За 8ми март подарък по-прекрасен няма от това да каже Юнчо "мама"!

• 13 064
  • 290
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Бюти още 2 пъти ще и я бият, но в нормалните страни се плаща от касите, а при нас трябва да дадеш 600 лв. Confused Ама здраве да е, да не ни се налага да разбираме дали има нужда
Веси, 600 лв струват всички ваксини общо ли?

Превенар-а тук е 86 франка, т.е. 100 лв. Здравната каса май го поема, не съм сигурна. Аз първо плащам, а после те ми връщат, каквото решат. 

За четирите, не си спомням колко беше едната точно (а и налицаз не съм ги купувала), но около 135 лв. горе-долу беше, а в линка пише 149.  Аз знам, че в цяла Европа се поема, те ваксините са безплатни навсякъде. Няма частично покриване при тях Peace

# 136
Здравейте,
успях да изчета всичко, не знаех че Галите празнуват, ама да са живи и здрави!
И мен ме вълнуваше много въпросът с "кусването" (както казваме при нас - опитването) на разни храни от нашите. Дадохте ми малко кураж.
Исках да благодаря на майчето, което беше писала преди време за ползата от Тридерма, и на нас много ни помогна с две намазвания изчезна това лишеоподобно нещо на крачето.
Някой знае ли кога се слага възглавица на бебо?
Ох дано да се оправи скоро това време, че тъкмо ни подлъга че идва пролетта и айде пак обратно в дъжд и студ.
Лека нощ

# 137
  • Miami
Добро утро  Simple Smile
Ранобудна съм, Жорко вече ми позволява да спя цяла нощ. Той си пие млякото сега  Grinning

В СЗ, за да се запишеш на кухня, трябва да занесеш в центаралата им 15 от малките пюряни бурканчета + 5 от старите лютеничави. 
Ехеее, кви са тия амбалажи. За Русе не съм чувала да трябват буракни. Тук кухнята я дават в пластмасови кутийки, които после се хврълят. Доста по удобно е така. И аз бях решила да го записвам на осем месеца на кухня, но не стана работата. Тук бяха разлепили на всички пунктове за ДК, че записването вече е от 10-я месец.

И аз картофите ги ползвам като основа на всички пюрета  Peace

# 138
ИнаД по закон консултациите на децата до 1 г. са ВСЕКИ МЕСЕЦ!!! Вашата педи явно я мързи да го преглежда и мери всеки месец. Настоявай да ходите. В картона му трябва да записва мерките на детето, какво яде, кога е отбито и т.н. От 1 до 2 г. - през 6 месеца.
Peace
То си има закони все пак. Иние ходим с час, в отделна стая за консултации
Аз го водя през месец и половина - два... Незнам законите какви са, но когато трябва да вися в обща чакална с болните пенсионери, да си събличам детето на същата кушетка, на която се събличат останалите болни възрастни, и когато лекарката и сестрата го гледат само отдалече, не питат какво яде, не пишат нищо в картона и изписват рецепти "на общо основание" на всички бебета подред, не ми се вижда особено удачно да го водя всеки месец на консултация. Иначе всеки месец си давам като поп по 20 лв в частен кабинет на педиатър, за да ми е не само претеглен, но и прегледан, и за да знам, че ако получа рецепта, тя е основана на нещо реално  Peace
Консултацията ми е болна тема в момента, скоро пак трябва да ходим, и ми става зле. Този път може и да не ми се размине спора с докторката  Mr. Green

тук за детска кухня искат по 16 (!) буркана от онези старите големи буркани, с пластмасови капачки. Ако няма мама/леля мазе от години, от къде ще ги вземеш?! А и 16!

# 139
  • на края на света.....
Айде и ние да се включим.Добро утро на всички. Grinning
 При нас няма нищо ново.Всеки ден едно и също.Тъкмо малко се показа слънцето и ние с него и ето вчера пак цял ден дъжд.Моето бебе много плаче от непознати,вашите така ли са?Никой не признава,чак започвам да се притеснявам вече.Преди два дена една позната искаше да побута количката малко, еее като ревна това дете,чак се наложи да я взема за да се успокои.Дали затова,че цяла зима бяхме в къщи newsm78.Отделно не позволява да я взимат изобщо,започва да плаче и протяга ръце към мен.То пък чак такава привързаност май не е на добре.Споделете как е при вас?

# 140
Милена пък обратното. Хили се на всички. Готова е у всеки да отиде. Исака да контактува постоянно, а аз не мога да съм все на разположение, та мрънка и крещи, когато не й се обърне внимание. Вечер подскача от радост като види татко си и кака си.

