Здравословно хранене за децата - 2

  • 109 403
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 2 652
Кофтито на машините за хляб им е, че съдът е с тефлоново незалепващо покритие.

# 196
  • Мнения: 309
Че какво му е кофти на незалепващото покритие?Аз съм много доволна от тези съдове.

# 197
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Че какво му е кофти на незалепващото покритие?Аз съм много доволна от тези съдове.
Ами не е особено здравословно да се готви в съдове с такива покрития.....

# 198
  • Мнения: 2 652
Че какво му е кофти на незалепващото покритие?Аз съм много доволна от тези съдове.

IMJ, в последно време се спукаха да говорят за вредата от тефлона и изобщо за незалепващите покрития, съдържащи PTFE (политетрафлуоретилен=тефлон) и PFOA (перфлуорооктанова киселина) или най-общо полифлуорирани химикали. Тук във форума също има много теми, в които се коментират безопасните съдове за готвене. Пусни просто една търсачка и виж за какво става въпрос.
Ето например нещо съвсем кратко от Горичка http://gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=451

Последна редакция: нд, 15 мар 2009, 10:40 от Grace'

# 199
  • Мнения: 309
Зная,че не е здравословно да се готви,но всяка година излизат все нови теорий и все са вредни определени- я храни,я съдове,я опаковки и ние само трябва да сменяме Rolling Eyes То какво ли в днешно време вече е полезно.А тефлона се почиства толкоз лесно.Вие в какво готвите-за чугуна какво ще кажете?Знам,че и алуминиевите съдове са вредни. newsm78

# 200
  • Мнения: 288
IMJ и аз не сменям посудата след всяка публикация, нито пък съм фен да купувам поредния хит. Имам едно единствено "тефлонче" в къщи - тиган за палачинки/омлет - "подновявам" си го периодично и толкова. Не е от най-използваните, защото сме повеме на манджи, супи, на пара и печива... Всичко останало е Хром/никел 18/10 /приборите за хранене вкл/ - сигурно и това е с плюсове и минуси....


За чугуна - на съпруга бабата навремето е имала нещо като чугунен сач, с дръжка, читав е до ден днешен. Само,че сега свекърва ми прави с него палачинки, на печка с дърва като ходим на вилата.... Страхотни са.... но тя си ги прави такива и в София на "тефлонче", нали си е майстор....  chef
Може и да е по-здравословно, може и да не е, но със сигурност знам, че няма да се обзаведа с подобни тенджери/тигани - неудобно е за ежедневна употреба или може би аз съм се разглезила, пък и печките са ни едни стъкло-керамични .... не знам

Следя с интерес мненията в темата....

Последна редакция: нд, 15 мар 2009, 15:57 от ivasl

# 201
  • Мнения: 1 498
Зная,че не е здравословно да се готви,но всяка година излизат все нови теорий и все са вредни определени- я храни,я съдове,я опаковки и ние само трябва да сменяме Rolling Eyes То какво ли в днешно време вече е полезно.А тефлона се почиства толкоз лесно.Вие в какво готвите-за чугуна какво ще кажете?Знам,че и алуминиевите съдове са вредни. newsm78
И мен това ме притеснява...всяка година излиза нова теория.....
Е, аз какво??? Заради тях да си сменям изцяло посудата всяка година ли???
Не благодаря....Готвя в тефлонови тигани и тенджери и не мисля, че е вредно.....
Другата година пак ще оборят някоя теория ....то вече, какво не е вредно....хайде да не дишаме поради тази причина.....

# 202
  • Мнения: 5 714
IMJ, в началото на темата се коментираха тигани и тенджери. Аз писах, а и други момичета. Има и линкове към 2 актуални теми.

Добри съдове за готвене са от чугун, стъкло, емайл, силарган. Керамчните да не са гледжосани.

# 203
  • Мнения: 309
Момичета,вече на 2-3 пъти ме съветват да давам на детенце хубаво домашно червено вино по 1 ч.л Знам,че за нас е полезно по малко да си пииваме,но  детето е на близо 5 год.Някакъв съвет по въпроса? Thinking newsm78.Чували ли сте подобно нещо? Rolling Eyes

# 204
  • Мнения: 288
Вери, от скоро чета темата и е грехота, че пропуснах да ти благодаря за чудесното оформяне и обобщаване на темите в началото   bouquet Благодаря ти, Вери!

Хубаво е всяка от нас да е наясно с +/- на материалите и да си преценява и избира ...

