Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

• 187 533
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
Хорааа ,хора!Мойте домашните преди бяха на питки,сега на квасен хляб и вече са категорични,че само такъв ще ядат.Не помня откога не съм купувала от магазина.Маме,едно голяяяяяямо БЛАГОДАРЯ!   bouquet
Бъни,ти к`во толкО се стреснА бе моме?Бива ти го хляба.Нема се пУашиш,ке стане!И нЕма `а се отказваш,чу ли?

# 211
Рая, мерси за подробните разяснения.
Ще ме караш май и аз да ставам рано.
Още тази вечер ще пробвам по твоя начин.
А има ли опасност ако стана в 7ч да превтаса?
Може ли да не го слагам вечерта в загрята фурна, а направо в студена и така да компенсирам с 1ч спане?

# 212
  • София
Може, може. Аз слагам в топла, щото иначе му тракат пломбите на тестото.

# 213
Ето топла питка от тази сутрин: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=359064&pid=11496780
Направих я стъпка по стъпка под ръководството на Рая, за което   bouquet
Добре, че Бъни закъса, та да може и аз най-накрая да се науча  Stop
Рая, ми то трябвало като на деца да ни се обяснява - по колко грама, кое в колко часа, на колко градуса  Laughing
Бъни, не се отчайвай скъпа, спазвай точно инструкциите и направи още един последен опит. Казвам последен, защото след това вече няма да са опити   chef
Направих я с пълнозърнесто брашно на Панино и я сложих в 22ч в загрята фурна, а пекох в 06.50ч.

# 214
Ечо Мечо Peace Peace Peace.Страхотна се е получила.
Цяла нощ е стояла във фурната на 50 градуса да втасва така ли newsm78.Аз така не съм правила досега - страх ме е да оставя фурната включена и да си легнем Rolling Eyes

# 215
  • София
e4o_me4o,

Браво.

Ето към обяснението "степ бай степ" Simple Smile

Самото замесване към 20 часа.

Това е лекото първо втасване (на отворен прозерец поради високо IQ) към 22 часа.

Това са оформените топчета - по-едрички във ваша чест.

Пускам да пека. Вече е 6:30 сутринта - след 45 мин. тръгвам за работа.

Парят! Ще мажа с масло - тази фигура трябва да поддържа все пак. Часът е 6:55.

Е, как да устоиш...

# 216
  • София
Цяла нощ е стояла във фурната на 50 градуса да втасва така ли newsm78.Аз така не съм правила досега - страх ме е да оставя фурната включена и да си легнем Rolling Eyes

Не цялата нощ. Пускаш да загрее докато оформяш. Слагаш тавата и изключваш фурната.

e4o_me4o,
Да снимаш като разчупиш, моля.

# 217
Ми значи ето го красавеца: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=359064&pid=11498521
По-вкусен хляб от този не съм яла досега в нито един от опитите си, че даже и по принцип май.
Въобще не киселее, въпреки че е малко пълнозърнест Wink
Рая, ти къде беше бре душко толкоз време, та ни остави да се мъчим така  Heart Eyes
Ако знаеш колко брашно и ток изхарчихме само, тъкмо мъжа ми вече щеше да ме праща на палатка. Оня ден като ходихме до Метро и той ми вика:  hahaha какво гледаш тук, няма ли да ходим при брашното направо.
Но както е казал поета в спора се ражда истината, така че имаше нужда малко да се потрудим.
А, между другото казах ли ви, че кучето и котката много харесаха царевичния хляб, където на всички ни беше тъжно за него. Айде кучето добре, ама котката  #Crazy, където никога през живота си не е яла хляб. Още едно доказателство за това колко е истински.
Рая, още веднъж  bowuu   bouquet
Бъни, Рая ти е отговорила.

# 218
Сега ми хрумна нещо - как мислите дали ще стане болярската питка и короната на готвачката с тази закваска?
Ще взема да пробвам?

# 219
Сега ми хрумна нещо - как мислите дали ще стане болярската питка и короната на готвачката с тази закваска?
Ще взема да пробвам?
Оле #Crazy #Crazy #Crazy аз един прост хляб още не мога да сътворя я гледай хората на какво са се зацелили Hug.
Рая Peace, Ечо - Мечо Peace браво хора Peace.
Уж поразбрах къде бъркам.Аз досега не съм правила първо замесване на лепкаво тесто дето не можело да се меси.
Пропуснала съм го този етап Sick

# 220
  • София
Ще взема да пробвам?

Да си призная, не съм правила тези чудеса на хлебопроизводството. Пробвай се, но от сега се приготви да ча-а-а-а-акаш да втасат.

# 221
Що да не стане?Аз вчера правих козунак по рецепта "на око" и стана страхотен,дори нямах прясно мляко и го правих с кисело.Даже мойте казаха,че е станал по-вкусен и вместо 5 яйца сложих три....така,че ...пробвай и пиши...

# 222
Ето последния ми опит

Май улових момента с втасването, но се изложих в печенето.
Моля майсторките да ми кажете добре ли е втасал и структурата такава ли трябва да бъде.Снимката е доста реалистична.
Хляба е изцяло с бяло брашно.
Но защо не стой такъв пухкав и бял като умопомрачителните питка на Рая.
Цоцето се завърна.
Цоцка кога имаш време виж ми кахърите и никаквия прогрес Embarassed Rolling Eyes Embarassed

# 223
  • София
Бъни,

Добре изглежда. При мен се получават по-еднородни кухини, но и така става. Добро печене си му направила Simple Smile Все пак по-добре препечен, отколкото суров.

Струва ми се, че тестото ти е било малко твърдо. Може и да греша.

Опиши най-подробно (като за деца Simple Smile ) процеса.

# 224
Рая веднага сядам да опиша подробно.
1.Значи закваската ми е от бяло брашно.Установих, че е готова като при последното захранване много бързо удвои обема си и имаше ясни мехури вътре.

2. 18 ч вечерта - започнах да приготвям рядкото тесто, което не се меси.Почти цялата закваска използвах с брашно и вода замесих рядко тесто.Оставих го да реагира.Някъде към 20 ч. беше видимо увеличило обема си.Реших ,че е готово.
2.В контейнера на машинката замесих тесто от това рядкото тесто, малко водичка, 2 ч.л сол и 1 с.л захар.Добавях брашно сокато се получи топка тесто която не лепи под бъркалките и цялото брашно е добре обрано от стените на контейнера.
3.Пуснах машината да меси.Преди да започне втасването изключих програмата и пуснах отначало.Тома от мене си го измислих - реално два пъти е омесено тестото.Реших уж за по добре.После машинката и втаса.
Извадих тестото - леко лепнеше.
3.Включих фурната за загрява на 180 градуса.Започнах да оформям питки като си помагах с малко намаслени ръце защото доста лепнеше самото тесто.
4.Оформените питки поставих в запотлената и изключена фурна за цяла нощ.
5. На другата сутрин в 7 часа бяха втасали идеално.
6.Включих фурната на 200 градуса и пекох около 40 мин.Май точно тук ми е грешката.Трябваше по дълго време да пека и на по ниски градуси.
Пекох н йенска тавичка застелена с хартия за печене.Още една грешка е това.Тестото което е към хартията нещо се запарва явно и точно там стои леко едно такова глетаво newsm78.Може би без хартия за печене е по добре newsm78.
В общи линии това е което направих.
Ако виждате грешки ще се развам да споделите Hug

Общи условия

Активация на акаунт