Миона, благодаря, че сподели за отношението на служителкиет в млечната кухня в Бургас. Мислех днес да ходя да я запиша, пък като му дойде времето да започна да взимам храна. Ще поотложа, за да не се скарам с някоя там. Не би трябвало да връщат мамите. Ама нямат никаква организация, защото ако си записан можеш да купиш колкото искаш купони-за цялата махала бебета. Нали ти взимат парите. Та много принципни се изкараха, ще връщат майка с бебе и буркани.
Съни бс как сте? Все се оглеждам като излезем на разходка да ви видя. Нямаше ни месец, но сега като се оправи времето ще изпълзим като гущерите на припек в Морската Joy.

Бюти и аз си мислех, че 8850г. не са малко за момиченце, защото си я гледам, че не е изобщо слаба, ама се стъписах, като ми казаха, че не е наддала нищо за цял месец. 
Хубав ден на всички.

# 141
Аз да се изкажа за кухнята в София!!!
Живеем в Надежда - тук има кухня само към 2 ясли.Едната е далече, а другата - отидох и ми казаха, че няма смисъл да си подавам молбата, защото готвят за 40 деца, а имало над 200 чакащи!!!!!!!
Отсега започнах да проучвам частните. Раздавателен пункт наблизо има само Джуниър меню, но пък четох много орицателни мнения в бг. мамата. Ози с доставката е близо 150 лв. на месец. Направо съм се видяла в ЧУДО! Такова нещо никъде го няма. Аз не бързам, че имам да въвеждам яйце, ама все пак започнах да се оглеждам. И ми се срина ентусиазмът. Другите мами от София на какво "дередже" са?

# 142
ДОбро утро! О4ертава се приятен ден за разходки днес Wink

Радост аз бях писала за Тридерм, защото аз само него ползвам и признавам -за лишеи, подси4ане, помага много! Малката спи на възглавница ве4е и то не от скоро, но да ти кажа не си спомням от кога я сложих-ама тя една такава плоска, все едно е  без...

Кори -блазе ти, завиждам ти за съня, дано така продължи да си спи по цяла нощ Simple Smile! Ама той сам ли си надига шишето? Нас много ни мързи да я вършим тази работа когато пие вода или чай Cry

Мирела реве от непознати и от познати. Скоро видя леля си и чичо си и като ревна, тя верно 4е ги видя преди 2 месеца, ама като й се ококори леля й и край...а нашата коли4ка и друг да я бута тя не може да разбере защото е с дръжка отзад Simple Smile.
Лек и слън4ев ден!!!

# 143
Киа - напълно се солидаризирам с теб! И ние сме в същото положение!!! През седмица съм в депресия...

# 144
  • Plovdiv
Здравейте и от мен.
Не съм писала от сто години ама Марти не ми дава 5 мин мира. Навсякъде се изправя, рови, дърпа кабели, спира компа и т.н.
За детските кухни и бурканите  - ами на нас в Пловдив не ни искат буркани предварително. Просто ти си носиш 3 бурканчета, в които ти слагат храната.
За консултациите - аз съм доволна от нашата педи. Всеки месец го преглежда най-внимателно, пита с какво го храня и т.н. Последния път като пипна фонтанелата, каза че е затворена и да спирам вигантола. Консултациите се провеждат в стая, където само бебета за консултация влизат. Стаята е в края на коридора и от там болни не минават. Последния път Марти тежеш 10,600кг. е е дълъг много - 79 см.
За второ дете за сега не мога и да си помисля - още от това не съм се наспала.
Kia -  то ще ти излиза по-евтино и доста по-удобно да запишеш детето на частна детска кухня. Тук в Пловдив е 4 лв. на ден и ти носят храната вкъщи.
radosttz - възглавница знам, че се слага след годинката.
Мама Гаца - и моят голям мъж реве от непознати. Доктор Спок пише, че е това е нормално около 9-тия месец до към годинката, защото им се развивала някаква част от мозъка незнам си кво си - не запомних  Laughing

# 145
Мама Гаца, ние ревем избирателно от непознати  ooooh!.
Децата обаче ги приема веднага, слага една усмивка и се протяга да ги хване.

# 146
  • София/Севлиево
Добро утро!

Самимами, надявам се бързо да му мине на малкия.Станислав също беше с ларингит, но не е пил антибиотик, само инхалации и едно сиропче + Проспан.Но тя нашата педиатърка изписва антибиотик само в краен случай, за което съм много доволна от нея. Peace

Слави не се плаши и той от непознати.Напротив-почва да им се смее и да им се плези-това е неговият начин да каже "Здрасти!"

И аз купувам пюрета , но не мисля да си ги правя сама, защото не ми се занимава и с това.Вярно, че едно пюре е 3.00 лв., ама това са на Хип.На Гербер са по 1.50 190 гр, а на Семпер по 2.80.Обаче пък тези за 8-месечни деца Станислав не може да ги яде, защото имат малки парченца в тях и той се дави.И аз трябва да ги пасирам иначе няма изяждане.

ЗА ДК не съм мислила изобщо, но може след годинката да го запиша, защото хич не обичам да готвя.Пък за него и отделно-абсурд.

mimma, тя твоята мома си е идеална на килограми.Моят беболин на 8 месеца беше 8.200(+ 460 гр за около 2 месеца) и снощи викам на баща му, че ако на следващата консултация е 8.500 ще правя банкет. Grinning

Възглавничка съм му сложила отдавна, ама тя е съвсем ниска и все едно няма такава под главата си.На последната консултация педиатърката ми каза, че ще е добре да му повдигна главата на 30 градуса по-високо, но още не съм решила какво да му сложа, за да го направя.

Накрая да честитя на всички, които днес имат повод за празник.Да са живи, здрави и много усмихнати!

Хайде лек и хубав ден.Като гледам вън понапече и ако няма вятър може и да се поразходим днес.

# 147
Лелеее, offioly, какво е това отношение от вашата педи Crossing Arms Що не я смениш с някоя друга? Ако има някоя по-свястна де...
Нашата консултация е в отделно време, само бебета и никакви болни. А и за мое щастие кабинета е на етажа на стоматолозите така че ние съвсем избягваме болните Wink

За манджите, и ние сме на купешки пюрета. Не ми се занимава. Имам и така достатъчно работа, не искам и още. Вярно е скъпо, но пък още малко остана  Peace После, поне ние де, кухня. Сигурно като навърши 11м. ще е, че ние сме назад малко със захранването.

И нашия мъж гледа с недоверие непознатите, но много ме изненада един път (наскоро), когато си бяхме поканили приятели на гости. Вместо да ги избягва започна да ги закача, да пълзи около тях, да се катери по тях Mr. Green. Голямо шоу направи. Изявяваше се и като DJ. Бяхме сложили лаптопа на земята и пуснат winamp-а. Като стрела се придвижваше от единия край на масата до другия, където беше лаптопа (естествено минава под масата за по-стелт Wink и ту спре песента, ту я пусне отначало... затваряше лаптопа...  hahaha

Айде лек ден!

# 148
Здравейте!Чета ви мненията за детската кухня и аз доста се чудя дали да се пробвам скоро.На 2 крачки ми е и ако я хареса детето ще е страхотно.Не съм видяла някакви бележки,а и не съм питала за новата наредба.И без това преди 2 дни си купих масло Президент,както и пилешко филе да му правя пюретата,а освен това има неща които още не съм давала и не знам как ще ги приеме.
Моето момче и то реве от непознати,не признава нито баба,нито леля-само мен,баща си и децата-те са му интересни.Дано да посвикне защото мисля да го давам на ясла есента
Вие показвате ли им книжки вече?Аз имам една с твърди корици с домашните животни- показвам му картинки,казвам какво е това животно и издавам съответните звуци,които издават/лая,мяукам и пр./Забавно му,защото се смее,но дали запомня не съм сигурна.Прави ми впечатление,че се успокоява от песнички понякога,но когато не ми се пее му пускам на компютъра.Ще ми е интересно да споделите вие с какво занимавате децата си?

# 149
  • София/Севлиево
Ами Станислав си се забавлява сам в повечето време.Аз предимно му пея и му чета.Показвам му разни неща и му казвам как се наричат.Ако някоя играчка му е интересна може да се занимава с нея и 1 час.Слагам го от време на време в проходилката или в бънджито.А и все още си харесва активната гимнастика и сега като може да седи се забавлява като дърпа играчките и ги сваля от нея.
Вечер като се прибере баща му си играят двамата.Аз го извеждам на разходка, пък и нали е по-поспалив-събират му се между 3 и 4 часа сън дневно.Имам време да свърша някоя и друга задача из вкъщи.
Имаме си ритуал, с който започва денят ни-сутрешното пиене на кафе.Ние с Емо пием кафе, а Слави ни гледа и се протяга към чашите.Ако ги докопа почва да бърка в тях, но все още не е опитвал кафе.Същото прави и като види, че баща му пие бира.От нея успя да си опита  Joy Аз му дадох малко с пръста ми,щото се скъса от рев горкия.Интересното беше,че май доста му хареса и искаше още, ама повече не му се полагаше  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт