Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 258 362
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 1 305
  • Пловдив
Здравейте.Синът ми е на 2,10 год и има проблеми с говоренето.По тази причина ходихме на логопед,който ни препрати при невролог.Невролога постави диагноза Хиперактивност с дефицит на внимание.Изписа ни сироп Алора и хапчета Дормикинд.Ще ги пие 3 месеца и сме на контрола.Искам да вметна че до скоро беше едно много спокойно дете дори наричан от др майки слабохарактерен.Може ли изведнъж да се отключи този синдром?

# 1 306
  • Пловдив
Здравейте.Синът ми е на 2,10 год и има проблеми с говоренето.По тази причина ходихме на логопед,който ни препрати при невролог.Невролога постави диагноза Хиперактивност с дефицит на внимание.Изписа ни сироп Алора и хапчета Дормикинд.Ще ги пие 3 месеца и сме на контрола.Искам да вметна че до скоро беше едно много спокойно дете дори наричан от др майки слабохарактерен.Може ли изведнъж да се отключи този синдром?
При моят син също докато не беше проходим всички майки му се възхищаваха, как кротко си стоял в количката и си гризкал солетки. Е, проходи и ми разказа играта. Три години не можех да сложа друго на краката си освен маратонки, защото постоянно тичах след него. Вече е на 13. Хиперактивността отшумя, липсата на внимание-не. Пием и ние разни добавки, но това което споменавате по-горе DMG, не съм го чувала.

# 1 307
Добър ден, синът ми на 8 му постажиха тази диагноза, но лекарството което ни предписаха(Концерта) явно вече го няма в България??

Как така са го махнали от аптеките без да са оведомени специалистите и как така няма алтернатива?
Някъде споменаха че са предписвали вместо това Ноотропил - това лекарство няма абсолютно нищо общо с диагнозата.
А на друго място видях че даже са изписвали антипсихотик на дете за хиперактивност, та това е престъпно.

# 1 308
  • Karlovo
Здравейте и от мен. Моя син е хиперактивен и трудно (да не кажа невъзможно ) се концентрира и то за кратко .Ходихме на логопед,понеже леко заеква ,посетихме психолог и невролог .Невролога му предписа Алора,но нямаше никакъв ефект .Пи и Седатив ПС, от него имаше кратък ефект и нищо, вече една година не му давам нищо. Понякога прави неща ,които не могат да се обяснят и той не знае защо го е направил,например : заигра се с едно по малко момиченце и по време на играта хвърли топчето на детето в един басейн с листа.Не успяхме да го намерим и той не успя да обясни защо го е направил. Трудно заспива вечер,постоянно се опитва да става докато се храни ,но това го преодоляхме. Вчера тръгна в първи клас ,госпожата обяснява ,другите деца слушат ,а той си разглежда учебниците и нищо не чу от това което е казала госпожата.Когато е нещо което му е интересно ,може и с часове да не му се чуе гласа .Все едно живее в собствен свят ,понякога без никаква логика в действията.

# 1 309
  • София/Севлиево
И при нас е така-когато му е интересно мълчи, иначе се разхожда и бръмчи...Въпреки че вече донякъде успява да се владее, но не може да изкара повече от 4-ри учебни часа, а по програма имат 5 и 6...

# 1 310
  • София
Здравейте!
От вторник започнах да давам на дъщеря си една хранителна добавка с Омега 3. Подобрение в поведението не забелязах, дори след първия прием пощръкля и около четири-пет часа се държа като луда. През следващите два дни беше добре, но на третия ден й дойде вълчи апетит. Непрекъснато яде и винаги е гладна.
Имам питане към майките, които са давали Ескимо или други добавки с Омега-3:
Как се променя поведението на детето при започване на приема и през цялото време ли има завишен апетит?
Преди три години пробвах да давам и Седатив ПС и от него й се повиши апетита и го спрях.
От Киндинорм нямам оплаквания. Дори в началото нямаше апетит и намали яденето.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2016, 03:02 от miss piggy

# 1 311
  Докато давах само ЕСКИМО, като,че ли нямаше особен резултат, но найстина апетита се повиши/което при нас си е добре дошло,защото е злояд/, но временно за около седмица-две. Промяна в поведението  усетихме,след като включих и КИНДИНОРМ.

# 1 312
miss piggy при моето дете омега 3 не влияе по този начин. 3 години пие /основно ескимо/, няма промяна в поведението от нея, а и според мен омегато не влияе на поведението. А пък вълчи апетит хептен не се е появил. Де тоз късмет!

# 1 313
Здравейте, моят син пие Концерта, ако не сте я дали, бих я взела. Хубав ден!

# 1 314
Дълго време само чета но сега се включвам с въпроси. Детето ми на 5 г. и 6 м. изцяло покрива симптомите  от следната статия: http://www.zdravnitza.com/a/nav/news/s/s/news_id/2150 и по точно този абзац: "Как да я разпознаем? "Това дете има таралеж в гащите", казват бабите. Но понякога вместо таралеж малчуганът има ADHD. По какво да познаем хиперактивността? Като наблюдаваме внимателно детето си, препоръчват лекарите. Тревожни симптоми са отнесеният поглед и непрестанните бели. Например - детето отваря шкаф, взема някоя вещ от него, после я захвърля, без да я погледне, покатерва се на бюрото и разпилява подредените книги. Или пък се държи предизвикателно в час или с непознати, постоянно говори - често логически несвързано, нарушава дисциплината. Хиперактивните деца се познават и по това, че непрекъснато мятат ръце и крака, не се заиграват с връстниците си задълго и влизат в конфликти на площадката.", включително доста от изброените във Вашите постове. Според психолога който посещава от 3 м. диагнозата не е АДХД, но мисля че поведенческите проблеми, проблемите с фината моторика, разсеяност и други, могат да се свържат до някъде и с АДХД.
Бих искала да направя необходимите изследвания на детето си и да изяснея състоянието му. Живеем в малък град и при всичките ми опити за разговор с педиатър или друг лекар, ме гледат с надсмешка и ме съветват да наложа по-строга дисциплина, залагайки на "боя и наказанията". Мисля че така няма да си решим проблема. Моля за съвет за добър невролог в София, как протичат изследванията, колко време е необходимо да се направят те. В статията който линк копирах се цетира мнението на д-р Любомир Кайтазки, който препоръчва Електроенцефалограма, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.Моля ако някой е консултиран от него да сподели мнение и това ли са изследванията за диагноза на заболяването.Засипах Ви с много въпроси, но не намирам друго място от където да получа нужните съвети.Ще бъда благодарна на всяко мнение и препоръка.

Ходихме при него на облъчване с доплеров ефект  и лазер, Изследванията са това ,но обикновенно в тях всичко е наред,

# 1 315
Здравейте,някой ходил ли е при др.Янева в св.Никола?Как се държат с децата там.Ходихме в св.Наум при  пр.Божинова, която беше брутално груба с детето..Постави ни диагноза хиперактивностс дефицит на вниманието и ни изпрати в св.Никола.

