Машина за хляб - 15 част

  • 75 422
  • 897
  •   1
Отговори
# 450
  • Там някъде нейде !!!
  • Мнения: 1 136
vangobi, а ще споделиш ли рецептата.

# 451
  • Мнения: 492
argun, благодаря ти  bouquet
снежка, vangobi сподели рецептата в темата за козунаци

момичета, незнам къде бъркам. сложих продуктите в машинката, зададох програмата, таймерът започна да отчита, но не виждам нещо да се променя, бъркалките не помръдват, къде ли греша  Thinking

# 452
  • Мнения: 9 785
...момичета, незнам къде бъркам. сложих продуктите в машинката, зададох програмата, таймерът започна да отчита, но не виждам нещо да се променя, бъркалките не помръдват, къде ли греша  Thinking

Намирисва ми на неработеща машина Thinking. Май няма такава програма, където таймера да отчита, пък тя да не прави нищо. Всички, освен за печене, започват с месене. Да не си задала програма, която само пече?

# 453
  • Мнения: 4 358
Светлане каква ти е машинката?.
Каква програма зададе?
Чудно е защо не тръгва newsm78
Моята Мулинекс като сложа на дадена програма веднага започва да бърка  newsm78
Друго което ми хрумна  - да не си задала отрожен старт newsm78

# 454
  • Мнения: 9 785
Мога да те посъветвам да натиснеш продължително старт-стоп бутона, докато чуеш продължителен сигнал и машината изключи, и да зададеш друга програма.

# 455
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Четох преди,из темата някъде,че има програми(ама какви и при кои машинки-незнам),които първо затоплят продуктите и после започват да месят.Да не би да е нещо такова?Книжка имаш ли?

# 456
  • Мнения: 492
офф започна да бърка  newsm44, след като зададох програмата минаха около 10 минути в покой и преди млко видях че е започнала с бъркането. ама мноооого ви благодаря за търпението  bouquet

# 457
  • Мнения: 383
момичета, незнам къде бъркам. сложих продуктите в машинката, зададох програмата, таймерът започна да отчита, но не виждам нещо да се променя, бъркалките не помръдват, къде ли греша  Thinking

не знам каква ви е машинката, но евентуално е в цикъл "затопляне" pre-heat
след 15-20min ще започне

# 458
  • Мнения: 4 358
Уф Светлане Отдъхнах си бе душко Rolling Eyes.Каква ти е машинката, че ми стане интересно newsm78

# 459
  • Мнения: 383
...при кои машинки-незнам...

аз ползвам Severin BM3986, при всички настройки си има преждевременно затопляне на продуктите до стайна температура

# 460
  • Мнения: 492
Уф Светлане Отдъхнах си бе душко Rolling Eyes.Каква ти е машинката, че ми стане интересно newsm78

Бъни, загрижена както винаги   love001  машинката е  Bifinett

# 461
  • Мнения: 9 785
Четох преди,из темата някъде,че има програми(ама какви и при кои машинки-незнам),които първо затоплят продуктите и после започват да месят.Да не би да е нещо такова?Книжка имаш ли?

Това съм го пропуснала Thinking.

# 462
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Четох преди,из темата някъде,че има програми(ама какви и при кои машинки-незнам),които първо затоплят продуктите и после започват да месят.Да не би да е нещо такова?Книжка имаш ли?

Това съм го пропуснала Thinking.

О,аз следя темите от началото на 2007,машинка си купих през юли,но започнах да си я ползвам декември(тогава се преместихме в новото жилище).Та значи,почти една година четох и писах в тетрадката.Когато започнах да си ползвам хлебопекарната бях запозната с почти всичко.Провал с хлябове нямам,само две козуначни теста ми се опънаха миналата година,но и този проблем разреших.Та така.

# 463
  • София
  • Мнения: 4 180
vangobi, а ще споделиш ли рецептата.

Заповдай, копнах я от козуначената тема за по - лесно.


Козунак на Лебедуна - публикувана от MILADY на 3 стр.
125 мл. прясно мляко
3 цели яйца (не посмях да сложа и белтъка от яйцето за намазване)
130 гр. захар
60 мл. разтопена свинска мас
30 мл. олио
2 ванилии
30 мл. J&B (нямах ром и реших да сложа друг алкохол, в случая уиски, наздраве)
1 лимонова есенция (купих лимонови корички изсушени, но миришеха лошо и не сложих)
1/2 кубче мая (една четвърт ми се видя малко)
650 гр. брашно (аз използвах тип 450 на "Мелко" - Варна)
В малка купичка сложих маята с малко мляко, захар и брашно с консистенция на палачинково тесто и оставих на топло да шупне (такава беше инструкцията в рецептата) Там количествата бяха други...
В голяма купа сложих яйцата, захарта, ванилията и лимоновата есенция и разбих леко с телта. Добавих прясното мляко, разбих пак леко и изсипах в контейнера на машината. След това прибавих маста (разтопена, но не вряла), олиото и алкохола. Изсипах пресятото брашно и най - отгоре направих кладенче, в което изсипах шупналата мая. Нагласих машината на основна програма - при мен е около 3,35 ч. При първоначалното размесване на тестото съвсем леко мажеше под бъркалките, но след 3 - 4 минути тестото се поизглади и оформи на топка. Не съм добавяла никакво брашно. Може би маста се поохлажда от другите продукти и се втвърдява и затова спря да маже. След като се измеси го оставих в машината да втасва 50 минути (доста бухна) С намаслени ръце извадих тестото от машината и го разделих на 3 топки. Оформих на три фитила и сплетох. Самото тесто още тогава е на конци и много мекичко и не лепне. През цялото време докато оформях фитилите си намазнявах ръцете. Сложих оплетения козунак във фурната на 50 градуса. От време на време пусках вентилатор за 1 минута. Така втасвах 50 минути. После намазах с яйце поръсих със захар и пекох на 140 градуса с вентилатор пак 50 минути, но последните 10 се наложи да спра вентилатора и да покрия с фолио, защото се зачерви, а не беше изпечен.

Това е рецептата , но аз пуснах първо машинката на 15 мин месене после на месене + втасване извадих го сплетах и втасва около 45-50 мин във фурната пекох на вентилатор завит с фолио от началото до края. Пропуснах да кажа , че мастта я сипвах постепенно докато се месеше първите пъти (това е съвет на някоя мама от форума да ме извини , че не помня коя е)

# 464
  • Мнения: 622
Здравейте хлебарки и пекарки!  Mr. Green Приемате ли нови попълнения? Днес и аз най- накрая се сдобих това чудо на техниката- машина за хляб. Ето този модел е http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09025452 и вече втасва първият ми хляб. Ще следя темата с интерес и ще се включвам с мнения и въпроси.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт