Майчинството - счетоводно - 18

• 58 556
  • 1 040
  •   1
Отговори
# 150
здравейте!!имам следния въпрос-през март детето ми навърши една годинка и през април разбрах че съм бременна.прекратих първото майчинство и си пуснах 55 дни отпуска .след това смятам да продължа с бонични докато родя!!въпроса ми ще има ли разлика в майчинството между първото и второто.трябва ли непременно да се върна на работа за да нямам разлика.благодаря ви предварително ще ви бъда много благодарна ако ми дадете отговор

И от какъв зор?!
Я прочети първото мнение  Sad

# 151
Някой може ли да ми каже след като съм на постоянен трудов договор(и болничния ми ще бъде издаден към фирмата) в НОИ трябва ли да се представят и някакви документи от университета,понеже съм студентка редовно,и ако трябва какви? Имам ли право на еднократната помощ за майки студентки,след като имам трудов стаж?Тази помощ за всички ли е,или само за тези,които не работят?

Когато обнародват Правилника за прилагане на ЗСД, тогава се надявам да се изясни.

# 152
  • В полите на Пирин планина
Благодаря за отговора, Lady Incandescent, но  какво трябва да съдържат декларацията относно поредността на родените деца и декларацията по  чл. 46, ал. 2 от наредбата за работно време, почивките и отпуските? Изобщо не знаех, че трябва да прилагам такива неща.Това да не би да е самото
ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни, което трябва да се приложи за НОИ? ooooh!

Не, не е едно и също. По принцип тези документи трябва да ти ги дадат от счетводството на фирмата ви. Ако има нужда - мога да ги публикувам утре  Peace

# 153
  • София
Моят въпрос е следният : досега аз като финансист на фирмата съм плащала осигуровките на всички / по-скоро следях да се плащат на време/, но от другия месец излизам майчинство и няма как да имам наблюдения за нещата. Та, ако забавят изплащането на осигуровките, ще имам ли проблем при изплащането на майчинството през тази една година - т.е чакат ли да получат сумата и след това да изплатят или си изплащат без значение дали са внесени навреме или не
Извинявам се ако се е коментирало преди, но са цели 18 теми за четене
Благодаря

# 154
здравейте!!имам следния въпрос-през март детето ми навърши една годинка и през април разбрах че съм бременна.прекратих първото майчинство и си пуснах 55 дни отпуска .след това смятам да продължа с бонични докато родя!!въпроса ми ще има ли разлика в майчинството между първото и второто.трябва ли непременно да се върна на работа за да нямам разлика.благодаря ви предварително ще ви бъда много благодарна ако ми дадете отговор

Ами ще има. Новото ще се изчисли набаза предхождащите го 12 месеца.

# 155
Моят въпрос е следният : досега аз като финансист на фирмата съм плащала осигуровките на всички / по-скоро следях да се плащат на време/, но от другия месец излизам майчинство и няма как да имам наблюдения за нещата. Та, ако забавят изплащането на осигуровките, ще имам ли проблем при изплащането на майчинството през тази една година - т.е чакат ли да получат сумата и след това да изплатят или си изплащат без значение дали са внесени навреме или не
Извинявам се ако се е коментирало преди, но са цели 18 теми за четене
Благодаря

Изплащането зависи от момента, в който са подадени документите за обезщетението и кога да подадени данните в Персоналния регистър / обр. 1 /.

# 156
От 01.05 трябва да съм болничен / принуждават ме/;
Края на май трябва да  съм  45 д.бол. / майчинство/;
Въпросът ми е: кр. на май ли да излезна 45 д.бол. или на 01.06./искаше ми се да си доплатя за още 1 мес. по - високи осигуровки / доплащам си от декември / ;
*Ако излезна 01.06. ще ми сметнат  04.08 г. - 05.09 г. /НО НЕЗНАМ СЛЕД КАТО МАЙ щЕ СЪМ БОЛНИЧЕН И НЕ ВНАСЯМ ОСИГУРОВКИ КАКВО щЕ ИЗЧИСЛЯТ? /
*Ако излезна кр.на май ще ми се смята майчинството : 03.08 г. - 04.09г. /но през март 08г. се осигурявам на  ниска заплата/
Моля Ви, кажете ми как да постъпя?
  bouquet  bouquet  bouquet

