Отговори
# 225
не,   напротив,   при  притеснение ходим  при  д-р Масларска.  Тя  е един от  малкото лекари, на  които  имам  доверие. Както казах и по-нагоре и за кърменето съм   я  чувала  дадава  много адекватни съвети. Например -   Кърми  по-често, вместо дохранвай.  Аз смятах, че  вашият  случай  е  като нашият,  затова  реагирах   така (нашето бебе беше доносено, просто беше малко).  Извинявам  се  за  което  Hug 

# 226
  • Пловдив
Мога да споделя преразказана реплика, с надеждата авторката да не наминава насам, за да не вземе да ми се обиди  Embarassed

"Цедя кърма и давам с шише, защото бебо се роди по-мъничък и трябва да наддава"  #Crazy

Това не е точно за бисерите - недоносените бебета наистина нямат сили да сучат...
Калина започна да суче от гърда чак като навърши 2 месеца  Peace

# 227
  • София
Единствен аргумент "Не давам гърда, за да следя колко суче" за мен е глупост: може да се ползва кантарче, например... Или за аргумент да се каже "по лекарско предписание", да речем... Затова си позволих да се включа в темата... Разбира се, не съм очаквала да засегна някого и ако е така, моля за извинение.

# 228
  • София
зелено човече  Hug Не мисля, че някой е засегнат. Просто си позволих да обясня, че има случаи, в които това се налага без да е абсурдно. Принципно си напълно права.
Оспамих доста темата, затова ще я обогатя с една смешна случка покрай моето кърмене с шише.
Седим си с една позната, също с бебе, и тя се оплаква от запека на детето, което кърми. Аз и казвам, че моето бебе се изхожда веднъж на пет дни и педиатърката смята това за нормално. Една по- възрастна жена, която беше с нас казва "А, на теб 100% ти е малко кърмата и бебето не се изхожда, защото гладува" . Казах и че пие кърмата предимно от шише и няма място за подобни опасения, но тя не спря да твърди, че кърмата ми е спряла и е време да давам АМ. Представям си какво щеше да стане ако кърмех нормално.
Заради ниското тегло на бебчо милион пъти са ми казвали "Нищо, като си мине на АМ ще наддаде". Все едно го мъча с кърмата, от която е известно, че се отслабва. Joy Мина на АМ на 10 месеца, но не започна да качва по килограм на месец, както се досещате. Wink

# 229
Здравейте.
Бързам и аз да пусна поредния "бисер" тук.
Мислех, че няма да ми се случи, защото край мен всички много подкрепят кърменето и са много адекватни.
Отиваме за Великден в селото на мъжа ми, където живеят 200 души пенсионери.
Идват една баба и дядо да видят бебето, а аз кърмя. И питат моя мъж дали храня на 3 часа. При което той им казва - не, храни го по-често. От което те мъдро заключават, че кърмата ми не стига и да взема да давам Хумана  Joy!!!!
И изобщо всички в селото били много учудени как може да не давам добавка, а само да кърмя  newsm78.
Да ги пита човек преди 50 години как точно са си хранили децата като не е имало и помен от Хумана. Да не говорим, че даже не подозират, че има още 100 вида други АМ.

# 230
  • Карлово
Елена, аз имах подобен разговор преди година. Бяхме на гости на бабата на етърва ми, Ачко на 2-3 месеца, говорим си разни работи и ме попита жената на три часа ли кърмя. Аз й обясних, че не и я попитах тя как е кърмила. Естествено, че когато си е поискало бебето, то след това като е гледала как дъщеря й и снаха й хранят си мислела, че така е редно-през 3 часа. Затова си мисля, че на някои от бабите и дядовците ни просто е насадено разбирането за кърмене на режим, дохранване, липса на кърма, нехранителна такава.

# 231
Ето ви още един "млечен" бисер  Wink По повод празниците се чуваме с една приятелка по телефона. Докато си говорим мъника се върти около мен. В един момент си се гушва в мен, и си казва коронната реплика: "Искам ци-ца-тааа!"
Приятелката ми чува и след малко ми задава угрижено, следния въпрос: "Ама и вас ли ви удари финансовата криза?"
Отоварям и: "Не! Защо реши така?"
Тя: "Ами чувам го малкият, че все още иска да суче и ...си помислих, че сте зле финансово и не можете да си позволите АМ!"
 Joy Явно да кърмиш си е синоним на ... беднотия!

# 232
За съжаление, почти сигурна съм, че в повечето случаи на отказване от кърменето е точно поради тази причина. "Модерно е да се дава АМ и ние трябва да сме в крак с модата", това с кърменето се смята за отживелица просто #Cussing out

# 233
На въпроса до кога ще мъча детето само на кърма и при отговора ми, че докато не навърш 6 месеца няма да му дам нищо друго, ме обвиниха, че съм била като бабите едно време, които ги било мързяло да приготвят сокове и каши, а вадели цица и така си решавали проблема с храненето на децата. Не сметнах за необходимо да влизам в глупав спор.
Също така жена с "голям опит" ми заяви, че бебетата по- скоро имат колики от кърмата от колкото от соковете. В същото време тикаше в устата на детето си солети с подправки. Не можах да повярвам нито на ушите си, нито на очите си.

# 234
  • София
Айде да се включа и аз , най-после. Всъщност бях пуснала цяла тема заради тази реплика преди няколко седмици Simple Smile.
Та при посещение на УНГ  специалист в ИСУЛ , след като казах че все още кърмя , дъщеря си , ми бе казано, че чрез кърмата й предавам мои алергии, а аз дори нямам алергии, поне не изявени клинично,  като й казах , че не съм алергична , тя все пак беше категорична в мнението си.
Каза, че може алергията ми да не е открита още и аз така продължавайки да кърмя дъщеря си , я заразявам.
Диагнозата беше остър назофарингит.

П.П. И аз и мъжа ми се смяхме доста на това , но  все пак не мога да знам всичко и малко или много се зачудих , дали пък не е права?  newsm78
И пуснах тема тук и отговорите бяха , че това е невъзможно, а и аз съм чела така.  Но все пак аз съм кърмачка със стаж, а ако това се каже на майка , която няма много стаж в кърменето , няма подкрепа и нужната информация , какво следва ?! - АМ.

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 19:08 от nellyani

# 235
nellyani , мен пък точно лекарка УНГ от ИСУЛ ме похвали много за дългото кърмене, каза, че съм уникат, което аз бурно отрекох  Mr. Green А и при нас положението с алергиите е същото.

# 236
подкрепяха ме, когато кърмих с ужасно разранени зърна (акушерките)

е, хайде сега, ако бебето не захапва правилно какво да направят акушерките

Mr. Green

# 237
  • София
nellyani , мен пък точно лекарка УНГ от ИСУЛ ме похвали много за дългото кърмене, каза, че съм уникат, което аз бурно отрекох  Mr. Green А и при нас положението с алергиите е същото.
Сподели коя е лекарката  Praynig, може и на лични Simple Smile. Аз нарочно не споменах името на лекарката тук, защото не искам да кажа че не е специалист в своята си област и не исках да й правя лоша реклама тук , но  е факт, че по отношение на кърменето явно й куцаха нещата, но тя уверено твърдеше , че аз греша, че кърмя.

# 238
На въпроса до кога ще мъча детето само на кърма и при отговора ми, че докато не навърш 6 месеца няма да му дам нищо друго, ме обвиниха, че съм била като бабите едно време, които ги било мързяло да приготвят сокове и каши, а вадели цица и така си решавали проблема с храненето на децата.

Твърдо съм убедена, че деца, които са случили на мързеливи родители, само печелят  Wink  При гледането на деца мързелът не е порок, а преимущество, както за децата, така и за родителите.  Оказа се, че така с  таткото сме спестили сума нездравословни, ама иначе "задължителни" ритуали около децата  Laughing 

По повод твърдението на лекарката от ИСУЛ за "вредата" от кърменето.  Наскоро по един друг повод стана дума за това - че "кърменето е виновно за всичко."  Лично аз съм срещала доста често лекари да констатират, че "причината е в кърменето и трябва да се спре."  Ако ги слуша човек, ще реши, че кърменето е най-лошото нещо, което природата е измислила и е причина за сума болести у майката и детето.  Shocked Репликата "спрете кърменето" сякаш им е панацея за някои.  Точно защото не са наясно с него. 

# 239
nellyani , д-р Иванка Кънчева се казва. Не мога да кажа как е като специалист, изглежда доста компетентна и с нас се отнесе много адекватно. Но ме зарадва наистина с положителното си отношение към дългото кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт