ПРОЛЕТ Е ДОШЛА И ЯСЛЕНЧЕТАТА СА ГОТОВИ ЗА ИГРА - ЯСЛАТА 19

• 18 725
  • 433
  •   1
Отговори
# 330
При Александър единственото, което помага, когато е във фаза да се инати (примерно да си ляга вечер) е да го взема силово и да го отнеса в банята. Само така се "предава" и ..след това все едно не се е инатил...Няма нужда да обяснявам в такъв момент, понеже само става по-зле.. Не мисля,че наказание би помогнало, понеже...в такива случаи той просто е преуморен и се чуди какво да се противопостави..
..
Когато говорим за агресия..нещата са по-различни. Не мога да го наказвам за нещо, което е направил преди няколко часа и на което дори не съм била свидетел.
Обикновено, като ми се оплачат в ясата, че е бутнал някое дете и..той отказва да говорим по темата веднага..Отклонява темата, не ме слуша или просто си прави каквото си иска и ...аз в тия случаи постъпвам(вече) по друг начин.
Изчаквам да отмине емоцията от яслата и усещането ,че го обвинявам в нещо и започваме да си говорим за това как е минал деня в яслата. С кого си е играл, как са си играли и т.н.. Обикновено в тия разговори той споделя,че е бутнал детето Х и защо и какво е последвало.. Изслушвам и след това коментирам, че не е добре да се бутат дечицата, припомням му как той се беше почувствал зле, когато него го бяха бутнали и буквално му навряха главицата в един шкаф ( ден преди да тръгне на ясла) ..и..той се съгласява, че не е хубаво.
Обяснявам, че децата не се бутат, не се удрят и с тях само трябва да си играе, защото те са му приятелчета. Обяснявам , че той е по-голям от повечето и понеже е батко, трябва да ги пази да не се наранят.. Той се съгласява..
Обяснявам, че трябва да е внимателен с тях.. обачеее...на другия ден може пак да се случи..
..
Скоро не е бутал децата.
Сега има нов "номер"
Вчера сестрата ми се оплака,че тя след като изсипала играчките на пода за да си играят, наш Александър събрал всички кубчета и не ги давал на другите деца. В резултат последвали писъци от всички страни и всички деца решили,че те искат също с кубчетата да си играят ..
Не знам дали е бил наказан в последствие, но.. получих оплакване по повода, а като го взимах, сестрата тъкмо ги плашеше,че ще ги даде на баба Яга..
Моя син не беше чувал за баба Яга до вчера и като говзех ме разпитва на бълго и нашироко дали аз съм баба Яга, защото лелята го дала на мен...
..
Лично аз смятам,че ако сестрата в този момент не беше се вторачила в това,че Александър е събрал кубчетата и другите пищят, а беше отделила 5 минути само за да седне при децата и да им предложи да играят на ...каквото и да било друго, то и Александър сам щеше да остави кубчетата и да се присъедини към играта, НО.. много по-лесно е да решиш, че детето е виновно за това, че теб те мързи..
С това не казвам,че оправдавам сина си, но..намирам поведението му за напълно нормално и не вярвам някое дете в някакъв момент да не е искало някоя играчка самоз а себе си..дори да не е негова.. В никакъв случай не мисля,че такова поведение е достойно за оплакване или наказание.. Но...може да съм пристрастна..
..
Пред мен когато е опитвал да бутне някое дете ( след като тръгна на ясла), винаги съм предотвратявала, обяснявала,че не се прави така и..отклонявала вниманието с друга игра далеч от детето..След това в къщи пак съм обяснявала,че не трябва да бута децата..
За сега не е хапал.., но са го хапали в яслата..

# 331
Е айде сега. Не може при 20-25 деца толкова да се индивидуализира подхода.
И щурчо, хич не съм съгласна с теб. Ще дам пример:
1. Днес едно дете X окупира играчките. Вземат му се, защото останалите 24 реват неистово /моето например никога няма да се залъже с нещо друго!/. Утре обаче индивидуалния подход повелява от друго дете Y те да не се вземат, а децата да се залъжат с нещо друго. А сега как ще обясниш това на дете X ситуацията?
2. Решава се ако някой окупира играчките те да му се оставят, а на останалите деца да се предложи нещо друго. Да, ама не. Даже ако някои от групата се заиграят, винаги ще има няколко които ще продължат да си реват за играчките. Е кое е правилното? Да се оставят да плачат другите невинни деца ли? Ами аз не съм съгласна. Децата трябва да се научат да споделят. Да се научат, че за да вземеш трябва и да дадеш
Твърде е вероятно да се повтори историята с майчето от форума дето къташе в торбичка играчките на дъщеря си, защото същата не ги давала. Но! дъщерята ходи да взема и да си играе с чуждите играчки. Ха сега де. Май възпитаваме егоист.

За повторно провинение /бутане, хапане и т.н/ трябва да се вземат по-сурови мерки. Колкото повече порастват, толкова по-трудно става се отучат.

# 332
Права си.
Аз дадох възможно решение. Не бих възразила моето дете да не получи играките, които друго е окупирало.
Има и друг възможен подход- отиваш при детето, което ги е окупирало и му обясняваш,че трябва да ги поделите между всички. Даваш му две кубчета и му взимаш останалите.
Има и трети подход- взимаш му всички кубчета (на окупатора) и ги даваш на другите деца, а на окупатора обясняваш,че или играе с другите, или не играе..
Има и четвърти подход- отиваш и събираш играчките и ги слагаш на друго място, до което обясняваш,че ще играят само децата, които не пищят, не се сърдят ... , а на който продължава да пищи или да се тръшка, му казваш да седне на едно столче и като се успокои да се включи в играта..
...
...
Начини има..НО всички те изискват не толков аиндивидуален подход, колкото ВРЕМЕ отделено на децата. Опитвам се да кажа,че тъкмо времето което би трябвало да се отдели в такива случаи не се отделя. Нужни са 5-10 минути, но..в началото на играта.
Да се оплакваш от това, че децата са деца и проявяват капризи..може би е нормално, но..явно аз не мога да го възприема като такова.
..
Иначе си напълно права- колкото по-рано се поставят правилата пред едно дете, толкова по-добре. Моето питане е защо в яслите се случва агресията, а не в общуването извън тях. Аз лично нямам отговор, освен притеснение, че някой някъде нещо бърка..(може и аз да съм този някой).
При всички случаи, децата минават през фазите, които откриват себе си като част от света, различна от мама и е важно кой и как точно е до тях в този момент. При всички деца дълбочината на тия фази е различна, но.. са съвсем нормални и изискват адекватни мерки. Разбира се, основните хора , които трябва да ги вземат са родителите.
Но и мястото, където детето прекарва целия си ден има известно влияние над формирането на характера му..

# 333
 Peace съгласна съм за възможните решения.

Агресията ли, ами случва се и навън. При повечето от нас тези случаи са намалени до минимум тъй като сме непрекъснато до детето и следим да не направи нещо. Яслата.. аз все още отстоявам тезата, че персоналът в яслите е твърде малко за такъв брой деца. Физически невъзможно е да следиш всички. Поставете се на тяхно място, но не за час-два, а за дълъг период от време. Нужно е и ние родителите да помагаме с малко "нравоучение" в къщи.

П.С.Крис снощи ме ухапа. На игра/борихме се/, но все пак.. Добре, че не се случи в яслата. Скарах се, обясних, обеща да не се повтаря. Надявам се да е така

П.С.2: Нашата хрема в последно време май ще излезе на алергична основа. Къде мога да почета материали по темата?

# 334
Peace

П.С.2: Нашата хрема в последно време май ще излезе на алергична основа. Къде мога да почета материали по темата?

И мен ме интерисува това,че майче и при нас хремата е на алергична основа  Rolling Eyes

# 335
Взехте ли секрет и двете  Rolling Eyes
Ако сте и ако е чист.търпите докато мине периода на сенната хрема  ooooh!
През това време ще ви изпишат за алергия капки или сиропи Tired

# 336
Взимате секрет от носа и ще се разбере каква е точно хремата.
В последно време като се взимаме от градина Симо е много раздразнителен.Не мога да си го обесня?Сутрин влиза с мъка,не плаче,но е много разочарован.До сега не сме имали този проблем.Ходим на ясла 5 месеца вече.

# 337
Привет момичета скоро не съм писала но сека ви изчетох  Peace
Опитвам се да обяснявам всячески , но проблемът е там че той понякога хапе от радост, не за играчка или нещо такова. Когато сме заедно много рядко ще си позволи да захапе, но се надявам бързо да премине този период.
Да се оплача -тази нощ от 02ч е с Т, чак сега сутринта я свали.  Tired А аз се надявах поне сега да не боледува. Смятам да пробвам с бабините методи за сваляне на Т +нурофен, а ако видя че влошава тогава на доктор.
Ужас  #Cussing out #2gunfire

# 338
Здравейте на всички!
Тези дни нямах време дори за четене, но сега ще се върна назад.
Да поплача на приятелско рамо-Цяла нощ Младен е с Т, и сега го водих на лекар и ме казаха че гърдите са му чисти но гърлото е адски червено с мехури-херпангина./вирусно/  Tired
Аман писна ми от всякъде вече с тези болести  smile3518

# 339
 HugРазбирам ти напълно мила Sad
Дано по бързо ви мине Hug

# 340
  • Ланкър, планините Овнерог
Ехоооо, как сте?

Виждам, че има болни....пу-пу, бързо да минава и заминава.

Ние сме ОК (пу-пу). Миналата седмица бях отпуска, та направихме най-накрая последния Пентаксим на Емма. Искаше ми се още в понеделинка, но лекарката не посмя, защото гърлото й беше леко червено, та се гледахме цяла седмица и в петък мисията приключи успешно. Слава Богу, не вдигна температура след това, нямаше никакви реакции.

Еммица има лек напредък с говоренето, но е толкова лек, че само ние си я разбираме. Има надежда все пак, бях се попритеснила, че вече е почти на 2г, а говорене - нъц.

През август все пак и при нас ще има сборни групи, та ще правим комбинации, за да не ходи. Ще ги събират с градинските групи, което хич не ми харесва.

Та, тЕ така.

# 341
  • София
Хайде да се отчета.

При нас нищо ново - ходи на ясла - сега е в сборна група, но се чувства добре, даже вчера като го взимах ми казва: Мамооооо, ама тази е страшна група!  Joy Откъде го е чул, не знам  Grinning
Здравичък е, да чукна на дърво, а събота и неделя за първи път беше на басейн и голямо шляпане падна във водата.
Август градината ни ще е почивка, та и него няма да го пускам в друга градина, където са сборните групи.

# 342
И при нас е сборна група, ама по нищо личи детето да се притеснява от това. Даже една майка ми разправя, че детето й много се радвало на сборната група, щото никой не ги гледал и си правели каквото си искат.  Shocked Joy

# 343
Аз  пък не съм чула наще да им правят сборна група Thinking
То май понеже си е само ясла и са 5 групи и си работят лятото без да правят сборни. newsm78

# 344
  • Ланкър, планините Овнерог
То май понеже си е само ясла и са 5 групи и си работят лятото без да правят сборни. newsm78

И нашите са само една ясленска група, но явно не пречи да ги съберат с по-големите  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт