ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 973
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Здравейте. Искам да ви питам вече имат ли право на предимство децата с ТЕЛК. Мойто дете има 100 процента, и на скоро ми отговориха, че няма никакво предимство  а сега прочетох това

2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както  и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба.

Само да уточня че нямаме специални образователни потребности.
И друго нали е задължителна предучилищната - какво се прави ако не ни приемат в никоя градинка?
Благодаря ви за отговорите предварително

# 586
                kamel,приемат се след като минат през Комисия,която да установи,че може да посещава масово ДЗ. В проекта за нов закон се допускат до 2 деца на група и повече от 2 по решение на Комисията.За сега обаче закона не е приет и детето кандидатства по общия ред чрез системата.

,

# 587
  • София
Didia благодаря за отговора  bouquet. А тази комисия по принцип във всяка градина ли я има? И последно кога се очаква да се гласува проекта.

# 588
Didia благодаря за отговора  bouquet. А тази комисия по принцип във всяка градина ли я има? И последно кога се очаква да се гласува проекта.
                 Комисията е общинска.Така,че можеш да питаш в инспектората за подробности или в Агенцията за закрила на детето.

# 589
Привет и от мен.Досега само изчитах темата, но не намирам точно каквото ме интересува.Моето дете е на 1 година и съответно съм се регистрирала в сайта за прием, но сега разбрах, че всъщност за кандидатстване само в ясла е по-различно и се кандидатства на място с молба.Тоест, ако детето кандидатства само за ясла трябва да подам документи направо в някоя от тях ли? Без да кандидатствам през интернет? Какви са критериите за подбор на децата само в ясли? Доколкото разбирам под ОДЗ се разбира комбинирана ясла с градина, нали? Мисълта ми-каква е разликата дали ще подам документите на детето в ясла или ОДЗ?
И още един въпрос-потърсих само ясли на територията на община "Младост", която конкретно ме интересува, но намирам само ОДЗ-та.
 Tired

# 590
Kamel, проекта вече е гласуван. До 10-тина се очаква да се изяснят всички детайли и да излязат правилата за приложението му.
Иначе предучилищната е задължителна и може да се кара и в училищата. Освен това за по-големите набори ще се запазят старите опашки и старите правила. Но за тях и сега има доста свободни места, погледни в сайта къде са.

# 591
  • София
Привет и от мен.Досега само изчитах темата, но не намирам точно каквото ме интересува.........

Мелинда, в Младост няма така наречените "чисти" ясли, най-близката до колкото съм чувала е някъде около Плиска. Тези ясли са към Министерство на здравеопазването. Отиваш на място и подаваш молба, после чакаш да ти дойде реда.
Разликата е, че когато детето ти е прието в чиста ясла, то задължително ще бъде изписано когато навърши 3 години и после отново трябва да кандидатства в ОДЗ /комбинираната градина/ или ЦДГ /само градина, без ясла/.
На децата, посещавали чиста ясла поне 6 месеца се дава една допълнителна точка при кандидатстването в първа група.

# 592

[/quote]Мелинда, в Младост няма така наречените "чисти" ясли, най-близката до колкото съм чувала е някъде около Плиска. Тези ясли са към Министерство на здравеопазването. Отиваш на място и подаваш молба, после чакаш да ти дойде реда.
Разликата е, че когато детето ти е прието в чиста ясла, после отново трябва да кандидатства в ОДЗ /комбинираната градина/ или ЦДГ /само градина без ясла/. За децата, посещавали чиста ясла поне 6 месеца се дава една допълнителна точка при кандидатстването в първа група.
[/quote]

Благодаря много за информацията.В такъв случай предпочитам да е направо в комбинирана градина, но доколкото изчислявам и ние събираме 7 точки, така че може и да си останем само с надеждата за ОДЗ... Rolling Eyes

# 593
  • София
Мелинда, ето ти за всеки случай списъка на яслите в София:
http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=4603

Общо взето всички получаваме по 7 точки. Ще трябва да изчакаме до края на другата седмица, защото освен тези критерии ще се приемат и нови от самите детски градини. Тогава може и да имаш шанс някъде.

# 594
Мелинда, ето ти за всеки случай списъка на яслите в София:
http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=4603

Общо взето всички получаваме по 7 точки. Ще трябва да изчакаме до края на другата седмица, защото освен тези критерии ще се приемат и нови от самите детски градини. Тогава може и да имаш шанс някъде.

Ники, благодаря.  bouquet Да, прочетох, че общо взето повечето събираме 7 точки и се надявам от допълнителните критерии да имаме още точки.В тази връзка-има ли поне някакви предположения какви може да са някои от тези допълнителни критерии или ще са строго индивидуални за всяка детска градина?

# 595
  • София
Предложения за допълните критерии има много, не се знае какво ще се приеме и дали ще важи за всички градини или пък ще направят списък от допълнителни критерии и градините ще си избират част от тях.
Общо взето засега се върти следното като предположения от родителите - брат/сестра в същата градина, местожителство в района /евентуално и местожителство с някакъв по-дълъг срок/, родителите да са редовни данъкоплатци. Имаше някакви предположения за критерий на база спонсорство или приемственост /т.е. ако навремето е ходило по-голямо дете в същата градина/.
Засега всичко е догадки и предположения, решението, доколкото разбрах трябва да се вземе и публикува до следващия петък.

# 596
  • София
Както казах май по-горе ако го има фактора спонсорство ние сме облагодетелствани, но въпреки това съм против него...ами то ако ще го има него няма ли да е по-добре да се събираме по дворовете на детските градини и да наддаваме...така хем ще съберем доста парички за градините хем ще влязат децата само на най-имащите.   Mr. Green Организираме си набързо едно търгче за местата в градините и яслите и готово...проблема е решен и няма какво да му мислим повече Twisted Evil

# 597
  • София
Надежда, споделих с Мелинда какво се е коментирало тук. Това далеч не означава, че ще бъде прието нещо от коментираното.
Няма нужда да се подклаждат вражди между родителите на каквато и да е основа. Аз поне отказвам да се въвличам в спорове по темата, защото не можете да си представите колко хора я четат и как се излагаме.

# 598
  • София
Надежда, споделих с Мелинда какво се е коментирало тук. Това далеч не означава, че ще бъде прието нещо от коментираното.
Няма нужда да се подклаждат вражди между родителите на каквато и да е основа. Аз поне отказвам да се въвличам в спорове по темата, защото не можете да си представите колко хора я четат и как се излагаме.

Извинявам се ако е прозвучало като подклаждане на спор или заяждане...опитах се да вкарам малко хумор на тема безумни предложения, но или вече съм твърде изморена и не ми се отдава или всички сме поизнервени и приемаме всичко буквално. Наистина стискам палци на всички да имат успех в тази надпревара въпреки че ми е ясно как няма всички да ни огрее, но все пак по-важното е поне критериите по които се състезават децата ни да са по-нормални...оххх спирам че пак ще решите че се заяждам а не е така... ooooh!

# 599
  • София
Които си иска да ни чете ... , има и много "гости"изказващи се по темата ( да няма проблем с регистрацията , да не е станала платена Mr. Green) и ТУК е форум свободен и достъпен, всеки да си каже мнението - в случая болката, защо ще трябва да се съобразявам на кой му харесва и на кои не моето мнение - примерно  ? Аз споделям проблема си с вас , обсъждам и така ми става по леко ... далече съм от мисълта , че това което пишем тук ще се има в предвид...то отдавна е решено само трябва да се "узакони" Peace документално , за това по горе някъде писах "кучето си лае , кервана си върви" и не забравяйте - живеем в България все пак ( аз лично съм родолюбка), но тук царуват и не писани закони!Приемете реалността  Flutter !

Общи условия

Активация на акаунт