# 1 316
  • Winterfell
Здравейте и от мен  bouquet
До скоро си мислех„ че хиперактивно дете означава малко по-подвижно от останалите„ но не предполагах„ че е диагноза....
Големия ми син скоро стана на 7г. Още от бебе си личеше„ че е по-активен.Спеше много малко„ проходи на 10м и не се е спрял от тогава.
Никога не ходи до мен„винаги тича напред„ постоянно се катери„ късно проговори.
 Логопед установи дисфазия на речта и до преди 2м ходеше на логопед„ сега разчитах на училищния да работи с него за доосъвършенстване.
Винаги е бил по-шумен„ спонтанен„ има пословичен инат„ но пък и аз съм така с ината...
В яслата и детската градина не е имало проблеми с него. Не е агресивен„ и въпреки късното и трудно проговаряне е много общителен„ даже прекалено. Има си приятели„ намира си лесно другарчета на площадките. Много дърдори„ малък голям досадник  Laughing
Очаквах първи клас да е труден„ защото си го знам що за магаренце е„но то се оказа кошмар. Особено до днес...
Първата седмица мина стресово-шокирах се леко„ като ми казаха„ че не иска да седи и излиза извън стаята.За писане пък дума да не става...
В началото на втората седмица„ госпожата по занималня ми се обади да отида да си го прибера„ че не може да се справи с него. Спрях го от занималня. Същевременно класната не спря да се оплаква от него. Попитах дали има психолог в училището?-имало„ даже и ресурсен имали.И те работили с него. Ама защо никой не ме насочи„ и никой не ме информира не ми е ясно  33uu
Както и да е„ срещнах се с психоложката„ говорихме. Според нея е хиперактивен и щели да ни насочат към специалист в София.
През следващите дни и седмици имаше и напредък„ и връщане в изходна точка. Първо класната предложи да ходи някой с него първите 3 часа-тогава писал по някой път. После пощурявал и не издържал повече. Аз няма как да ходя-бебето е на няма и 2 месеца„кърмаче. Но беше започнал да седи повече и се обнадеждих все пак„ че ще влезе в релси.
Днес и класната му ми се обади да си го прибера.Отидохме с мъжа ми и пак обичайното конско и как детето си има проблем„ пречи и„ дори детето каза:
- „Госпожата каза„ че не иска аз да ходя на училище„  Confused
Т. е и пречи и не го иска
Аз също така разбирам нещата.Никаква подкрепа не усетих„ само мрънкане и укор.
Разплаках се днес„ и ако кажа„ че не ми е тежко ще излъжа...
С мъжа ми решихме да преместим детето в друго училище.Там му е доста познато-беше във филиал в детската„ който се намира в училището„ а и всеки ден почти сме в двора да се катери по съоръженията . Утре имам среща с  вероятната госпожата по предучилищна . Познаваме се„ познава детето„ също и госпожите му в детската градина„ с които е говорила и не смятат„ че дето е толкова проблемно.
А в същото време се ориентирахме от тази тема за консултация и диагностициране към Александровска.
Може ли да ме ориентирате каква сума ще ми трябва за изследвания? И колко време ще ни трябва? Не сме от София

# 1 317
  • София
Още от бебе си личеше„ че е по-активен.Спеше много малко„ проходи на 10м и не се е спрял от тогава. ..
Все едно описа моето дете.
Вече се чудя дали да не я върна в предучилищна. Но догодина пак ще е същото.
Изследванията ще са ви безплатни с направление от ЛК. Но много се чака за преглед.
Друг вариант е да попиташ в РИО какъв е редът детето да мине на ресурсно подпомагане.
Разбирам те, защото в момента имам същите проблеми.
В понеделник ще съм в РИО да видим какво мога да предприема.

# 1 318
  • София/Севлиево
Да ви кажа честно в РИО няма кой знае колко да ви помогнат.Вариантите за нас бяха отлагане от 1 клас,което направихме миналата година,а за тази или помощно училище(за което детето ми не е) или масово с ресурсно подпомагане.Като този ресурсен идва два дни в седмицата по 1 учебен час.Аз също ходя със сина ми и седя с него в час.Днес решихме да остана навън в коридора,но вътре той изобщо не е работил това,което другите правят.Той седи на чина,но не може да мълчи.Дори у дома докато си пише домашните постоянно си мърмори нещо.И съответно и нашата учителка не е очарована от това и се оплаква...По натам ще пиша как се развиват нещата при нас.

# 1 319
  • София
Здравейте,

От известно време ви следя, но до сега не съм писала.
Имам две дъщери като по-малката е на 4 години, недоносена и много активна. Днес и следващия четвъртък ще правим обследване да видим дали има нещо по-сериозно около тази активност като на първо време ни казаха да обърнем внимание на слуховата памет.

Исках да ви покажа един безплатен курс към coursera.org на тема "Практическо справяне с ADHD", курсът е на английски, започнал е преди 3 дена и ако не искате сертификат е напълно безплатен. Ето линк: https://www.coursera.org/learn/adhd-treatment/home/welcome

Надявам се да е полезен.

Общи условия

Активация на акаунт