да излизаш в какъвто и да е болничен

# 875
Ясно , незнаех че е възможно да ми пишат болничния по-късно , ще попитам на ЖК , дано стане . Благодаря ти Мини79  Hug

# 876
  • Cambridge, UK
Здравейте, настоящи и бъдещи мами!
Ще ви бъда благодарна, ако ми помогнете с предложения и информация относно моя случай Simple Smile
В периода 12.2006 - 03.2008-ма съм осигурявана на 500 лв. (във фирмата на съпругът ми) оттогава обаче не се осигурявам изобщо (не работя на трудов договор). В момента съм бременна в 12-та седмица.

Изправени сме пред дилемата да започнем ли отново да плащаме осигуровките, за да използаме парите, които досега сме налели в НОИ или да ги отделяме за частни прегледи. Не е проблем мъжът ми да ме назначи в друга негова фирма и да ме осигурява, стига накрая да не се окаже, че набутваме още повече пари в ямата наречена здравно осигуряване.

Моята идея е да ме назначи при него за 2 месеца, преди да дойдат 45-те дни преди термина, и при изчисляването на майчинските да се вземат предвид 10-те месеца през които съм се осигурявала на 500 лв и 2-та през които ще се осигурявам на минимална работна заплата. Дали това може да стане? И ако да - за какъв период от време след раждането ще трябва да продължавам да се водя на работа и да плащаме осигуровки?

Ще бъда благодарна на всякакви отговори и предложения!

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 11:48 от usmifchica

# 877
Здравейте. Имам само 6 месеца осигурителен стаж ,на 17 март излязох в 45 дневният болничен.Интересува ме този болничен ще ми се изплати ли?И имам ли право да подам молба за тази еднократна помощ за бременност,след като няма да получавам майчинство,но пък съм на трудов договор?И евентуално ако става може ли да представя в социалните копие от болничен лист? Благодаря ви предварително. Моята счетоводителка не може да ми отговори на въпросите,ще съм много благодарна,ако вие успеете.

# 878
  • Майничка
Здравейте, настоящи и бъдещи мами!
Ще ви бъда благодарна, ако ми помогнете с предложения и информация относно моя случай Simple Smile
В периода 12.2007 - 03.2008-ма нещо не ги докарвам 10 месеца, това ли са правилните години?съм осигурявана на 500 лв. (във фирмата на съпругът ми) оттогава обаче не се осигурявам изобщо (не работя на трудов договор). В момента съм бременна в 12-та седмица.

Изправени сме пред дилемата да започнем ли отново да плащаме осигуровките, за да използаме парите, които досега сме налели в НОИ или да ги отделяме за частни прегледи. Не е проблем мъжът ми да ме назначи в друга негова фирма и да ме осигурява, стига накрая да не се окаже, че набутваме още повече пари в ямата наречена здравно осигуряване.

Моята идея е да ме назначи при него за 2 месеца, преди да дойдат 45-те дни преди термина, и при изчисляването на майчинските да се вземат предвид 10-те месеца през които съм се осигурявала на 500 лв и 2-та през които ще се осигурявам на минимална работна заплата. Дали това може да стане? при всички случаи за база при изчисляване на обезщетението през 410-те дни се взичат 12-те месеца преди месецът, в който се издава 45-дневния болничен за бременност и ражданеИ ако да - за какъв период от време след раждането ще трябва да продължавам да се водя на работа и да плащаме осигуровки?

Ще бъда благодарна на всякакви отговори и предложения!

# 879
  • Пловдив
Здравейте. Имам само 6 месеца осигурителен стаж ,на 17 март излязох в 45 дневният болничен.Интересува ме този болничен ще ми се изплати ли?И имам ли право да подам молба за тази еднократна помощ за бременност,след като няма да получавам майчинство,но пък съм на трудов договор?И евентуално ако става може ли да представя в социалните копие от болничен лист? Благодаря ви предварително. Моята счетоводителка не може да ми отговори на въпросите,ще съм много благодарна,ако вие успеете.

За да ти се плати 45 дневния,трябва да има 12 м стаж.Ще започнат ти плащат,като направиш 12 м стаж.Докато си в болничен ти върви и стаж.Докато направиш 12 м стаж може да подадеш молба за социално майчинство,молба за помощ за раждане /представяш 45 дневния болничен/.Еднократната помощ ще си я вземеш при всяко положение-тя не зависи от стаж или доход.

# 880
  • Cambridge, UK
оправих датата, благодаря (по справка на нои на 500лв съм осигурявана цялата 2007 + 3 месеца от 2008-ма)
т.е. държавата няма да ми зачете месеците през които съм се осигурявала на 500 лв?

# 881
  • София-Младост
оправих датата, благодаря (по справка на нои на 500лв съм осигурявана цялата 2007 + 3 месеца от 2008-ма)
т.е. държавата няма да ми зачете месеците през които съм се осигурявала на 500 лв?

Е ще ти "зачете" част от тези месеци. В кой месец трябва да излезеш в първият 45-дневен болничен?

# 882
Благодаря много за отговора. А може ли да представя копие от болничния,защото болнияния го предоставих на работодателя. Благодаря

# 883
  • Пловдив
Благодаря много за отговора. А може ли да представя копие от болничния,защото болнияния го предоставих на работодателя. Благодаря

Питай в социалните.Те ще ти кажат какви са точните изисквания  Peace

# 884
  Здравейте мами   bouquet

Имам  голяма нужда от съвета Ви! Изчетох много постинги, но нещо не намирам точно това, което ми трябва, затова Ви се извинявам ако се повтарям, но наистина имам нужда от вашата помощ.
 Вече със съпругът ми мислим за бебче, но трябва да си увелича заплатата на която съм осигурявана до момента - 255 лв.
 Шефът ми поема на 100% вноските за минимална заплата. Говорихме със него  и няма проблем да ми увеличи осигуровките на колкото искам аз. Ясно е, че аз ще си доплащам сумата. Това което бих искала да ви попитам на 800 или 900 лв. колко ще са ми осигуровките и съответно сумата , която ще плащам аз. Не ми е много ясно как се смята и не искам да сгреша някъде, затова се обръщам към вас.

Благодаря ВИ сърдечно   bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт