ИЗРАЕЛ 29

• 34 269
  • 299
  •   1
Отговори
# 165
  • T"A
Мента , като имаш син живот и здраве ще решаваш !  Hug  Когато познаваш традициите и моелите с поколения назад ...както са Омеси ...Няма как да е фалшиф ...  Обаче  казвам - всеки избира . Добрият моел не е късмет в  случаите , когато познавашс поколения него, баща му и дядо му   ....работата им и отзивите на мнооого хора от  семейството и не само. Един ден разкажи от  свой опит , ще очакваме с радост!  Peace

Ако детето се обрязва (решение, което ще вземем, когато му дойде времето), ще се обрязва от доктор - за това съм сигурна, защото такива са вижданията и на мъжа ми, и моите  Peace

Аз започнах с думите "не визирам вашия моел", защото в много случаи решенията са по-комплексни - на това акцентирах  Peace Моелите умират, на тяхно място идват нови; някои обрязвания са извършвани в чужбина и т.н. Вашият случай е различен   yes (най-малкото, защото от твоя страна не е имало моел, на когото да държиш)

Омеси или не, умението да "кръцнеш" не е в гените, не се предава наследствено, а се придобива с опита. И възрастният Омеси като си отиде от този свят, трябва да си остави занаята на по-младия, на който все някога да обрязва ще му е за първи път  Simple Smile В този случай, това, че познавам баща му и работата му, хич не би ме впечатлило, да ти кажа  Laughing Т.е. решение, което се обляга на познанството ми с работата на бащата-моел, всъщност се оповава на традицията, но не и на отзивите за професионалност.
Именно за това казах "често са въпрос на късмет"

# 166
  • На дивана, под юргана
Аз по въпроса с обрязването няма да се изказвам... Само ще разкажа един виц:

Решили Вълкът, Заекът и Хамстерът да бягат от Китай. Речено-сторено!
Тръгнали, но приближавайки се към границата, Вълкът предложил да си измислят псевдоними за да не им разберат истинските имена ако хванат някой от тях.
Вълкът мислил, мислил и казал: "Аз ще се казвам Вуй".
Заекът мислил, мислил и казал: "Аз ще се казвам Зуй".
А Хамстерът като ги чул казал: "Ами... аз размислих... няма да бягам!"

# 167
 hahaha Joy  Размислил бил !  Mr. Green

Мента , споко! Няма нужда да изпадаш в някакви  свръх обяснения  за всяка дума  до умора   Simple Smile . Познаваме се. У нас пазим Песах, обрязваме се при моел и така нататък - основни неща .... У вас  е друго може би ...Всяко семейство се самоопределя . Здраве да е ....И как пак очаквам да се захванеш сега да обясняваш за Песах защо не спазвате например ...за  ортодоксалния бтак и неговата неТежест ...  С тебе става една паяжина  - влезе ли човек - излиза само полумъртъв от умора в  спора ....Това на шега !  Wink   

Отивам да си взема детето от градинка да видим какво е  сторил за Песах - как е почистил .  Flutter

Ялла, всеки по задачи !   Flutter

# 168
  • T"A
Мента , споко! Няма нужда да изпадаш в някакви  свръх обяснения  за всяка дума  до умора   Simple Smile .

Пете, аз живея в тази страна, имам някакви наблюдения и ги споделям. Нито се обеснявам, нито ти опонирам.  Peace

Разказвам как какво, все на някой ще му е интересно да прочете Grinning

Има и такива: http://www.britmila.org.il/%D7%A7%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%A8%D7%99% … 7%99%D7%9C%D7%94/

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 13:12 от Mentha

# 169
.Мента,Пете, пи6ете,пи6ете и споделяйте ..В мое лице имате по4итател Peace

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 13:29 от Sarrah

# 170
 Пете не е хубаво да си толкова докачлива. Ок, случили сте на моел, традицонно е вашето семейство, но има и други мнения и никой не визира теб, просто си коментираме и изказваме нашите мнения.  Аз вече споменах и по-горе,че за мен е най-важно безопасността на детето и аз лично бих го направила в болница Peace. Познавам традиционно семейство парси и те отказват въобще пък да правят обрязване и се изпокараха с родителите си за това, ама решението си е тяхно.  Peace

# 171
  • Някъде там...
Интересно,интерсно  Peace
Вие пишете аз като свърша домакинската работа ще видя до къде сте стигнали  Hug

# 172
  • T"A
mimkis, при нас има и друг аспект, който ме кара да се замисля... Не искам да разбунвам духовете, но го пиша, защото е актуален въпрос при всички смесени двойки  Peace Ако синът реши да направи гиур, тогава пак го обрязват, независимо дали е обрязван като бебе... (символично, но все пак...). Значи, при несмесени двойки този въпрос не стои - те си ходят при лекар (а някои лекари са и моели между другото, нали сред евреите духовните лица имат и професия обикновено, извън службата им в синагогата и пр.).
Моят мъж ми се смее, като го казвам, но не съм мъж, не съм специалист-уролог и съм се питала - какво ще му остане при две обрязвания?  newsm78 Иначе на мен най-силният аргумент "за" обрязването не ми традиция, нито медицински съображения, а това, че ми се струва логично син и баща да са ... еднакви в това отношение  Peace

Бубе, какво домакинстваш?  Flutter

# 173
  • София
Мента, само да вметна, че ако момчето/мъжът направи гиур и е предварително образан, не му се прави второ обрязване. Нали се сещаш, че то просто нямам какво повече да се изреже  Laughing Просто му се пуска малко кръв, символично  Wink

# 174
Мимкис , далече съм от  докачливостта  Simple Smile . Просто с Мента се знаем от по-дълго време .Тя  знае какво имам предвид (и не само тя). Разбира се , че може да се споделят разни мнения и опитност .Това казах и самата аз още  в първия си постинг  за обрязването!!!  Едностранчивостта не ми  е стил на писане и разбиране  ако си ме чела от по-дълго.

Боряна , наистина има парфюми по 100 шекела  в Ню Фарм (не Суперфам)...видях ги. Те толкова си приличат по име и  по подредба тия  вериги, че  може да ги обърка човек.

То е драскотина да пусне капка кръв ,_ilka_ ... Дам  ... Символът е в кръвта.

Мента ,не разбунваш духове . Не сме деца. 

# 175
  • Някъде там...
Ментичка то моето домакинстване е миене на чинии и чистене а довечера мъжо ще готви  Blush

Пете,аз в интерес на истината нито в супер фарм нито в ню фарм съм била,просто видях реклама във вестник ама кой да се сети да прочете внимателно видях там шещо си фарм чувала съм само за супер фарм и айде направих разпродажбата там  Joy

Ходих до магазина сега и си намерих прятелче  Joy Говоря си аз с продавачката за Улпана и едно момченце 10-12 годишно идва и ми вика на английски:Иврита не е важен ето аз говоря английски и можем да сме приятели  Joy Голям сладур  Peace

Ииии котката ми яде крема сирене с чесън и копър  Shocked

# 176
  • Пловдив
   Ле ле.... какви неща пишете днес  #Crazy

Спомних си за гаджето,което имах ,когато бях в Израел. Беше на 20-21 години и в Бг навремето не са го обрязали , макар че и двамата му родители са евреи  Thinking .Сам беше решил да го направи и никак не му беше лесно , а и много болезнено. Няма да ви казвам какво ставаше  като отидех на гости при него...не ми даваше да го доближа ,защото .... Embarassed  

По-добре рано, за да няма травми !

П.С. Още си чакам доставката на парфюмите  Thinking

# 177
Вие пишете за обрязване при мъжете!Аз не се намесвам - опит с такова нещо нямам и най-вероятно няма и да имам.

Ето ви малко снимки на моите малки ,вкл.и тези от списанието - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=342090&pid=11251774

# 178
  • T"A
Просто му се пуска малко кръв, символично  Wink

Абе, знам ли ги колко ще е символично, аз за мъжкото достойство съм се загрижила  Mr. Green Познавам мъж, който си е бил обрязан по традиция като бебе, евреин от Полша, приятел е на свекър ми (възрастен човек) и той веднъж ми спомена, че като е имигрирал (на 16-17) е имал някакви проблеми с рабанута и в армията е бил твърдо решен да мине гиур (както ми разказа - за да може да се ожени, че се е притеснявал, че никоя няма да го вземе) и там са направили това символично второ обрязване и дори са му дали няколко дни отпуск по болнични от армията, та той го броеше като допълнителна полза... Обаче човек на 70 години - как да го попитам "колко точно ти изрязаха"  Joy не върви, слушам и си трая...  Simple Smile

Бубе, за промоцията в Суперфарм май аз ти пуснах бръмбара...  Grinning ние от там взехме подаръка просто и това те е объркало  Peace

Татянка, мерси за снимките  bouquet  Гледам ги - всяка с номера си се изявява  Grinning А на рекламите е истинска звезда  Heart Eyes

# 179
  Ние пък в гиура имахме 2 момчета  по над 30 , които след  гиура се обрязаха  в болница . После разказваше единият , защото беше голяма скица и някак се отпускаше пред мене  .....аз душовадка  Joy Българин беше , дошъл в  тийнейджърска възраст с родителите си  .Бащата евреин само. Та той и сестра му минаваха гиура с мене заедно. След  гиура се ожени и ние  го  бъзикаме - как работи новото устройство , жената доволна ли е на обновлението  hahaha Ужас ! Срама нямаме ...Моя мъж не разбира БГ и после му превеждам в по-съкратен и културен вариант. Та с 2  думи - зор си е за тези , които се обрязват напълно от само начало . Другото символичното е само драскотина  за капка кръв.  Другото момче беше от Куба - чернокож.Беше женен за една местна тук . Изобщо двамата бяха  бисерите на гиура , другото бяхме  само жени.

Татянка-бърборанка(DIM) , опасна снимка е това :
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=342090&pid=11251865    Grinning

Общи условия

Активация на акаунт