Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 186 465
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 13
Аз пък останах с впечатление от руските сайтове , че като желая хляб от смесено брашно бяло и ръжено,  кваса трябва да го подхраня с смес от ръжено и бяло, но пък ще си загубя 100 % квас тогава.... newsm78 

# 511
  • sofia
  • Мнения: 786
Ами да така е, кваса трябва да научи да яде другото брашно....
Някой правил ли е друго освен хляб? Иска ми се да разнообразя но нямам идеи...

# 512
  • Мнения: 13
Ами да така е, кваса трябва да научи да яде другото брашно....

Това пак не го разбрах..... newsm78 да му дам смес да яде? newsm78
Някой правил ли е друго освен хляб? Иска ми се да разнообразя но нямам идеи...

http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=54738.0
http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=7783.0


# 513
  • Мнения: 573
Каиджи, бяло брашно има ли, не разбрах, извинявай? В рецептата пише брашно за хляб. Май ръжен хляб без други добавки не може да стане толкова бухнал?

Аз сложих обикновено бяло брашно и пълнозърнестто ръжено брашно в съотношение 50-50.


Кваса ми е 70гр. Пълнозърнестто, 30 гр. Ръжено брашно и 100 гр. Вода +1-2 супени лъжици квас, за около 15 часа го актовирам и после меся. С него правя и бял хляб, но не става съвсем бял, де. Просто ме мързи да бъркам различно класове и карам с наличния.

# 514
  • София
  • Мнения: 547
Имам гъст заспал квас в хладилника. Може ли да ме посъветвате как по-бързо да го събудя?
да му слагам по малко брашно и вода, но начесто? или по-нарядко, но по-голямо количество захранка? или повече количество по-начесто?

# 515
  • Мнения: X
Три пъти - сутрин, обед, вечер - към 1 част квас добавяш 1/4 части брашно и 1/4 вода, след това към това количество добавяш 1/2 части брашно и 1/2 вода, третия път 1 част брашно и 1 част вода. Ако случайно не се е събудил, на следващия ден пак така. Препоръчителна температура 22 градуса С.
В примера, който четох беше с чаши, тоест 1 чаша е 1 част. Но ако имаш само супена лъжица, ще мериш с лъжици или на око.

# 516
  • Мнения: 342
Здравейте отново от една доволна домакиня Wink Благодаря за темичката!!! До сега вече 4-ти път правя хляб с квас, кваса го захванах сама от пълнозърнесто брашно и сега само поддържам. А хляба също е от пълнозърнесто брашно и цялото семейство сме много доволни, че най-сетне ядем нещо истинско. Бях попитала за машина за хляб, но на този етап май му хванах цаката, с месенето не съм скарана, така че остава този вариант, а и от темата се разубедих да купуваме машинката.
Ето и снимка на моето първо хлебче Wink http://2.bp.blogspot.com/-_sjMhod5sns/UPEqyqUcyxI/AAAAAAAABKo/oI … 1600/DSCN5458.JPG

Едно нещо обаче не ми се получава и се надявам да намеря отговор. Горната кора ми става доста дебела и твърда. Снощи я напръсках с вода и завих с кърпа. Като, че ли има резултат, но все пак има ли други решения и евентуално дали бъркам в нещо?

# 517
  • София
  • Мнения: 547
Три пъти - сутрин, обед, вечер - към 1 част квас добавяш 1/4 части брашно и 1/4 вода, след това към това количество добавяш 1/2 части брашно и 1/2 вода, третия път 1 част брашно и 1 част вода. Ако случайно не се е събудил, на следващия ден пак така. Препоръчителна температура 22 градуса С.
В примера, който четох беше с чаши, тоест 1 чаша е 1 част. Но ако имаш само супена лъжица, ще мериш с лъжици или на око.
благодаря ти много  bouquet
Само дето сутринта не изтраях и сипах на око някакво количество брашно Mr. Green работата е там, че предния хляб свърши изневиделица и ако тая  вечер на направя, то утре трябва да бъркам содена питка;
количеството на око може и да мине за 1/4; иначе най-полезно ми е инфото за плавното увеличаване на захранката и че е три пъти на ден Simple Smile
Алис  smile3525

# 518
  • Мнения: 573
Няма ли да стана много голямо количество кваса  newsm78


Хляб с малко овесено и повече бяло брашно и приятно ухание.

# 519
  • София
  • Мнения: 547
аз захранвах само 2 пъти, и не само че стана доста (това не ме плаши Wink ), но след 2то вече беше доста активен и готов за работа Simple Smile
ето хлебчето
снимка
бяло и пълнозърнесто брашно и ким - пристрастена съм към този хляб Wink

# 520
  • sofia
  • Мнения: 786
Аз действам с хлебопекарна и смея да твърдя че му хванах цаката както се казва. Единствения проблем е включването и изключването на машината - няма как да се автоматизира - жалко че не съм си взела машина с ръчно програмиране.

# 521
  • Мнения: X
Квасът може да се използва и за други неща, освен хляб.
Затова не е необходимо да се почва с големи количества квас, както и да се държи повече от 1 суп. лъж. в хладилника. Така при евентуално събуждане няма да се получи много квас. Вчера сутринта сложих около 1 суп. лъж. ръжено брашно и водичката от домашно кисело мляко и днес вече има мехури. След първото денонощие захраних със същото количество брашно и суроватка. Утре пак така мисля да направя. Само се колебая дали да ползвам вода или суроватка. Млечно киселата закваска става по-бързо от обикновената с вода. Но четох, че за да е силен квасът, трябва да се захранва около 7-10-14 дни. То ще си покаже. Като видя, че се събира много квас, ще слагам от него в хляба с мая и ще намалявам малко маята. Много ми се ще да опитам и оладушки с квас. За тях едва ли е необходимо да е много силен квасът. Ако някой има наблюдения, моля да пише. Simple Smile

# 522
  • Мнения: 307
newradost Я сподели как го правиш квасения хляб във хлебопекарната. На мен само веднъж ми се получи и после все клисавици ставаха Simple Smile

А за квастта моята не съм я слагала в хладилника. На 2-3 дни си я използвам цялата от бурканчето и добавям ново брашно и вода, като по стените на бурканчето има от старата и то се захранва и пак си е готово за ползване след ден два Simple Smile

# 523
  • Мнения: 13
И аз правя хляба изцяло в машината- даже вчера го сложих на програма френски хляб и не имало нужда да  я спря за да втасва още, за 3,50 часа стана страхотен хляб от 50 % бяло и 50 ръжено%  и даже установявам че стана по добре от колко с мая. Не знам колко квас слагате но аз слагам на един хляб(750)- 300 гр. квас. 

# 524
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Нали писах,че сложих закваска, ето и днешното изцяло пълнозърнесто хлебче с нея- без грам бяло брашно. замесван и печен изцяло в хлебопекарната. Закваската прибрах в хладилника, че скоро няма да пека пак.





Общи условия

Активация на акаунт