Любители на котки - тема 20

• 23 956
  • 335
  •   1
Отговори
# 240
Т
Хахаха, Диди, Ша си пазиш кроасана, няма да зяпаш тв-то  hahaha А той като го крадне, яде ли го, или ей така за спорта го прави  Laughing
Яде го, общо взето каквото си гепса го изяжда на минутата. Като им  сипвам храна за събота и неделя ,когато ни няма,той си изяжда всичко,направо гълта без да дъвче...сякаш някой ще му го вземе  hahaha и след това повръща и яде..... ooooh! ,докато Джес  хапва шматка се,спи...хапва,шматка се,спи...  и така има за двата дни.... Сега съм в Провадия и днес ще се прбираме...не ми се мисли какво ще сваря в коридора (където е Зорко) Whistling #Crazy

# 241
  • град-държава
Тед,от 3-те картини,които се показват само едната е моя http://photo-zona.net/images/user33627/album13068/preview/123713 … 4413_IMG_1566.JPG (малко мой си Кандински  Laughing),другите две са на майка ми и нямам тяхни снимки,а сега ме мързи да ги снимам... Mr. Green

и да не съм съвсем офф,да допълня за странните фкусови предпочитания на Арчи,определено когато надуши пъпеш той изпада в дива еуфория,то не е търкаляне,маймунджолъци,на челна стойка ще ми застане,оптва се да влезе или разкъса торбата,само и само да се докопа до пъпеша,дори на суровото месце не му се радва толкова,всъщност когато в купичката му сложа пъпеш само тогава я омита наведнъж и за нула време.... Laughing

# 242
И аз по темата за странните хапвания - моят обожава....кремове за крака. Confused Никакви други кремове не го блазнят, но намажа ли си краката, идва и умира да ме ближе. Joy Аз не му давам, да не се натрови, но се чудя каква ли е тайната съставка, която го привлича толкова. Laughing

# 243
Здравейте, момичета!
Мнооого отдавна не съм писала в темата и ще си понеса мъмренето и наказанието по този повод. Нещо напоследък ме е хванала депресия и не ми се пише... както и да е, това е друга тема. Моята красавица Тина взе, че наду корема. За първи път ще й е и на нея и на мен. В смисъл, досега не съм имала женска котка и нямам представа как протича раждането. Моля ви, помагайте със съвети - какво трябва да подготвя, нещо трябва ли да правя аз, как да разбера, че момента наближава... ей такива неща. По мои сметки се пада да роди някъде около 1 април, защото горе-долу смятам, че знам кога е прихванала. Целият й зор беше в рамките на 3 дни и после й мина любовната треска. И понеже наближава, а аз незнам какво да правя ви моля за някакви съвети в тази посока. Благодаря предварително!

# 244
  • град-държава
Здравейте, момичета!
Мнооого отдавна не съм писала в темата и ще си понеса мъмренето и наказанието по този повод. Нещо напоследък ме е хванала депресия и не ми се пише... както и да е, това е друга тема. Моята красавица Тина взе, че наду корема. За първи път ще й е и на нея и на мен. В смисъл, досега не съм имала женска котка и нямам представа как протича раждането. Моля ви, помагайте със съвети - какво трябва да подготвя, нещо трябва ли да правя аз, как да разбера, че момента наближава... ей такива неща. По мои сметки се пада да роди някъде около 1 април, защото горе-долу смятам, че знам кога е прихванала. Целият й зор беше в рамките на 3 дни и после й мина любовната треска. И понеже наближава, а аз незнам какво да правя ви моля за някакви съвети в тази посока. Благодаря предварително!

Общо взето,природата си знае работата,и колкото по-малко се намесваш в процеса на раждане толкова по-добре,аз не разбрах за дворна котка ли се отнася или домашна,ако е дворна,ще е добре да я прибереш на затворено,най-вече за безопасността на котилото,тъй като в момента,в който роди ще наизкочат мъжките и възможно в един момент котилото да се окаже обречено(миналото лято на приятелката ми котката си загуби котилто поради причината,че не я прибра от двора и мъжките в околието убиха малките)...няма да е лошо за всеки случай да си имаш вет под ръка,тъй като всичко се случва,и неговата помощ в даден момент да се окаже решаваща,когато започне раждането...трябва да ѝ осигуриш тихо и топло място,може да измайсториш от кашонче затворено място,което да застелиш с чисти и топли материи,или да ѝ вземеш топла къща,която после спокойно можеш да изпереш в пералня...колкото по-малко се намесваш в процеса толкова по-добре,понякога се налага да се издърпа мноооого внимателно котенцето,(аз лично не бих се доверила на себе си задължително бих се обърнала към вет),не пипай малките в никакъв случай,не позволявай и на никой друг да ги докосва,приготви се с комплект за кърмене на малки котета+адаптирано котешко мляко(продават се във вет клиниките и не са скъпи) ,тъй като има вероятност майката да отхвърли някое(вероятноста да се случи е голяма защото ще ѝ е за първи път) и тогава ти ще трябва да се погрижиш,трябва да я храниш неограничено,най-добре с храна за малки котета-силна и качествена и това трябва да продължи докато кърми....на първо време толкова,ако се сетя нещо ще допълвам. Peace

