Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 260 571
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря на всички за отговорите!

Искам да попитам по принцип такова дете има ли право на безплатен асистент, осигурен от училището/общината? Предишния асистент го плащаха родителите. Може би поне за асистент можем да настояваме пред директорката. Аз не отричам, че има дразнители в класа, но си мисля, че едва ли има клас без такива. Все пак не може да се реагира толкова агресивно.

# 616
Аз не отричам, че има дразнители в класа, но си мисля, че едва ли има клас без такива.
Малко ми е странно как това се приема толкова нормално, а това

Все пак не може да се реагира толкова агресивно.
не.  Crazy  Всеко дете реагира различно на определени притеснителни за него фактори. Така както едно дете може да се разплаче ако го обидят, така друго може да скубе или бие. Не виждам как може да се разреши проблема, ако е само от едната страна - т.е. да се работи само с детето със СОП , а дразнителите да бъдат приемани като нещо нормално.

# 617
  • София и там където не се пуши

Искам да попитам по принцип такова дете има ли право на безплатен асистент, осигурен от училището/общината?

Гледам, че сте от Варна, а там май това е по-решено. От питане глава не боли.

# 618
Аз не отричам, че има дразнители в класа, но си мисля, че едва ли има клас без такива.
Малко ми е странно как това се приема толкова нормално, а това

Все пак не може да се реагира толкова агресивно.
не.  Crazy  Всеко дете реагира различно на определени притеснителни за него фактори. Така както едно дете може да се разплаче ако го обидят, така друго може да скубе или бие. Не виждам как може да се разреши проблема, ако е само от едната страна - т.е. да се работи само с детето със СОП , а дразнителите да бъдат приемани като нещо нормално.

Мда. Прекрасен пример за лицемерие.

Ами маце, именно защото детето има проблеми, трябва да научите децата си на толерантност. Щото ако детето беше с проблем с придвижването примерно, щяхте да го съжалявате, да цъкате с езици и да учите децата си как трябва да приемат това дете. Ама понеже проблемът му е в главата, то "не може така" и дразнителите са нещо нормално.

# 619
Виждам, че не сте особено дружелюбни към новите в темата и въобще към хората с различно мнение. Моето дете не е от дразнителите и аз лично не съм била свидетел на побоищата, за да кажа кой крив и кой прав и дали въобще са толкова жестоки децата с проблемното дете. Нито мога да превъзпитам чуждите деца. Жалко, но е факт, че подобни деца, които се подиграват, ги има във всеки един клас. Убедена съм, че родителите на пострадалото дете са му говорили да не общува или да е по-деликатно с проблемното. Характери всякакви. Така или иначе не смятам, че да се бие всеки ден с децата е нормално. При най-малкия повод да реагира така.
Благодаря все пак за отговорите! Приятен ден! Опитах се да застана от другата страна-вашата, но явно за вас -обратното е трудно!

# 620
Да, не е нормално, затова детето има диагностицирано заболяване. Преди да оправдаваш и да даваш оценки, прочети какво е хиперкинетично разстройство и се замисли. В гугъл можеш да намериш достатъчно информация. Към това дете е редно другите деца да бъдат научени да се отнасят като към дете със специфичен проблем, като съобразяват своето поведение с този проблем. И не родителите да се срещате с директорката да се чудите как да разкарате детето, а да се съберете и да решите как да научите децата си да бъдат толерантни и разбиращи.

# 621
Опитах се да застана от другата страна-вашата, но явно за вас -обратното е трудно!
Не разбрах коя е нашата страна и коя вашата? Не сме ли всички майки, които се опитват да направят най доброто за децата си, но и съобразявайки се че и други освен нашите деца съществуват. Или смяташ, че ние сме тези дето отглеждаме агресорите, а вие потърпевшите?  Crazy

Искам да попитам по принцип такова дете има ли право на безплатен асистент, осигурен от училището/общината?
Не, няма право. Безплатните асистенти са много малко като бройка, които се отпускат и само за много тежки случаи. Децата с ХАДВ по принцип не се водят такива. Вече, ако детето има някакви придружаващи по тежки заболявания, може и да му отпуснат.

# 622
Абсолютно подкрепям, че няма наша и ваша страна.

Тук има дете с проблем, чийто родители очевидно вземат мерки, дори плащат на асистент от джоба си, а това хич не е малко, има и други деца, които го дразнят, защото е различен и едни родители на тези деца,, които намират дразненето на дете с диагноза, която означава изключително повишена чувствителност и трудно овладяване, за нещо нормално и които търсят начин да се отърват от него, вместо да възпитат децата си.

# 623
Лошото е че и родители и учители са на мнение -има дете има проблем,Няма дете -няма проблем,колкото и да е грозно е така,

# 624
Аз също съм на мнение, че другите деца трябва да бъдат научени да се отнасят с разбиране  към дете със СОП , да го приобщят към групата,  към заниманията, да не да го държат настрани, то не трябва да се чувства различно.Това се отнася и за преподавателите. Най - лесно е да се оправдават, че нямат време да се занимават с него, тъй като в групата са много деца, на мен ми писна да чувам все това оправдание и да виждам съжаление и съчувствие в очите на учителките в групата на сина си.На тях просто не им се занимава. Ако има как да го няма в тяхната група ще е най - добре. Защо да си затрудняват работата. Игнорирайки такива деца, няма да се реши проблема.Особено в провинцията, където почти няма специалисти, нито занимални за деца със СОП, нито детски центрове, нищо. Който не е имал контакт с такова дете, той не знае за какъв проблем става въпрос и с какви трудности се сблъскват родителите на такова дете всекидневно.

# 625
  • Пловдив
Ако бяхме във Фейсбук, веднага щях да сложя"Харесва ми" на мнението на МИТИ
Цитат
Лошото е че и родители и учители са на мнение -има дете има проблем,Няма дете -няма проблем,колкото и да е грозно е така,
Да, чувствителни сме, тъй като често нашите деца са били сруд критикуваните. Поне моето....

# 626
На голяма част на децата от спектъра е нужно много малко за да се приобщят и да не пречат на останалите.Но в 99% срещат преднамерено лошо отношение.Пиша го не за да се оплаквам, а за тези които четата нашия форум и нямат подобни проблеми.

# 627
Имам един въпрос, мога ли да се доверя на мнението на логопед относно държанието на детето.
Става дума за това,че направихме консултация с логопед в понеделник заради притеснение ,че закъснява с речта. Тя не липсва но не е както трябва да бъде за неговата възраст.
Дадоха му много играчки и той скачаше от едни на други /тя го отчете ,като грешка но то беше претъпкано с тях навсякъде/, пита го нещичко а и той идваше и носеше някакви неща и си говореше толкова колкото знае и може. Тя му предложи пъзели,сортер,рингове,книжки  но той просто ги зарязваше и се возеше на едно колело. Тя каза че той е по действието, има леко изоставане в говора но е започнал да проговаря и според нея ще навакса.
Ако имаше някакъв симптом на хиперактивност,тя щеше ли да ги види?

Задавам въпроса защото от 2-3 дни наблюдавам детето,как играе с децата в един детски център. Той е в постоянен бяг,вика крещи,скача ,смее се. Забелязвам че е най шумният,най неспокойният. Взима играчките,на децата и плаче със сълзи ако не му ги дадат.Ако някой играе с нещо,той хвърля своето и грабва чуждото. Все да е по неговата, повишава тон-направо си крещи. Иначе търси контакт с децата,не посяга,не удря.

# 628
  • Пловдив
В опит да подбутна темичката, влизам за да се оплача. От няколко дни на лафката в училище предлагат сладолед. Ами хубаво, но може би и други са го забялазали при своите деца, че разните там боядисани, с консерванти и т.н. храни доста изнервят децата ни. От няколко дни не са спрели и оплакванията от малкия. Много ми е тъжно и тъпо, че няма как да реагирам. ИЗМОРИХ се все да обяснявам, все да оправдавам поведението му.....Дайте ми малко кураж - толкова пъти тук съм намирала сили да продължавам напред.

# 629
  • София и там където не се пуши
А кой му дава пари за да си пазарува. Аз на моите не съм давала. Носеха си от къщи.

Общи условия

Активация на акаунт