СТРАСТИ - Градините в СОФИЯ

• 49 239
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 345
  • нейде там, където ....
Във връзка с липсата не терени- преди повече от година намерихме доста свободни терени, а според този текст общината може лесно да изиска да станат терени за ДГ:
Закон за устройство на територията:
Раздел IV. Условия и ред за изменение на устройствените планове
Чл. 134. (1) Влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, когато:
1. настъпят съществени промени в обществено-икономическите и устройствените условия, при които
е бил съставен планът;
2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) възникнат нови държавни или общински нужди за обекти -
собственост на държавата, на общините или на експлоатационните дружества.
А в проекта за нов закон за просветата пише:
Чл. 6. (1) Децата и учениците имат право свободно да избират детската градина и
училището, профила или професията, специалността от професията, както и учебните
предмети, предвидени в училищния учебен план като избираеми съобразно личните си
предпочитания и възможности, доколкото в този закон не е предвидено друго.
(2) За малолетните правото по ал. 1 се упражнява от техните родители или
настойници, а за непълнолетните – от учениците със съгласието на техните родители
или попечители

Чл. 13. Детската градина е институция в системата на училищното образование и
предучилищното възпитание и подготовка, в която се отглеждат, възпитават и обучават
деца от 3-годишна възраст до постъпването им в I клас и се осигурява подготовката им
за училище
Чл. 21. (1) Училищата, детските градини и центровете за работа с деца са
държавни, общински и частни.
(2) Държавните училища, детски градини и центрове за работа с деца се
финансират от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на образованието и
науката или на друго министерство или ведомство. Предоставените им за управление
имоти са публична държавна собственост.
(3) Общинските училища, детски градини и центрове за работа с деца се
финансират от бюджета на общините. Предоставените им за управление имоти са
публична общинска собственост.
(4) Частните училища, детски градини и центрове за работа с деца се създават по
искане на местни физически и юридически лица. Частните училища и детски градини
може да получават бюджетни средства при условията и по реда на този закон. Те
ползват имоти – частна собственост или имоти – държавна или общинска собственост,
предоставени им по реда на Закона за държавната собственост, съответно на Закона за
общинската собственост.
(5) Министърът на образованието и науката организира поддържането на
електронен регистър на детските градини, училищата и центровете за работа с деца.
Чл. 41. (1) Предложенията за откриване на държавни и общински училища и
центрове за работа с деца, както и предложенията за преобразуване и закриване на
държавни и общински училища и центрове за работа с деца и на държавни детски
градини се правят до 31 май и се разглеждат за предстоящата учебна година.
(2) Предложенията за преобразуване и закриване поради намаляване на броя на
децата или учениците под нормативно определения минимум в групите или в
паралелките, както и при преустановяване на образователно-възпитателния процес
заради липса на деца или ученици се правят и се разглеждат целогодишно.
(3) Предложенията за откриване на държавни детски градини се правят и се
разглеждат целогодишно.

И сега идва големия препъникамък, който ако се приеме, ще е върха просто:
Дял трети
ПРЕДУЧИЛИЩНО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА
Глава четвърта
Постъпване и преместване в детските градини
Чл. 62. (1) Предучилищното възпитание и подготовка се осъществява в детските
градини, а в случаите на чл. 69 – в детските градини и в училищата.
(2) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в
първи клас.
(3) В яслените групи на обединените детски заведения може да постъпват деца от
3-месечна до 3-годишна възраст.
(4) В детските градини децата се приемат по писмено заявление на родителите
(настойниците), към което се прилагат копие от акта за раждане и медицински
документи.
(5) Когато броят на заявените желания за постъпване в детската градина е по-
голям от броя на местата, органите на местното самоуправление и местната
администрация – за общинските детски градини, съответно министърът или
ръководител на ведомство – за държавните детски градини, определят критерии за
попълване на местата. Критериите не може да са свързани с времето на подаване на
заявлението.
А и ми се струва в противоречие с чл. 6 от същия закон  newsm78

И аз го забелязах. Докато от Сирма се опитваха да ни убедят, колко неудобен е факторът време при кандидатстване, взеха, че го прокараха в закона. Не знам какво лоби имат, но някак си нещата много съвпадат във времето. Докато този критерий беше най-предпочитаната алтернатива на жребия, те се застраховат, прокарвайки го в закон. Прекалено голямо е съвпадението, за да не мисля по този начин. Отделно, за приема в детските градини при навършване на 3 години - облагодетелства децата, родени в началото на годината, които биха искали да тръгнат с предния набор, но ощетява родените след август. Ако се приеме в този му вид, означава: дете, родено на 31.12., ще премине в градина тогава и нито ден по-рано. От което ще загуби 3 месеца с връстниците си, с които после ще тръгне в един ден на училище, все пак. И това е поредното следствие от липсата на достатъчно места.

Аз мога да разпечатам известно количество листовки.

# 346
Little wingels , ок чакаме до петък

# 347
  • при палмите и алигаторите,FL
Аз не мога да дойда на срещата, в петък сме на рожден ден на най добрата приателка на малката и няма начин да пропуснем.НО ще чакам текста за листовките, и ще разпечатам за да раздам в квартала.