РОДИЛЕН ПРОЦЕС

Няколко дни преди раждането бременната котка променя поведението си, става неспокойна, не се храни, външният й полов орган набъбва и изпуска секрет, което показва, че слизестата запушалка на маточния канал е изхвърлена и родилният път се разкрива. Котката търси подходящо закътано или скрито място, където да роди рожбите си. Не винаги "одобрява" предложените й, застлани с мека материя сандъче или кошница, особено ако са поставени на явно място. Подходящи размери на родилното сандъче са 60 х 60 х 60 см, което трябва да има подвижен капак и кръгъл отвор за влизане и излизане на бъдещата майка.
    Най-често котката ражда през нощта или в ранната утрин.
    Съвършено безпомощни, слепи, глухи, голи и беззъби са новородените котета. Родилният акт се състои в изхвърляне на плодовете чрез ритмични контракции на коремната мускулатура. Веднага след това раждащата котка разкъсва със зъби плодните мехури и прегризва пъпната връв, свързана с плацентата, която изяжда, а новороденото изблизва с език и го подсушава. Малките се раждат най-често в интервал през половин до един час, но понякога този процес може да продължи до 24 часа. Признак, че раждането е приключило, е спирането на родилните напъни и спокойното отпускане на котката. Новородените тежат около 100 - 120 г. Те не трябва да се пипат или да се вземат в ръце след раждането, тъй като майката инстинктивно започва да ги пренася на друго, недостъпно място едно по едно, захапвайки ги за врата. Това е проява на една от формите на инстинкта за грижа за поколението, който котката е наследила от древните си предшественици.

Нормално раждане при котките

Подготовка за раждането
Вие трябва да се подготвите за раждането на котенцата преди майката да е започнала да ражда. Трябва да се осигури кутия (кашон, широка волиера), така че майката да привикне да спи в нея и в последствие вътре да роди котенцата. Повечето котки предпочитат покрита кутия. Храната и водата трябва да се държат наблизо. Поставете кутията на уединено, но все пак познато място, така че да не преминавате често покрай нея, за да могат майката и котенцата да се усамотят и да почиват. Ако използвате стари одеала, трябва често да ги изпирате.

Раждане
По време на първия стадий на раждането котката изглежда неспокойна. Може да откаже да приема храна или вода. Ректалната температура на котката се понижава и тя търси тъмно, изолирано място. Този стадий продължава 12 до 24 часа. През втория стадий започват контракции на матката и изтласкване на котенцата. Раждането започва с подаването през вагиналния отвор на малък зеленикав мехур. Той се последва от котенце и прикрепена към него плацента. Нормалната позиция на котенцето по време на раждането е с главичката напред, легнало върху коремчето си. Някои котенца, обаче може да се родят и със задните крачета напред, което също е нормално. След като котенцето излезе навън, майката с близане или прехапване отваря мехура, почиства котенцето и прекъсва пъпната връв. Ако майката не направи това Вие трябва да свършите това вместо нея ( виж акушерска грижа). Уверете се, че мехурът е отстранен от котето незабавно. Третият стадий е стадият на почивка, който следва раждането на всяко коте. Този стадий може да продължи от няколко минути до 1 час. Понякога две котета се раждат в рамките на няколко минути, след което следва почивка.

Акушерска грижа
След раждането на всяко коте, отстранете всички ципи които го покриват, почистете лицето му и отстранете слузта от носа и устата. Разтрийте котето със суха хавлиена кърпа за да го подсушите и да стимулирате дишането и кръвообръщението. След няколкоминутно разтриване котето трябва да започне да мърда и да плаче. Пъпната връв трябва да се завърже на около 2 - 3 см. от пъпчето с тънък конец и да се пререже така че възелът да остане от страната на котето.

Помощ при раждане
Ако изглежда, че котенцето се е заклещитило в родилния канал и майката не може да го изтласка навън е нужна помощ. Понякога може да няма време да се обадите на своя ветеринарен лекар и да отидете до клиниката. Ако искате да спасите котенцето, хванете го със суха хавлия и се опитайте внимателно да го изтеглите. Не бива рязко да дърпате или теглите. Най-доброто място, където можете да хванете котето е кожата на гърба, но може да е нужно да теглите леко и крачетата. Не теглете главата.

Обадете се незабавно на лекар ако:
· Ако не можете да отстраните заседнало в родилния канал коте;
· Има силни напъни, които продължават вече 30 минути без да се роди коте;
· Напъните са слаби и с прекъсвания като са изминали 5 часа без резултат;
· От влагалището изтичат тъмни секрети и в рамките на 3 - 4 часа няма напъни или раждане;
· Бременността продължава повече от 67 дни.