IMJ, позволи ми да се пошегувам, освен хубаво червено вино, имаме и хубава домашна ракия.... Та ако решиш и нямаш под ръка за детето, пиши...  Joy. Иначе, сериозно, Силви беше на 3 и половина, когато кара варицела - имаше много малко пъпки. Все тормозех педиатърката "кога ще избият още пъпки, това ли е, няма ли повече..." и тя, на третия ден ми каза, че ако толкова искам пъпки, то да й дам 2-3 с.л. "хубаво" червено вино. Еми, дадох й с успокоението, че е за "медицински нужди", но не смятам да повторя преди да стане на сто и три години ...  Laughing Дано получиш по-смислени отговори, амо не се стърпях, развесели ме ...  Hug

# 205
  • Мнения: 118
Не смятам, че пиенето на вино от дете / дори и само лъжичка/ е добра идея.

# 206
  • Мнения: 9 052
Аз ли;но избягвам теорията с млякото идавам колкото поиска, заради калция. Тенджерите мога да подменя, но експерименти с млякото няма да си правя. Мен ме предупредиха лекари, да не отказвам мле;ните продукти, защото ще полу;а проблеми с костите, а тази година свеки на преглед излязло, ;е има много изострена форма на остеропороза и проблеми с костите и са и казали , ;е е защото тя по принцип НЕ консумира мляко. Сирене и кашкавал да , но мляко не. Сега ще пие цяла година антибиотици и други силни лекарства.

# 207
  • Мнения: 3 595
проблема при остеопорозата не е толкова в липсата на калций, а че той не се усвоява правилно или въобще от организма. Ако ще и по 10 кофички мляко на ден да яде, ако организма не ги усвоява полза няма  Peace

За даването всеки дава каквото прецени все пак, моето дете мина 3 и пие прясно мляко, както и хапва неща съдържащи мляко не мисля да и ги спирам. Кисело мляко не яде и отказва да яде, не я убеждавам в противното  Wink

Последна редакция: нд, 15 мар 2009, 21:30 от Ivy

# 208
  • Мнения: 1 178
Момичета,вече на 2-3 пъти ме съветват да давам на детенце хубаво домашно червено вино по 1 ч.л Знам,че за нас е полезно по малко да си пииваме,но  детето е на близо 5 год.Някакъв съвет по въпроса? Thinking newsm78.Чували ли сте подобно нещо? Rolling Eyes

Знам, че ще прозвучи шокиращо, но родителите ми научиха големия ми син да пие бира от 3-4 годишен и той даже до скоро си искаше, но разбра, че не трябва. Много се нервирам и когато му се предлага да си "близне" от ракия или вино. Shocked Сега е на 9 год., но не мисля, че е нормално, нито редно, още по-малко полезно да консумира алкохол под каквато и да е форма, и то поощряван от баба му и дядо му.  Naughty  ooooh!
Вече е голям и разбира, слава Богу. Но пра-родителите са голяма напаст понякога, с техните разбирания за полезно.  Sick Close Водя буквално ежедневни войни за това.
Според майка ми държа децата гладни и жадни, пък те растат и трябва да ядат вафли, бекони, салами, боза с аспартам и баничка с маргарин.  Laughing

Сетих се и за едно прясно изказване на майка ми- "Синът ти се мечтае за маргарин... това е защото не му даваш, а той гледа рекламите.",  питах детето, той отрече, разбира се- "Баба си измисля!".  Laughing
Но да си призная бях готова да му купя и да му дам, за да види, че нищо не губи.  Tired

# 209
  • Мнения: 1 849
В Техномаркети и Технополис има различни марки и цени на машини за хляб. Моята е Молинекс и съм доволна от нея. Има и добри оферти на промоция.
Аз не я използвам много, някакси по-бързо и по-хубав ми става хляба, като си го забъркам на ръка и го "усетя". Иначе буташ всичко вътре и след 2-3 часа е готово.

Вери, колкото до казеина в млякото, то той се съдържа също така в киселото мляко, сиренето, кашкавала и маслото. Определено е трудноусвоим протеин и затова хора с непоносимост към казеина не хапват никакви млечни продукти.
Лактозата в тези продукти е преработена и сведена до минимум, затова хора с лактозна непоносимост могат да консумират например сирене и кашкавал, даже по малко кисело мляко, но не и Прясно мляко (неусвоима чиста и най-голям % лактоза). И както пише в посочените от теб статии Лактазата не присъства в стомасите на 30-70 % от възрастното население. Но те могат да ядат сирене и т.н. (с казейн), но не и прясно мляко (с лактоза).

Последна редакция: пн, 16 мар 2009, 10:12 от M_Nik

Общи условия

Активация на акаунт