Пролет цветна ти ела, ела, че в Канада веч не щем снега! - 34

• 18 413
  • 289
  •   1
Отговори
# 15
  • Canada
Айде и аз тук, че да не изтърва нещо (ТарикМом Simple Smile).

Каролина, мерси!   bouquet

Мама Вени, честито зъбче на Боби! Много рано ги е започнал той. Simple Smile

Идва ли му се на някой във Фундомондо утре? Ще ми се да заведа Раян.

# 16
  • Vaudreuil Canada
Идва ли му се на някой във Фундомондо утре? Ще ми се да заведа Раян.

По кое време ще сте там? Ние имаме един ангажимент който утре сутрин ще се уточни кога ще е та затова питам по-скоро ако случайно се класираме да ви намерим там но шанса е 10-тина процента.

# 17
  • Canada
Мислех към 10-11, но май нещо покашля човека, давам чайове, да видим как ще е утре. Преди малко мъжа ми ме уведоми, че всички в градината били болни.

Да допълня в същия пост:
Нещата не са толкова зле, колкото изглеждаха. Simple Smile Тръгваме за клуба, а после отиваме във Fairview Pointe-Claire.

Последна редакция: сб, 14 мар 2009, 15:51 от November Rain

# 18
École primaire Laurendeau-Dunton

А вие?

Mи не си споmняm иmето mу  Embarassed Embarassed Embarassed, mа не е това със сигурност, на улица Trésor caché e.

# 19
  • Vaudreuil Canada
Тръгваме за клуба, а после отиваме във Fairview Pointe-Claire.

Много сте подранили аз едвам се излюпих тази сутрин  Embarassed  та то е ясно че не се класирахме  Confused

# 20
  • Калгари, Канада
Каролина, много свежа тема!  Hug

Да направя малко отклонение - записах Владко на preschool миналата седмица. Нямах много време да обикалям, но пък звънях по телефоните и разпитвах. Оказа се, че условията са различни и цените също. Учуди ме, че в някой /по евтините/ използват родител, като придружител на учителя /явно така и цената се намалява/ - това задължава родителите да ходят определени дни в годината. Другите са си с двама възпитатели- учител и помощник, родители могат да присъстват пожелание с предварителна уговорка. Аз предпочетох да не съм задължена заради бебето. Но мисълта ми е, че има различни варианти и всеки трябва да си направи сам проучване за квартала и града, в които живее.  
Да поясня, че на 3 и 4 годинки децата, които не ходят на детска градина, ходят на preschool, за да правят социални контакти и за да понаучат нещо, да ги подготвят за у-ще. Не съм сигурна, че са длъжни да ходят, но е добре за тях. Заплаща се, поне тук от 80 до 150 долара на месец /после си ги пишеш за таксите на края на годината/ и ходят от Септември до Юни, обикновено два-три пъти в седмицата за по 2 часа сутрин или след обяд. Групите тук са по 15-16 деца на двама възпитатели. Записването става февруари или началото на март /после може да не останат места/ за септември същата година.
Това отклонение го направих с цел, ако има желаещи също да споделят. Тук има много майки с малки деца и може да им е полезно.

А сега по темата.
На 5 години вече тръгват на у-ще. Аз съм звъняла и търсила информация, но все пак е същото положение, всеки трябва да си провери в града, където е.  Автоматично попадате в училището по квартал и то е длъжно да ви поеме. Виж ако държите да сте в училище, в друг квартал - трябва да си проверите, не знам дали ще се съгласят. Струва си да се опита де. Аз имам три основни училища наблизо, едното дори е испанско. Звънях и в трите и ми казаха, че същата година, в която детето ще е 5 години, те ще имат "отворени врати" и ще можем да се запишем без проблем, понеже сме в техния обхват.

За частните училища - доста от тях имат и preschool, някой дори взимат децата от 2 и половина годинки. Записването също е същата година. Няма лист на чакащи. От едно частно училище до друго има голяма разлика - имат различна ориентация, към спорт, към музика и т.н. , тъй че трябва да се внимава в подбора. А започнат ли в едно частно у-ще, поради различните им системи, ако се наложи смяна на у-щето ще е  голям проблем /поне според мен, просто е голямо главоболие/

При нас има и чартарни у-ща, в повечето провинции ги няма. Та да поясня - те са средно м/у държавно и частно у-ще.  Заплаща се по-малко от частното, имат униформи, твърди се, че образованието им е по добро от държавното у-ще. За едно от тях,  като се роди детето веднага го записваш и после го презаписваш всяка година. Накрая пак не е сигурно дали ще ти се обадят за интервю, но ако ти се обадят - те запознават с у-щето и детето остава само на интервю няколко часа да го разпитат добре и да го преценят. След всички препятствия, ако са го харесали - започва и сменя различните им корпуси чак до края на средното.
Останалите чартарни са само определени години, примерно 4-9 клас или от 5 годишни до 9 годишни, разни подобни - разделени са  също на езиково, art, science, девическо и у-ще за надарени деца. И така трябва да си търсиш у-ще преди и/или след тях. Мисля, че листа на чакащи започва от 5 годишна възраст /поне в science е така/.

Дискусията с у-щата е доста интересна, въпреки че всяко у-ще е различно. Но така като се разговаряме, поне разбираме какво търсим и какво да питаме като ходим на тези "отворени врати"

Преди време ми попадна хартиеното издание на Аnnual guide to schools за Калгари, ето го и сайта:
http://www.guidetoschools.ca/index.html - за съжаление не знам сайтовете на другите градове и дали изобщо имат такова издание, но все си мисля, че трябва да имат подобно. Вътре са описани всички частни у-ща, но не и държавните.
Може би, ако напишете в търсачката Аnnual guide to schools и града все ще излезе нещо.

# 21
Мили мами правя ви една виртуална почерпка вчера с Ники се сгодихме Simple Smile  newsm44 newsm44 1dating 1dating newsm67 newsm67 newsm67 newsm67 newsm67

# 22
  • Монреал
Честито!   bouquet Само хубави неща ви желая занапред!  ura

# 23
Честито ,Вики !желая ви много да се обичате и да сте щастливи заедно txtloves newsm76  bigdance2

# 24
Чеестито Вики! Много щастие и дълги години заедно  bouquet

# 25
  • Калгари, Канада
Честито, Вики! Много щастливи мигове и любов ви желая! cheers   baloni    dancing

# 26
Благодаря ви мамии много сте мили както винаги   bouquet  bouquet  bouquet

Дано съумеем да преодоляваме трудностите ..че както бях чела наскоро една девойка беше написала "много ви е лесно на вас със хубавите бракове и връзки " и мн добре и бяха отговорили
"хубавите бракове не падат от небето ..те се градят " и така дано и ние успеем а всичко друго е божа работа Simple Smile

# 27
  • В друго измерение
Здравейте! Нова съм, откоро 4ета този форум, откакто имаме повод...живот и здраве на 03.08 о4акваме 1-вото си бебе.

Да се представя...току-що навърших 31 (08.03) и съм от 5 год в Канада, в Калгари. Ина4е съм софиянка, от Борово.

Виктория 4естито! Blue skies ahead! Про4етох предишните ти постинги и съжалявам за това, дето ти се слу4и. И аз имам една неуспешна бременност (2005), знам колко е тежко, но за съжаление се слу4ва! Но пък да ти кажа, ние тъкмо се сгодихме (т.е. аз си полу4их пръстена) след 10 год заедно и решихме да се женим август в Б-я, аз тръгнах за рокля и по4нах да дирижирам оттука приготовлния за сватба в София, когато разбрах, 4е съм бременна...Пожелавам ти и на теб същото!!!

По основните теми...аз съм у4ила в 2 У-тета тука, единия от които е прехваления UBC и то в един от най-добрите engineering departments...още 2 курса ми останаха от Master's-а и все ги отлагам и не ми се по4ват. Отделно съм завършила ХТИ в София, така 4е имам база за сравнение м/у двете. Някой беше казал, 4е тука много се говори...то4но така е, само презентации и празни приказки, ина4е нивото е пълна 0. Аз работя в инжинерна фирма и направо не ми се дискутира колко са компетентни. Но то само като им видиш докторите ти става ясно...освен образование, здравеопазването тука е другата ми любима тема...бременна сега ми се пла4е, 4е не съм си в Б-я, където 18+ weeks ехограф се прави от доценти светила, а не technicians.

Приятно ми беше! До скоро!

# 28
Алекса, добре дошла!
Прегледът с видеозон се прави от текнишънс, чиято функция обаче се заключава в измерване и записване на определени показатели. И после тези данни се анализират от лекуващия лекар, което не е задължително да става пред пациента. Така и всички данни от прегледа остават черно на бяло, а според мен някак си е по-обективно. Текнишънът изобщо няма право да коментира пред пациента, работата му е само да измерва и записва. Но в края на краищата става въпрос за различна организация на работата. Добре дошла в клуба на канадските бременни!
Момичета, да ви се похваля че през октомври чакам ново бебе Grinning Обаче не знам дали ЕиМ е имала мен предвид, ако има и друга бременелка, да си признава бързо Simple Smile

# 29
Heureuse, честито и лека бреmеност.

Алекса, и аз съm на 31 и съm завършила ХТИ-то 2000год., френската специалност, да не сmе студентствали заедно newsm78

Общи условия

Активация на акаунт