# 348
Хей, момичета,
Срещата в петък не е задължителна.
Там ще се вършат организационни дейности, а няма да има митинг тогава..
По-добре без деца (ако има начин), макар да не съм сигурна,че аз ще успея без Александър..
Но..по-добре без деца, за да можем да се концентрираме върху работата (която никак не е малко и никак не е за подценяване)
Когато се уточни всичко..ще се публикува тук във форума какви решения са взети, кой за какво отговаря и..ще действаме за популяризирането..
Не пречи да се видим в парка с децата, но..мисля,че работата ще пострада от подобна разходка на децата...

# 349
Аз съм без деца, но ще дойда след 18,30 със сигурност, така че ако не ви хвана, ще пиша тук, но дано поостане някой, да изпием по една бира  Laughing поне

# 350
Мисля едно от исканията на протеста да бъде следното:
На въпросите във формата за обратна връзка на сайта за кандидатсване да отговарят упълномощени лица от ОБЮИНАТА, ДИРЕКЦИЯ ОБРАЗОВАНИЕ
Екипът на СИРМА да отговаря на специална форма САМО НА ВЪПРОСИ ОТ ТЕХНИЧЕСКО ЕСТЕСТВО, СВЪРЗАНИ С РАБОТАТА НА САЙТА, НО НЕ И РЕГЛАМЕНТА, УСЛОВИЯТА, КРИТЕРИИТЕ, РЕШЕНИЯТА И Т.Н.
Какво ще кажете?

# 351
Мисля едно от исканията на протеста да бъде следното:
На въпросите във формата за обратна връзка на сайта за кандидатсване да отговарят упълномощени лица от ОБЮИНАТА, ДИРЕКЦИЯ ОБРАЗОВАНИЕ
Екипът на СИРМА да отговаря на специална форма САМО НА ВЪПРОСИ ОТ ТЕХНИЧЕСКО ЕСТЕСТВО, СВЪРЗАНИ С РАБОТАТА НА САЙТА, НО НЕ И РЕГЛАМЕНТА, УСЛОВИЯТА, КРИТЕРИИТЕ, РЕШЕНИЯТА И Т.Н.
Какво ще кажете?
Ще кажа, че впредвид пълната незаинтересованост, която видях от странана Общината по върпса за регламента и за Дг изобщо, АКО разчитат родителите да им бъде разяснено каквото и да е от някой общинар, ще си останат неинформирани..
За съжаление, такава е реалността..
Минчева от Дирекция Образование дори не знае кой набор ще кандидатства тази година за 1 група в ДГ...
Фандъкова не спира да нарича ДГ "Забавачка"...
Тя..може и в забавачка да е отгледана, но.за мен това "наименование" на институцията ДГ е обидно, произнесено от човек с нейния ранг...който се занимава с Образование и би трябвало да прави разлика..
Та...не знам дали няма да си останем неинформирани просто...
Защото харесват ли или не, нещата, които тук г-н Джонев ни разяснява цяла година, все пак, той кат оосновен създател на регламента е най- "в час" с това какво е искал да каже регламента, какво ще се случва и как ще се прилага..
Нямам против да ни информира някой от Общината, но..въпроса е..НЕГО кой ще го информира..?(защото задължението да са информирани всички ПОНЕ в отдел Образование на Общината съществува, но не е изпълнено..)

# 352
# 353
  • София
Съгласна съм с Щурчо!
Като поискаме общинар, вероятно ще получим такъв, ведно с "приемните" му дни и часове и ептен ще затънем в информационно затъмнение.
Напълно наясно съм, че екипа на ИСОДГ ни информира тук съвсем доброволно и ни ориентира /смея да кажа - на съвсем прилично ниво/, без да имат такова задължение.

Относно оставането на 2006 при 2005 - всеки случай трябва да се разглежда индивидуално и решението да се вземе от родители и директор. Всяко дете се развива различно, независимо по кое време на годината е родено, за някои деца може да е крайно неподходящо да продължат с по-големия набор, а за други да е точно обратното.

# 354
                 Е,ще оставя статията без коментар  Mr. Green просто се възмущавам от наглостта на определени хора!

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 11:02 от Didia

# 355
В новините казаха че се обсъжда неприемането на деца,чийто родители имат задължения към топлофикация.Май доста места ще се освободят. Joy

# 356
  • София
В новините казаха че се обсъжда неприемането на деца,чийто родители имат задължения към топлофикация.Май доста места ще се освободят. Joy
Пълни глупости и инсинуации. Как не им писна, то не бяха данъци, то не беше Топлофикация, сега очакваме включване от БТК, МТел и Софийска вода. Аман, вече и частните дружества ще оправяме.

# 357
  • София

Искат да отместят фокуса на проблема. Както всеки път. Кой ли им се връзва на игричките вече?

# 358
Аз пък смятам че е недопустимо както да отговарят за неща извън техническото изпълнение на регламента, така и да си позволяват да отхвърлят и приемат критерии за прием, защото определено мога да заявя че манипулираха мнението на общината и директорките( ама директорките по- не се даваха). А това че общината е незаинтересована- ами то това трябва да променим, а не да подскачаме от радост когато г-н Джонев влезе да поразгледа форума и да отговори на ЧАСТ от въпросите, но не и на най- неудобните или неизяснените.
Не забрявайте че това е само фирма - изпълнител на един сайт, нищо повече  Peace
Този, който може и трябва да реши проблема  С НЕДОСТИГА НА МЕСТА И НЕПРОЗРАЧНИЯ ПРИЕМ е друг

# 359
  • София
Плодовата фея, аз от ДРУГИЯ не мисля, че някой някога ще получи смислени отговори защо и как стигнахме до тук. А по принцип съм оптимист.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт