Отговори
# 240
  • Бургас
Пате моя приятелка дава такава каша от както малката стана на 5м Peace

Севи много добре правиш-най-важна е Миша ,а не околните Heart Eyes
Момичетата казаха,че има чисто пйре от картоф на Семпир мисля newsm78,
но че не е хубаво Grinning
И повечето си го приготвят сами.
Аз като почна  със зел.направо ще дам мешаните картоф+моркоф,картоф+тиква,
защотото Никол вече е хапвала чист морков и чиста тиква-хихихихи.
Аз реших,че са към категория плод,щото са сладки Laughing

# 241
Неди, а какво всъщност е първото нещо, което Ники е опитала? Много ми е любопитно по принцип какво първо решават мамите да дадат> Hug

# 242
  • Бургас
Сев първо хапна лиглата плодово пюре от Ябълки Laughing
Нашата схема на захранване е :

Плодово пюре-Каша-Зел.пюре-Месно пюре
На 4м-плод.пюре
На 5м-каша
Мисля другата седмица да вкарам и зел.пюре
или като стана на 6м/чудя се още/
и по-нататък мИсо Peace

# 243
Неди, мерси за отговора, мила   bouquet

Аз доскаоро мислех да започнем с плодово пюре, но по повод на една тема дето бях пуснала ми написаха ЗА и ПРОТИВ относно захранване със зеленчуково/ плодово пюре за чудя още. Ще си поговоря и с педи в петък да видим тя какво ще каже по въпроса.

Ето какво ми написа една мама:

Варианти за захранване

Захранването може да се започне равностойно с плодове или зеленчуци на възраст поне 4 месеца, най-добре около 6 месеца. Хубавото в повечето съвременни схеми на захранване е, че изборът е оставен на родителите т.е. отчитат се индивидуалните особености на детенцето. Другият вариант е каша, която се препоръчва като първа храна най-вече в американските схеми на захранване – защото е нискоалергенна и сравнително безпроблемна храна. Важното е да се осигурява достатъчен прием на мляко в периода на захранване и до първата година.

ЗЕЛЕНЧУЦИ
За
- имат по-неутрален вкус (в сравнение със сладките плодове)
- слаб алерген (картоф; тиквичка; тиква; морков)
- разнообразен витаминен и минерален състав
- колкото по-рано се въведат, толкова по-лесно се възприемат
Против
- зеленчуковата целулоза е сравнително тежка
- някои дечица ги възприемат по-трудно заради вкуса

ПЛОДОВЕ
За
- имат сладък вкус като млякото и това прави прехода по-лесен
- подходящи са само нискокиселинни плодове - напр. банан или авокадо
- бързоусвоими захари, добра калоричност
Против
- плодовите киселини са сериозен проблем за нежното стомахче, дори в по-късна възраст
- детето може да изгради предпочитание към сладникавия вкус
- не могат да заместят хранене

ОРИЗОВА КАША
За
- слабоалергенна
- щадяща за крехкото храносмилане
Против
- кърмата/АМ са богати на въглехидрати и няма нужда първите храни да са житни
- не толкова разнообразен витаминен и минерален състав
- евентуално може да запича

Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 11:36 от Severinka

# 244
Тази статия, която Раличка пусна, ме огъзадачи...  Thinking

Според нея Макси вече е тотално повреден, защото:
1. скача
2. пъне се да сяда
3. вдигам го за ръчичките
4. нося го с една ръка

.... и добавяме това, че е едричък....

Иначе, принципно е прав ортопедът д-р Рами Хазбун, само че вече не знам как да си хвана или поставя детето, за да се изпълняват тези изисквания и да се избегне вероятността от луксации  Rolling Eyes

Болните сладурчета, дръжте се!!!  Hug

Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 11:51 от feel_u

# 245
feel_u, статията не съм я чела, но според ортопеда, при който ходихме няма никакъв проблем да се вдига детето хванато за ръчички, стига да не я оставям в седнало положение, а да я накарам да легне веднага, както и да не й давам да се изправи толкова, че чак да седне. Иначе каза, че това упражнение може и по 2 000 пъти на ден да го правим, стига бебка да иска.
Освен това и Мишето сама си се надига, няма как да я спра, смятам че децата си знаят силите и кога за какво им е дошло време. Естествено, че не трябва да се насилват да правят нещо, за което не са готови, ама явно някои са готови. И Мишето също е по-едричка и смятам, че и от там им идват силите на нашите мъници  Laughing

# 246
  • Бургас
Севи аз захранвам така след консултация с педито Laughing
Плдово давам преди обедното хранене около 1час по-рано
и после си яде пълна доза АМ.
Кашата я давам след обяд,но едната се прави с АМ,а другата  си има АМ в нея
и по този начин на всяко хранене има мляко Grinning

Фийл аз затова казах,че няма да се шашкам,
но аз не знам как ще правя нещо ако и двете ми ръце са заети newsm78
а и пиклата сама изявява желание да сяда.
Само не подскачаме-нещо няма такива мераци Grinning
И аз продължавам по моя си начин на гледане-
съобрзявам се със нейните желания и нагласи Laughing
/Мале каква ще е лиглааааааа ooooh!/

