Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 186 645
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Джемма, рабрах  Simple Smile за печенето.
И на мене ми направи впечатление, че във вид на тесто са бухнали, а после са по-плоски. Може би и при тебе се е получило превтасване. Опитай някой път да ги оставиш за по-малко време да втасат.

# 631
  • Балчик
Точно това ще направя. не приличаха на вкус на превтасали, но ще пробвам. Закваската ми става все по-силна и явно цяла нощ е много за втасване.

# 632
  • sofia
Ванилка и още някой бяха писали че тестото расте като лудо ако е било прибирано в хладилник. И аз го пробвах този номер и стана разкошен пухкав тутманик.

# 633
  • София
Това е резултата от моя домашен квас изцяло от ръж. Аз когато правя ръжено-пълнозърнест хляб не очаквам много набухване и си правя едни шарки с ножа отгоре за естетика. Да де ама кваса има друго мнение по въпроса и докара хляба до този вид:

# 634
Дядо Хаджия, много красиво хлебче! И аз установих, че квасът е подходящ за ръжен хляб.

# 635
  • София
Има и друго. Квасът от ръжено брашно (какъвто е моя) е силно и бързо действащ.

# 636
дядо хаджия Как се започва ръжен квас и става ли той с бяло брашно да го замесвам, че моите хора само бял хляб искат.

# 637
  • София
дядо хаджия Как се започва ръжен квас и става ли той с бяло брашно да го замесвам, че моите хора само бял хляб искат.

Мисля, че в първия или втори пост на тази тема е описано подробно. Аз например първо направих ръжен квас, после от него отделих една част и вместо ръжено брашно продължих захранването с пълнозърнесто, че ми трябваше за такъв хляб. Чел съм, че става по този начин и с чисто бяло брашно.

# 638
Моя квас е ръжено-пшеничен, но работи и с бяло брашно, но имай предвид, че хляба няма да стане съвсем бял. Ако имаш време и желание можеш да го направиш бял кваса, прибавяйки постепенно бяло брашно.

# 639
  • Варна
Здравейте!
Моят квас вече има по-големи мехури Simple Smile и съм много доволна. Когато вече става за месене, колко мл. квас се слага за 700гр. хляб?

# 640
Здравейте!
Моят квас вече има по-големи мехури Simple Smile и съм много доволна. Когато вече става за месене, колко мл. квас се слага за 700гр. хляб?

От прочетеното и изпробваното разбрах, че се слага 20% квас от количеството на брашното. Но в различните рецепти съм срещала какви ли не количества.

# 641
  • Варна
Благодаря!

# 642
  • Балчик
Аз слагам от 150 до 200 гр на 500 гр брашно. Ето днешното хлебче със 160 гр закваска, на програма за хляб със закваска в хлебопекарната:

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 22:57 от Джемма

# 643
Искам да попитам колко много да очаквам да се надигне закваската. Днес й е трети ден, има мехури, захранвам я, днес я захраних само с брашно, защото имаше доста отделена вода отгоре. Проблемът е, че май я направих доста като количество и след захранването стана още повече. Сега има един пръст място до капачката. Дали ако я разделя на две в два буркана, ще спра процеса или да я оставя така в този буркан. Притеснението ми е да не тръгне да ме търси из кухнята, че не ми се чистят после мизерии.

# 644
ku[d]ku[d]yaka след 10 ден меси и печи, а сега може да изхвърлиш част от закваската.

Джема каква е тази програма за квасен хляб? моите са :
1. Bianco 3:00 часа
2. Francese 3:50
3. Integrale 3:40
4. Veloce  1:40
5. Pan dolce  2:55 това май е програмата за кекс, но на мен кекс ми се получи на 4 -тата програма
6. Ultra veloce 0:58
7. Ultra veloce II 0:58
8 Impasto 1:30  това е за месене на тесто
9 Marmellata 1:20 за сладкото
10. Dolci 2:50
11 Sandvich 3:00
12 Cotura 1:00 Това е само за печене

Питам те защото на мен въобще не ми се получава печенето на хляба със закваската в хлебопекарна. Пробвах да го меся два пъти ми не стана. На другия ден месих и втасва в машината, но си го изпекох във фурната със съдинка вода до тавичката за печене и стана супер.
Сега като ти гледам хляба искам и аз да го правя така в хлебопекарната.
Гледах за упътването, но моя мъж го е изхвърлил, защото рецептите от упътването въобще не ни се получаваха, ами ми се получаваха на око като сложа и като гледам топката. Хлебопекарната е за 900гр макс хляб. Като правя бял хляб с мая в нея слагам 200 гр мляко ( течност) олио на око и около 300-400 гр брашно и там сол захар  мая както си е по реда.

Общи условия

Активация на акаунт