# 157
Въпросът ми е: кр. на май ли да излезна 45 д.бол. или на 01.06./искаше ми се да си доплатя за още 1 мес. по - високи осигуровки / доплащам си от декември / ;
*Ако излезна 01.06. ще ми сметнат  04.08 г. - 05.09 г. /НО НЕЗНАМ СЛЕД КАТО МАЙ щЕ СЪМ БОЛНИЧЕН И НЕ ВНАСЯМ ОСИГУРОВКИ КАКВО щЕ ИЗЧИСЛЯТ? /
*Ако излезна кр.на май ще ми се смята майчинството : 03.08 г. - 04.09г. /но през март 08г. се осигурявам на  ниска заплата/

Дори и да си в болничен през м. май 2009 / дължат се само ЗОВ върху 260 лева за този месец /, то това няма да ти намали базата - ако можеш излез от м. 06.2009 г.

# 158
изтървала съм я тази тема

Елфита, жива и здрава да си и малечка много да те слуша  Hug  bouquet

# 159

Дори и да си в болничен през м. май 2009 / дължат се само ЗОВ върху 260 лева за този месец /, то това няма да ти намали базата - ако можеш излез от м. 06.2009 г.
Попитала съм лекаря може./от 01.06./Но ме притеснява това,че не доплащам осигуровки за м.май,а и ме бяха предупредили да не ползвам болничен през бременността.

# 160
  • София
mmss и аз се притеснявах от това като взимах болнични, тъй като върху болнични не се дължат осигуровки. Но видях в сайта, че са ми начислили освен сумата, която съм работила в месеца, и брутната сума, върху която се дължи болничния.
Ще ти дам пример по нагледно : ако месеца има 20 дни, ти си работила 10 и 10 си била болнични и ако се осигуряваш на 1000 лв - 500 лв ти е дохода, който си изработила а останалите 10 дни болнични се изчисляват на база 6 месеца назад. Така че можеш сама да си изчислиш дохода върху който ти се изчислява болничния и си го прибави към основния. Ако целия месец не си работила то можеш да си изчислиш дохода само на база болничен
Надявам се да ме разбра

# 161
Благодаря за отговора, Lady Incandescent, но  какво трябва да съдържат декларацията относно поредността на родените деца и декларацията по  чл. 46, ал. 2 от наредбата за работно време, почивките и отпуските? ....
Моля те, прати ми линк откъдето мога да ги изтегля или ми ги изпрати. Така ще ми спестиш още едно ходене до счетоводството, а и не се знае колко "резултатно" би били то. Много, много ще съм ти благодарна  bouquet!!!

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 09:36 от bisislava

# 162
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, намерих това във форума Часът на мама
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=8917
Благодаря на Maggie за старанието

За болничните и майчинството
Преди раждането:
Хубаво е да вземете от НОИ Вашия Персонален Идентификационен Код (ПИК), с който да проверявате какви суми и за какви периоди ви се изпращат на следния адрес: https://benefits.nssi.bg/EGN/ . Този код ви дава възможност и да следите на коя дата и под кой входящ номер работодателят ви е внесъл документите и така във всеки момент да сте наясно към кого трябва да се обърнете при евентуално забавяне на превод. Това става тук: https://benefits.nssi.bg/detailedegn/

ПИК се получава обикновено на момента в НОИ, но понякога се налага да се изчака 3 дни. Издава се срещу попълнена молба (изтегли от тук: http://www.noi.bg/content/spravki/Pr-11.doc ) и срещу лична карта. Ако по лична карта се водите в друг град, няма проблем да получите ПИК от НОИ в града, където работите.

Сума на осигурителен доход и размер на обезщетенията
Право на обезщетения имат всички майки, които имат поне 6 месечен осигурителен стаж. Ако нямате такъв – минавате по системата за социално подпомагане, която не е счетоводен казус и с която не съм на ясно.

Ако имате 6 месечен осигурителен стаж, но към момента на забременяване не работите – отново имате право на обезщетение.

С общия случай, обаче, майките работят преди да излезнат в болничен 45 дни преди термин. В този случай нещата са както следва:

Сумата, на която се осигурявата през 6-те месеца преди да излезнете в болничния 45 дена преди термин определя размера на обезщетението по време на болничен и за отглеждане на дете. Общо имате право на обезщетение 90% от осигурителния ви доход (но не повече от средно-дневното нетно възнаграждение) за 9 месеца (315 дни) считано от пъврия ден на болничния 45 дена преди термин.

Максималният осигурителен доход за страната в момента (2008г) е 2000 лв, което ще рече, че дори и брутното ви възнаграждение да е над 2001 лв, обезщетението ви ще бъде изчислено на 2000 лв.

Размерът на обезщетенията варира от месец за месец в зависимост от броя на работните дни в месеца, за който се изплаща обезщетението. При подаване на първия ви болничен, НОИ изчислява среднодневното ви възнаграждение, което е едно и също всеки месец, а след това всеки месец сумата, която ви превеждат се получава като това средно-дневно възнаграждение се умножи по броя на работните дни.

Смятането на среднодневното възнаграждение в НОИ става по една особено странна формула.Сравнително точно (но не абсолютно точно) то се определя по следната формула:

90% * [(ОД1+ОД2+ОД3+ОД4+ОД5+ОД6)/(РД1+РД2+РД3+РД4+РД5+РД6)]

където ОД е осигурителен доход за месец 1, месец 2 и т.н. а РД е броя на работните дни през месец 1, месец 2 и т.н.

След това получената сума се сравнява с нетния доход. Ако нетния доход на дневна база е по-голям, то за смятане на обезщетението ще се вземе в предвид 90% от осигурителния. Ако 90% осигурителния доход е по голям – взима се нетното възнаграждение. Или иначе казано – обезщетението ви ще бъде изчислено на база по-малката от двете суми.

Например:
Някоя мама се осигурява на 1100 лв/месец. Терминът и е на 19-ти ноември, което ще рече, че месеците, които се вземат в предвид изчисляването на обезщетението (6 месеца назад) са октомври, септември, август,юли, юни и май. Тези дни имат съответно 23, 22, 21,23,21 и 22 работни дни или общо 132 дни.

По формулата 90% * (6*1100/132) = 45 лв/ден.

След това системата гледа какво е било нетното възнаграждение на тази майка: В случая то е било 830.44 лв

(830.44*6)/132= 37.74 лв/ден.

В този случай майката ще получава около 38 лв за всеки ден, който е в майчинство/болничен, защото се прилага правилото “90% от осигурителния доход, но не повече от нетния доход”. Ако първата сума беше по-малка от втората (както се случва в повечето случаи при по-ниски осигурителни доходи), то тогава тя би била сумата, която от НОИ ще вземат, за да се изчисли дневното обезщетение за майчинство.

Процедура по изплащане на обезщетения
След като вашите документи стигнат до работодателя той ги обработва. За да си получавате обезщетенията от НОИ редовно е необходимо документите да са ви изправни, да са занесени на време, работодателят ви да превежда осигуровките на време и да подава декларация с данните за трудовите договори (т.нар Декларация образец 1) своевременно.

Осигуровките за текущия месец се изплащат до 10-то число на месеца следващ текущия. След като се изплатят, работодателят е задължен да подаде Декларация със данни за трудовите договори. След това той носи вашите документи във НОИ. По настоящем във НОИ не приемат болнични/декларации ако работодателят не е подал въпросната декларация, а той не може да я подаде ако не начисли/изплати възнагражденията, а не може да изплати възнагражденията (може да ги начисли само) преди да внесе осигуровките на държавата. Така кръга се затваря. Това ви късае, защото макар и в болничен/по майчинство работодателят ви осигурява здравно всеки месец, води ви във ведомостта и е длъжен да подаде данни за вас редом със другите работещи служители.

След като документите ви се подадат в НОИ те се проверяват, обработват и ви включват във ведомостта за изплащане на обезщетенията. Важно е да знаете, че НОИ изпращат пари два пъти на седмица, които се заверяват по картовите сметки във вторник и четвъртък. За това, ако в четвъртък ги нямате по картата, няма да ги имате и в неделя.

Важно е да се знае, че НОИ изплаща обезщетенията на база представени от вас документи, месец за месец. Например: ако болничният ви 45 дена преди термин е от 20-ти октомври до 3-ти декември, пари по тях ще получите както следва: през ноември за периода 20-ти октомври – 31-ви октомври (след като работодателя ви внесе осигуровките за октомври и ги декларира), през декември за периода 01 ноември – 30-ти ноември (отново след като работодателя ви внесе осигуровките за ноември и ги декларира) и през януари за периода 01-ви – 03-ти декември. Най вероятно след това ще имате още един болничен, който ще започва от 03-ти декември и парите за него ще ви дойдат в отделен превод, отново само за периода 03-ти декември – 31-ви декемпври само след като работодателят ви внесе осигуровките за декември и ги декларира в НОИ.

Превод можете да очаквате от НОИ около 15-20 дена след като всичките ви документи са подадени. В случай, че имате забавяне, първо се обадете на работодателя и го попитайте кога и дали е внесал документите ви в НОИ. Ако имате съмнения, че проблемът е в НОИ можете да се обърнете към тях.
За София най-бързо отговарят на и-мейл адрес: Benefits@sofia.nssi.bg

ДОКУМЕНТИ
Първи болничен лист: Издава се от следящия лекар 45 дена преди очаквания термин на майката. Към него се прилага Декларация за банкова сметка (изтегли от тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc ) от бременната и удостоверение за банкова сметка, което се издава от банката. Всичко това се носи в счетоводството.

Втори болничен лист: Издава се от болничното заведение, където е родено детето.

Трети болничен лист: Издава се от педиатъра на детето, в краен случай от личния лекар на майката. Това е т.нар. изравнителен болничен, който компенсира майките родили преди термин, които реално не са използвали всички дни по първия болничен. Към него се прикрепя “Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане” (изтегли от тук: http://www.eliaplc.com/presentation/declaration.doc )

Молба декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 дни:

Необходимите документи са:

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец – изтегли тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc
- Декларация 7- по образец;
- Оригинал и копие на акта за раждане на детето;

Възможно е работодателят ви да не поиска от вас да попълните Декларация 7 и ако е така, не се притеснявайте. Тя не се носи в НОИ, а се държи във вашето трудово досие. С нея декларирате, че ако настаните детето си в детско заведение на пълна държавна издръжка, имате задължение да информирате фирмата, в която работите. Хубаво е да занесете гореописаните документи около 20 дни преди да ви изтече последния болничен, защото след като ги получи, счетоводителката има доста работа. Процедурата е следната: на база молбата за отпуск работодателят издава заповед за отпуск, която подписва и подпечатва. Копието на акта за раждане се сравнява с оригинала. На копието се пише “вярно с оригинала”, слага се печат на работодателя и се подписва от управителя. В края на Декларация 2 работодателя попълва необходимите данни, подписва се и подпечатва. Всички документи - заповедта за отпуск, копие от молбата, декларация 2 и копието от акта за раждане се описват в дискетата за НОИ и заедно с нея се носят в НОИ.

Ето примерен текст на молбата, която трябва да подадете до работодателя:

До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 315 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. София
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

Обезщетение за отглеждане на дете до две години

След изтичането на 315-те дни майчинство имате право на обезщетение за отглеждане на дете до две години, което за 2008 година е в размер на 220 лв на месец. То също се получава от НОИ по абсолютно същия начин като болничните и майчинството - след като изтече месеца за който се отнася обезщетението и след като работодателя внесе осигуровките и подаде Декларация обр. 1 в НОИ. Обезщетението е точно 220 лв и не зависи от работните дни в месеца, за който се отнася, както беше до сега.

Необходимите документи, които трябва да занесете при работодателя са както следва:

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (изтегли от тук http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/)

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. София

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: …………………. ДЕКЛАРАТОР: ............
град: ………………….

# 163
  • София
ДейзиГ, това е старото със 6-месечния стаж, вече е година. И не е 9 месеца получаване на майчинство, а 1 година също

# 164
  • София
mmss не мога да ти пратя лично - изчерпала си си лимита за получаване. Ще го копна тука - надявам се че не възразяваш

ами и аз така бях в началото. Трябваше да си довнасям 6 месеца осигуровки, защото предишните 6 месеца се осигурявах на минимума. Обаче ми се наложи да изляза болничен и ми казаха,че върху болничен не се начисляват осигуровки. Разпитах как да процедирам но никой не ми разясни. И тъй от собствен опит разбрах че дохода / 6 месеца назад/ от който ми се начислява болничния също ми се включва в осигурителния за майчинство. така че си сметни сама какъв ще ти бъде дохода конкретно за май, като знаеш какъв ти е бил през предишните 6 месеца. Надявам се че ме разбра

Общи условия

Активация на акаунт