# 247
Severinka само Семпер имат чисто картофено пюре- с рапично олио.На мен и на малкия не му хареса  Sick Но той не хареса и домашното картофено Rolling Eyes Можеш да му дадеш морков с картоф-по-вкусно е. Все пак пробвай каквото си наумиш, то детето ще си покаже  Simple Smile

# 248
Неди, Адинка, мерси за отговорите! Май менюто на всяко дете трябва да си се изготви спрямо неговите си нужди. Имам още малко време да се почудя как ще започнем захранването.
А не трябва ли като се дава нова храна да е само от един плод/ зеленчук, за да се знае от какво е, ако детето получи алергия? Май някъде така бях чела, ама и това ще питам в петък. Добре, че лекарката обича да обяснява, че иначе щях да й скъсам нервите с мойте безкрайни въпроси  Laughing

# 249
severinka аз започнах с картофено домашно приготвено пюре ,една седмица ,после дадох банан пак домашен една седмица ,после морков,тиква-от нея се запече ,сливи,ябълка ,сега ги смесвам
така че ако нещо не хареса - не го мъчи ,пробвай друго и после пак има време да му го предложиш
и аз много се шашках ама те нещата сами се подреждат
аз и правя домашни и без това по цял ден се чудя как да си запълвам времето - не ме мързи ,а и ми доставиха екологично чисти плодове и зеленчуци
досега купешко не съм дала - ще давам чак към 8 месец като почна ремонтите по къщата и няма да имам време да се занимавам ,засега съм на домашни - отначало ги смесвах с кърма ,сега вече малко топла вода слагам ако са много гъсти - че ми писна да се цедя,а и тя вече ги приема без забележки
за месните ми се струва много рано бе хора !Поне да стане на 6 месеца !Те хубаво ги препоръчват ама нещо не съм фен да и дам толкова рано !

Последна редакция: ср, 18 мар 2009, 12:04 от zvetina

# 250
  • Варна
Фийл, предполагам като си гледала Денис,също не си спазвала тези неща от статията и е нямало проблем. Хубаво е да ги имаме наум сега като можем поне да четем от интернет, но пък много неща са преувеличени. И аз като гледам статията,ми дъщеря ми е трябвало да бъде много увредена , ама не е.Че тя и беше повивана 3 месеца нон стоп денонощно към всичко друго. ooooh! Ма нали уж тогава пък неповиването беше вредно. Вече никой не слушам.Квото ми показва интуицията и квото иска детето,това правя.И това ми се струва най-правилно. Я вижте в Африка дето са много ограничени откъм подобни статии и информации кви атлети им стават децата.

# 251
  • Варна
За захранването аз започнах с плодово пюре при 4 навършени месеца. Давах по малко след второто млечно хранене, като десерт. Две седмици по-късно почнах да давам зеленчуково, първо по малко, а постепенно изместих изцяло третото хранене със зеленчуково пюре. От няколко дни сме на месно пюре и ги редувам, един ден зеленчуково, на другия ден месно зеленчуково. Четвъртото ни хранене е само каша,която си приготвям с АМ.Кашата също въведох след 4тия месец. Сега след нея давам плодовото пюре.Примерно 150 грама каша и 50 грама пюре.
Мислех че Дани не харесва зеленчуковите пюрета, но всъщност се оказа че не харесва пюретата на Хипп. От тях почва да му се гади и плюе още на първата лъжичка. Добре че се сетих и почнах да купувам зеленчуковите пюрета на Гербер и Ганчев и тях си ги харесва много и ги яде целите,без панаири.  Варила съм картофи и в къщи.Правя му пюренце от картоф и АМ,но не го хареса.

# 252
ние още сме с Т,но поне спа спокойно,за разлика от мама #Crazy

Колкото доктори,толова и мнения,луд да станеш малко е .

ние започнахме сморков,морков скартоф,тиква с картоф.после му направих домашен картоф,който категорично отказа.май-си падаме по по-цветните пюрета.днес дадох чиста тиква.очаквам омазване Laughing

момичета някой ползвал ли е сребърна вода?

# 253
Леле, Мишата спи вече 1 ч. и 20 мин  Shocked Shocked Shocked Това много отдавна не се е случвало, ама тя тия дни е доста сънлива и като че ли меланхолична ( Laughing много смешно звучи това за бебе, ама така изглежда). Иначе си играем, смеем се, ама и спи много.

Вие започнахте ли да слагате бебчетата в кошарки за игра? Аз съм поръчала една на баща ми и се надявам до 1 месец да стане готова. Ще е нещо такова , ама от дърво. Аз вече не знам как да я забавлявам малката, така че си мисля, че ще й хареса в кошарата.

Пуки, аз точно на пюретата на Хип се бях нагледала, ама бебетата май наистина не ги харесват, май и друг беше споменал, че са гаднички.

# 254
  • софия
каката не седеше в такова нещо.за малкия мъж незнам.приличат ми на "затворени" макар и много работа да си свършвам така.ако няма кой да помага.при мен няма....

Общи условия

Активация на акаунт