...от ФДП

Последна редакция: нд, 22 мар 2009, 19:14 от ahasver

# 245
Защо мъжките убиват котенцата?? Confused

# 246
  • град-държава
Това е част от поведението на котките в природата и се корени в инстинкта за оцеляване,идва нов мъжки(примерно),бие се със стрия "собственик" на територията,убива малките му, тъй като женската не се разгонва докато отглежда поколението,а загуби ли малките,тя ще е готова да роди котилото на новият мъжки завзел околието,това не е задължително естествено...има случаи,в които и майката убива малките или мъжкият е много по-грижовен от самата майка,неща,които понякога не са съвсем обясними,но трябва да се предвидят щом  става дума за котка малко или много отглеждана в плен,и също така не  е задължително да се случат...

# 247
Мерси, беше ми интересно. Peace
Иначе съм чувала, че майката понякога убива малките. Confused

# 248
Добре дошли на новите котета! големи сладури видях  Hug
ето и снимки от Алфчо
на моят прозорец(не се плашете, отдолу има голяма тераса, която е на нисичко)
Много обича да стои там като е по-топло и да гледа

# 249
Здравейте,
Доста търсих в нета инфо за това какво НЕ обичат котките, но единствено вашия форум ми дава надежда за някакъв отговор.
Моля ви за съвет как да се избавиме от проблем с махленските котки, които са си намерили място около двигатела на колата ни и тя беше изподрана вероятно от раздразнени кучета. Искаме с мъжът ми да намериме нещо, което да ги изгони от там за да няма повече гадни последствия.
Ще съм много благодарна ако някоя мама от вас ми изпрати на лични нещо актуално за справяне с проблема!
Иначе котетата ви са супер!

# 250
Ами цитрусови плодове много мразят и бягат като им дадеш да помиришат, но надали така ще ги изгоните. Laughing
Има разни спрейове, които уж ги отблъсквали, но не вярвам много в действието им. Имахме такъв и нямаше голяма полза, освен на момента и то котката повече се стряскаше от самото пръскане, май, и затова бягаше.
Не знам дали има решение този проблем. newsm78

# 251
  • София
OK, за съжаление нямам идея как можеш да изгониш котките от колата си. Само внимавай да не тръгнете някой път с коте под капака. На нас ни се случи веднъж - за щастие с щастлив край, защото като разбрахме за извънредния "товар" бяхме далеч от къщи и точно се чудехме дали да се връщаме, за да го оставим на същото място и една жена го хареса и си го взе да го гледа. Но не така беше в колата на брат ми...Когато го откри беше късно.

А сега да ви развеселя за лека нощ. Намерих стари снимки, които показват колко търпеливи могат да бъдат котетата спрямо децата.

Това е Мъро в хотел Хилтън:

Това е върху покрива на хотел Хилтън 2:

Това е легена, който използвам за прането и до ден днешен като го види ляга в него:

Това пък била баба Илийца:

Да не си помислите, че това е подвижно барбинско легло....

И за разнообразие един Мацо:

# 252
Миличка tania tda67, искрено ти благодаря за снимките  Hug Напълниха ми душата ! Сладуранчета !
Аз днес съм много тъжна, мъжът ми категорично заяви че не иска котка в апартамента  Confused  Не ми се щеше, но май ще ми се наложи да му припомня че апартамента е лично мой и  ако искам ще си взема коте.Ами като не става с добро.......

# 253
  • София
 blizna4e , опитай още малко с добро и  дано се съгласи. Ако не - накарай някоя приятелка да ти подари за рожденния ден и при свършен факт...няма къде да мърда. Ако е обикновено котенце от зоомагазин е евтино. Познати си бяха купили чисто черно за 6 лева. Сега сигурно е двойно по-скъпо, но пак става за подарък.
Друг вариант, но не зная дали имаш деца - страхотни манипулатори са и могат да постигнат всичко!

Последна редакция: пн, 23 мар 2009, 01:01 от tania tda67

# 254
  • Варна
Моят съвет е да се опиташ да го убедиш. Това с подаръка и поставянето пред свършен факт не е добра идея по принцип. Ами ако пак не се съгласи? Котето не е плюшена играчка да рискуваш да се озове на улицата накрая.
Кетя пък днес започна да ме ядосва от сутринта, ама нали е моето кюфте, как да и се сърдя дълго Crazy Първо започна рано рано да ми подскача отгоре и да ме буди, завира се под одеялото и ми ръфа краката - пълна програма. Мъжът ми става половин час преди мен, мислех, че с него ще се изнесе към другата стая, ама не - беше решила явно, че ще вдига мен Whistling Навря се през дупката в чаршафа и започна да ме бута по лицето. Скарах и се, тя се възмути и застана в края на леглото. 2 минути след това звънна и моята аларма Crossing Arms Станах, отидохме в дневната, а кюфтето толкова се въодушеви, че взе да скача като пощръкляло и докато се обърна, зад мен се чу трясък - едната ми саксия от рафта беше паднала на земята ooooh! Та 5 минути метох пръст. Мислех да и се накарам, ама като я видях как се шмугна виновно под дивана ми мина Wink Засега се успокои, пък аз си пия кафенцето, че днес ме чака гаден ден Tired

Общи условия

Активация на акаунт