Хубаво е да свикват
Аз си мажех зърната с чист ланолин без каквото и да е преваряване и проблеми с бебо - никакви. Даже мога да продължа с темата за ланолина и да кажа, че приготвих мазило от ланолин и извлек от жълт кантарион за дупето. Просто е върха - нито подсичане, нито нищо.
В аптеката го продават в едни опаковки като от кисело мляко. Това е предостатъчно да ти стигне за месеци. Уточнявам, че го няма готов в аптеките, а трябва да си го поръчаш и не всяка аптека е склонна да го достави, защото не им се занимава. Аз като купувах беше някъде около 15 лв. Отделяш си в някакъв съд - аз лично в една твърда пластмасова купа и лекичко, малко по малко му сипваш гореща вода и почваш да бъркаш. В началото ще ти се стори, че не поглъща (все пак е доста мазен), но с повечко бъркане - става. От прозрачен, ланолина постепенно започва да побелява и омеква - ще стане съвсем бял и пухкав. Не знам дали на водна баня става същото - не съм опитвала. Даже за да стане по пухкав бих казала, че трябва търпение. Бъркаш, бъркаш и го оставяш да си попива. След известно време той се втвърдява и като му сипеш отново топла вода, пак омеква и пак бъркаш. За количеството вода: съотношението е 3:1 (вода:ланолин). Това ми го каза една фармацевтка, с която раждахме заедно
, но аз като че ли по-малко вода му сложих. След като го докараш в бял пухкав вид и като го оставиш да постои, ако се е отделила вода на повърхността - я изсипваш и почваш да му добавяш кантарионовия извлек. Ако нямаш кантарион, можеш да му сложиш чист зехтин (пробвала съм и пак е добре). Хубавото на кантариона обаче е, че е страхотно антисептично противовъзпалително природно средство за третиране на обриви, изгаряния и още куп неща. Иска обаче бая време за приготвяне. На мен тази година ми дадоха едно шишенце готов извлек, но това лято съм твърдо решена да си приготвя повечко.
Препоръчани теми