за или против ходенето на детска градина?

• 11 948
  • 285
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
искам само да поясня нещо относно наказанията,защото останах с впечатлението,че не сте ме разбрали.
аз съм против гадните,болезнени,унижаващи човешкото достойнство и самоуважение наказания!!! #Cussing out #Cussing out #Cussing out
относно цитата от д-р Спок-да,така е!мога да ти кажа още около 20 книги,в които се застъпва същата теза,при това от световни величини в тази област като д-р Фицхю Додсън,д-р Хаим Гинът,Юлия Гипенрейтер,Стив Бидълф,Джери Уайкоф,Барбара Юнел(тези от популярната литература,от специализираната са отделно).така че по тази тема-спор няма.
има разлика обаче как ще бъде наказано детето.дали ще му бъде причинено нещо лошо или ще бъде лишено от нещо хубаво(за справка книгите от горе посочените автори).аз също съм наказвала детето си,когато прекали и се държи зле,но никога не съм го унижавала...не съм против наказанията изобщо!!!против съм извратените наказания.
по същия начин не съм и против градините изобщо,за да се върна на темата,че се отплеснах леко.
и ще повторя:ако едно нормално и адекватно дете,с адекватни и държащи се правилно родители(това за шутовете на бащата е отделна тема),тръгвайки на градина започне да изпада в ненормални състояния,значи нещо не е както трябва.

# 181
  • Бургас
и малко встрани от последните дискусии,да ви питам още нещо.според вас това ок ли е?
една приятелка днес ми го разказа.вземала дъщеря си от градина и заварила как учителката е наредила всички момичета в редица и им слага ярко червено червило.едно и също,на всички деца под ред.обяснението било,че на децата им харесва Shocked
за хигиената в случая ли да говорим,за възпитателната цел на занятието или за какво?
в тази градина се прави така:бой, гадни наказания,за да слушат децата или супер "полезни и възпитаващи " неща за привличане на вниманието като това с червилото...
и пак да кажа:не е навсякъде така,но и това го има....в една от "елитните" градини при това...

# 182
  • Бургас
и същата учителка с червилото,спряла да говори на майката,която й направила забележка,че това не е добро занимание и то за малки деца...дори "довиждане " не й казала...извинявайте ама това педагог ли е според вас?

и още нещо по повод наказанията:майка ми е имала в практиката си от цели 25 години,групи от по 45 деца(абсурдно е,но имаше и такива времена) и въпреки това няма бито или наказвано гадно от нея дете.имала е много "трудни" деца и въпреки това се е справяла...и до днес бившите й вече ученици я обичат...казвам го не като повод за хвалба,а само за да ви докажа,че е възможно и с добро да се справят педагозите...

# 183
mon4i,  newsm09 не се стърпях. Това е отвратително. Каква е тази даскалица. Ужас! #Cussing out
Разбита се, че ги има всякакви, нооо ...червило на всички..много забавно...как  го е побрал умът и. Rolling Eyes

# 184
Във всяка професия има отговорни, сърцати хора, които работят и влагат умения, мисъл и обич и има такива ,които маркират или пък просто не стават за определената дейност, която извършват и никога няма да са професионалисти.
Жалко, че има такива "педагози", като тая с червилото,  надявам се да са рядкост.Още повече се надявам да не щукне на някого да слага червило и на сина ми,/знам ли вече какво да очаквам/, но едва ли, при нас госпожите са истински професионалисти.

Чудя се, дали ако се постави така въпросът- по-качествени услуги в ДГ, по-прецизен подбор на учители, но и по- висока цена/ все пак не невъзможно  висока /дали това би се възприело от родителите.

# 185
  • София
Чудя се, дали ако се постави така въпросът- по-качествени услуги в ДГ, по-прецизен подбор на учители, но и по- висока цена/ все пак не невъзможно  висока /дали това би се възприело от родителите.

оооо да, би се и още как, на всеки е ясно , че цената е минимална, не мисля и че би имало родител, който да не се съгласи да плаща повечко, стига това наистина да даде резултат...друг е въпроса, че и повече да се плаща надали ще има особена разлика.....
То така или иначе родителите сме възприели, че трябва да купуваме играчките за децата, шкафчетата им, на много места дори и тоалетната им хартия......

Въпреки че частните градини също не предоставят  кой знае какво повече, освен база в някои случаи срещу по-високата си цена...така че леко съм скептична.....

# 186
и малко встрани от последните дискусии,да ви питам още нещо.според вас това ок ли е?
една приятелка днес ми го разказа.вземала дъщеря си от градина и заварила как учителката е наредила всички момичета в редица и им слага ярко червено червило.едно и също,на всички деца под ред.обяснението било,че на децата им харесва Shocked
за хигиената в случая ли да говорим,за възпитателната цел на занятието или за какво?
в тази градина се прави така:бой, гадни наказания,за да слушат децата или супер "полезни и възпитаващи " неща за привличане на вниманието като това с червилото...
и пак да кажа:не е навсякъде така,но и това го има....в една от "елитните" градини при това...

И коя е градината?

# 187
Момичета, вие като че ли не разбирате как стои въпроса с плащането в градините.
То се определя от единни таблици спуснати от Министерство на Образованието не от общините. Това колко вие, аз или някоя община иска да плаща на учителките в градините няма значение, важно е колко държавата може да плаща на собствените си учители. И понеже тя не може или не иска да плаща 1500 лв на учител в гимназията, а иска или може да му плаша 700 лв слизайки надолу по таблицата стигаме до учителите в градините и техните заплати са около 350-400 лв (ако не се лъжа). А щом учителката с висше образование взема 350-400 лв, колко пак по тази таблица би взела неквалифицираната леля? И колко и какви са лелите които работят 8 часа за 220 лв?
Ако обърнете нещата и лелята взима 300 лв то заплатата на квалифициран учител СМГ отива над 1000 лв.
По същия начин стои въпроса със сестрите в яслите. Ако една високо квалифицирана операционна сестра в Пирогов, която всекидневно спасява човешки живот и работи на 12 часови дежурства взима 600 лв, колко да взима старата в яслата?
Да не говорим, че парите които ние плащаме като такса не остават в градините, а се превеждат по сметка в бюджета на общината.
Но всичко това е друга тема  Wink.

# 188
  • София
Ами то  за мен целият държавен сектор (на не управленско ниво) взима смешни заплати и да и на учители и лекари и  т.н. трябва да им се вдигнат..... но това вече май отива в друга тема.....

# 189
  • В заешката дупка
Защото пречи на другите. Защото това не са клубове. Там си има програма, има ред, защото другите деца се травматизират и то излишно.  Peace

Това ми е много странно наистина.  Аз не живея в България и тук можеш да записваш детето си на ДГ от 4 до 9 часа дневно (през половин час), т.е. можеш да си го водиш и взимаш когато поискаш общо взето. Родителите обаче разполагат с програмата по часове и могат да се съобразяват да не прекъснат някои специални занимания, примерно, които между впрочем не са никак много на тази възраст. Моят син не е на пълен ден и аз всеки ден го взимам преди повечето деца. Практиката е такава, че родителите влизат директно в стаята, където са децата. Травмирани, ревящи и искащи да излизат с мен деца никога не съм виждала.

# 190
E  то това прилича повече на клуб явно.И в клуб е същото-ревящи не съм видяла да искат с мен да излизат. Laughing
Майтапа настрана.Но-има програма и ред, така е.Например-храна се сервира в определено време.Ако детето просто бъде оставено да си спи и не се заведе-без уведомление-означава, че се дава и заявка за храна за него.Или пък остава без закуска.Както и следобедния сън-няма как да легнат и след 20 -ина минути да се звънне на вратата, много е неприятно.Има и учебна програма освен всичко.Имат и подготовки за всякакви тържества-я за 8 март за за първа пролет я за деня на детето.Та-това  не е клуб, това е детска градина, в която се оставя детето а не е почасово гледане срещу заплащане.Детските градини тук са социална "придобивка" за работещи родители главно.

# 191
Защото пречи на другите. Защото това не са клубове. Там си има програма, има ред, защото другите деца се травматизират и то излишно.  Peace

Това ми е много странно наистина.  Аз не живея в България и тук можеш да записваш детето си на ДГ от 4 до 9 часа дневно (през половин час), т.е. можеш да си го водиш и взимаш когато поискаш общо взето. Родителите обаче разполагат с програмата по часове и могат да се съобразяват да не прекъснат някои специални занимания, примерно, които между впрочем не са никак много на тази възраст. Моят син не е на пълен ден и аз всеки ден го взимам преди повечето деца. Практиката е такава, че родителите влизат директно в стаята, където са децата. Травмирани, ревящи и искащи да излизат с мен деца никога не съм виждала.
Обаче тук не е така.
Градината си има правилник, децата по правило се водят и взимат в конкретни часове. По-големите имат програма по която се обучават, като в училищата там където си ти.
И изобщо има някакъв ред, който е редно да спазваш след като си го приел записвайки детето.

# 192
  • В заешката дупка
Ясно ми е, че това са правилата. Чудното ми е това, че се оправдават с травмирането на децата. Затова и разказах как е тук.

Последна редакция: вт, 31 мар 2009, 13:42 от ЧеКа

# 193
  • В заешката дупка
И тук ако не отидеш за закусак - няма да ядеш. Много ясно. Ще ядеш вкъщи.  Grinning Следобедният сън пък е около 2 часа, не свършва в 17 часа, за да не може да се вземе детето преди това.

# 194
  • Бургас
във връзка с това,че купуваме всичко за градините:познати (една от които е директорка на детска градина) ми разказва,че тук в Бургас, се купува всичко,включително тоалетна хартия,сапун и каквото още се сетите.още по-тъпото е,че май имало крадливи жени от персонала,защото хем родителите все купуват и носят какво ли не,хем нещата все не достигат...вярно е,че понякога децата се заигравали с хартията и затова свършвала,ама пък не вярвам те по цял ден само това да правят.а ако правят само това,тогава логично следва въпросът няма ли кой да ги спре?! Rolling Eyes
даже се събират пари за кабелна телевизия Shockedи най-странното е ,че родителите са съгласни с това.аз не мога да проумея за какво им е на децата кабелна телевизия...то ако затова ходят там,по-добре да си зяпат тъпо в телевизора вкъщи.... Shocked
нямам идея във всички градини ли е така...
ако има такива градини,в които такива неща няма,моля пишете!
в софия тези неща май са по-малко,или поне аз оттам не съм чувала такива идиотщини...
дайте надежда,че има места,където нещата стоят по друг начин,че наистина вече не знам какво да мисля..
и още нещо интересно във връзка с "червилото".момиченцето разказало как докато госпожата ги гримирала моомчета си устроили масов бой и "на Гошето му текна кръв от носа..."няма да казвам коя е градината,защото не искам да запалвам виртуални скандали.а и мисля,че няма нужда от това.няма да си решим така проблемите.

Общи условия

Активация на акаунт